Kisvaszar Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2022. (III. 10.) önkormányzati rendelete

Kisvaszar Község Önkormányzat 2022. évi költségvetéséről

Hatályos: 2022. 03. 11- 2022. 07. 25

Kisvaszar Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2022. (III. 10.) önkormányzati rendelete

Kisvaszar Község Önkormányzat 2022. évi költségvetéséről

2022.03.11.

Kisvaszar Község Önkormányzatának képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva Kisvaszar Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a 2022. évi költségvetéséről a következő rendeletet alkotja.

1. A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya a helyi önkormányzatra, annak képviselő-testületére és szerveire és az önkormányzat által irányított költségvetési szervekre terjed ki.

2. A költségvetés bevételei és kiadásai

2. § A Képviselő-testület az Önkormányzat 2022. évi költségvetésének főösszegét: 122.752.267 forintban állapítja, az alábbiak szerint:

a) költségvetési bevételi főösszegét: 122.752.267 forintban

aa) a felhalmozási célú bevételt 3.108.000 forintban

ab) a működési célú bevételek összegét: 90.428.258 forintban

ac) finanszírozási bevételeket 29.216.009 forintban határozza meg.

b) költségvetési kiadási főösszegét: 122.752.267 forintban

ba) személyi jellegű kiadásokat 24.554.800 forintban

bb) munkaadókat terhelő járulékokat 2.843.228 forintban

bc) dologi jellegű kiadásokat 15.164.275 forintban

bd) ellátottak pénzbeli juttatásait 12.322.866 forintban

be) egyéb működési célú kiadásokat 43.991.583 forintban

bf) a felhalmozási célú kiadást 20.826.562 forintban

bg) a finanszírozási kiadásokat 3.048.953 forintban határozza meg.

3. § (1) A Képviselő-testület a 2. §-ban megállapított bevételi főösszeg részletezését kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, állami (államigazgatási) feladatok szerinti bontásban az 1. melléklet szerint hagyja jóvá.

(2) A Képviselő-testület a 2. §-ban megállapított kiadási főösszeg részletezését kötelezőfeladatok, önként vállalt feladatok, állami (államigazgatási) feladatok szerinti bontásban a 2. melléklet szerint hagyja jóvá.

(3) A Képviselő-testület a felújítási előirányzatokat célonként a 2. melléklet szerint állapítja meg.

(4) A Képviselő-testület a fejlesztési kiadásokat feladatonként a 2. melléklet szerint hagyja jóvá.

(5) A működési és felhalmozási célú bevételi és kiadási előirányzatokat tájékoztató jelleggel, mérlegszerűen, egymástól elkülönítetten, de – a finanszírozási műveleteket is figyelembe véve – együttesen egyensúlyban a 3. melléklet tartalmazza.

(6) A Képviselő-testület a feladatonként meghatározott bevételeit a 4. melléklet, a kiadásait az 5. melléklet szerint hagyja jóvá.

(7) A Képviselő-testület a 2022. év létszámkeretét a 6. melléklet szerint fogadja el.

(8) A Képviselő-testület a 2022. évi a költségvetési hiány külső finanszírozására vagy a költségvetési többlet felhasználására szolgáló finanszírozási célú pénzügyi műveleteket az 7. melléklet szerint fogadja el

(9) A Képviselő-testület a 2022. év várható bevételi és kiadási előirányzatainak teljesítéséről készített előirányzat felhasználási tervet a 8. melléklet szerint fogadja el

(10) A képviselő-testület a költségvetési évet követő három év tervezett bevételeit és kiadásait a 9. melléklet hagyja jóvá.

(11) Az Önkormányzat a 2022. évi több éves kihatással járó kötelezettségvállalásának összegét a 10. melléklet hagyja jóvá.

(12) A Képviselő-testület az Európai Uniós forrásból megvalósuló projektjeit a 11. melléklet szerint hagyja jóvá.

(13) A Képviselő-testület az önkormányzat által nyújtott közvetett támogatásokat a 12. melléklet szerint hagyja jóvá.

(14) A Képviselő-testület az önkormányzat által tervezett beruházásokat és felújításokat célonként a 13. melléklet szerint hagyja jóvá.

3. A 2022. évi költségvetés végrehajtásának szabályai

4. § (1) A Képviselő-testület a hitelek törlesztését a költségvetési bevételek terhére rendeli el.

(2) A vagyonhasznosításból származó, a tervezett előirányzatot meghaladó bevételből év közben általános tartalékot kell képezni.

(3) A bevételi források növelése érdekében elrendeli a pályázati lehetőségek felkutatását és igénybevételét.

(4) Az előző évi pénzmaradvány - az előző évben vállalt kötelezettségek áthúzódó teljesítésével összefüggő kiadások kivételével - a felülvizsgálat, illetve a Képviselő-testület jóváhagyását követően használható fel.

5. § (1) A Képviselő-testület a több éves kihatással járó feladatok előirányzatait éves bontásban a 10. melléklet szerint fogadja el azzal, hogy a későbbi évek előirányzatait véglegesen az adott évi költségvetés elfogadásakor állapítja meg.

(2) Az (1) bekezdésben a későbbi évekre jóváhagyott előirányzatokon belül a Polgármester kötelezettséget vállalhat.

6. § A költségvetési rendelet alapján támogatott szervezetek és magánszemélyek a részükre céljelleggel - nem szociális ellátásként - juttatott összegről írásban elszámolnak. A 2022. évben támogatottak részére az elszámolás teljesítéséig támogatás nem folyósítható. A támogatás jogszabálysértő vagy nem rendeltetésszerű felhasználása esetén a felhasználót visszafizetési kötelezettség terheli.

