Kisvaszar Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (III. 13.) önkormányzati rendelete

Kisvaszar Község Önkormányzat 2023. évi költségvetéséről

Hatályos: 2023. 03. 14- 2023. 05. 30

Kisvaszar Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (III. 13.) önkormányzati rendelete

Kisvaszar Község Önkormányzat 2023. évi költségvetéséről

2023.03.14.

Kisvaszar Község Önkormányzatának képviselő-testülete az államháztartásról szóló 2011.évi CXCV. törvény (a továbbiakban: Áht.) 23. § (1) bekezdésben, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 143. § (4) bekezdés b) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva Kisvaszar Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a 2023. évi költségvetéséről a következő rendeletet alkotja.

1. A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet hatálya a helyi önkormányzatra, annak képviselő-testületére, és szerveire és az önkormányzat által irányított költségvetési szervekre terjed ki.

(2) E rendelet személyi hatálya kiterjed a közvetlen és közvetett támogatások tekintetében minden támogatást nyújtó e rendelet hatálya alá tartozó szervre, szervezetre, valamint minden támogatásban részesülőre.

2. A költségvetés bevételei és kiadásai

2. § A Képviselő-testület az Önkormányzat 2023. évi költségvetésének főösszegét: 123.394.840 forintban állapítja meg az 3. melléklet szerint

a) költségvetési bevételi főösszegét: 123.394.840 forintban

aa) a felhalmozási célú bevételt 3.3462906 forintban

ab) a működési célú bevételek összegét: 106.882.921 forintban

ac) finanszírozási bevételeket 13.049.013 forintban határozza meg.

b) költségvetési kiadási főösszegét: 123.394.840 forintban

ba) személyi jellegű kiadásokat 20.363.879 forintban

bb) munkaadókat terhelő járulékokat 2.366.583 forintban

bc) dologi jellegű kiadásokat 25.012.526 forintban

bd) ellátottak pénzbeli juttatásait 8.394.079 forintban

be) egyéb működési célú kiadásokat 56.273.516 forintban

bf) a felhalmozási célú kiadást 7.040.175 forintban

bg) a finanszírozási kiadásokat 3.944.082 forintban határozza meg.

3. § (1) A Képviselő-testület a 2. §-ban megállapított bevételi főösszeg részletezését kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, állami (államigazgatási) feladatok szerinti bontásban az 1. melléklet szerint hagyja jóvá.

(2) A Képviselő-testület a 2. §-ban megállapított kiadási főösszeg részletezését kötelezőfeladatok, önként vállalt feladatok, állami (államigazgatási) feladatok szerinti bontásban a 2. melléklet szerint hagyja jóvá.

(3) A működési és felhalmozási célú bevételi és kiadási előirányzatokat tájékoztató jelleggel, mérlegszerűen, egymástól elkülönítetten, de – a finanszírozási műveleteket is figyelembe véve – együttesen egyensúlyban a 3. melléklet tartalmazza.

(4) A Képviselő-testület a feladatonként meghatározott bevételeit a 4. melléklet, a kiadásait az 5. melléklet szerint hagyja jóvá.

(5) A Képviselő-testület a 2023. év létszámkeretét a 6. melléklet szerint fogadja el.

(6) A Képviselő-testület a 2023. évi költségvetési hiány külső finanszírozására vagy a költségvetési többlet felhasználására szolgáló finanszírozási célú pénzügyi műveleteket az 7. melléklet szerint fogadja el.

(7) A Képviselő-testület a 2023. év várható bevételi és kiadási előirányzatainak teljesítéséről készített előirányzat felhasználási tervet a 8. melléklet szerint fogadja el.

(8) Az Önkormányzat a 2023. évi több éves kihatással járó kötelezettségvállalásának összegét a 10. melléklet hagyja jóvá.

(9) Az Európai Uniós támogatással megvalósuló programok kiadásait és bevételeit a 11. melléklet hagyja jóvá.

(10) A Képviselő-testület az önkormányzat által nyújtott közvetett támogatásokat a 12. melléklet szerint hagyja jóvá.

(11) A Képviselő-testület az önkormányzat által tervezett beruházásokat és felújításokat a 13. melléklet szerint hagyja jóvá.

4. § (1) A Képviselő-testület a hitelek törlesztését a költségvetési bevételek terhére rendeli el.

(2) A vagyonhasznosításból származó, a tervezett előirányzatot meghaladó bevételből év közben általános tartalékot kell képezni.

(3) A bevételi források növelése érdekében elrendeli a korábban értékesítésre kijelölt ingatlanok, egyéb vagyonrészek eladásához szükséges intézkedések megtételét, a pályázati lehetőségek felkutatását és igénybevételét.

(4) Az előző évi pénzmaradvány - az előző évben vállalt kötelezettségek áthúzódó teljesítésével összefüggő kiadások kivételével - a felülvizsgálat, illetve a Képviselő-testület jóváhagyását követően használható fel.

5. § (1) A Képviselő-testület a több éves kihatással járó feladatok előirányzatait éves bontásban az 9. melléklet szerint fogadja el azzal, hogy a későbbi évek előirányzatait véglegesen az adott évi költségvetés elfogadásakor állapítja meg.

(2) Az (1) bekezdésben a későbbi évekre jóváhagyott előirányzatokon belül a Polgármester kötelezettséget vállalhat.

6. § (1) A költségvetési rendelet alapján támogatott szervezetek és magánszemélyek a részükre céljelleggel - nem szociális ellátásként - juttatott összegről írásban elszámolnak. A 2023. évben támogatottak részére az elszámolás teljesítéséig támogatás nem folyósítható. A támogatás jogszabálysértő vagy nem rendeltetésszerű felhasználása esetén a felhasználót visszafizetési kötelezettség terheli.

(2) A költségvetési rendelet alapján árubeszerzési, építési beruházási, illetve szolgáltatás megrendelési célra juttatott támogatások felhasználását a közbeszerzési törvényalkalmazásához kell kötni.

