Kisvaszar Község Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2015(IV.15.) rendelete

a szociális igazgatás és a szociális ellátások helyi szabályairól szóló 2/2015. (II.28.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2015. 04. 15- 2017. 04. 14

Kisvaszar Község Képviselőtestületének

4/2015.(IV.15.) önkormányzati rendelete


a szociális igazgatás és a szociális ellátások helyi szabályairól szóló


 2/2015. (II.28.) önkormányzati rendelet módosításáról




Kisvaszar Község Képviselőtestülete (továbbiakban: képviselőtestület), a szociális igazgatásról és a szociális ellátásról szóló – többször módosított - 1993. évi III. tv. (továbbiakban: Szt.) 1. §-ának (2) bekezdésében, 10. § (1) bekezdésében, 25.§ (3) b) pontban, 26. §-ában, valamint 32. § (3) bekezdésében, 45. §. (1) bekezdésében, 62. § (2) bekezdésében és a 132.§ (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a.) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1.§. A szociális igazgatás és a szociális ellátások helyi szabályairól szóló 2/2015. (II.28.) önkormányzati rendelet  ( Továbbiakban: R.) 7.§. (1) bekezdését az alábbiakra módosítja:

A hivatalhoz beérkező kérelmeket a hivatal a körülmények alapos vizsgálata után döntésre előkészíti, a támogatásra való jogosultságot folyamatosan figyelemmel kíséri, és szükség esetén az ellátás módosítására, megszüntetésére javaslatot tesz.


2.§. Az R. 14.§. (9) bekezdését az alábbiakra módosítja:

A képviselő testület minden év december 10-éig a településen élő állandó lakcímmel rendelkező családoknak egyszeri pénzbeli (vagy természetbeni) ünnepi támogatást nyújthat.

A támogatás megítélése jövedelmi és vagyoni helyzettől független (nem kérelemre induló ellátás). A támogatás mértéke - költségvetési kereteitől függően minimum 2.000,-Ft, maximum 10.000,-Ft.


3.§. Az R. 18.§.-a az alábbiakra módosítja:

Települési támogatás adható a 14. § (7) bekezdés d.) pont alapján: tüzelő anyag (pl. szén, fa, gáz) vásárlásához. A támogatás mértéke - költségvetés kereteitől függően minimum 2.000,-Ft, maximum 15.000,-Ft. A támogatás megítélése jövedelmi és vagyoni helyzettől független (nem kérelemre induló ellátás).  A támogatást elsősorban természetbeni ellátásként kell megállapítani.


4.§. Az R. 15. §. (1) bekezdését az alábbiakra módosítja:

(1) A 14. § (7) bekezdés a.) pontja alapján

  1. Élelmiszer, gyógyszer illetve gyógyászati segédeszköz vásárlás céljára települési támogatásban lehet részesíteni azt a településen lakóhellyel rendelkező személyt, aki rendszeres ellátásban nem részesül, feltéve, hogy a családjában az egy főre jutó nettó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét.
  2. Gyógyszervásárlás céljára települési támogatás állapítható meg főként annak, aki közgyógyellátási igazolvánnyal nem rendelkezik. Ehhez a kérelemhez csatolni kell a rendszeres havi gyógyszerfogyasztás költségeiről a gyógyszertár, illetve a háziorvos igazolását.
  3. Gyógyászati segédeszköz vásárlás céljára települési támogatás állapítható meg főként annak, aki közgyógyellátási igazolvánnyal nem rendelkezik. Ehhez a kérelemhez csatolni kell a háziorvos illetve szakorvos igazolását. az eszköz szükségességére vonatkozóan valamint az eszköz költségeiről a gyógyszertár/gyógyászati segédeszköz bolt igazolását a várható költségről.

d) Ruha vásárlás céljából a  költségvetés kereteitől függően minimum 2.000,-Ft, maximum  

    15.000,-Ft. A támogatás megítélése jövedelmi és vagyoni helyzettől független (nem   

    kérelemre induló ellátás).  A támogatást elsősorban természetbeni ellátásként kell   

    megállapítani az óvónők javaslata alapján az óvodás korúak részére.