7. § (1) A Képviselő-testület a Vásárosdombói Közös Önkormányzati Hivatalnál foglalkoztatott köztisztviselők vonatkozásában az illetményalapot 2022. évre vonatkozóan visszamenőleges hatállyal - 2022. január 1-jétől kezdődően – 55 000 forintban állapítja meg.

(2) A Képviselő-testület a Vásárosdombói Közös Önkormányzati Hivatal Cafetéria Szabályzata alapján 2022. évre 200.000,-Ft bruttó összegű cafetéria juttatást határozza meg.

8. § (1) A Képviselő-testület által jóváhagyott előirányzatok és költségvetési létszám keretek között átcsoportosítást a Képviselő-testület engedélyezhet.

(2) A Képviselő-testület az Áht. 34. § (2) bekezdése alapján felhatalmazza a polgármestert, hogy 5 millió Ft összeghatárig a bevételi és kiadási előirányzatokat módosítsa, a kiadási előirányzatok között átcsoportosítást végezzen. Az átcsoportosításról a döntést követően a Képviselő-testület ülésén be kell számolni.

(3) A Képviselő-testület felhatalmazza a Polgármestert, hogy utólagos beszámolás mellett 2022. évben a 2. melléklet szerint meghatározott keret terhére kötelezettséget vállaljon.

(4) A Képviselő-testület felhatalmazza a Polgármestert a központi céljellegű előirányzatok saját hatáskörben történő felosztására, melyről a Polgármester a Képviselő-testületet a soron következő ülésen tájékoztatja. A Képviselő-testület felhatalmazza a Polgármestert, hogy a két képviselő-testületi ülés közötti időszakban felmerülő halaszthatatlan, az SZMSZ-ben meghatározott, képviselő-testület hatáskörébe tartozó önkormányzati ügyekben döntsön.

(5) Az éves költségvetés jóváhagyásakor meghatározott egyes kiadási előirányzatok utólagos előirányzat-módosítással túlléphetők. Ezek azonban csak olyan előirányzatok lehetnek, amelyek esetében törvényben, kormányrendeletben megállapított támogatásra, ellátásra vonatkozó többletjogosultság eredményezhet előirányzatot meghaladó kiadást.

(6) A költségvetési rendelet módosításáról a Képviselő-testület negyedévente dönt.

(7) Ha év közben a körülmények oly módon változnak meg, hogy ezek az önkormányzat költségvetésének teljesítését jelentősen veszélyeztetik, a Polgármester pótköltségvetési rendeletet terjeszt a Képviselő-testület elé.

4. A gazdálkodás rendje

9. § (1) A költségvetés végrehajtása során tárgyévi fizetési kötelezettség és kifizetés a jóváhagyott kiadási előirányzatok mértékéig vállalható, kivéve a jogszabályon, bírósági, illetve államigazgatási jogerős határozaton alapuló kötelezettségeket és járandóságokat, továbbá a letéti kezelésben történő kiadásokat. Tárgyéven túli fizetési kötelezettség – kivéve a jogszabályon, bírósági, illetve államigazgatási jogerős döntésen alapuló kötelezettségeket – csak olyan mértékben vállalható, amely a kötelezettségvállalás időpontjában ismert feltételek mellett az esedékesség időpontjában, a rendeltetésszerű működés veszélyeztetése nélkül finanszírozható.

(2) Átmeneti likviditási hitelt a Polgármester az általa felhatalmazott személy ellenjegyzésével vehet fel, melynek összege esetenként a 1 millió Ft-ot nem haladhatja meg.

(3) Az Önkormányzat átmenetileg szabad pénzeszközeinek lekötéséről a Polgármester, illetve az általa felhatalmazott személy dönt.

(4) Az új induló beruházások, felújítások körében a közbeszerzési értékhatár felett a 2015. évi CXLIII. törvény és az önkormányzat közbeszerzési szabályzatának előírásait kell alkalmazni.

(5) A költségvetési szervek költségvetési támogatását 1/12 szerinti ütemezésben biztosítja a Képviselő-testület. Ettől eltérni csak a beruházások és felújítások esetén, illetve a költségvetési szerv kérése alapján az utalványozásra jogosultak döntése alapján lehet.

10. § (1) Tárgyévi fizetési kötelezettség a jóváhagyott kiadási előirányzatok mértékéig vállalható és a kifizetések is ezen összeghatárig rendelhetők el. Tárgyéven túli fizetési kötelezettség csak olyan mértékben vállalható, amely a kötelezettségvállalás időpontjában ismert feltételek mellett az esedékesség időpontjában, a rendeltetésszerű működés veszélyeztetése nélkül finanszírozható. A kötelezettségvállalás előtt meg kell győződni arról, hogy a jóváhagyott költségvetés fel nem használt és le nem kötött kiadási előirányzata biztosítja-e a fedezetet. A kötelezettségvállalásnak előirányzat-felhasználási terven kell alapulnia.

(2) Az önkormányzat a pénzeszközei terhére végzett kifizetéskor a készpénzkímélő fizetési módot kell előnyben részesíteni, azonban készpénz kifizetéssel teljesíthetők az alábbi kiadási tétlek:

a) társadalom- és szociálpolitikai juttatások,

b) ellátottak pénzbeli juttatásai, költőpénz biztosítása,

c) kiküldetési, reprezentációs kiadások,

d) szolgáltatási kiadások 100.000 forint összeghatárig,

e) készlet és tárgyi eszköz beszerzés 200.000 forint összeghatárig,

f) egyéb kifizetések esetén a polgármester az ellenjegyzésre jogosultak egyetértésével járulhat hozzá a készpénzes kifizetéshez.

5. Záró rendelkezések

11. § (1) E rendelet rendelkezéseit 2022. január 1. napjától kell alkalmazni.