(3) A támogatások nyújtásánál az Áht. rendelkezéseit figyelembe kell venni, a közzétételre vonatkozóan a Szervezeti és Működési Szabályzatról szóló önkormányzati rendelet rendelkezései az irányadók.

3. A Vásárosdombói Közös Önkormányzati Hivatalban foglalkoztatottak juttatásai

7. § (1) A Képviselő-testület a Vásárosdombói Közös Önkormányzati Hivatalnál foglalkoztatott köztisztviselők vonatkozásában az illetményalapot 2023. évre vonatkozóan visszamenőleges hatállyal - 2023. január 1-jétől kezdődően – 60 000 forintban állapítja meg.

(2) A Képviselő-testület a Vásárosdombói Közös Önkormányzati Hivatal Cafetéria Szabályzata alapján 2023. évre 200.000,-Ft bruttó összegű cafetéria juttatást határozza meg

4. Az 2023. évi költségvetés végrehajtásának szabályai

8. § (1) A Képviselő-testület által jóváhagyott előirányzatok és költségvetési létszámkeretek között átcsoportosítást a Képviselő-testület engedélyezhet.

(2) A Képviselő-testület az Áht. 34. § (2) bekezdése alapján felhatalmazza a polgármestert, hogy 5 millió Ft összeghatárig a bevételi és kiadási előirányzatokat módosítsa, a kiadási előirányzatok között átcsoportosítást végezzen. Az átcsoportosításról a döntést követően a Képviselő-testület ülésén be kell számolni.

(3) A Képviselő-testület felhatalmazza a Polgármestert, hogy utólagos beszámolás mellett 2023. évben a 2. melléklet szerint meghatározott keret terhére kötelezettséget vállaljon.

(4) A Képviselő-testület felhatalmazza a Polgármestert a központi céljellegű előirányzatok saját hatáskörben történő felosztására, melyről a Polgármester a Képviselő-testületet a soron következő ülésen tájékoztatja. A Képviselő-testület felhatalmazza a Polgármestert, hogy a két képviselő-testületi ülés közötti időszakban felmerülő halaszthatatlan, az SZMSZ-ben meghatározott, képviselő-testület hatáskörébe tartozó önkormányzati ügyekben döntsön.

(5) Az éves költségvetés jóváhagyásakor meghatározott egyes kiadási előirányzatok utólagos előirányzat-módosítással túlléphetők. Ezek azonban csak olyan előirányzatok lehetnek, amelyek esetében törvényben, kormányrendeletben megállapított támogatásra, ellátásra vonatkozó többletjogosultság eredményezhet előirányzatot meghaladó kiadást.

(6) A költségvetési rendelet módosításáról a Képviselő-testület negyedévente dönt.

(7) Ha év közben a körülmények oly módon változnak meg, hogy ezek az önkormányzat költségvetésének teljesítését jelentősen veszélyeztetik, a Polgármester pótköltségvetési rendeletet terjeszt a Képviselő-testület elé.

5. A gazdálkodás rendje

9. § (1) A költségvetés végrehajtása során tárgyévi fizetési kötelezettség és kifizetés a jóváhagyott kiadási előirányzatok mértékéig vállalható, kivéve a jogszabályon, bírósági, illetve államigazgatási jogerős határozaton alapuló kötelezettségeket és járandóságokat, továbbá a letéti kezelésben történő kiadásokat. Tárgyéven túlifizetési kötelezettség – kivéve a jogszabályon, bírósági, illetve államigazgatási jogerős döntésen alapuló kötelezettségeket – csak olyan mértékben vállalható, amely a kötelezettségvállalás időpontjában ismert feltételek mellett az esedékesség időpontjában, a rendeltetésszerű működés veszélyeztetése nélkül finanszírozható.

(2) Átmeneti likviditási hitelt a Polgármester az általa felhatalmazott személy ellenjegyzésével vehet fel, melynek összege esetenként a 15 millió Ft-ot nem haladhatja meg.

(3) Az Önkormányzat átmenetileg szabad pénzeszközeinek lekötéséről a Polgármester, illetve az általa felhatalmazott személy dönt.

(4) Az új induló beruházások, felújítások körében a közbeszerzési értékhatár felett a 2015. évi CXLIII. törvény és az önkormányzat közbeszerzési szabályzatának előírásait kell alkalmazni.

(5) A költségvetési szervek – nettósított – költségvetési támogatását 1/12 szerinti ütemezésben biztosítja a Képviselő-testület. Ettől eltérni csak a beruházások és felújítások esetén, illetve a költségvetési szerv kérése alapján az utalványozásra jogosultak döntése alapján lehet.

10. § (1) Tárgyévi fizetési kötelezettség a jóváhagyott kiadási előirányzatok mértékéig vállalható és a kifizetések is ezen összeghatárig rendelhetők el. Tárgyéven túli fizetési kötelezettség csak olyan mértékben vállalható, amely a kötelezettségvállalás időpontjában ismert feltételek mellett az esedékesség időpontjában, a rendeltetésszerű működés veszélyeztetése nélkül finanszírozható. A kötelezettségvállalás előtt meg kell győződni arról, hogy a jóváhagyott költségvetés fel nem használt és le nem kötött kiadási előirányzata biztosítja-e a fedezetet. A kötelezettségvállalásnak előirányzat-felhasználási terven kell alapulnia.

(2) Az önkormányzat a pénzeszközei terhére végzett kifizetéskor a készpénzkímélő fizetési módot kell előnyben részesíteni, azonban készpénz kifizetéssel teljesíthetők az alábbi kiadási tételek:

a) társadalom- és szociálpolitikai juttatások,

b) ellátottak pénzbeli juttatásai, költőpénz biztosítása,

c) kiküldetési, reprezentációs kiadások,

d) szolgáltatási kiadások 100.000 forint összeghatárig,

e) készlet és tárgyi eszköz beszerzés 200.000 forint összeghatárig,

f) egyéb kifizetések esetén a polgármester az ellenjegyzésre jogosultak egyetértésével járulhat hozzá a készpénzes kifizetéshez.

