Gerényes Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (II. 28.) önkormányzati rendelete

Gerényes Község Önkormányzat 2024. évi költségvetéséről

Hatályos: 2024. 02. 29

Gerényes Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (II. 28.) önkormányzati rendelete

Gerényes Község Önkormányzat 2024. évi költségvetéséről

2024.02.29.

Gerényes Község Önkormányzatának képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva Gerényes Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a 2024. évi költségvetéséről a következő rendeletet alkotja.

1. A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya a helyi önkormányzatra, annak képviselő-testületére és szerveire és az önkormányzat által irányított költségvetési szervekre terjed ki.

2. A költségvetés bevételei és kiadásai

2. § A Képviselő-testület az Önkormányzat 2024. évi költségvetésének főösszegét: 122 098 259 forintban állapítja meg az 1. és 2. melléklet szerint

a) költségvetési bevételi főösszegét: 122 098 259 forintban

aa) a felhalmozási célú bevételt 0 forintban

ab) a működési célú bevételek összegét: 99 726 000 forintban

ac) finanszírozási bevételeket 22 372 259 forintban határozza meg.

b) költségvetési kiadási főösszegét: 122 098 259 forintban

ba) személyi jellegű kiadásokat 62 376 092 forintban

bb) munkaadókat terhelő járulékokat 5 780 462 forintban

bc) dologi jellegű kiadásokat 24 151 233 forintban

bd) ellátottak pénzbeli juttatásait 8 555 000 forintban

be) egyéb működési célú kiadásokat 18 277 927 forintban

bf) a felhalmozási célú kiadást 1 593 810 forintban

bg) a finanszírozási kiadásokat 1 363 735 forintban határozza meg

3. § (1) A Képviselő-testület a 2. §-ban megállapított bevételi főösszeg részletezését kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, állami (államigazgatási) feladatok szerinti bontásban az 1. melléklet szerint hagyja jóvá.

(2) A Képviselő-testület a 2. §-ban megállapított kiadási főösszeg részletezését kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, állami (államigazgatási) feladatok szerinti bontásban a 2. melléklet szerint hagyja jóvá.

(3) A Képviselő-testület a felújítási beruházási előirányzatait célonként a 13. melléklet szerint állapítja meg.

(4) A működési és felhalmozási célú bevételi és kiadási előirányzatokat tájékoztató jelleggel, mérlegszerűen, egymástól elkülönítetten, de – a finanszírozási műveleteket is figyelembe véve – együttesen egyensúlyban a 3. melléklet tartalmazza.

(5) A Képviselő-testület a feladatonként meghatározott bevételeit a 4. melléklet, a kiadásait az 5. melléklet szerint hagyja jóvá.

(6) A Képviselő-testület a 2024. évi a költségvetési hiány külső finanszírozására vagy a költségvetési többlet felhasználására szolgáló finanszírozási célú pénzügyi műveleteket az 7. melléklet szerint fogadja el

(7) A Képviselő-testület a 2024. év várható bevételi és kiadási előirányzatainak teljesítéséről készített előirányzat felhasználási tervet a 8. melléklet szerint fogadja el

(8) A képviselő-testület a költségvetési évet követő három év tervezett bevételeit és kiadásait a 9. melléklet hagyja jóvá.

(9) Az Európai Uniós forrásból finanszírozott támogatással megvalósuló programok, projektek kiadásait, bevételeit, valamint az Önkormányzat ilyen projektekhez történő hozzájárulásait a 11. melléklet tartalmazza.

(10) A Képviselő-testület az önkormányzat által nyújtott közvetett támogatásokat a 12. melléklet szerint hagyja jóvá.

4. § A képviselő-testült a 2024. évi költségvetésében 16.297.504 forint tartalékot képez a 2. melléklet V. Egyéb működési célú kiadások 13. Tartalékok soron.

5. § (1) A több éves kihatással járó kötelezettségvállalásokat a 14. melléklet tartalmazza.

(2) A Képviselő-testület megállapítja, hogy az Önkormányzatnak a Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény 3. § (1) bekezdése szerinti adósságot keletkeztető ügyleteiből eredő fizetési kötelezettsége nincs, az Önkormányzat fennálló hiteltartozással, kibocsátott kötvényállománnyal, kezességvállalással nem rendelkezik.

6. § (1) A Képviselő-testület az Önkormányzat létszámkeretét 30 főben, ebből a közfoglalkoztatottak tervezett létszámát 20 főben határozza meg.

(2) A létszámkeretet a 6. melléklet tartalmazza.

3. A 2024. évi költségvetés végrehajtásának szabályai

7. § (1) A Képviselő-testület a hitelek törlesztését a költségvetési bevételek terhére rendeli el.

(2) A vagyonhasznosításból származó, a tervezett előirányzatot meghaladó bevételből év közben általános tartalékot kell képezni.

(3) A bevételi források növelése érdekében elrendeli a pályázati lehetőségek felkutatását és igénybevételét.

(4) Az előző évi maradvány - az előző évben vállalt kötelezettségek áthúzódó teljesítésével összefüggő kiadások kivételével - a felülvizsgálat, illetve a Képviselő-testület jóváhagyását követően használható fel.

8. § (1) A Képviselő-testület a több éves kihatással járó feladatok előirányzatait éves bontásban a 10. melléklet szerint fogadja el azzal, hogy a későbbi évek előirányzatait véglegesen az adott évi költségvetés elfogadásakor állapítja meg.

(2) Az (1) bekezdésben a későbbi évekre jóváhagyott előirányzatokon belül a Polgármester kötelezettséget vállalhat.

9. § (1) A Képviselő-testület a Vásárosdombói Közös Önkormányzati Hivatalnál foglalkoztatott köztisztviselők vonatkozásában alkalmazandó illetményalapot 60.000 forintban állapítja meg.