(2) A képviselő-testület a polgármesternek e rendelet elfogadásáig az átmeneti időszakban tett intézkedéseiről (bevételek beszedése, az előző évi kiadási előirányzatokon belül a kiadások arányos teljesítése) szóló beszámolóját elfogadja.

(3) Az átmeneti időszakban beszedett bevételek és teljesített kiadások e rendeletbe beépítésre kerülnek.

12. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1. melléklet

2022. évi költségvetés bevételek

adatok forintban

Megnevezés

Eredeti előirányzat

Költségvetési bevételek

Kötelező
feladat

Önként vállalt
feladat

Állami
feladat

I.

Működési célú támogatások áht-n belülről

B1

1.

Önkormányzatok működési támogatásai

B11

1. Helyi önkormányzatok működésének általános támogatásai

B111

15 646 636

15 646 636

1.1. Település-üzemeltetéshez kapcsolódó feladatellátás támogatása összesen:

5 939 195

5 939 195

1.1.1. A zöldterület-gazdálkodással kapcsolatos feladatok ellátásának támogatása

2 433 988

2 433 988

1.1.2.. Közvilágítás fenntartásának támogatása

2 067 758

2 067 758

1.1.3. Köztemető fenntartásának támogatása

250 700

250 700

1.1.4.. Közutak fenntartásának támogatása

1 186 749

1 186 749

1.2. Egyéb önkormányzati feladatok támogatása

9 707 441

9 707 441

2. Települési önkormányzatok egyes köznevelési feladatainak támogatása

B112

32 131 250

32 131 250

3. Települési önkormányzatok szociális gyermekjóléti és gyermekétkeztetési feladatainak támogatása

B113

31 210 514

26 068 214

5 142 300

-

3.1. Települési önkormányzatok szociális feladatainak egyéb támogatása

17 337 000

17 337 000

3.2. Szociális ágazati pótlék

3.3. Gyermekétkeztetés támogatása

7 669 304

7 669 304

3.4. Rászoruló gyermekek intézményen kívüli szünidei étkezésének támogatása

1 061 910

1 061 910

3.5. Falugondnoki szolgálat

5 142 300

5 142 300

4. Települési önkormányzatok kulturális feladatainak támogatása

B114

2 270 000

2 270 000

5. Működési célú költségvetési támogatások és kiegészítő támogatások

B115

5.1. Helyi önkormányzatok kiegészítő támogatásai

3 443 155

3 443 155

6. Elszámolásból származó bevételek

B116

1.

Önkormányzatok működési támogatásai összesen:

84 701 555

79 559 255

5 142 300

-

2.

Elvonások és befizetések bevételei

B12

3.

Működési célú garancia- és kezességvállalásból származó megtérülések áht-n belülről

B13

4.

Működési célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatérülése (

B14

5.

Működési célú visszatérítendő támogatások igénybevétel áht-n belülről

B15

6.

Egyéb működési célú támogatások bevételei áht-n belülről

B16

2 100 553

881 400

1 219 153

6.1. Baranya Megyei Kormányhivatal: közfoglalkoztatás

1 788 553

881 400

907 153

6.2. Egyéb

312 000

312 000

I. Működési célú támogatások államháztartáson belül összesen:

86 802 108

80 440 655

6 361 453

-

II.

Felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről

B2

1.

Felhalmozási célú önkormányzati támogatások

B21

2.

Felhalmozási célú garancia- és kezességvállalásból szárma megtérülések áht-n belülről

B22

3.

Felhalmozási célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatérülése áht-n belülről

B23

4.

Felhalmzási célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök igénybevétele áht-n belülről

B24

5.

Egyéb felhalmozási célú támogatások bevételei államháztartáson belülről

B25

3 108 000

3 108 000

II. Felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről összesen:

3 108 000

3 108 000

-

-

III.

Közhatalmi bevételek

B3

1.

Jövedelemadók

B31

1.1. Magánszemélyek jövedelemadói(termőföld bérbead.)

B311

1. Jövedelmadók összesen:

-

-

-

-

2.

Szociális hozzájárulási adó és járulék

B32

3.

Bérhez és foglalkoztatáshoz kapcsolódó adó

B33

4.

Vagyoni típusú adók

B34

4.1. Magánszemélyek kommunális adója

230 000

230 000

5

Termékek és szolgáltatások adói

B35

5.1. Iparűzési tevékenység után fizetendő helyi iparűzési adó

B351

1 385 000

1 385 000

5. Termékek és szolgáltatások adója összesen:

1 385 000

1 385 000

-

-

6.

Egyéb közhatalmi bevételek

B36

6.1. Pótlék

6.2.Bírság

6.Egyéb közhatalmi bevételek összesen:

B36

7 000

7 000

-

-

III. Közhatalmi bevételek összesen:

B3

1 622 000

1 622 000

-

-

IV.

Működési bevételek

B4

1.

Készletérétkesítés ellenértéke

B401

2.

Szolgáltatások ellenértéke

B402

3.

Közvetített szolgáltatások ellenértéke

B403

4.

Tulajdonosi bevételek

B404

2 002 000

2 002 000

5.

Ellátási díjak

B405

6.

Kiszámlázott általános forgalmi adó

B406

7.

Általános forgalmi adó visszatérülés

B407

8.

Kamatbevételek

B408

9.

Egyéb pénzügyi műveletek bevételei

B409

10.

Biztosító által fizetett kártérítés

B410

11.

Egyéb működési bevételek

B411

2 150

2 100

50

IV. Működési bevételek összesen:

B4

2 004 150

2 004 100

50

-

V.

Felhalmozási bevételek

B5

1.

Immateriális javak értékesítése

B51

2.

Ingatlanok értékesítése

B52

3.