6. Záró rendelkezések

11. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

12. § (1) E rendelet a 11. § alapján a kihirdetését követő napon lép hatályba, rendelkezéseit 2023. január 1. napjától kell alkalmazni.

(2) A képviselő-testület a polgármesternek e rendelet elfogadásáig az átmeneti időszakban tett intézkedéseiről (bevételek beszedése, az előző évi kiadási előirányzatokon belül a kiadások arányos teljesítése) szóló beszámolóját elfogadja.

(3) Az átmeneti időszakban beszedett bevételek és teljesített kiadások e rendeletbe beépítésre kerülnek.

1. melléklet az 1/2023. (III. 13.) önkormányzati rendelethez

2023. évi költségvetési bevételek

adatok forintban

Megnevezés

Eredeti előirányzat

Eredeti előirányzat

Kötelező
feladat

Önként vállalt
feladat

Állami
feladat

I.

Működési célú támogatások áht-n belülről

B1

1.

Önkormányzatok működési támogatásai

B11

1. Helyi önkormányzatok működéséne általános támogatásai

B111

23 443 765

23 443 765

1.1. Település-üzemeltetéshez kapcsolódó feladatellátás támogatása összesen:

10 325 086

10 325 086

1.1.1.. A zöldterület-gazdálkodással kapcsolatos feladatok ellátásának támogatása

2 426 095

2 426 095

1.1.2.. Közvilágítás fenntartásának támogatása

6 441 053

6 441 053

1.1.3. Köztemető fenntartásának támogatása

275 037

275 037

1.1.4.. Közutak fenntartásának támogatása

1 182 901

1 182 901

1.2. Egyéb önkormányzati feladatok támogatása

13 118 679

13 118 679

1.2.1. Egyéb önkormányzati feladatok támogatása

9 675 524

9 675 524

1.2.2. Polgármesteri illetményhez és költségtérítéshez nyújtott támogatás

3 443 155

3 443 155

2. Települési önkormányzatok egyes köznevelési feladatainak támogatása

B112

40 756 756

40 756 756

3. Települési önkormányzatok szociális gyermekjóléti és gyermekétkeztetési feladatainak támogatása

B113

32 131 532

26 989 232

5 142 300

-

3.1. Települési önkormányzatok szociális feladatainak egyéb támogatása

14 533 000

14 533 000

3.2. Szociális ágazati pótlék

3.3. Gyermekétkeztetés támogatása

11 435 932

11 435 932

3.4. Rászoruló gyermekek intézményen kívüli szünidei étkezésének támogatása

1 020 300

1 020 300

3.5. Falugondnoki szolgálat

5 142 300

5 142 300

4. Települési önkormányzatok kulturális feladatainak támogatása

B114

2 270 000

2 270 000

5. Működési célú költségvetési támogatások és kiegészítő támogatások

B115

5.1. Helyi önkormányzatok kiegészítő támogatásai

6. Elszámolásból származó bevételek

B116

636 730

636 730

1. Önkormányzatok működési támogatásai összesen:

99 238 783

94 096 483

5 142 300

-

2.

Elvonások és befizetések bevételei

B12

3.

Működési célú garancia- és kezességvállalásból származó megtérülések áht-n belülről

B13

4.

Működési célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatérülése

B14

5.

Működési célú visszatérítendő támogatások igénybevétel áht-n belülről

B15

6.

Egyéb működési célú támogatások bevételei áht-n belülről

B16

4 873 928

2 093 928

2 780 000

6.1. Baranya Megyei Kormányhivatal: közfoglalkoztatás

2 400 000

2 400 000

6.2. Kulturális bértámogatás

593 928

593 928

6.3. Egyéb

1 880 000

1 500 000

380 000

I. Működési célú támogatások államháztartáson belül összesen:

104 112 711

96 190 411

7 922 300

-

II.

Felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről

B2

1.

Felhalmozási célú önkormányzati támogatások

B21

2.

Felhalmozási célú garancia- és kezességvállalásból szárma megtérülések áht-n belülről

B22

3.

Felhalmozási célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatérülése áht-n belülről

B23

4.

Felhalmzási célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök igénybevétele áht-n belülről

B24

5.

Egyéb felhalmozási célú támogatások bevételei államháztartáson belülről

B25

3 462 906

3 462 906

II. Felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről összesen:

3 462 906

3 462 906

-

-

III.

Közhatalmi bevételek

B3

1.

Jövedelemadók

B31

1.1. Magánszemélyek jövedelemadói(termőföld bérbead.)

B311

1. Jövedelmadók összesen:

-

-

-

-

2.

Szociális hozzájárulási adó és járulék

B32

3.

Bérhez és foglalkoztatáshoz kapcsolódó adó

B33

4.

Vagyoni típusú adók

B34

4.1. Magánszemélyek kommunális adója

220 000

220 000

5

Termékek és szolgáltatások adói

B35

5.1. Iparűzési tevékenység után fizetendő helyi iparűzési adó

B351

1 660 000

1 660 000

5. Termékek és szolgáltatások adója összesen:

1 660 000

1 660 000

-

-

6.

Egyéb közhatalmi bevételek

B36

6.1. Pótlék

6.2.Bírság

6.Egyéb közhatalmi bevételek összesen:

B36

20 000

20 000

-

-

III. Közhatalmi bevételek összesen:

B3

1 900 000

1 900 000

-

-

IV.

Működési bevételek

B4

1.

Készletérétkesítés ellenértéke

B401

2.

Szolgáltatások ellenértéke

B402

3.

Közvetített szolgáltatások ellenértéke

B403

4.

Tulajdonosi bevételek

B404

870 000

870 000

5.