(2) A Képviselő-testület a Vásárosdombói Közös Önkormányzati Hivatal Cafetéria Szabályzata alapján 2024. évre 200.000,-Ft bruttó összegű cafetéria juttatást határozza meg.

10. § (1) A Képviselő-testület által jóváhagyott előirányzatok és költségvetési létszám keretek között átcsoportosítást a Képviselő-testület engedélyezhet.

(2) A Képviselő-testület az Áht. 34. § (2) bekezdése alapján felhatalmazza a polgármestert, hogy 5 millió Ft összeghatárig a bevételi és kiadási előirányzatokat módosítsa, a kiadási előirányzatok között átcsoportosítást végezzen. Az átcsoportosításról a döntést követően a Képviselő-testület ülésén be kell számolni.

(3) A Képviselő-testület felhatalmazza a Polgármestert, hogy utólagos beszámolás mellett 2024. évben a 2. melléklet szerint meghatározott keret terhére kötelezettséget vállaljon.

(4) A Képviselő-testület felhatalmazza a Polgármestert a központi céljellegű előirányzatok saját hatáskörben történő felosztására, melyről a Polgármester a Képviselő-testületet a soron következő ülésen tájékoztatja. A Képviselő-testület felhatalmazza a Polgármestert, hogy a két képviselő-testületi ülés közötti időszakban felmerülő halaszthatatlan, az SZMSZ-ben meghatározott, képviselő-testület hatáskörébe tartozó önkormányzati ügyekben döntsön.

(5) Az éves költségvetés jóváhagyásakor meghatározott egyes kiadási előirányzatok utólagos előirányzat-módosítással túlléphetők. Ezek azonban csak olyan előirányzatok lehetnek, amelyek esetében törvényben, kormányrendeletben megállapított támogatásra, ellátásra vonatkozó többletjogosultság eredményezhet előirányzatot meghaladó kiadást.

(6) A költségvetési rendelet módosításáról a Képviselő-testület negyedévente dönt.

(7) Ha év közben a körülmények oly módon változnak meg, hogy ezek az önkormányzat költségvetésének teljesítését jelentősen veszélyeztetik, a Polgármester pótköltségvetési rendeletet terjeszt a Képviselő-testület elé.

4. A gazdálkodás rendje

11. § (1) A költségvetés végrehajtása során tárgyévi fizetési kötelezettség és kifizetés a jóváhagyott kiadási előirányzatok mértékéig vállalható, kivéve a jogszabályon, bírósági, illetve államigazgatási jogerős határozaton alapuló kötelezettségeket és járandóságokat, továbbá a letéti kezelésben történő kiadásokat. Tárgyéven túli fizetési kötelezettség – kivéve a jogszabályon, bírósági, illetve államigazgatási jogerős döntésen alapuló kötelezettségeket – csak olyan mértékben vállalható, amely a kötelezettségvállalás időpontjában ismert feltételek mellett az esedékesség időpontjában, a rendeltetésszerű működés veszélyeztetése nélkül finanszírozható.

(2) Átmeneti likviditási hitelt a Polgármester az általa felhatalmazott személy ellenjegyzésével vehet fel, melynek összege esetenként a 1 millió Ft-ot nem haladhatja meg.

(3) Az Önkormányzat átmenetileg szabad pénzeszközeinek lekötéséről a Polgármester, illetve az általa felhatalmazott személy dönt.

(4) Az új induló beruházások, felújítások körében a közbeszerzési értékhatár felett a 2015. évi CXLIII. törvény és az önkormányzat közbeszerzési szabályzatának előírásait kell alkalmazni.

12. § (1) Tárgyévi fizetési kötelezettség a jóváhagyott kiadási előirányzatok mértékéig vállalható és a kifizetések is ezen összeghatárig rendelhetők el. Tárgyéven túli fizetési kötelezettség csak olyan mértékben vállalható, amely a kötelezettségvállalás időpontjában ismert feltételek mellett az esedékesség időpontjában, a rendeltetésszerű működés veszélyeztetése nélkül finanszírozható. A kötelezettségvállalás előtt meg kell győződni arról, hogy a jóváhagyott költségvetés fel nem használt és le nem kötött kiadási előirányzata biztosítja-e a fedezetet. A kötelezettségvállalásnak előirányzat-felhasználási terven kell alapulnia.

(2) Az önkormányzat a pénzeszközei terhére végzett kifizetéskor a készpénzkímélő fizetési módot kell előnyben részesíteni, azonban készpénz kifizetéssel teljesíthetők az alábbi kiadási tételek:

a) elszámolásra kiadott előlegek,

b) készlet- és tárgyi eszköz beszerzések,

c) szolgáltatások ellenértéke,

d) kiküldetési kiadások,

e) reprezentációs kiadások,

f) magánszemélytől vásárlás kifizetése,

g) szociális juttatások, segélyek,

h) állományba tartozók személyi kifizetései,

i) állományba nem tartozók személyi kifizetései,

j) közfoglalkoztatottak személyi juttatásai,

k) társadalmi szervezetek támogatása.

l) egyéb kifizetések esetén a polgármester az ellenjegyzésre jogosultak egyetértésével járulhat hozzá a készpénzes kifizetéshez.

5. Záró rendelkezések

13. § (1) E rendelet rendelkezéseit 2024. január 1. napjától kell alkalmazni.

(2) A képviselő-testület a polgármesternek e rendelet elfogadásáig az átmeneti időszakban tett intézkedéseiről (bevételek beszedése, az előző évi kiadási előirányzatokon belül a kiadások arányos teljesítése) szóló beszámolóját elfogadja.

(3) Az átmeneti időszakban beszedett bevételek és teljesített kiadások e rendeletbe beépítésre kerülnek.

14. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1. melléklet az 1/2024. (II. 28.) önkormányzati rendelethez

Költségvetési bevételek

Megnevezés

Eredeti előirányzat

Eredeti előirányzat

Kötelező
feladat

Önként vállalt
feladat

Állami
feladat

I.