Egyéb tárgyi eszközök értékesítése

B53

4.

Részesedések értékesítése

B54

5.

Részesedések megszűnéséhez kapcsolódó bevételek

B55

V. Felhalmozási bevételek összesen:

B5

-

-

-

-

VI.

Működési célú átvett pénzeszközök

B6

-

-

-

-

1.

Működési célú garancia- és kezességvállalásból származó megtérülések

B61

2.

Működési célú visszatérítendő támogtások, kölcsönök visszatérülése az EU-tól

B62

3.

Működési célú visszatérítendő támogtások, kölcsönök visszatérülése kormányoktól és más nki. Szervezetektől

B63

4.

Működési célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatérülése áht-n kívülről

B64

5.

Egyéb működési célú átvett pénzeszközök

B65

VI. Működési célú átvett pénzeszközök összesen:

-

-

-

-

VII.

Felhalmozási célú átvett pénzeszközök

B7

1.

Felhalmozási célú garancia- és kezességvállalásból származó megtérülések áht-n kívülről

B71

2.

Felhalmozási célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatérülése az EU-tól

B72

3.

Felhalmozási célú visszatérítendő támogtások, kölcsönök visszatérülése kormányoktól és más nki. Szervezetektől

B73

4.

Felhalmozási célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatérülése áht-n kívülről

B74

5.

Egyéb felhalmozási célú átvett pénzeszközök

B75

5.1. Egyéb felhalmozási bevétel (pályázat)

5.2. Háztartásoktól (érdekeltségi hozzájárulás)

VII. Felhalmozási célú átvett pénzeszközök összesen:

-

-

-

-

KÖLTSÉGVETÉSI BEVÉTELEK ÖSSZESEN

93 536 258

87 174 755

6 361 503

-

VIII.

Finanszírozási bevételek

B8

1.

Belföldi finanszírozás bevételei

B81

1.1. Hitel-, kölcsönfelvétel pénzügyi vállalkozástól

B811

1.2. Belföldi értékpapírok bevételei

B812

1.3. Maradvány igénybevétele

B813

29 216 009

8 564 680

20 651 329

1.4. Áht-n belüli megelőlegezések

B814

1.5. Áht-n belüli megelőlegezések törlesztése

B815

1.6. Központi, irányító szervi támogatás

B816

1.7. Lekötött bankbetétek megszüntetése

B817

1.8. Központi költségvetés sajátos finanszírozási bevételei

B818

1.9. Tulajdonosi kölcsönök bevételei

B819

1.9.1 Rövid lejáratú

1.9.2. Hosszúlejáratú

1. Belföldi finanszírozási bevételek összesen:

29 216 009

8 564 680

20 651 329

-

2.

Külföldi finanszírozás bevételei

B82

3.

Adóssághoz nem kapcsolódó származékos ügyletek bevételei

B83

4.

Váltóbevételek

B84

VIII. Finanszírozási bevételek összesen:

29 216 009

8 564 680

20 651 329

-

BEVÉTELEK ÖSSZESEN:

122 752 267

95 739 435

27 012 832

-

2. melléklet

2022. évi költségvetési kiadások

adatok forintban

Megnevezés

Eredeti előirányzat

Költségvetési kiadások

Kötelező
feladat

Önként vállalt
feladat

Állami
feladat

I.

Személyi juttatások

K1

1.

Foglalkoztatottak személyi juttatásai

K11

1.1. Törvény szerinti illetmények, munkabérek

K11010

1.1.1. Közfoglalkoztatottak

K11010

6 000 000

6 000 000

1.1.2. Mt. hatálya alá tartozó dolgozók juttatása

K11010

8 446 166

5 059 000

3 387 166

1.1.3. Közlekedési költségtérítés

K1109

1.1.3. Közfoglalkoztatottak juttatása

K1113

226 111

226 111

1.1. Törvény szerinti illetmények, munkabérek összesen:

14 672 277

5 059 000

9 613 277

-

1.2.Béren kívüli juttatások

K1107

156 250

156 250

1. Foglalkoztatottak személyi juttatásai összesen:

14 828 527

5 059 000

9 769 527

-

2.

Külső személyi juttatások

K12

2.1. Választott tisztségviselők juttatásai

K121

6 922 080

6 922 080

2.2. Egyéb juttatás, megbizási díjak

K122

2 399 793

2 399 793

2.3. Egyéb külső személyi juttatások

K123

404 400

404 400

2. Külső személyi juttatások összesen:

K12

9 726 273

9 726 273

-

I. Személyi juttatások összesen:

K1

24 554 800

14 785 273

9 769 527

-

II.

Munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó (K2)

K2

1. Foglalkoztatottak után fizetendő

K2

1 523 011

657 670

865 341

2. Külső személyi juttatások után fizetendő

K2

1 320 217

1 320 217

-

II. Munkaadókat terhelő járulékok összesen:

K2

2 843 228

1 977 887

865 341

-

III.

Dologi kiadások (K3)

K3

1.

Készletbeszerzés

K31

1.1.Szakmai anyagok beszerzése (könyv, folyóirat, informatikai eszközök)

K311

1.2. Üzemeltetési anyagok beszerzése (irodaszer, üzemanyag)

K312

4 072 361

2 491 292

1 581 069

1. Készletbeszerzés összesen:

K31

4 072 361

2 491 292

1 581 069

-

2.

Kommunikációs szolgáltatások (telefon, internet)

K32

2.1. Informatikai szolgáltatások

K321

186 000

186 000

2.2. Egyéb kommunikciós szolgáltatások

K322

447 003

350 940

96 063

2. Kommunikációs szolgáltatások összesen:

K32

633 003

536 940

96 063

-

3.