Ellátási díjak

B405

6.

Kiszámlázott általános forgalmi adó

B406

7.

Általános forgalmi adó visszatérülés

B407

8.

Kamatbevételek

B408

9.

Egyéb pénzügyi műveletek bevételei

B409

10.

Biztosító által fizetett kártérítés

B410

11.

Egyéb működési bevételek

B411

210

190

20

IV. Működési bevételek összesen:

B4

870 210

870 190

20

-

V.

Felhalmozási bevételek

B5

1.

Immateriális javak értékesítése

B51

2.

Ingatlanok értékesítése

B52

3.

Egyéb tárgyi eszközök értékesítése

B53

4.

Részesedések értékesítése

B54

5.

Részesedések megszűnéséhez kapcsolódó bevételek

B55

V. Felhalmozási bevételek összesen:

B5

-

-

-

-

VI.

Működési célú átvett pénzeszközök

B6

-

-

-

-

1.

Működési célú garancia- és kezességvállalásból származó megtérülések

B61

2.

Működési célú visszatérítendő támogtások, kölcsönök visszatérülése az EU-tól

B62

3.

Működési célú visszatérítendő támogtások, kölcsönök visszatérülése kormányoktól és más nki.
Szervezetektől

B63

4.

Működési célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatérülése áht-n kívülről

B64

5.

Egyéb működési célú átvett pénzeszközök

B65

VI. Működési célú átvett pénzeszközök összesen:

-

-

-

-

VII.

Felhalmozási célú átvett pénzeszközök

B7

1.

Felhalmozási célú garancia- és kezességvállalásból származó megtérülések áht-n kívülről

B71

2.

Felhalmozási célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatérülése az EU-tól

B72

3.

Felhalmozási célú visszatérítendő támogtások, kölcsönök visszatérülése kormányoktól és más nki.
Szervezetektől

B73

4.

Felhalmozási célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatérülése áht-n kívülről

B74

5.

Egyéb felhalmozási célú átvett pénzeszközök

B75

5.1. Egyéb felhalmozási bevétel (pályázat)

5.2. Háztartásoktól (érdekeltségi hozzájárulás)

VII. Felhalmozási célú átvett pénzeszközök összesen:

-

-

-

-

KÖLTSÉGVETÉSI BEVÉTELEK ÖSSZESEN:

110 345 827

102 423 507

7 922 320

-

VIII.

Finanszírozási bevételek

B8

1.

Belföldi finanszírozás bevételei

B81

1.1. Hitel-, kölcsönfelvétel pénzügyi vállalkozástól

B811

3 099 804

3 099 804

1.2. Belföldi értékpapírok bevételei

B812

1.3. Maradvány igénybevétele

B813

6 005 127

3 823 109

2 182 018

1.4. Áht-n belüli megelőlegezések

B814

3 944 082

3 944 082

1.5. Áht-n belüli megelőlegezések törlesztése

B815

1.6. Központi, irányító szervi támogatás

B816

1.7. Lekötött bankbetétek megszüntetése

B817

1.8. Központi költségvetés sajátos finanszírozási bevételei

B818

1.9. Tulajdonosi kölcsönök bevételei

B819

1.9.1 Rövid lejáratú

1.9.2. Hosszúlejáratú

1. Belföldi finanszírozási bevételek összesen:

13 049 013

10 866 995

2 182 018

-

2.

Külföldi finanszírozás bevételei

B82

3.

Adóssághoz nem kapcsolódó származékos ügyletek bevételei

B83

4.

Váltóbevételek

B84

VIII. Finanszírozási bevételek összesen:

13 049 013

10 866 995

2 182 018

-

FINANSZÍROZÁSI BEVÉTELEK ÖSSZESEN:

13 049 013

10 866 995

2 182 018

BEVÉTELEK ÖSSZESEN:

123 394 840

113 290 502

10 104 338

-

2. melléklet az 1/2023. (III. 13.) önkormányzati rendelethez

2023. évi költségvetési kiadások

adatok forintban

megnevezés

Eredeti előirányzat

Eredeti előirányzat

Kötelező
feladat

Önként vállalt
feladat

Állami
feladat

I.

Személyi juttatások

K1

1.

Foglalkoztatottak személyi juttatásai

K11

1.1. Törvény szerinti illetmények, munkabérek

K11010

1.1.1. Közfoglalkoztatottak

K11010

4 302 373

4 302 373

1.1.2. Mt. hatálya alá tartozó dolgozók juttatása

K11010

6 711 300

2 855 900

3 855 400

1.1.3. Közlekedési költségtérítés

K1109

1.1.3. Közfoglalkoztatottak juttatása

K1113

1.1. Törvény szerinti illetmények, munkabérek összesen:

11 013 673

2 855 900

8 157 773

-

1.2.Béren kívüli juttatások

K1107

156 250

156 250

1. Foglalkoztatottak személyi juttatásai összesen:

11 169 923

2 855 900

8 314 023

-

2.

Külső személyi juttatások

K12

2.1. Választott tisztségviselők juttatásai

K121

7 176 000

7 176 000

2.2. Egyéb juttatás, megbizási díjak

K122

2 017 956

2 017 956

2.3. Egyéb külső személyi juttatások

K123

2. Külső személyi juttatások összesen:

K12

9 193 956

9 193 956

-

I. Személyi juttatások összesen:

K1

20 363 879

12 049 856

8 314 023

-

II.

Munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó (K2)

K2

1. Foglalkoztatottak után fizetendő

K2

1 210 369

385 762

824 607

2. Külső személyi juttatások után fizetendő

K2

1 156 214

1 156 214

-

II. Munkaadókat terhelő járulékok összesen:

K2

2 366 583

1 541 976

824 607

-

III.

Dologi kiadások (K3)

K3

1.

