Gerényes Község Önkormányzat Képviselő-testülete 4/2021. (II. 15.) önkormányzati rendelete

Gerényes Község Önkormányzat 2021. évi költségvetéséről

Hatályos: 2021. 02. 15- 2021. 02. 15

Gerényes Község Polgármestere a veszélyhelyzet kihirdetéséről és a veszélyhelyzeti intézkedések hatálybalépéséről szóló 27/2021. (I.29.) Kormányrendeletben foglaltak okán a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46.§ (4) bekezdése alapján a képviselő-testület hatáskörét gyakorolva az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f.) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva Gerényes  Község Önkormányzat 2021. évi költségvetéséről az alábbi rendeletet alkotja:


A rendelet hatálya

  1. §

(1) A rendelet hatálya a helyi önkormányzatra, annak képviselő-testületére és szerveire és az önkormányzat által irányított költségvetési szervekre terjed ki.

(2) E rendelet személyi hatálya kiterjed a közvetlen és közvetett támogatások tekintetében minden támogatást nyújtó e rendelet hatálya alá tartozó szervre, szervezetre, valamint minden támogatásban részesülőre.

A költségvetés bevételei és kiadásai

2. §

A Képviselő-testület az Önkormányzat és a költségvetési szervei együttes 2021. évi költségvetésének fő összegét:  104.155.439.                             


bevételi főösszegét:      104 155 439 Ft


kiadási főösszegét:       104 155  439 Ft


ezeken belül:

a felhalmozási célú bevételt                                                        0 Ft-ban

a felhalmozási célú kiadást                                           4 231 777 Ft-ban

ebből:

a beruházások összegét                                                 4 231 777 Ft-ban

a felújítások összegét                                                                   0 Ft-ban


a működési célú bevételek összegét:                         78 622 148 Ft-ban

a működési célú kiadások összegét:                           98 656 942 Ft-ban


személyi jellegű kiadásokat                                       40 137 164 Ft-ban

munkaadókat terhelő járulékok és szociális

hozzájárulási adó                                                         5 487 896 Ft-ban

dologi jellegű kiadásokat                                           21 306 651 Ft-ban

ellátottak pénzbeli juttatásait                                       8 126 000 Ft-ban

egyéb működési célú kiadásokat                                23 599 231Ft-ban


finanszírozási kiadások                                                           1 266 720 Ft-ban 



a költségvetési létszámkeretét                                                 11 főben

a közfoglalkoztatottak létszámát                                             28 főben


költségvetési többletet                                                               0 Ft-ban


ezen belül:

a felhalmozási célú hiányt                                                         0 Ft-ban

a működési célú többletet                                                           0 Ft-ban

állapítja meg.


A finanszírozási műveleteken belül

a hitelfelvétel összegét                                                               0 Ft-ban

ebből a felhalmozási célú hitelfelvételt                                     0 Ft-ban


Előző év felhasználható tervezett pénzmaradványát                25 533 291 Ft-ban

ebből a felhalmozási célú pénzmaradványt                                              0 Ft-ban

határozza meg.


3. §


(1) A Képviselő-testület a 2. §-ban megállapított bevételi főösszeg részletezését kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, állami (államigazgatási) feladatok szerinti bontásban az 1. melléklet szerint hagyja jóvá.

(2) A Képviselő-testület a 2. §-ban megállapított kiadási főösszeg részletezését kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, állami (államigazgatási) feladatok szerinti bontásban a 2. melléklet szerint hagyja jóvá.

(3) A Képviselő-testület a fejlesztési kiadásokat feladatonként a 2. melléklet szerint hagyja jóvá.

(4) A működési és felhalmozási célú bevételi és kiadási előirányzatokat tájékoztató jelleggel, mérlegszerűen, egymástól elkülönítetten, de – a finanszírozási műveleteket is figyelembe véve – együttesen egyensúlyban a 3. melléklet tartalmazza.

(5) A Képviselő-testület az önkormányzat kormányzati funkciók szerinti bevételeit a
4. melléklet szerint, a kormányzati funkciók szerinti kiadásait az 5. melléklet szerint hagyja jóvá.

(6) A Képviselő-testület a 2021. év létszámkeretét a 6. melléklet szerint fogadja el.