Szolgáltatási kiadások

K33

3.1.Közüzemi díjak

K331

1 757 756

1 757 756

3.2. Vásárolt élelmezés

K332

2 459 770

2 459 770

3.3. Bérleti díj, lízing díj

K333

3.4. Karbantartási, kisjavítási szolgáltatások

K334

347 168

100 160

247 008

3.5.Közvetített szolgáltatások

K335

3.6. Szakmai tevékenységet segítő szolgáltatások

K336

2 087 796

2 077 953

9 843

3.7. Egyéb szolgáltatások

K337

1 569 861

1 421 602

148 259

3. Szolgáltatások összesen:

K33

8 222 351

7 817 241

405 110

-

4.

Kiküldetések, reklám- és propagandakiadások

K34

4.1. Kiküldetések kiadásai

K341

4.2. Reklám- és propagandakiadások

K342

4. Kiküldetések, reklám- és propaganda kiadások összesen:

K34

-

-

-

-

5.

Különféle befizetések és egyéb dologi kiadások

K35

5.1. Működési célú, előzetesen felszámított általános forgalmi adó

K351

2 236 210

1 804 568

431 642

5.2. Fizetendő általános forgalmiadó

K352

5.3. Kamatkiadások

K353

5.4. Egyéb pénzügyi műveletek kiadásai

K354

5.5. Egyéb dologi kiadások

K355

350

330

20

5. Különféle befizetések és egyéb dologi kiadások összesen:

K35

2 236 560

1 804 898

431 662

-

III. Dologi kiadások összesen:

K3

15 164 275

12 650 371

2 513 904

-

IV.

Ellátottak pénzbeli juttatása (K4)

1.

Társadalombiztosítási ellátások

K41

2.

Családi támogatások

K42

3.

Pénzbeli kárpótlások, kártérítések

K43

4.

Betegséggel kapcsolatos (nem TB) ellátások

K44

5.

Foglalkoztatással, munkanélküliséggel kapcsolatos ellátások

K45

6.

Lakhatással kapcsolatos ellátások

K46

7.

Intézményi ellátottak pénzbeli juttatásai

K47

8.

Egyéb nem intézményi ellátások

K48

12 322 866

12 322 866

8.1. Települési támogatás

12 322 866

12 322 866

8. Egyéb nem intézményi ellátások összesen:

12 322 866

12 322 866

-

-

IV. Ellátottak pénzbeli juttatása összesen:

K4

12 322 866

12 322 866

-

-

V.

Egyéb működési célú kiadások

K5

1.

Nemzetközi kötelezettségek

K501

2.

Elvonások és befizetések

K502

3.

Működési célú garancia- és kezességvállalásból származó kifizetés áht-n belülre

K503

4.

Működési célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök nyjtása áht-n belülre

K504

5.

Működési célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök, törlesztése áht-n belülre

K505

6.

Egyéb működési célú támogatások áht-n belülre

K506

41 701 373

41 701 373

-

-

6.1. Kisvaszari Intézményfenntartó Társulás fenntartására

20 078

20 078

6.2. Kisvaszari Napovi és Főzőkonyha támogatására

900 000

900 000

6.3. Vásárosdombói Közös Önkormányzati Hivatal működtetésére átadott

728 841

728 841

6.4. Kisvaszari Napovi és Főzőkonyha támogatása

39 800 554

39 800 554

6.5. Gerényesi Védőnői szolgálat támogatás

6.5. Vásárosdombói Főzőkonyha támogatására

251 900

251 900

6. Egyéb működési célú támogatások áht-n belülre összesen:

41 701 373

41 701 373

-

-

7.

Működési célú garancia- és kezességvállalásból származó kifizetés áht-n kívülre

K507

8.

Működési célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök nyújtása áht-n kívűlre

K509

9.

Árkiegészítések, ártámogatások

10.

Kamattámogatások

K510

11.

Működési célú támogatások EU-nak

K511

12.

Egyéb működési célú támogatások államháztartáson kívülre

K512

-

-

-

12.1. Egyesületek támogatása

12.2. Egyéb szervezetek, rendezvények támogatása

12. Egyéb működési célú támogatások államháztartáson kívülre összesen:

-

-

-

-

13.

Tartalékok

K513

2 290 210

2 290 210

V. Egyéb működési célú kiadások összesen:

43 991 583

43 991 583

-

VI.

Beruházások

K6

1.

Immateriális javak beszerzése, létesítése

K61

2.

Ingatlanok beszerzése, létesítése

K62

3.

Informatikai eszközök beszerzése, létesítése

K63

4.

Egyéb tárgyi eszközök beszerzése, létesítése

K64

7 119 801

7 119 801

5.

Részesedések beszerzése

K65

6.

Meglévő részesedésekhez kapcsolódó kiadások

K66

7.

Beruházási célú előzetesen felszámított áfa

K67

1 922 346

1 922 346

VI. Beruházások összesen:

9 042 147

9 042 147

-

-

VII.

Felújítások

K7

1.

Ingatlanok felújítása

K71

9 279 067

9 279 067

2.

Informatikai eszközök felújítása

K72

3.

Egyéb tárgyi eszközök felújítása

K73

4.

Felújítási célú előzetesen felszámított általános forgalmi adó

K74

2 505 348

2 505 348

VII. Felújítások összesen:

11 784 415

11 784 415

-

-

VIII.

Egyéb felhalmozási célú kiadások

K8

1.

Felhalmozási célú garancia- és kezességvállalásból származó kifizetés áht-n belülre

K81

2.

Felhalmozási célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök nyújtása áht-n belülre

K82

3.

Felhalmozási célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök törlesztése

K83

4.

Egyéb felhalmozási célú támogatások áht-n belülre

K84

5.