Működési célú támogatások áht-n belülről

B1

1.

Önkormányzatok működési támogatásai

B11

1. Helyi önkormányzatok működésének általános támogatásai

B111

17 002 370

17 002 370

-

1.1.1. Települési önkormányzatok általános működési támogatása

10 097 126

10 097 126

-

-

1.1.2.. A zöldterület-gazdálkodással kapcsolatos feladatok ellátásának támogatása

1 441 694

1 441 694

1.1.3. Közvilágítás fenntartásának támogatása

2 144 000

2 144 000

1.1.4. Köztemető fenntartásának támogatása

1 160 740

1 160 740

1.1.5. Közutak fenntartásának támogatása

2 158 810

2 158 810

1.2. Egyéb önkormányzati feladatok támogatása

-

2. Települési önkormányzatok egyes köznevelési feladatainak támogatása

B112

-

-

3. Települési önkormányzatok szociális gyermekjóléti és gyermekétkeztetési feladatainak támogatása

B113

15 255 990

9 208 790

6 047 200

-

3.1. Települési önkormányzatok szociális feladatainak egyéb támogatása

14 602 200

8 555 000

6 047 200

3.2. Rászoruló gyermekek intézményen kívüli szünidei étkezésének támogatása

653 790

653 790

4. Települési önkormányzatok kulturális feladatainak támogatása

B114

2 270 000

2 270 000

5. Működési célú költségvetési támogatások és kiegészítő támogatások

B115

-

-

5.1. Helyi önkormányzatok kiegészítő támogatásai

-

6. Elszámolásból származó bevételek

B16

1. Önkormányzatok működési támogatásai összesen:

34 528 360

28 481 160

6 047 200

-

2.

Elvonások és befizetések bevételei

B12

3.

Működési célú garancia- és kezességvállalásból származó megtérülések áht-n belülről

B13

4.

Működési célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatérülése

B14

-

5.

Működési célú visszatérítendő támogatások igénybevétel áht-n belülről

B15

6.

Egyéb működési célú támogatások bevételei áht-n belülről

B16

58 765 640

18 571 200

40 194 440

6.1. Baranya Megyei Kormányhivatal: közfoglalkoztatás

29 903 600

29 903 600

6.2 Gyerekház támogatása

10 290 840

10 290 840

6.3. háziorvos támogatása

18 571 200

18 571 200

I. Működési célú támogatások államháztartáson belül összesen:

93 294 000

47 052 360

46 241 640

-

II.

Felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről

B2

1.

Felhalmozási célú önkormányzati támogatások

B21

-

2.

Felhalmozási célú garancia- és kezességvállalásból származó megtérülések áht-n belülről

B22

3.

Felhalmozási célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatérülése áht-n belülről

B23

4.

Felhalmozási célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök igénybevétele áht-n belülről

B24

5.

Egyéb felhalmozási célú támogatások bevételei államháztartáson belülről

B25

II. Felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről összesen:

-

-

-

-

III.

Közhatalmi bevételek

B3

1.

Jövedelemadók

B31

2.

Szociális hozzájárulási adó és járulék

B32

3.

Bérhez és foglalkoztatáshoz kapcsolódó adó

B33

4.

Vagyoni típusú adók

B34

5

Termékek és szolgáltatások adói

B35

4 200 000

4 200 000

6.

Egyéb közhatalmi bevételek

B36

III. Közhatalmi bevételek összesen:

B3

4 200 000

-

4 200 000

-

IV.

Működési bevételek

B4

1.

Készletértékesítés ellenértéke

B401

-

2.

Szolgáltatások ellenértéke

B402

120 000

120 000

3.

Közvetített szolgáltatások ellenértéke

B403

-

4.

Tulajdonosi bevételek

B404

1 800 000

1 800 000

5.

Ellátási díjak

B405

-

6.

Kiszámlázott általános forgalmi adó

B406

-

7.

Általános forgalmi adó visszatérülés

B407

-

8.

Kamatbevételek

B408

-

9.

Egyéb pénzügyi műveletek bevételei

B409

-

10.

Biztosító által fizetett kártérítés

B410

-

11.

Egyéb működési bevételek

B411

312 000

312 000

IV. Működési bevételek összesen:

B4

2 232 000

-

2 232 000

-

V.

Felhalmozási bevételek

B5

1.

Immateriális javak értékesítése

B51

2.

Ingatlanok értékesítése

B52

3.

Egyéb tárgyi eszközök értékesítése

B53

4.

Részesedések értékesítése

B54

5.

Részesedések megszűnéséhez kapcsolódó bevételek

B55

V. Felhalmozási bevételek összesen:

B5

-

-

-

-

VI.

Működési célú átvett pénzeszközök

B6

-

-

-

-

1.

Működési célú garancia- és kezességvállalásból származó megtérülések

B61

-

2.

Működési célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatérülése az EU-tól

B62

-

3.

Működési célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatérülése kormányoktól és más nki. Szervezetektől

B63

-

4.

Működési célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatérülése áht-n kívülről

B64

-

5.

Egyéb működési célú átvett pénzeszközök

B65

-

VI. Működési célú átvett pénzeszközök összesen:

-

-

-

-

VII.

Felhalmozási célú átvett pénzeszközök

B7

1.

Felhalmozási célú garancia- és kezességvállalásból származó megtérülések áht-n kívülről

B71

2.

Felhalmozási célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatérülése az EU-tól

B72

3.

Felhalmozási célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatérülése kormányoktól és más nki. Szervezetektől

B73

4.

Felhalmozási célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatérülése áht-n kívülről

B74

5.

Egyéb felhalmozási célú átvett pénzeszközök

B75

VII. Felhalmozási célú átvett pénzeszközök összesen:

-

-

-

-

KÖLTSÉGVETÉSI BEVÉTELEK ÖSSZESEN

99 726 000

47 052 360

52 673 640

-

VIII.

Finanszírozási bevételek

B8

1.