(7) A Képviselő-testület a 2021. évi a költségvetési hiány külső finanszírozására vagy a költségvetési többlet felhasználására szolgáló finanszírozási célú pénzügyi műveleteket az 7. melléklet szerint fogadja el

(8) A Képviselő-testület a 2021. év várható bevételi és kiadási előirányzatainak teljesítéséről készített előirányzat felhasználási tervet a 8. melléklet szerint fogadja el.

(9) Az önkormányzat a költségvetési évet követő három évi tervezett bevételeit és kiadásai a 9. melléklet szerint hagyja jóvá.

 (10) Az Önkormányzat a 2021. évi több éves kihatással járó kötelezettségvállalásának összegét a 10. melléklet hagyja jóvá.

(11) Az Európai Uniós támogatással megvalósuló programok kiadásait és bevételeit a 11. melléklet hagyja jóvá.

(12) A Képviselő-testület az önkormányzat által nyújtott közvetett támogatásokat a 12. melléklet szerint hagyja jóvá.


4. §


(1) A Képviselő-testület a hitelek törlesztését a költségvetési bevételek terhére rendeli el.

(2) A vagyonhasznosításból származó, a tervezett előirányzatot meghaladó bevételből év közben általános tartalékot kell képezni.

(3) A bevételi források növelése érdekében elrendeli a pályázati lehetőségek felkutatását és igénybevételét.

(4) Az előző évi pénzmaradvány - az előző évben vállalt kötelezettségek áthúzódó teljesítésével összefüggő kiadások kivételével - a felülvizsgálat, illetve a Képviselő-testület jóváhagyását követően használható fel.


5. §


(1) A Képviselő-testület a több éves kihatással járó feladatok előirányzatait éves bontásban az 9. és 10. melléklet szerint fogadja el azzal, hogy a későbbi évek előirányzatait véglegesen az adott évi költségvetés elfogadásakor állapítja meg.

(2) Az (1) bekezdésben a későbbi évekre jóváhagyott előirányzatokon belül a Polgármester kötelezettséget vállalhat.

6. §


(1) A költségvetési rendelet alapján támogatott szervezetek és magánszemélyek a részükre céljelleggel - nem szociális ellátásként - juttatott összegről írásban elszámolnak. A 2021. évben támogatottak részére az elszámolás teljesítéséig támogatás nem folyósítható. A támogatás jogszabálysértő vagy nem rendeltetésszerű felhasználása esetén a felhasználót visszafizetési kötelezettség terheli.

(2) A támogatások nyújtásánál az Áht. rendelkezéseit figyelembe kell venni, a közzétételre vonatkozóan a Szervezeti és Működési Szabályzatról szóló önkormányzati rendelet rendelkezései az irányadók.


Az 2021. évi költségvetés végrehajtásának szabályai


7. §


(1) A Képviselő-testület által jóváhagyott előirányzatok és költségvetési létszám keretek között átcsoportosítást a Képviselő-testület engedélyezhet.

(2) A Képviselő-testület az Áht. 34. § (2) bekezdése alapján felhatalmazza a polgármestert, hogy 5 millió Ft összeghatárig a bevételi és kiadási előirányzatokat módosítsa, a kiadási előirányzatok között átcsoportosítást végezzen. Az átcsoportosításról a döntést követően a Képviselő-testület ülésén be kell számolni.

(3) A Képviselő-testület felhatalmazza a Polgármestert, hogy utólagos beszámolás mellett 2021. évben a 2. melléklet szerint meghatározott keret terhére kötelezettséget vállaljon.

(4) A Képviselő-testület felhatalmazza a Polgármestert a központi céljellegű előirányzatok saját hatáskörben történő felosztására, melyről a Polgármester a Képviselő-testületet a soron következő ülésen tájékoztatja. A Képviselő-testület felhatalmazza a Polgármestert, hogy a két képviselő-testületi ülés közötti időszakban felmerülő halaszthatatlan, az SZMSZ-ben meghatározott, képviselő-testület hatáskörébe tartozó önkormányzati ügyekben döntsön.

(5) Az éves költségvetés jóváhagyásakor meghatározott egyes kiadási előirányzatok utólagos előirányzat-módosítással túlléphetők. Ezek azonban csak olyan előirányzatok lehetnek, amelyek esetében törvényben, kormányrendeletben megállapított támogatásra, ellátásra vonatkozó többletjogosultság eredményezhet előirányzatot meghaladó kiadást.

(6) A költségvetési rendelet módosításáról a Képviselő-testület negyedévente dönt.

