Kisvaszar Község Önkormányzat Képviselő-testülete 16/2000.(XII.20.) önkormányzati rendelete

A helyi iparűzési adó bevezetéséről

Hatályos: 2010. 02. 16- 2015. 12. 31

Kisvaszar községi Önkormányzatának

16/2000(XII.20.) számú

r e n d e l e t e

helyi iparűzési adó bevezetéséről


Kisvaszar Község Önkormányzatának Képviselőtestülete a helyi adókról szóló többször módosított 1990. évi C törvény alapján és törvényi felhatalmazás szerint az alábbi rendeletet alkotja.


1.§.


/1/ Adóköteles az önkormányzat illetékességi területén állandó vagy ideiglenes jelleggel végzett vállalkozási tevékenység / a továbbiakban : iparűzési tevékenység /


/2/ Az adó alanya a vállalkozó.


2.§.


/1/ Adóköteles iparűzési tevékenység: a vállalkozó e minőségében végzett nyereség - illetőleg jövedelemszerzésre irányuló tevékenysége.


3.§.


/1/ Az adókötelezettség az iparűzési tevékenység megkezdésének napjával keletkezik, és a tevékenység megszüntetésének napjával szűnik meg.


4.§.


/1/ Állandó jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén az adó alapja az értékesített termék, illetőleg a végzett szolgáltatás nettó árbevétele csökkentve az eladott áruk beszerzési értékével, a közvetített szolgáltatás értékével és az anyagköltséggel, továbbá az alapkutatás, alkalmazott kutatás, kísérleti fejlesztés adóévben elszámolt közvetlen költségével. Mentes az adóalapnak az a része, amely a külföldön létesített telephelyen végzett tevékenységből származik.


/2/ A vállalkozó állandó jellegű iparűzési tevékenységet végez az önkormányzat illetékességi területén, ha ott székhellyel, telephellyel rendelkezik, függetlenül attól, hogy tevékenységét részben vagy egészben székhelyén (telephelyén) kívül folytatja.


/3/ Az ideiglenes jellegű az iparűzési tevékenység, ha az önkormányzat illetékességi területén az ott székhellyel, telephellyel nem rendelkező vállalkozó


a) piaci és vásározó kiskereskedelmet folytat,

b) építőipari tevékenységet folytat, illetőleg természeti erőforrást tár fel vagy kutat, feltéve, hogy a folyamatosan vagy megszakításokkal végzett tevékenység időtartama adóéven belül a 30 napot meghaladja, de nem éri el a 181 napot. Ha a tevékenység folytatásának időtartama a 180 napot meghaladja, akkor a tevékenység végzésének helye telephelynek minősül.

c) bármely, az a) és b) pontba nem sorolható tevékenysége, ha annak folytatásából közvetlenül bevételre tesz szert, feltéve, ha egyetlen önkormányzat illetékességi területén sem rendelkezik székhellyel, telephellyel.



5.§.


/1/ Az adó évi mértéke állandó jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén a 4.§. /1/ pontjában meghatározott adóalap 1%-a.


/2/ Ideiglenes jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén az adó mértéke:

a) a rendelet 5.§ /3/ bekezdés a) pontja szerinti tevékenység-végzés után naptári naponként 1000,- Ft

b) a rendelet 5.§ /3/ bekezdés b) és c) pontja szerinti tevékenység-végzés utáni naponként 2000,- Ft


5/A.§.


E rendeletben szabályozott adó bevezetése határozatlan időre történik.


Az adóelőleg megállapítása és az adó

megfizetése


6.§.


Az adóelőleg megállapítása és megfizetése a Htv. 41.§ és 42. §-ainak vonatkozó rendelkezései alapján történik.



A rendelet hatályára vonatkozó záró rendelkezések


7.§.


/1/ A befolyt iparűzési adó összegéről az önkormányzat évente köteles a költségvetési beszámoló részeként a település lakosságát tájékoztatni.


/2/ A rendelet rendelkezései kihirdetése napjával lépnek hatályba.


Értelmező rendelkezések


8.§.


/1/ önkormányzat illetékességi területe: az önkormányzat közigazgatási határa által határolt – bel- és külterületet magába foglaló – térség, amelyre az önkormányzati hatáskör kiterjed.


/2/ állandó lakos: aki a lakcímbejelentés szabályai szerint nyilvántartásba vett lakóhellyel, tartózkodási hellyel rendelkezik az önkormányzat illetékességi területén.


/3/ nettó árbevétel: a számviteli törvényben meghatározott értékesítés nettó árbevétele (egyszeres könyvvitelt vezető vállalkozó esetében: a pénzügyileg rendezett nettó árbevétel és a nem pénzben kiegyenlített értékesítés nettó árbevételének együttes összege), csökkentve a társasági adóról és az osztalékadóról szóló törvény szerinti jogdíjból származó, árbevételként elszámolt ellenértékkel, a jövedéki adó fizetésére kötelezett vállalkozó esetében az adóhatósággal elszámolt, - az egyéb szolgáltatások értékeként, illetve az egyéb ráfordítások között kimutatott, az adóhatósággal elszámolt regisztrációs adó, energiaadó összegével, feltéve, ha az így elszámolt regisztrációs adó, energiaadó összege az értékesítés nettó árbevételét növelte, valamint a külön jogszabály szerinti felszolgálási díj árbevételként elszámolt összegével.


/4/ vállalkozó: a gazdasági tevékenységet saját nevében és kockázatára haszonszerzés céljából, üzletszerűen végző

a) a személyi jövedelemadóról szóló törvényben meghatározott egyéni vállalkozó,

b) a személyi jövedelemadóról szóló törvényben meghatározott mezőgazdasági őstermelő, feltéve, hogy őstermelői tevékenységéből származó bevétele az adóévben a 600000 forintot meghaladja,

c) a jogi személy, ideértve azt is, ha az felszámolás vagy végelszámolás alatt áll.

d) egyéb szervezet, ideértve azt is, ha az felszámolás vagy végelszámolás alatt áll.


9.§.


E rendelet a kihirdetése napján lép hatályba, rendelkezéseit 2010. január 1. napjától kell alkalmazni.


Kisvaszar, 2010. február 15.


Kovács Mónika s.k.                                                          Fellinger Károlyné s.k.

polgármester                                                                              körjegyző



Kihirdetve:  Kisvaszar, 2010. február 16.

                                                                                           Fellinger Károlyné s.k.

                                                                                                    körjegyző