Belföldi finanszírozás bevételei

B81

1.1. Hitel-, kölcsönfelvétel pénzügyi vállalkozástól

B811

1.2. Belföldi értékpapírok bevételei

B812

1.3. Maradvány igénybevétele

B813

22 372 259

19 633 346

2 738 913

1.4. Áht-n belüli megelőlegezések

B814

1.5. Áht-n belüli megelőlegezések törlesztése

B815

1.6. Központi, irányító szervi támogatás

B816

1.7. Lekötött bankbetétek megszüntetése

B817

1.8. Központi költségvetés sajátos finanszírozási bevételei

B818

1.9. Tulajdonosi kölcsönök bevételei

B819

1. Belföldi finanszírozási bevételek összesen:

22 372 259

19 633 346

2 738 913

-

2.

Külföldi finanszírozás bevételei

B82

3.

Adóssághoz nem kapcsolódó származékos ügyletek bevételei

B83

4.

Váltóbevételek

B84

VIII. Finanszírozási bevételek összesen:

22 372 259

19 633 346

2 738 913

-

BEVÉTELEK ÖSSZESEN:

122 098 259

66 685 706

55 412 553

-

2. melléklet az 1/2024. (II. 28.) önkormányzati rendelethez

Költségvetési kiadások

adatok forintban

Megnevezés

Rovatrend

Eredeti előirányzat

Eredeti előirányzat

Kötelező
feladat

Önként vállalt
feladat

Állami
feladat

I.

Személyi juttatások

K1

1.

Foglalkoztatottak személyi juttatásai

K11

1.1. Törvény szerinti illetmények, munkabérek

K11010

1.1.1. Közfoglalkoztatottak törvény szerint bére

K11010

29 440 000

29 440 000

1.1.2. Mt. hatálya alá tartozó dolgozók juttatása

K11010

9 355 680

2 037 600

7 318 080

1.1.3. Közalkalmazottak törvény szerinti bére

4 224 000

4 224 000

1.1.4. Egészségügyi foglalkoztatottak jogviszonya

8 435 412

8 435 412

1.1. Törvény szerinti illetmények, munkabérek összesen:

51 455 092

10 473 012

40 982 080

-

1.2.Közlekedési ktg térítés

K1109

195 000

195 000

1.3. Foglalkoztatottak egyéb személyi juttatásai

K113

150 000

150 000

1. Foglalkoztatottak személyi juttatásai összesen:

51 800 092

10 473 012

41 327 080

-

2.

Külső személyi juttatások

K12

2.1. Választott tisztségviselők juttatásai

K121

7 776 000

7 776 000

2.2. Nem saját foglalkoztatottak megbízási díja

K122

2 800 000

2 450 000

350 000

2.3. Egyéb külső személyi juttatások

K123

-

2. Külső személyi juttatások összesen:

K12

10 576 000

10 226 000

350 000

-

I. Személyi juttatások összesen:

K1

62 376 092

20 699 012

41 677 080

-

II.

Munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó (K2)

K2

1. Foglalkoztatottak után fizetendő

K2

5 416 462

2 002 392

3 414 070

2. Külső személyi juttatások után fizetendő

K2

364 000

318 500

45 500

II. Munkaadókat terhelő járulékok összesen:

K2

5 780 462

2 320 892

3 459 570

-

III.

Dologi kiadások (K3)

K3

1.

Készletbeszerzés

K31

1.1.Szakmai anyagok beszerzése (könyv, folyóirat, informatikai eszközök)

K311

65 000

50 000

15 000

1.2. Üzemeltetési anyagok beszerzése (irodaszer, üzemanyag)

K312

4 696 653

2 396 653

2 300 000

1. Készletbeszerzés összesen:

K31

4 761 653

1 970 000

2 315 000

-

2.

Kommunikációs szolgáltatások (telefon, internet)

K32

2.1. Informatikai szolgáltatások

K321

200 000

200 000

2.2. Egyéb kommunikációs szolgáltatások

K322

640 000

490 000

150 000

2. Kommunikációs szolgáltatások összesen:

K32

840 000

690 000

150 000

-

3.

Szolgáltatási kiadások

K33

3.1.Villamosenergia

K3311

2 985 000

2 735 000

250 000

3.1.Gázenergia

K3312

800 000

800 000

3.1 Víz díj

K33141

180 000

180 000

3.2. Vásárolt élelmezés

K332

514 795

514 795

3.3. Bérleti díj, lízing díj

K333

-

3.4. Karbantartási, kisjavítási szolgáltatások

K334

430 000

280 000

150 000

3.5.Közvetített szolgáltatások

K335

-

3.6. Szakmai tevékenységet segítő szolgáltatások

K336

5 390 000

5 290 000

100 000

3.7. Egyéb szolgáltatások

K337

2 470 000

1 570 000

900 000

3. Szolgáltatások összesen:

K33

12 769 795

11 369 795

1 400 000

-

4.

Kiküldetések, reklám- és propagandakiadások

K34

4.1. Kiküldetések kiadásai

K341

2 400 000

2 400 000

4.2. Reklám- és propagandakiadások

K342

4. Kiküldetések, reklám- és propaganda kiadások összesen:

K34

2 400 000

2 400 000

-

-

5.

Különféle befizetések és egyéb dologi kiadások

K35

5.1. Működési célú, előzetesen felszámított általános forgalmi adó

K351

3 329 735

2 286 185

1 043 550

5.2. Fizetendő általános forgalmi adó

K352

5.3. Kamatkiadások

K353

5.4. Egyéb pénzügyi műveletek kiadásai

K354

5.5. Egyéb dologi kiadások

K353

50 050

50 050

5. Különféle befizetések és egyéb dologi kiadások összesen:

K35

3 379 785

2 336 235

1 043 550

-

III. Dologi kiadások összesen:

K3

24 151 233

18 766 030

4 908 550

-

IV.