Felhalmozási célú garancia- és kezességvállalásból származó kifizetés áht-n kívülre

K85

6.

Felhalmozási célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök nyújtása áht-n kívülre

K86

7.

Lakástámogatás

K87

8.

Egyéb felhalmozási célú támogatások áht-n kívülre

K89

VIII. Egyéb felhalmozási célú kiadások összesen:

-

-

-

-

KÖLTSÉGVETÉSI KIADÁSOK ÖSSZESEN:

119 703 314

106 554 542

13 148 772

-

IX.

Finanszírozási kiadások

K9

1.

Belföldi finanszírozási kiadások

1.1. Hitel, kölcsöntörlesztés áht-n kívülre

K911

1.2. Belföldi értékpapírok kiadásai

K912

1.3. Áht-n belüli megelőlegezések folyósítása

K913

1.4. Áht-n belüli megelőlegezések visszafizetése

K914

3 048 953

3 048 953

1.5. Központi, irányító szervi támgatások folyósítása

K915

1.6. Pénzeszközök lekötött bankbetétként elhelyezése

K916

1.7. Pénzügyi lízing kiadásai

K917

1.8. Központi költségvetés sajátos finanszírozási kiadásai

K918

1.9. Tulajdonosi kölcsönök kiadásai

K919

1. Belföldi finanszírozási kiadások összesen:

3 048 953

3 048 953

-

-

2.

Külföldi finanszírozás kiadásai

K92

3.

Adóssághoz nem kapcsolódó származékos ügyletek kiadásai

K93

4.

Váltókiadások

K94

IX. Finanszírozási kiadások összesen:

3 048 953

3 048 953

-

-

KIADÁSOK ÖSSZESEN:

122 752 267

109 603 495

13 148 772

-

3. melléklet

2022. évi költségvetési kiadások és bevételek mérlegszerű bemutatása

adatok forintban

BEVÉTELEK

KIADÁSOK

Megnevezés

Eredeti előirányzat

Megnevezés

Eredeti előirányzat

I.

Működési célú támogatások államháztartáson belülről

86 802 108

I.

Személyi juttatások

24 554 800

III.

Közhatalmi bevételek

1 622 000

II.

Munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó

2 843 228

IV.

Működési bevételek

2 004 150

III.

Dologi kiadások

15 164 275

VI.

Működési célú átvett pénzeszközök

IV.

Ellátottak pénzbeli juttatása

12 322 866

V.

Egyéb működési célú kiadások

43 991 583

Működési bevételek

90 428 258

Működési kiadások

98 876 752

II.

Felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről

3 108 000

VI.

Beruházások

9 042 147

V.

Felhalmozási bevételek

VII.

Felújítások

11 784 415

VII.

Felhalmozási célú átvett pénzeszközök

VIII.

Egyéb felhalmozási célú kiadások

Felhalmozási bevételek

3 108 000

Felhalmozási kiadások

20 826 562

KÖLTSÉGVETÉSI BEVÉTELEK ÖSSZESEN

93 536 258

KÖLTSÉGVETÉSI KIADÁSOK ÖSSZESEN:

119 703 314

Működési célú finanszírozási bevételek

11 749 420

Működési célú finanszírozási kiadások

3 048 953

Felhalmozási célú finanszírozási bevételek

17 466 589

Felhalmozási célú finanszírozási kidások

FINANSZÍROZÁSI BEVÉTELEK ÖSSZESEN:

29 216 009

FINANSZÍROZÁS KIADÁSAI

3 048 953

BEVÉTELEK ÖSSZESEN:

122 752 267

KIADÁSOK ÖSSZESEN:

122 752 267

4. melléklet

2022. évi költségvetési bevételek feladatonként

adatok forintban

Megnevezés

Bevételek összesen

Helyi önkormányzatok működési
támogatása B11

Egyéb működési támogatások B1

Felhalmozási célú támogatások B2

Közhatalmi bevételek B3

Működési célú bevételek B4

Maradvány igénybevétele B8

1

Jogalkotás

22 515 384

13 150 596

881 400

1 622 000

854 000

6 007 388

2

Köztemető

250 710

250 700

10

3

Közfoglalkoztatás

6 649 195

907 153

10

5 742 032

4

Utak,hidak

6 852 061

1 186 749

3 108 000

20

2 557 292

5

Közvilágítás

2 067 768

2 067 758

10

6

Zöldterület-kezelés

2 433 998

2 433 988

10

7

Falugondnoki szolgálat

5 454 310

5 142 300

312 000

10

8

Szoc. Bérlakások üzemeltetése

1 150 010

1 150 010

9

Könyvtár

2 270 010

2 270 000

10

10

Intézményen kivüli gyerm.

1 061 920

1 061 910

10

11

Egyéb szociális p. term. Ell.

17 337 010

17 337 000

10

12

Közvnevelési feladatok tám.

32 131 260

32 131 250

10

13

Intézményi gyermekétkeztetés

7 669 304

7 669 304

14

Óvoda játszótérfelújítás

1 420 480

10

1 420 470

15

Közösségi tér felújítás

12 298 432

10

12 298 422

16

Fűnyírótraktor vás.

1 190 415

10

1 190 405

Összesen:

122 752 267

84 701 555

2 100 553

3 108 000

1 622 000

2 004 150

29 216 009

5. melléklet

2022. évi költségvetési kiadások feladatonként

adatok forintban

Megnevezés

Kiadás összesen

Személyi kiadások K1

Munkaadót terhelő jár. K2

Dologi kiadás K3

Ellátottak pénzb. jutt. K4

Átadott pénzeszköz K5

Beruházás K6

Felújítás K7

Finanszírozási kiadás K9

1

Jogalkotás

16 356 081

10 011 480

1 051 251

3 903 140

1 390 210

2

Köztemető

250 710

250 710

3

Közfoglalkoztatás

6 649 195

6 226 111

423 074

10

4

Utak,hidak

7 252 101

389 422

400 000

6 462 679

5

Közvilágítás

1 536 801

1 536 801

6

Zöldterület-kezelés

2 433 998

1 694 793

223 323

515 882

7

Falugondnoki szolgálat

6 547 146

3 543 416

489 836

2 513 894

8

Város- és községgazd.

