Kisvaszar Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2020. (V. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

a helyi közművelődésről

Hatályos: 2020. 05. 26

a helyi közművelődésről

Végső előterjesztői indokolás

A muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásokról és a közművelődésről szóló 1997. élvi CXL. törvénynek (továbbiak: közművelődési törvény) a 2017. évi LXVII. törvénnyel és a 2017. évi CLXXX. törvénnyel való módosítására tekintettel a települési önkormányzatokat érintő módosításokra figyelemmel felül kell vizsgálni Kisvaszar Község Önkormányzat Képviselő-testületének a helyi közművelődésiről szóló 6/2002.(VIII.30.) önkormányzati rendeletét.

Részletes indokolás

1. §-hoz

A Közművelődési törvénnyel összhangban a rendelet alapelveit határozza meg.

2. § - hoz

A Közművelődési törvénnyel összhangban meghatározza a rendelet céljait.

3. §-hoz

A rendelet területi személyi hatályáról rendelkezik.

4. §

A Közművelődési törvény rendelkezéseivel összhangban a közművelődési alapszolgáltatások körét határozza meg. A közművelődési törvény 76. § (3) bekezdése összesen 7 alapszolgáltatást nevesít, melyből 3 került a rendeletbe beemelésre.

5. §

A közművelődési feladatellátás formáját, módját állapítja meg. Ennek keretében szabályozásra kerül, hogy az önkormányzat közösségi és szolgáltató tér (Kultúrház) működtetésével biztosítja az alapellátást.

6. §

A közművelődési feladatok ellátásának finanszírozásáról rendelkezik.

7. §

A közművelődési feladatok ellátásának együttműködési formáit rögzíti.

8. §

A záró rendelkezéseket tartalmazza, ennek keretében a rendelet meghatározza a hatályba lépésének napját. A rendelet egyidejűleg rendelkezik a hatályos közművelési rendelet hatályon kívül helyezéséről.