Ellátottak pénzbeli juttatása (K4)

1.

Társadalombiztosítási ellátások

K41

2.

Családi támogatások

K42

3.

Pénzbeli kárpótlások, kártérítések

K43

4.

Betegséggel kapcsolatos (nem TB) ellátások

K44

5.

Foglalkoztatással, munkanélküliséggel kapcsolatos ellátások

K45

6.

Lakhatással kapcsolatos ellátások

K46

7.

Intézményi ellátottak pénzbeli juttatásai

K47

8.

Egyéb nem intézményi ellátások

K48

8.1. Települési támogatás

8 555 000

8 555 000

8. Egyéb nem intézményi ellátások összesen:

8 555 000

8 555 000

-

-

IV. Ellátottak pénzbeli juttatása összesen:

K4

8 555 000

8 555 000

-

-

V.

Egyéb működési célú kiadások

K5

1.

Nemzetközi kötelezettségek

K501

2.

Elvonások és befizetések

K502

3.

Működési célú garancia- és kezességvállalásból származó kifizetés áht-n belülre

K503

4.

Működési célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök nyújtása áht-n belülre

K504

-

5.

Működési célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök, törlesztése áht-n belülre

K505

6.

Egyéb működési célú támogatások áht-n belülre

K506

1 666 423

-

1 666 423

-

6.1. Vásárosdombói Intézményfenntartó Társulás fenntartására

36 528

36 528

6.4. Főzőkonyha támogatása

739 573

739 573

6.5. KIT

14 668

14 668

6.6. KÖH támogatás

875 654

875 654

6. Egyéb működési célú támogatások áht-n belülre összesen:

1 666 423

-

1 666 423

-

7.

Működési célú garancia- és kezességvállalásból származó kifizetés áht-n kívülre

K507

8.

Működési célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök nyújtása áht-n kívülre

K508

200 000

200 000

9.

Árkiegészítések, ártámogatások

10.

Kamattámogatások

K510

11.

Működési célú támogatások EU-nak

K511

12.

Egyéb működési célú támogatások államháztartáson kívülre

K512

12.1. Egyesületek támogatása

114 000

14 000

100 000

12.2. Egyéb szervezetek, rendezvények támogatása

12. Egyéb működési célú támogatások államháztartáson kívülre összesen:

114 000

14 000

100 000

-

13.

Tartalékok

K513

16 297 504

16 297 504

V. Egyéb működési célú kiadások összesen:

18 277 927

14 000

18 263 927

VI.

Beruházások

K6

1.

Immateriális javak beszerzése, létesítése

K61

2.

Ingatlanok beszerzése, létesítése

K62

-

3.

Informatikai eszközök beszerzése, létesítése

K63

4.

Egyéb tárgyi eszközök beszerzése, létesítése

K64

-

5.

Részesedések beszerzése

K65

6.

Meglévő részesedésekhez kapcsolódó kiadások

K66

7.

Beruházási célú előzetesen felszámított áfa

K67

-

VI. Beruházások összesen:

-

-

-

-

VII.

Felújítások

K7

1 254 966

1 254 966

1.

Ingatlanok felújítása

K71

-

2.

Informatikai eszközök felújítása

K72

-

3.

Egyéb tárgyi eszközök felújítása

K73

-

4.

Felújítási célú előzetesen felszámított általános forgalmi adó

K74

338 844

338 844

VII. Felújítások összesen:

1 593 810

1 593 810

-

-

VIII.

Egyéb felhalmozási célú kiadások

K8

1.

Felhalmozási célú garancia- és kezességvállalásból származó kifizetés áht-n belülre

K81

2.

Felhalmozási célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök nyújtása áht-n belülre

K82

3.

Felhalmozási célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök törlesztése

K83

4.

Egyéb felhalmozási célú támogatások áht-n belülre

K84

5.

Felhalmozási célú garancia- és kezességvállalásból származó kifizetés áht-n kívülre

K85

6.

Felhalmozási célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök nyújtása áht-n kívülre

K86

7.

Lakástámogatás

K87

8.

Egyéb felhalmozási célú támogatások áht-n kívülre

K89

VIII. Egyéb felhalmozási célú kiadások összesen:

-

-

-

-

KÖLTSÉGVETÉSI KIADÁSOK ÖSSZESEN:

120 734 524

51 948 744

68 309 127

-

IX.

Finanszírozási kiadások

K9

1.

Belföldi finanszírozási kiadások

1.1. Hitel, kölcsöntörlesztés áht-n kívülre

K911

1.2. Belföldi értékpapírok kiadásai

K912

1.3. Áht-n belüli megelőlegezések folyósítása

K913

1.4. Áht-n belüli megelőlegezések visszafizetése

K914

1 363 735

1 363 735

1.5. Központi, irányító szervi támogatások folyósítása

K915

1.6. Pénzeszközök lekötött bankbetétként elhelyezése

K916

1.7. Pénzügyi lízing kiadásai

K917

1.8. Központi költségvetés sajátos finanszírozási kiadásai

K918

1.9. Tulajdonosi kölcsönök kiadásai

K919

1. Belföldi finanszírozási kiadások összesen:

1 363 735

1 363 735

-

-

2.

Külföldi finanszírozás kiadásai

K92

4.

Váltókiadások

K94

IX. Finanszírozási kiadások összesen:

1 363 735

1 363 735

-

-

KIADÁSOK ÖSSZESEN:

122 098 259

53 312 479

68 309 127

-

3. melléklet az 1/2024. (II. 28.) önkormányzati rendelethez

2024. évi költségvetési kiadások és bevételek mérlegszerű bemutatása

adatok forintban

BEVÉTELEK

KIADÁSOK

Megnevezés

Eredeti előirányzat

Megnevezés

Eredeti előirányzat

I.

Működési célú támogatások államháztartáson belülről

93 294 000

I.

Személyi juttatások

62 376 092

III.