250 000

250 000

9

Könyvtár

2 270 016

1 539 500

202 872

527 644

10

Közművelődés

1 742 372

1 539 500

202 872

11

Intézményen kivüli gyerm.

2 831 318

2 831 318

12

Egyéb szociális pénzbeli és természetbeni ellátás

12 322 866

12 322 866

13

Lakóingatlan szociális bérbeadása

2 150 010

2 150 010

14

Óvoda játszótér

1 420 480

10

1 420 470

15

Közösségi tér felúj.

12 798 432

514 017

500 000

11 784 415

16

Fűnyírótraktor vás.

1 190 415

31 417

1 158 998

17

Megelőlegezés

3 048 953

3 048 953

Intézményi működtetési feladatok

-

18

Köznevelési tám. Átadása

32 131 250

32 131 250

19

Intézményi gyermekétkeztetés átadása

7 669 304

7 669 304

20

Kisvaszari Napovi hozzájárulás

900 000

900 000

21

Vásárosdombói Főzőkonyha hozzájárulás

251 900

251 900

22

Közös Önkorm. Hivatal hozzájárulás

728 841

728 841

23

KIT hozzájárulás

20 078

20 078

Összesen:

122 752 267

24 554 800

2 843 228

15 164 275

12 322 866

43 991 583

9 042 147

11 784 415

3 048 953

6. melléklet

2022. évi létszámadatok

adatok főben

létszám

1

Jogalkotás

2

2

Közfoglalkoztatás

29

3

Falugondnoki szolgálat

1

4

Könyvtár

1

Összesen

33

7. melléklet

A költségvetési hiány külső finanszírozására vagy a költségvetési többlet felhasználására szolgáló finanszírozási célú pénzügyi műveletek

adatok forintban

Működési cél

Felhalmozási cél

Bevételek

0

0

Működési cél

Felhalmozási cél

Kiadások

0

0

8. melléklet

2022. évi költségvetési előirányzat-felhasználási ütemterv

adatok forintban

ÉVES

jan.

febr.

márc.

ápr.

máj.

jún.

júl.

aug.

szept.

okt.

nov.

dec.

összesen

BEVÉTELEK

I.

Helyi önkormányzatok működési támogatása

84 701 555

9 146 859

9 541 056

6 601 364

6 601 364

6 601 364

6 601 364

6 601 364

6 601 364

6 601 364

6 601 364

6 601 364

6 601 364

84 701 555

II.

Egyéb működési célú támogatások

2 100 553

626 000

626 000

614 553

26 000

26 000

26 000

26 000

26 000

26 000

26 000

26 000

26 000

2 100 553

III.

Közhatalmi bevételek

1 622 000

810 000

812 000

1 622 000

IV.

Működési bevételek

2 004 150

275 500

112 500

112 500

275 500

112 500

112 500

275 500

112 500

112 500

277 650

112 500

112 500

2 004 150

V.

Felhalmozási bevételek

3 108 000

3 108 000

3 108 000

VI.

Működési célú átvett pénzeszközök

-

VII

Egyéb támogatások

-

KÖLTSÉGVETÉSI BEVÉTELEK ÖSSZESEN

93 536 258

10 048 359

10 279 556

8 138 417

6 902 864

6 739 864

9 847 864

6 902 864

6 739 864

7 551 864

6 905 014

6 739 864

6 739 864

93 536 258

VIII.

FINANSZÍROZÁSI BEVÉTELEK
ÖSSZESEN

29 216 009

29 216 009

-

-

-

-

-

-

-

-

-

29 216 009

BEVÉTELEK ÖSSZESEN:

122 752 267

39 264 368

10 279 556

8 138 417

6 902 864

6 739 864

9 847 864

6 902 864

6 739 864

7 551 864

6 905 014

6 739 864

6 739 864

122 752 267

KIADÁSOK

I.

Személyi juttatások

24 554 800

3 624 445

3 624 444

3 624 444

1 520 163

1 520 163

1 520 163

1 520 163

1 520 163

1 520 163

1 520 163

1 520 163

1 520 163

24 554 800

II.

Munkaadókat terhelő járulékok és
szociális hozzájárulási adó

2 843 228

338 077

338 077

338 076

203 222

203 222

203 222

203 222

203 222

203 222

203 222

203 222

203 222

2 843 228

III.

Dologi kiadások

15 164 275

1 263 689

1 263 689

1 263 689

1 263 689

1 263 689

1 263 689

1 263 689

1 263 689

1 263 689

1 263 689

1 263 689

1 263 696

15 164 275

IV.

Ellátottak pénzbeli juttatása

12 322 866

250 000

250 000

250 000

1 063 837

1 250 000

250 000

250 000

2 603 952

2 000 000

350 000

1 279 411

2 525 666

12 322 866

V.

Elvonások

-

VI.

Beruházások

9 042 147

9 042 147

9 042 147

VII.

Felújítások

11 784 415

11 784 415

11 784 415

VIII.

Egyéb műk. Célú támog.