Készletbeszerzés

K31

1.1.Szakmai anyagok beszerzése (könyv, folyóirat, informatikai eszközök)

K311

1.2. Üzemeltetési anyagok beszerzése (irodaszer, üzemanyag)

K312

3 559 982

2 359 982

1 200 000

1. Készletbeszerzés összesen:

K31

3 559 982

2 359 982

1 200 000

-

2.

Kommunikációs szolgáltatások (telefon, internet)

K32

2.1. Informatikai szolgáltatások

K321

126 000

126 000

2.2. Egyéb kommunikciós szolgáltatások

K322

300 000

200 000

100 000

2. Kommunikációs szolgáltatások összesen:

K32

426 000

326 000

100 000

-

3.

Szolgáltatási kiadások

K33

3.1.Közüzemi díjak villamos energia

K331

10 011 845

10 011 845

3.2. Közüzemi díjak víz

K331

80 000

80 000

3.2. Vásárolt élelmezés

K332

2 519 685

2 519 685

3.3. Bérleti díj, lízing díj

K333

404 400

404 400

3.4. Karbantartási, kisjavítási szolgáltatások

K334

212 000

62 000

150 000

3.5.Közvetített szolgáltatások

K335

3.6. Szakmai tevékenységet segítő szolgáltatások

K336

1 200 000

1 200 000

3.7. Egyéb szolgáltatások

K337

1 665 000

1 415 000

250 000

3. Szolgáltatások összesen:

K33

16 092 930

15 692 930

400 000

-

4.

Kiküldetések, reklám- és propagandakiadások

K34

4.1. Kiküldetések kiadásai

K341

4.2. Reklám- és propagandakiadások

K342

4. Kiküldetések, reklám- és propaganda kiadások összesen:

K34

-

-

-

-

5.

Különféle befizetések és egyéb dologi kiadások

K35

5.1. Működési célú, előzetesen felszámított általános forgalmi adó

K351

4 933 514

4 563 514

370 000

5.2. Fizetendő általános forgalmiadó

K352

5.3. Kamatkiadások

K353

5.4. Egyéb pénzügyi műveletek kiadásai

K354

5.5. Egyéb dologi kiadások

K355

100

80

20

5. Különféle befizetések és egyéb dologi kiadások összesen:

K35

4 933 614

4 563 594

370 020

-

III. Dologi kiadások összesen:

K3

25 012 526

22 942 506

2 070 020

-

IV.

Ellátottak pénzbeli juttatása (K4)

1.

Társadalombiztosítási ellátások

K41

2.

Családi támogatások

K42

3.

Pénzbeli kárpótlások, kártérítések

K43

4.

Betegséggel kapcsolatos (nem TB) ellátások

K44

5.

Foglalkoztatással, munkanélküliséggel kapcsolatos ellátások

K45

6.

Lakhatással kapcsolatos ellátások

K46

7.

Intézményi ellátottak pénzbeli juttatásai

K47

8.

Egyéb nem intézményi ellátások

K48

8 394 079

8 394 079

8.1. Települési támogatás

8 394 079

8 394 079

8. Egyéb nem intézményi ellátások összesen:

8 394 079

8 394 079

-

-

IV. Ellátottak pénzbeli juttatása összesen:

K4

8 394 079

8 394 079

-

-

V.

Egyéb működési célú kiadások

K5

1.

Nemzetközi kötelezettségek

K501

2.

Elvonások és befizetések

K502

3.

Működési célú garancia- és kezességvállalásból származó kifizetés áht-n belülre

K503

4.

Működési célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök nyjtása áht-n belülre

K504

5.

Működési célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök, törlesztése áht-n belülre

K505

6.

Egyéb működési célú támogatások áht-n belülre

K506

56 173 516

56 173 516

-

-

6.1. Kisvaszari Intézményfenntartó Társulás fenntartására

19 741

19 741

6.2. Kisvaszari Napovi és Főzőkonyha támogatására

2 354 919

2 354 919

6.3. Vásárosdombói Közös Önkormányzati Hivatal működtetésére átadott

1 606 168

1 606 168

6.4. Kisvaszari Napovi és Főzőkonyha támogatása

52 192 688

52 192 688

6.5. Gerényesi Védőnői szolgálat támogatás

6.5. Vásárosdombói Főzőkonyha támogatására

6. Egyéb működési célú támogatások áht-n belülre összesen:

56 173 516

56 173 516

-

-

7.

Működési célú garancia- és kezességvállalásból származó kifizetés áht-n kívülre

K507

8.

Működési célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök nyújtása áht-n kívűlre

K509

9.

Árkiegészítések, ártámogatások

10.

Kamattámogatások

K510

11.

Működési célú támogatások EU-nak

K511

12.

Egyéb működési célú támogatások államháztartáson kívülre

K512

100 000

100 000

-

12.1. Egyesületek támogatása

100 000

100 000

12.2. Egyéb szervezetek, rendezvények támogatása

12. Egyáb működési célú támogatások államháztartáson kívülre összesen:

100 000

100 000

-

-

13.

Tartalékok

K513

V. Egyéb működési célú kiadások összesen:

56 273 516

56 273 516

-

VI.

Beruházások

K6

1.

Immateriális javak beszerzése, létesítése

K61

2.

Ingatlanok beszerzése, létesítése

K62

3.

Informatikai eszközök beszerzése, létesítése

K63

4.

Egyéb tárgyi eszközök beszerzése, létesítése

K64

110 313

110 313

5.

Részesedések beszerzése

K65

6.

Meglévő részesedésekhez kapcsolódó kiadások

K66

7.

Beruházási célú előzetesen felszámított áfa

K67

29 785

29 785

VI. Beruházások összesen:

140 098

140 098

-

-

VII.

Felújítások

K7

1.

Ingatlanok felújítása

K71

5 433 132

5 433 132

2.

Informatikai eszközök felújítása

K72

3.

Egyéb tárgyi eszközök felújítása

K73

4.