Közhatalmi bevételek

4 200 000

II.

Munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó

5 780 462

IV.

Működési bevételek

2 232 000

III.

Dologi kiadások

24 151 233

VI.

Működési célú átvett pénzeszközök

IV.

Ellátottak pénzbeli juttatása

8 555 000

V.

Egyéb működési célú kiadások

18 277 927

Működési bevételek

99 726 000

Működési kiadások

119 140 714

II.

Felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről

VI.

Beruházások

V.

Felhalmozási bevételek

VII.

Felújítások

1 593 810

VII.

Felhalmozási célú átvett pénzeszközök

VIII.

Egyéb felhalmozási célú kiadások

Felhalmozási bevételek összesen

-

Felhalmozási kiadások

1 593 810

KÖLTSÉGVETÉSI BEVÉTELEK ÖSSZESEN

99 726 000

KÖLTSÉGVETÉSI KIADÁSOK ÖSSZESEN:

120 734 524

VIII

Működési célú finanszírozási bevételek

22 372 259

IX

Működési célú finanszírozási kiadások

1 363 735

FINANSZÍROZÁSI BEVÉTELEK ÖSSZESEN:

22 372 259

FINANSZÍROZÁS KIADÁSAI

1 363 735

BEVÉTELEK ÖSSZESEN:

122 098 259

KIADÁSOK ÖSSZESEN:

122 098 259

4. melléklet az 1/2024. (II. 28.) önkormányzati rendelethez

2024 évi bevételek feladatonként

adatok forintban

Megnevezés

Bevételek összesen

Helyi önkormányzatok működési támogatatása

Egyéb működési támogatások

Közhatalmi bevételek

Működési bevétel

Maradvány igénybevvétele

1

Igazgatási feladatok

26 837 445

10 097 126

16 740 319

2

Köztemető

1 160 740

1 160 740

3

Közfoglalkoztatás

31 654 253

29 903 600

1 750 653

4

Utak,hidak

2 158 810

2 158 810

5

Közvilágítás

2 144 000

2 144 000

6

Zöldterület-kezelés

1 441 694

1 441 694

7

Háziorvos alapellátás

21 462 380

18 571 200

2 891 180

8

Könyvtár

2 270 000

2 270 000

9

Intézményen kivüli gyermek étkezés

653 790

653 790

10

Gyerekház

11 279 100

10 290 840

988 260

11

Egyéb szociális pénzbeli és természetbeli ellátás

8 555 000

8 555 000

12

Vagyongazdálkodás

1 800 000

1 800 000

13

Falugondnok

6 479 200

6 047 200

432 000

14

Önkormányzat funkcióra nem számolható

4 201 847

4 200 000

1 847

15

Összesen:

122 098 259

34 528 360

58 765 640

4 200 000

2 232 000

22 372 259

5. melléklet az 1/2024. (II. 28.) önkormányzati rendelethez

2024.évi kiadások feladatonként

adatok forintban

Megnevezés

Kiadás összesen

Személyi kiadások

Munkaadót terhelő jár.

Dologi kiadás

Ellátottak pénzb. jutt.

Átadott pénzeszköz

Felújítási kiadások

Finanszrozás

1

Igazgatási feladatok

30 758 439

7 776 000

811 200

4 310 000

16 497 504

1 363 735

2

Köztemető

1 160 740

690 000

89 700

381 040

3

Hosszútávú közfogl.

31 654 253

29 440 000

1 913 600

300 653

4

Utak,hidak

2 158 810

500 000

65 000

1 593 810

5

Közvilágítás

2 144 000

2 144 000

6

Zöldterület-kezelés

1 658 500

960 000

698 500

7

Háziorvos alapellátás

19 656 016

8 435 412

1 096 604

10 110 000

14 000

9

Könyvtár

3 013 688

2 037 600

264 888

711 200

10

Közösségi szinterek

466 000

300 000

39 000

127 000

11

Civil szervezetk mük.tám.

40 000

40 000

12

Civil szervezetek támogatása programtámogatása

60 000

60 000

13

Intézményen kivüli gyerm.

653 790

653 790

14

Gyerekház

11 839 480

8 013 080

951 350

2 875 050

15

Egyéb szociális pénzbeli és természetbeli ellátás

8 555 000

8 555 000

16

Falugondnok

6 613 120

4 224 000

549 120

1 840 000

17

KÖH fin.

875 654

875 654

18

Főzőkonyha

739 573

739 573

19

VIT

36 528

36 528

20

KIT

14 668

14 668

Összesen:

122 098 259

62 376 092

5 780 462

24 151 233

8 555 000

18 277 927

1 593 810

1 363 735

6. melléklet az 1/2024. (II. 28.) önkormányzati rendelethez

Foglalkoztattak létszáma (fő)

Megnevezés

önkormányzat

1

B fizetési osztály összesen

1

2

F fizetési osztály összesen

1

3

Közalkalmazottak összesen

2

4

Egészségügyi szolgálati jogviszony

1

5

munka törvénykönyve hatálya alá tartozó egyéb munkavállaló

2

6

közfoglalkoztatott

20

7

Egyéb

22

8

polgármester

1

9

helyi önkormányzati képviselő-testület tagja, képviselő-testület bizottságának tagja

3

10

alpolgármester

1

11

Választott tisztségviselők összesen

5

12

Foglalkoztatottak létszáma mindösszesen

30

7. melléklet az 1/2024. (II. 28.) önkormányzati rendelethez

A költségvetési hiány külső finanszírozására vagy a költségvetési többlet felhasználására szolgáló finanszírozási célú pénzügyi műveletek

Működési cél

Felhalmozási cél

Bevételek

0

Működési cél

Felhalmozási cél

Kiadások

0

8. melléklet az 1/2024. (II. 28.) önkormányzati rendelethez

2024. évi Előirányzat-felhasználási ütemterv

jan.

febr.

márc.

ápr.

máj.

jún.

júl.

aug.

szept.

okt.

nov.

dec.