5.§. Az R. 17. §. az alábbiakkal egészül ki:

(1) A képviselő testület minden év augusztus-szeptember hónapban a településen élő állandó lakcímmel rendelkező iskolás korú gyermekeknek egyszeri pénzbeli (vagy természetbeni) támogatást nyújthat.

A támogatás megítélése jövedelmi és vagyoni helyzettől független (nem kérelemre induló ellátás). A támogatás mértéke - költségvetés kereteitől függően minimum 2.000,-Ft, maximum 10.000,-Ft.


6.§. Az R. 20. §-át az alábbiakra módosítja:

(1) Lakhatási támogatás ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától. Lakhatási támogatásra jogosult az a személy, aki a 13.§-ban foglaltaknak megfelel.

a) akinek a háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 100%-át és a háztartás tagjai egyikének sincs vagyona (9. melléklet). A megállapítható összeg 4.000,-Ft/hó.

b) akinek a háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200%-át és a háztartás tagjai egyikének sincs vagyona. A megállapítható összeg 3.000,-Ft/hó.

c) akinek a háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300%-át és a háztartás tagjai egyikének sincs vagyona. A megállapítható összeg 2.000,-Ft/hó.

(2) A kérelmet e rendeletben meghatározott formanyomtatványon kell benyújtani. (10. melléklet).  Lakhatási támogatásra kérelmet a 20.§-ban foglalt jogcímen csak akkor lehet benyújtani, amennyiben sem a kérelmező, sem a vele közös háztartásban élő személyek a kérelem benyújtásakor nem részesülnek a Sztv. 38.§-a alapján megállapított lakásfenntartási támogatásban.  A támogatás meghatározott időtartamra, de legfeljebb 12 hónapra szóló és havi rendszerességgel fizetendő – azzal a kitétellel, hogy költségvetési éven nem nyúlhat át.

A kérelemről a polgármester átruházott hatáskörben dönt.

(3) A szemétszállítás díjához, a villanyáram-, a víz illetve a tüzelőanyag költségeihez nyújt fenntartási támogatást az e rendeletben meghatározott feltételek szerinti jogosultnak. A támogatás meghatározott időtartamra, de legfeljebb 12 hónapra szóló és havi rendszerességgel fizetendő – azzal a kitétellel, hogy költségvetési éven nem nyúlhat át. A támogatás természetbeni szociális ellátás formájában a szemétszállítási díj átvállalásával nyújtható. Támogatásra jogosult az a személy, akinek a háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 350%-át. A támogatás összege maximum 1.500,-Ft/hó, melyet az önkormányzat a szolgáltató felé utal át szerződés alapján.


7.§. Az R. 23. § (3) bekezdését az alábbiakra módosítja:

Az étkeztetést – a közétkeztetési főzőkonyha keretein belül – a Vásárosdombói Intézményfenntartó Társuláson keresztül feladat ellátási szerződés alapján biztosítja.

A jogosultak száma a konyhai kapacitás függvénye.


8.§. Az R. 23. § (6) bekezdését az alábbiakra módosítja:

Az ellátás iránti kérelmet a hivatalnál kell benyújtani (8. melléklet). Az ellátás iránti kérelemről a társulási megállapodás szerint Vásárosdombó Község Önkormányzatának polgármestere dönt, figyelemmel a 22. §. (2) bekezdésében előírtakra.

A szociális étkezés megszüntetésre kerülhet amennyiben az igénybe vevő a térítési díjjal két hónapi díjhátralékba esik, ha az étkezést igénybe vevő önhibájából 10 munkanapon belül összességében 3 munkanapon keresztül nem veszi igénybe az étkezést. Önhibának minősül, amikor a jogosult nem tudja igazolni, miért nem vitte el ételt. A jogosultság megszüntetésére a polgármester jogosult.  


9. §. (1) E rendelet kihirdetését követő nap lép hatályba.

(2) A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik a helyben szokásos módon.






Kovács Mónika                                                                                 Rubecz Zoltánné

              polgármester                                                                                        jegyző


A rendelet kihirdetve:

Kisvaszar, 2015. április 15.


                                                   


      Rubecz Zoltánné

jegyző