Kisvaszar Község Önkormányzat Képviselő-testülete 14/2009.(XI.12.) önkormányzati rendelete

A magánszemélyek kommunális adójáról

Hatályos: 2009. 12. 18- 2015. 12. 31

Kisvaszar Község Önkormányzat Képviselő-testülete

14/2009.(XI.12.) számú

rendelete

a magánszemélyek kommunális adójáról


Kisvaszar Község Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (továbbiakban: Htv.) 1.§. (1) bekezdésében, az 5. §-ában, valamint 6.§-ában foglalt felhatalmazás alapján magánszemélyek kommunális adójáról rendeletet alkot.


Az önkormányzat a magánszemélyek kommunális adóját a községben keletkezett kommunális szemét lerakóhelyének karbantartására és a szemét elszállítására kívánja fordítani a saját tervezett pénzeszköz felhasználása mellett.


Az adókötelezettség, az adó alanya

1.§.


/1/ Kommunális adófizetési kötelezettség terheli azt a magánszemélyt, akinek az önkormányzat illetékességi területén lakás és nem lakás céljára szolgáló épülete, épületrésze (a továbbiakban: építmény), beépítetlen földrészlete (telke) van, továbbá azt a magánszemélyt is, aki nem magánszemély tulajdonában álló lakás bérleti jogával rendelkezik.


2.§.


/1/ Az adó alanya az a magánszemély, aki a naptári év első napján az építmény, a beépítetlen földrészlet (telek) tulajdonosa, továbbá az 1.§. szerinti bérleti joggal rendelkező bérlő. Több tulajdonos esetén a tulajdonosok tulajdoni hányaduk arányában adóalanyok. Vagyoni értékű joggal terhelt ingatlan esetében az annak gyakorlására jogosult az adó alanya. Valamennyi tulajdonos által írásban megkötött és az adóhatósághoz benyújtott megállapodásban a tulajdonosok az adóalanyisággal kapcsolatos jogokkal és kötelezettségekkel egy tulajdonost is felruházhatnak.


/2/ Amennyiben a lakásbérleti jogviszony alanyai bérlőtársak, akkor valamennyi bérlőtárs által írásban megkötött és az adóhatósághoz benyújtott megállapodásban megjelölt magánszemély tekintendő az adó alanyának. Ilyen megállapodás hiányában a bérlőtársak egyenlő arányban adóalanyok.


/3/ Ha az építményt az ingatlan-nyilvántartásban bejegyzett vagyoni értékű jog terheli, az annak gyakorlására jogosult az adó alanya. Valamennyi tulajdonos által írásban megkötött és az adóhatósághoz benyújtott megállapodásban a tulajdonosok az adóalanyisággal kapcsolatos jogokkal és kötelezettségekkel egy tulajdonost is felruházhatnak.


/4/ Több tulajdonos esetében a tulajdonosok a tulajdoni hányaduk arányában az adóalanyok.


3.§.

Mentesség


Mentes az adó alól:

a./ Az építési tilalom alatt álló telek a tilalom idejére.

b./ A lakáshoz tartozó, azonos hrsz-on nyilvántartott földrészlet egésze.

c./ Az építési teleknek nem minősülő földrészlet.


4.§.

Az adókötelezettség keletkezése és megszűnése


/1/ Az adókötelezettség építmény esetében a használatbavételi illetőleg a fennmaradási engedély kiadását követő év első napján keletkezik. Az engedély nélkül épült és használatba vett építmény esetében az adókötelezettség a tényleges használatba vételt követő év első napján keletkezik.


/2/ Az adókötelezettség a földrészlet belterületbe vonásáról szóló önkormányzati határozat közzétételét, továbbá a telek mezőgazdasági művelés alól való kivonását év/vagy a művelési ág törlését követő év első napján, illetve az építmény megsemmisülése, lebontása esetén a megsemmisülést, lebontást követő félév első napján keletkezik.


/3/ Az adókötelezettség megszűnik az építmény megszűnésének éve utolsó napján. Ha az építmény megszűnésére az év első félévében kerül sor, akkor a második félévre vonatkozóan az adókötelezettség megszűnik. Az építmény használatának szüneteltetése az adókötelezettséget nem érinti.


/4/ Az adókötelezettség megszűnik a telek külterületté minősítéséről szóló önkormányzati határozat közzététele, továbbá a telek művelési ágba sorolása és tényleges mezőgazdasági művelésének megkezdése félévének utolsó napján.


/5/ Az adókötelezettségben bekövetkező – fentiekben nem említett – változást a következő év első napjától kell figyelembe venni.


/6/ Lakásbérleti jog esetén az adókötelezettség a jogviszony létrejöttét követő év első napján keletkezik és a jogviszony megszűnésének éve utolsó napján szűnik meg.


/7/ Lakásbérleti jogviszonynak az év első felében történő megszűnése esetén a második félévre vonatkozó adókötelezettség megszűnik.


5.§.

Az adó mértéke


Az adó évi mértéke az 1. §-ban meghatározott adótárgyanként, illetve lakásbérleti jogonként 4.000,- Ft.


6.§.


E rendeletben szabályozott adó bevezetése határozatlan időre történik.


7.§.

Záró rendelkezések


/1/ E rendelettel nem szabályozott kérdésekben a helyi adóról szóló 1990. évi C. tv. valamint az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. tv. rendelkezéseit kell alkalmazni.


/2/ E rendelet a kihirdetés napján lép hatályba, rendelkezéseit 2010. január 1. napjától kell alkalmazni. A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti Kisvaszar Község Önkormányzatának a magánszemélyek kommunális adójától szóló 5/1995.(XII.12.) Kt. Számú rendelete, valamint az ezt módosító 30/2004.(XII.2.) Kt. számú rendelete.


Kisvaszar, 2009. december 17.


                                               Kovács Mónika                                  Fellinger Károlyné

                                                  Polgármester                                        Körjegyző


Kihirdetve: Kisvaszar, 2009. december 18.


                                               Fellinger Károlyné

                                                   Körjegyző