összesen

BEVÉTELEK

I.

Helyi önkormányzatok működési támogatása

2 877 363

2 877 363

2 877 363

2 877 363

2 877 363

2 877 363

2 877 363

2 877 363

2 877 363

2 877 363

2 877 363

2 877 367

34 528 360

II.

Egyéb működési célú támogatások

5 063 627

5 063 627

5 063 627

5 063 627

5 063 627

5 063 627

5 063 627

5 063 627

5 063 627

5 063 627

5 063 627

3 065 743

58 765 640

III.

Közhatalmi bevételek

220 000

900 000

1 000 000

1 000 000

1 000 000

80 000

4 200 000

IV.

Működési bevételek

186 000

186 000

186 000

186 000

186 000

186 000

186 000

186 000

186 000

186 000

186 000

186 000

2 232 000

V.

Felhalmozási bevételek

-

VI.

Működési célú átvett pénzeszközök

-

VII

Egyéb támogatások

-

KÖLTSÉGVETÉSI BEVÉTELEK ÖSSZESEN

8 126 990

8 126 990

8 126 990

8 346 990

9 026 990

9 126 990

8 126 990

8 126 990

9 126 990

9 126 990

8 206 990

6 129 110

99 726 000

VIII.

FINANSZÍROZÁSI BEVÉTELEK ÖSSZESEN

22 372 259

-

-

-

-

-

-

-

-

-

22 372 259

BEVÉTELEK ÖSSZESEN:

30 499 249

8 126 990

8 126 990

8 346 990

9 026 990

9 126 990

8 126 990

8 126 990

9 126 990

9 126 990

8 206 990

6 129 110

122 098 259

KIADÁSOK

I.

Személyi juttatások

5 198 007

5 198 007

5 198 007

5 198 007

5 198 007

5 198 007

5 198 007

5 198 007

5 198 007

5 198 007

5 198 007

5 198 015

62 376 092

II.

Munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó

481 705

481 705

481 705

481 705

481 705

481 705

481 705

481 705

481 705

481 705

481 705

481 707

5 780 462

III.

Dologi kiadások

1 500 000

1 200 000

1 200 000

1 800 000

2 500 000

2 500 000

2 239 633

2 000 000

2 196 915

2 303 085

2 303 085

2 408 515

24 151 233

IV.

Ellátottak pénzbeli juttatása

100 000

100 000

100 000

2 400 000

5 000

50 000

50 000

2 400 000

548 378

340 000

500 000

1 961 622

8 555 000

V.

Egyéb működési célú kiadások

1 700 000

1 700 000

1 700 000

1 700 000

1 110 816

1 222 456

1 222 156

1 222 499

1 700 000

1 800 000

1 600 000

1 600 000

18 277 927

VI.

Beruházások

-

VII.

Felújítások

1 593 810

1 593 810

VIII.

Egyéb felhalmozási célú kiadások

-

KÖLTSÉGVETÉSI KIADÁSOK ÖSSZESEN

8 979 712

8 679 712

8 679 712

11 579 712

9 295 528

9 452 168

9 191 501

12 896 021

10 125 005

10 122 797

10 082 797

11 649 859

120 734 524

IX.

FINANSZÍROZÁSI KIADÁSOK

1 363 735

1 363 735

KIADÁSOK ÖSSZESEN:

10 343 447

8 679 712

8 679 712

11 579 712

9 295 528

9 452 168

9 191 501

12 896 021

10 125 005

10 122 797

10 082 797

11 649 859

122 098 259

9. melléklet az 1/2024. (II. 28.) önkormányzati rendelethez

Költségvetési évet követő három év tervezett bevételei és kiadásai
adatok forintban

Bevételek

Kiadások

Működési

2025 év

2026. év

2027. év

Működési

2025 év

2026 év

2027. év

I.

Működési célú támogatások államháztartáson belülről

93 940 000

95 000 000

96 000 000

I.

Személyi jellegű juttatások

62 000 000

62 500 000

63 000 000

III.

Közhatalmi bevételek (helyi adók)

4 200 000

4 200 000

4 800 000

II.

Munkaadót terhelő járulékok

5 780 000

5 800 000

6 000 000

IV.

Működési bevételek

2 740 000

3 000 000

3 200 000

III.

Dologi kiadások

24 151 233

24 600 345

25 968 000

VI.

Működési célú átvett pénzeszközök

IV.

Ellátottak pénzbeli juttatása

8 126 000

8 126 000

8 256 000

VIII.

Finanszírozási bevételek

25 533 291

25 533 291

25 533 291

V.

Egyéb működési célú kiadások

23 214 649

23 599 231

24 678 956

IX.

Finanszírozási kiadások

1 266 720

1 266 720

1 630 335

Összesen működési bevétel

126 413 291

127 733 291

129 533 291

Összesen műk.kiadás

124 538 602

125 892 296

129 533 291

Felhalmozási célú

Felhalmozási célú

II.

Felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről

VI.

Beruházás

1 231 500

1 840 995

V.

Felhalmozási bevételek

VII.

Felújítás

643 189

VII.

Felhalmozási célú átvett pénzeszközök

VIII.

Egyéb felhalmozási célú pénzeszköz átadás

Összesen felhalmozási célú bevétel

-

-

-

Összes felhalmozási kiadás

1 874 689

1 840 995

-

Mindösszesen bevétel

126 413 291

127 733 291

129 533 291

Mindösszesen kiadás

126 413 291

127 733 291

129 533 291

10. melléklet az 1/2024. (II. 28.) önkormányzati rendelethez

Az önkormányzat több évre kiható kötelezettségvállalásának maghatározása

adatok forintban

Megnevezés

Tárgy

Lejárat

2024.

További évek

Baranya Víz Zrt.

Víz díj

Határozatlan

180 000

480 000

FŐGÁZ

Gáz szolgáltatás

Határozatlan

2 880 000

8 640 000

Tarr Kft.