Felújítási célú előzetesen felszámított általános forgalmi adó

K74

1 466 945

1 466 945

VII. Felújítások összesen:

6 900 077

6 900 077

-

-

VIII.

Egyéb felhalmozási célú kiadások

K8

1.

Felhalmozási célú garancia- és kezességvállalásból származó kifizetés áht-n belülre

K81

2.

Felhalmozási célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök nyújtása áht-n belülre

K82

3.

Felhalmozási célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök törlesztése

K83

4.

Egyéb felhalmozási célú támogatások áht-n belülre

K84

5.

Felhalmozási célú garancia- és kezességvállalásból származó kifizetés áht-n kívülre

K85

6.

Felhalmozási célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök nyújtása áht-n kívülre

K86

7.

Lakástámogatás

K87

8.

Egyéb felhalmozási célú támogatások áht-n kívülre

K89

VIII. Egyéb felhalmozási célú kiadások összesen:

-

-

-

-

KÖLTSÉGVETÉSI KIADÁSOK ÖSSZESEN:

119 450 758

108 242 108

11 208 650

-

IX.

Finanszírozási kiadások

K9

1.

Belföldi finanszírozási kiadások

1.1. Hitel, kölcsöntörlesztés áht-n kívülre

K911

1.2. Belföldi értékpapírok kiadásai

K912

1.3. Áht-n belüli megelőlegezések folyósítása

K913

1.4. Áht-n belüli megelőlegezések visszafizetése

K914

3 944 082

3 944 082

1.5. Központi, irányító szervi támgatások folyósítása

K915

1.6. Pénzeszközök lekötött bankbetétként elhelyezése

K916

1.7. Pénzügyi lízing kiadásai

K917

1.8. Központi költségvetés sajátos finanszírozási kiadásai

K918

1.9. Tulajdonosi kölcsönök kiadásai

K919

1. Belföldi finanszírozási kiadások összesen:

3 944 082

3 944 082

-

-

2.

Külföldi finanszírozás kiadásai

K92

3.

Adóssághoz nem kapcsolódó származékos ügyletek kiadásai

K93

4.

Váltókiadások

K94

IX. Finanszírozási kiadások összesen:

3 944 082

3 944 082

-

-

FINANSZÍROZÁSI KIADÁSOK ÖSSZESEN:

3 944 082

3 944 082

KIADÁSOK ÖSSZESEN:

123 394 840

112 186 190

11 208 650

-

3. melléklet az 1/2023. (III. 13.) önkormányzati rendelethez

2023. évi költségvetési kiadások és bevételek mérlegszerű bemutatása

adatok forintban

BEVÉTELEK

KIADÁSOK

Megnevezés

Eredeti előirányzat

Megnevezés

Eredeti előirányzat

I.

Működési célú támogatások államháztartáson belülről

104 112 711

I.

Személyi juttatások

20 363 879

III.

Közhatalmi bevételek

1 900 000

II.

Munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó

2 366 583

IV.

Működési bevételek

870 210

III.

Dologi kiadások

25 012 526

VI.

Működési célú átvett pénzeszközök

IV.

Ellátottak pénzbeli juttatása

8 394 079

V.

Egyéb működési célú kiadások

56 273 516

Működési bevételek

106 882 921

Működési kiadások

112 410 583

II.

Felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről

3 462 906

VI.

Beruházások

140 098

V.

Felhalmozási bevételek

VII.

Felújítások

6 900 077

VII.

Felhalmozási célú átvett pénzeszközök

VIII.

Egyéb felhalmozási célú kiadások

Felhalmozási bevételek

3 462 906

Felhalmozási kiadások

7 040 175

KÖLTSÉGVETÉSI BEVÉTELEK ÖSSZESEN

110 345 827

KÖLTSÉGVETÉSI KIADÁSOK ÖSSZESEN:

119 450 758

Működési célú finanszírozási bevételek

9 225 904

Működési célú finanszírozási kiadások

3 944 082

Felhalmozási célú finanszírozási bevételek

3 823 109

Felhalmozási célú finanszírozási kidások

FINANSZÍROZÁSI BEVÉTELEK ÖSSZESEN:

13 049 013

FINANSZÍROZÁS KIADÁSAI

3 944 082

BEVÉTELEK ÖSSZESEN:

123 394 840

KIADÁSOK ÖSSZESEN:

123 394 840

4. melléklet az 1/2023. (III. 13.) önkormányzati rendelethez

2023. évi költségvetési bevételek feladatonként

adatok forintban

Megnevezés

Bevételek összesen

Helyi önkormányzatok
működési támogatatása B11

Egyéb működési
támogatások B1

Felhalmozási célú
támogatások B2

Közhatalmi bevételek B3

Működési célú
bevételek B4

Finanszírozási bevétel B8

1

Jogalkotás

21 369 591

13 755 409

1 500 000

1 900 000

270 100

3 944 082

2

Köztemető

275 047

275 037

10

3

Közfoglalkoztatás

4 582 028

2 400 000

10

2 182 018

4

Utak,hidak

1 182 911

1 182 901

10

5

Közvilágítás

6 441 063

6 441 053

10

6

Zöldterület-kezelés

2 426 105

2 426 095

10

7

Falugondnoki szolgálat

5 522 310

5 142 300

380 000

10

8

Szociális bérlakások üzemeltetése

600 010

600 010

9

Könyvtár

2 270 010

2 270 000

10

10

Közművelődés

593 928

593 928

11

Intézményen kivüli gyermekétkeztetés

1 020 310

1 020 300

10

12

Egyéb szociális pénzbeli és természetbeli ellátások

14 533 010

14 533 000

10

13

Közvnevelési feladatok támogatása

40 756 756

40 756 756

14

Intézményi gyermekétkeztetés

11 435 932

11 435 932

15

Pályázat

7 286 015

3 462 906

3 823 109

16

Hitelvelvétel

3 099 814

10

3 099 804

Összesen:

123 394 840

99 238 783

4 873 928

3 462 906

1 900 000

870 210

13 049 013

5. melléklet az 1/2023. (III. 13.) önkormányzati rendelethez

2023. évi költségvetési kiadások feladatonként

adatok forintban

Megnevezés

Kiadás összesen

Személyi kiadások K1

Munkaadót terhelő jár.
K2

Dologi kiadás K3

Ellátottak pénzb. jutt. K4

Átadott pénzeszköz K5

Beruházás K6

Felújítás K7

Finanszírozási kiadás
K9

1

Jogalkotás

17 940 641

7 624 200

836 641

9 379 800

100 000

2

Köztemető

275 047

275 047

3

Közfoglalkoztatás

4 582 028

4 302 373

279 655

4

Utak, hidak

1 182 911

1 182 911

5

Közvilágítás

6 441 063

6 441 063

6

Zöldterület-kezelés

2 426 105

1 717 956

223 334

484 815

7

Falugondnoki szolgálat

6 626 612

4 011 650

544 952

2 070 010

8

Város- és községgazdálkodás

130 000

130 000

9

Könyvtár

633 000

633 000

10

Közművelődés

3 059 701

2 707 700

352 001

11

Intézményen kivüli gyermekétkezés

3 200 010

3 200 010

12

Egyéb szociális pénzbeli és természetbeni ellátások

8 394 089

8 394 089

13

Lakóingatlan szociális célú bérbeadása

1 100 010

1 100 010

15

MFP pályázat

7 286 025

245 850

139 700

6 900 475

17

Megelőlegezés

3 944 082

3 048 953

Intézményi működtetési feladatok

-

18

Köznevelési támogatás átadása

40 756 756

40 756 756

19

Intézményi gyermekétkeztetés támogatása átadása

11 435 932

11 435 932

20

Kisvaszari Napovi hozzájárulás

2 354 919

2 354 919

21

Vásárosdombói Főzőkonyha hozzájárulás

-

22

Közös Önkormányzati Hivatal hozzájárulás

1 606 168

1 606 168

23

KIT hozzájárulás

19 741

19 741

Összesen:

123 394 840

20 363 879

2 366 583

25 012 516

8 394 089

56 273 516

139 700

6 900 475

3 048 953

6. melléklet az 1/2023. (III. 13.) önkormányzati rendelethez

2023. évi létszámadatok

adatok főben

1

Jogalkotás

1

2

Közfoglalkoztatás

4

3

Falugondnoki szolgálat

1

4

Könyvtár

1

Összesen

7

7. melléklet az 1/2023. (III. 13.) önkormányzati rendelethez

A költségvetési hiány külső finanszírozására vagy a költségvetési többlet felhasználására szolgáló finanszírozási célú pénzügyi műveletek

adatok forintban

Működési cél

Felhalmozási cél

Bevételek

Hitelfelvétel

3 099 804

0

Működési cél

Felhalmozási cél

Kiadások

Működési költségek

3 099 804

0

8. melléklet az 1/2023. (III. 13.) önkormányzati rendelethez

2023. évi előirányzat-felhasználási ütemterv

adatok forintban

jan.

febr.

márc.

ápr.

máj.

jún.

júl.

aug.

szept.

okt.

nov.

dec.

összesen

BEVÉTELEK

I.

Helyi önkormányzatok működési támogatása

11 832 249

7 888 164

7 888 164

7 888 164

7 888 164

7 888 164

8 524 894

7 888 164

7 888 164

7 888 164

7 888 164

7 888 164

99 238 783

II.

Egyéb működési célú támogatások

1 232 000

1 821 928

32 000

32 000

782 000

32 000

32 000

32 000

32 000

32 000

782 000

32 000

4 873 928

III.

Közhatalmi bevételek

890 000

20 000

20 000

20 000

20 000

20 000

850 000

20 000

20 000

20 000

1 900 000

IV.

Működési bevételek

320 010

50 010

50 040

50 010

50 010

50 040

50 010

50 010

50 040

50 010

50 010

50 010

870 210

V.

Felhalmozási bevételek

3 462 906

3 462 906

VI.

Működési célú átvett pénzeszközök

-

VII

Egyéb támogatások

-

KÖLTSÉGVETÉSI BEVÉTELEK ÖSSZESEN

13 384 259

9 760 102

8 860 204

7 990 174

8 740 174

11 453 110

8 626 904

7 990 174

8 820 204

7 990 174

8 740 174

7 990 174

110 345 827

VIII.

FINANSZÍROZÁSI BEVÉTELEK ÖSSZESEN

9 949 209

3 099 804

-

-

-

-

-

-

-

-

13 049 013

BEVÉTELEK ÖSSZESEN:

23 333 468

12 859 906

8 860 204

7 990 174

8 740 174

11 453 110

8 626 904

7 990 174

8 820 204

7 990 174

8 740 174

7 990 174

123 394 840

KIADÁSOK

I.

Személyi juttatások

2 887 960

2 887 960

2 887 959

1 300 000

1 300 000

1 300 000

1 300 000

1 300 000

1 300 000

1 300 000

1 300 000

1 300 000

20 363 879

II.

Munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó

281 861

281 861

281 861

169 000

169 000

169 000

169 000

169 000

169 000

169 000

169 000

169 000

2 366 583

III.

Dologi kiadások

2 000 000

2 000 000

2 000 000

2 000 000

2 000 000

2 000 000

2 000 000

2 000 000

2 000 000

2 000 000

2 000 000

3 012 526

25 012 526

IV.

Ellátottak pénzbeli juttatása

850 000

850 000

600 000

200 000

200 000

400 000

200 000

200 000

1 800 000

800 000

1 200 000

1 094 079

8 394 079

V.

Elvonások

-

VI.

Beruházások

140 098

140 098

VII.

Felújítások

6 900 077

6 900 077

VIII.

Egyéb műk. Célú támog.