(7) Ha év közben a körülmények oly módon változnak meg, hogy ezek az önkormányzat költségvetésének teljesítését jelentősen veszélyeztetik, a Polgármester pótköltségvetési rendeletet terjeszt a Képviselő-testület elé.


A gazdálkodás rendje


8. §


  1. A költségvetés végrehajtása során tárgyévi fizetési kötelezettség és kifizetés a jóváhagyott kiadási előirányzatok mértékéig vállalható, kivéve a jogszabályon, bírósági, illetve államigazgatási jogerős határozaton alapuló kötelezettségeket és járandóságokat, továbbá a letéti kezelésben történő kiadásokat. Tárgyéven túli fizetési kötelezettség – kivéve a jogszabályon, bírósági, illetve államigazgatási jogerős döntésen alapuló kötelezettségeket – csak olyan mértékben vállalható, amely a kötelezettségvállalás időpontjában ismert feltételek mellett az esedékesség időpontjában, a rendeltetésszerű működés veszélyeztetése nélkül finanszírozható.
  2. A hitel a tárgyéven belüli időszakra szólhat. A likviditási hitel átlagos nagyságrendje a költségvetés bevételi részét képező önkormányzati saját bevételek 30 %-át nem haladhatja meg.
  3. Az Önkormányzat átmenetileg szabad pénzeszközeinek lekötéséről a Polgármester, illetve az általa felhatalmazott személy dönt.
  4. Az új induló beruházások, felújítások körében a közbeszerzési értékhatár felett a 2015. évi CXLIII. törvény és az önkormányzat közbeszerzési szabályzatának előírásait kell alkalmazni.
  5. A költségvetési szervek fenntartásához a költségvetési támogatását 1/12 szerinti ütemezésben biztosítja a Képviselő-testület. Ettől eltérni csak a beruházások és felújítások esetén, illetve a költségvetési szerv kérése alapján az utalványozásra jogosultak döntése alapján lehet.


9. §


  1. Tárgyévi fizetési kötelezettség a jóváhagyott kiadási előirányzatok mértékéig vállalható és a kifizetések is ezen összeghatárig rendelhetők el. Tárgyéven túli fizetési kötelezettség csak olyan mértékben vállalható, amely a kötelezettségvállalás időpontjában ismert feltételek mellett az esedékesség időpontjában, a rendeltetésszerű működés veszélyeztetése nélkül finanszírozható. A kötelezettségvállalás előtt meg kell győződni arról, hogy a jóváhagyott költségvetés fel nem használt és le nem kötött kiadási előirányzata biztosítja-e a fedezetet. A kötelezettségvállalásnak előirányzat-felhasználási terven kell alapulnia.
  2. Az önkormányzat a pénzeszközei terhére végzett kifizetéskor a készpénzkímélő fizetési módot kell előnyben részesíteni.

Készpénz kifizetéssel teljesíthető:

társadalom- és szociálpolitikai juttatások,

ellátottak pénzbeli juttatásai, költőpénz biztosítása,

kiküldetési, reprezentációs kiadások,

szolgáltatási kiadások 100eFt összeghatárig,

készlet és tárgyi eszköz beszerzés 100 eFt összeghatárig,

egyéb kifizetések esetén a polgármester az ellenjegyzésre jogosultak egyetértésével járulhat hozzá a készpénzes kifizetéshez.


Záró rendelkezések


10. §


  1. E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, rendelkezéseit 2021. január 1. napjától kell alkalmazni.
  2. A képviselő-testület a polgármesternek e rendelet elfogadásáig az átmeneti időszakban tett intézkedéseiről, a 2021. évi költségvetési rendeletnek megfelelően tett intézkedéseit elfogadja.
  3. Az átmeneti időszakban beszedett bevételek és teljesített kiadások e rendeletbe beépítésre kerülnek.




A fenti rendeletet Gerényes Község Önkormányzat Polgármestere a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 27/2021.(I.29.) Korm. rendeletre tekintettel a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46.§ (4) bekezdése alapján a képviselő-testület hatáskörét gyakorolva 2021.február 12. napján  fogadta el.



Kiss Árpád

dr. Múth Ágnes

polgármester

jegyző




Záradék:


Jelen rendeletet a Gerényesi  községháza hirdetőtábláján hirdettem ki.


Gerényes, 2021. február 15.

        


                                                           

dr. Múth Ágnes

jegyző