Internet szolg.

Határozatlan

250 000

750 000

Telenor Kft.

Telefondíj

Határozatlan

101 250

395 456

Összes kötelezettség

3 411 250

10 265 456

11. melléklet az 1/2024. (II. 28.) önkormányzati rendelethez

Az európai uniós forrásból finanszírozott támogatással megvalósuló programok, projektek kiadásai, bevételei, valamint a helyi önkormányzat ilyen projektekhez történő hozzájárulásai (Ft)

s.sz.

Projekt megnevezése: …

Eredeti előirányzat

1

K1. Személyi juttatások

2

K2. Munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó

3

K3. Dologi kiadások

4

K4. Ellátottak pénzbeli juttatásai

5

K5. Egyéb működési célú kiadások

6

K6. Beruházási kiadások

7

K7. Felújítások

8

K8. Egyéb felhalmozási célú kiadások

9

K1-K8. Költségvetési kiadások ÖSSZESEN

10

B16 Működési célú támogatások fejezeti kezelésű előirányzatok EU-s programokra és azok hazai társfinanszírozásától

11

B25 Felhalmozási célú támogatások fejezeti kezelésű előirányzatok EU-s programokra és azok hazai társfinanszírozásától

12

B63 Működési célú átvett pénzeszközök Európai Uniótól

13

B73 Felhalmozási célú átvett pénzeszközök Európai Uniótól

14

B1-7 A helyi önkormányzat projekthez történő hozzájárulása

15

B1-B7 Költségvetési bevételek

16

B8 Finanszírozási bevételek

17

BEVÉTELEK ÖSSZESEN

12. melléklet az 1/2024. (II. 28.) önkormányzati rendelethez

Az Önkormányzat által nyújtott közvetett támogatások

Ellátottak térítési díjának, kártérítésének méltányossági alapon történő elengedése

Kedvezményt nem nyújt

Lakosság részére lakásépítéshez, lakásfelújításhoz nyújtott kölcsönök elengedése

Kedvezményt nem nyújt

Helyi adónál biztosított kedvezmény, mentesség összege

A helyi adónál a jogszabályban meghatározott mentességeket biztosítja az önkormányzat

Helyiségek, eszközök hasznosításából származó bevételből nyújtott kedvezmény, mentesség összege

Kedvezményt nem nyújt

Egyéb

Az Önkormányzat ingyenes használatot biztosít a helyi civil szervezeteknek, sportszervezeteknek a helyiségek használatára

13. melléklet az 1/2024. (II. 28.) önkormányzati rendelethez

Beruházások és felújítások

Rovat megnevezése

Rovat-szám

összeg (Ft)

1

… tervek

2

Immateriális javak beszerzése, létesítése

K61

3

… beruházás

4

Ingatlanok beszerzése, létesítése

K62

0

5

Informatikai eszközök beszerzése

6

Informatikai eszközök beszerzése, létesítése

K63

7

... eszközbeszerzés

8

Egyéb tárgyi eszközök beszerzése, létesítése

K64

9

Beruházási célú előzetesen felszámított általános forgalmi adó

K67

10

Beruházások összesen

K6

11

utak felújígtása

1 254 966

12

Ingatlanok felújítása

K71

1 254 966

13

Felújítási célú előzetesen felszámított általános forgalmi adó

K74

338 844

14

Felújítások

K7

1 254 966

15

Beruházások és felújítások összesen

K6-K7

1 254 966

14. melléklet az 1/2024. (II. 28.) önkormányzati rendelethez

Többéves kihatással járó kötelezettségvállalások és saját bevételek (Ft)

Rovat megnevezése

Rovat-szám

adósságot keletkeztető ügylet kezdő időpontja

adósságot keletkeztető ügylet lejárati időpontja

adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettségek

Hosszú lejáratú hitelek, kölcsönök felvétele

B8111

ebből: pénzügyi vállalkozás

B8111

Likviditási célú hitelek, kölcsönök felvétele pénzügyi vállalkozástól

B8112

Rövid lejáratú hitelek, kölcsönök felvétele

B8113

ebből: pénzügyi vállalkozás

B8113

Hitel-, kölcsönfelvétel államháztartáson kívülről

B811

Forgatási célú belföldi értékpapírok beváltása, értékesítése

B8121

ebből: befektetési jegyek

B8121

Forgatási célú belföldi értékpapírok kibocsátása

B8122

Befektetési célú belföldi értékpapírok beváltása, értékesítése

B8123

ebből: kárpótlási jegyek

B8123

Befektetési célú belföldi értékpapírok kibocsátása

B8124

Belföldi értékpapírok bevételei

B812

Forgatási célú külföldi értékpapírok beváltása, értékesítése

B821

Befektetési célú külföldi értékpapírok beváltása, értékesítése

B822

Külföldi értékpapírok kibocsátása

B823

Külföldi hitelek, kölcsönök felvétele

B824

ebből: nemzetközi fejlesztési szervezetek

B824

ebből: más kormányok

B824

ebből: külföldi pénzintézetek

B824

Külföldi finanszírozás bevételei

B82

Rovat megnevezése

Rovat-szám

saját bevételek 2024.

saját bevételek 2025.

saját bevételek 2026.

helyi adóból és a települési adóból származó bevétel

B3

4 200 000

4 200 000

4 200 000

önkormányzati vagyon és az önkormányzatot megillető vagyoni értékű jog értékesítéséből és hasznosításából származó bevétel

B5

osztalék, a koncessziós díj és a hozambevétel

B5

tárgyi eszköz és az immateriális jószág, részvény, részesedés, vállalat értékesítéséből vagy privatizációból származó bevétel

B5

bírság-, pótlék- és díjbevétel

B3

kezesség-, illetve garanciavállalással kapcsolatos megtérülés

B6-B7

ÖSSZESEN:

B3

4 200 000

4 200 000

4 200 000