43 991 583

4 369 897

3 601 971

3 601 971

3 601 971

3 601 971

3 601 971

3 601 971

3 601 972

3 601 972

3 601 972

3 601 972

3 601 972

43 991 583

KÖLTSÉGVETÉSI KIADÁSOK ÖSSZESEN

9 846 108

9 078 181

9 078 180

7 652 882

7 839 045

27 665 607

6 839 045

9 192 998

8 589 046

6 939 046

7 868 457

9 114 719

119 703 314

IX.

FINANSZÍROZÁSI KIADÁSOK

3 048 953

3 048 953

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

3 048 953

KIADÁSOK ÖSSZESEN:

122 752 267

12 895 061

9 078 181

9 078 180

7 652 882

7 839 045

27 665 607

6 839 045

9 192 998

8 589 046

6 939 046

7 868 457

9 114 719

122 752 267

9. melléklet

2022. évi költségvetési évet követő három év tervezett bevételei és kiadásai

adatok forintban

Bevételek

Kiadások

Működési

2023. év

2024. év

2025. év

Működési

2023. év

2024. év

2025. év

I.

Működési célú támogatások államháztartáson belülről

100 000 000

103 200 000

105 100 000

I.

Személyi jellegű juttatások

26 000 000

26 000 000

26 000 000

III.

Közhatalmi bevételek (helyi adók)

1 700 000

1 800 000

1 900 000

II.

Munkaadót terhelő járulékok

3 000 000

2 500 000

2 500 000

IV.

Működsi bevételek

1 500 000

1 500 000

1 500 000

III.

Dologi kiadások

16 000 000

16 000 000

16 000 000

VI.

Működési célú átvett pénzeszközök

IV.

Ellátottak pénzbeli juttatása

12 200 000

13 000 000

13 000 000

VIII.

Finanszírozási bevételek

1 000 000

1 000 000

1 000 000

V.

Egyéb működési célú kiadások

2 000 000

2 000 000

2 000 000

IX.

Finanszírozási kiadások

45 000 000

48 000 000

50 000 000

Összesen működési bevétel

104 200 000

107 500 000

109 500 000

Összesen műk.kiadás

104 200 000

107 500 000

109 500 000

Felhalmozási célú

Felhalmozási célú

II.

Felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről

3 000 000

3 000 000

3 000 000

VI.

Beruházás

3 000 000

3 000 000

3 000 000

V.

Felhalmozási bevételek

VII.

Felújítás

VII.

Felhalmozási célú átvett pénzeszközök

VIII.

Egyéb felhalmzási célú pénzeszk. átad.

Összesen felhalmozási célú bevétel

3 000 000

3 000 000

3 000 000

Összes felhalmozási kiadás

3 000 000

3 000 000

3 000 000

Mindösszesen bevétel

107 200 000

110 500 000

112 500 000

Mindösszesen kiadás

107 200 000

110 500 000

112 500 000

10. melléklet

Az önkormányzat több évre kiható kötelezettségvállalásainak összege

Megnevezés

Tárgy

Lejárat

2022.

További évek

Baranya-víz Zrt

vízszolgáltatás

Határozatlan

300 000

600 000

E-ON Áramszolgáltató Rt.

Közvilágítás karbantartás szolgáltatás

Határozatlan

336 000

672 000

Audax Renewables Kft

Közvilágítás karbantartás szolgáltatás

Határozatlan

1 700 000

3 400 000

E-ON Áramszolgáltató Rt.

Áram szolgáltatás

Határozatlan

550 000

1 100 000

Orvosi ügyelet

ügyeleti szolg.

Határozatlan

1 150 000

2 300 000

Generali Biztosító Zrt.

Vagyonbiztosítás

Határozatlan

260 000

520 000

Porsche Biztosító

Gépjármű kötelező biztosítás

Határozatlan

90 000

180 000

NHKV Zrt.

Hulladékgazd. Szolg.

Határozatlan

190 000

380 000

Tarr Kft.

Internet szolg.

Határozatlan

120 000

240 000

Telenor

Mobiltelefon szolg.

Határozatlan

650 000

1 300 000

Összes kötelezettség

5 346 000

10 692 000

11. melléklet

Európai Uniós támogatással megvalósult programok adatai

adatok forintban

Beruházás

Támogatás forrása

Támogatási szerződés

Támogatási szerződés szerint

2022.

2023.

2024.

költség

pályázati forrás

egyéb forrás

Önerő

EU-s

önerő

EU-s

önerő

EU-s

önerő

Mindösszesen:

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

12. melléklet

Az Önkormányzat által nyújtott közvetett támogatások

Ellátottak térítési díjának, kártérítésének méltányossági alapon történő elengedése

Kedvezményt nem nyújt

Lakosság részére lakásépítéshez, lakásfelújításhoz nyújtott kölcsönök elengedése

Kedvezményt nem nyújt

Helyi adónál, gépjárműadónál biztosított kedvezmény, mentesség összege

A helyi adónál a jogszabályban meghatározott mentességeket biztosítja az önkormányzat

Helyiségek, eszközök hasznosításából származó bevételből nyújtott kedvezmény, mentesség összege

Kedvezményt nem nyújt

Egyéb

Az Önkormányzat ingyenes használatot biztosít a helyi civil szervzeteknek, sportszervezeteknek a helyiségek
használatára, valamint a házi orvos részére.

13. melléklet

Az önkormányzat 2022. évi beruházási és felújítási kiadásai célonként

Adatok forintban

S.sz

Partner

Tárgy

Összeg

1

Vis maior

3 454 100

2

Útfelújítás

3 008 579

3

Óvoda játszótér építés - Megyer Falu Program pályázat

1 420 470

4

Sebrek Kft.

Közösségi tér felújítása - Magyar Falu Program

11 784 415

6

Breitiker Kft.

Fűnyíró traktor vásárlása - Magyar Falu Program

1 158 998

Összesen

20 826 562