6 752 825

4 501 881

4 501 881

4 501 881

4 501 881

4 501 881

4 501 881

4 501 881

4 501 881

4 501 881

4 501 881

4 501 881

56 273 516

KÖLTSÉGVETÉSI KIADÁSOK ÖSSZESEN

12 772 646

10 521 702

10 271 701

8 170 881

8 170 881

8 370 881

8 170 881

15 211 056

9 770 881

8 770 881

9 170 881

10 077 486

119 450 758

IX.

FINANSZÍROZÁSI KIADÁSOK

3 944 082

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

3 944 082

KIADÁSOK ÖSSZESEN:

16 716 728

10 521 702

10 271 701

8 170 881

8 170 881

8 370 881

8 170 881

15 211 056

9 770 881

8 770 881

9 170 881

10 077 486

123 394 840

9. melléklet az 1/2023. (III. 13.) önkormányzati rendelethez

2023. évi költségvetési évet követő három év tervezett bevételei és kiadásai

adatok forintban

Bevételek

Kiadások

Működési

2024. év

2025. év

2026. év

Működési

2024. év

2025. év

2026. év

I.

Működési célú támogatások államháztartáson belülről

110 000 000

115 000 000

120 000 000

I.

Személyi jellegű juttatások

21 000 000

22 000 000

23 500 000

III.

Közhatalmi bevételek (helyi adók)

2 000 000

2 000 000

2 000 000

II.

Munkaadót terhelő járulékok

2 500 000

2 800 000

3 000 000

IV.

Működsi bevételek

1 000 000

1 300 000

1 500 000

III.

Dologi kiadások

26 000 000

27 000 000

28 000 000

VI.

Működési célú átvett pénzeszközök

IV.

Ellátottak pénzbeli juttatása

10 000 000

10 000 000

10 000 000

VIII.

Finanszírozási bevételek

3 000 000

3 000 000

3 000 000

V.

Egyéb működési célú kiadások

2 000 000

2 000 000

2 000 000

IX.

Finanszírozási kiadások

57 000 000

59 000 000

61 000 000

Összesen működési bevétel

116 000 000

121 300 000

126 500 000

Összesen működési kiadás

118 500 000

122 800 000

127 500 000

Felhalmozási célú

Felhalmozási célú

II.

Felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről

3 000 000

3 000 000

3 000 000

VI.

Beruházás

500 000

1 500 000

2 000 000

V.

Felhalmozási bevételek

VII.

Felújítás

VII.

Felhalmozási célú átvett pénzeszközök

VIII.

Egyéb felhalmzási célú pénzeszköz átadás

Összesen felhalmozási célú bevétel

3 000 000

3 000 000

3 000 000

Összes felhalmozási kiadás

500 000

1 500 000

2 000 000

Mindösszesen bevétel

119 000 000

124 300 000

129 500 000

Mindösszesen kiadás

119 000 000

124 300 000

129 500 000

10. melléklet az 1/2023. (III. 13.) önkormányzati rendelethez

Az önkormányzat több évre kiható kötelezettségvállalásainak 2023. évi várható összege

adatok forintban

Megnevezés

Tárgy

Lejárat

2024.

További évek

Baranya-víz Zrt

vízszolgáltatás

Határozatlan

300 000

600 000

Audax Renewables Kft

Közvilágítás karbantartás szolgáltatás

Határozatlan

6 500 000

13 000 000

E-ON Áramszolgáltató Rt.

Áram szolgáltatás

Határozatlan

3 000 000

6 000 000

Orvosi ügyelet

ügyeleti szolg.

Határozatlan

600 000

1 200 000

Generali Biztosító Zrt.

Vagyonbiztosítás

Határozatlan

260 000

520 000

Porsche Biztosító

Gépjármű kötelező biztosítás

Határozatlan

90 000

180 000

NHKV Zrt.

Hulladékgazd. Szolg.

Határozatlan

51 000

102 000

Tarr Kft.

Internet szolg.

Határozatlan

120 000

240 000

Telenor

Mobiltelefon szolg.

Határozatlan

220 000

440 000

Összes kötelezettség

11 141 000

22 282 000

11. melléklet az 1/2023. (III. 13.) önkormányzati rendelethez

Európai Uniós támogatással megvalósult programok teljesítési adatai

adatok forintban

Beruházás

Támogatás forrása

Támogatási szerződés

Támogatási szerződés szerint

2024.

2025.

2026.

költség

pályázati forrás

egyéb forrás (BM önerő, lakossági, konzorciumi)

Önerő

EU-s

önerő

EU-s

önerő

EU-s

önerő

Mindösszesen:

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

12. melléklet az 1/2023. (III. 13.) önkormányzati rendelethez

Az Önkormányzat által nyújtott közvetett támogatások

Adatok

Ellátottak térítési díjának, kártérítésének méltányossági alapon történő elengedése

Kedvezményt nem nyújt

Lakosság részére lakásépítéshez, lakásfelújításhoz nyújtott kölcsönök elengedése

Kedvezményt nem nyújt

Helyi adónál biztosított kedvezmény, mentesség összege

A helyi adónál a jogszabályban meghatározott mentességeket biztosítja az önkormányzat

Helyiségek, eszközök hasznosításából származó bevételből nyújtott kedvezmény, mentesség összege

Kedvezményt nem nyújt

Egyéb

Az Önkormányzat ingyenes használatot biztosít a helyi civil szervezeteknek, sportszervezeteknek a helyiségek használatára, valamint a házi orvos részére.

13. melléklet az 1/2023. (III. 13.) önkormányzati rendelethez

Az önkormányzat 2023. évi beruházási és felújítási kiadásai

adatok forintban

S.sz

Partner

Tárgy

Összeg

1

Magyar Falu program pályázat kegyeleti eszközök

140 098

2

Magyar Falu Program pályázat felújítás

3 008 579

Összesen

3 148 677