Kisvaszar Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (VIII. 4.) önkormányzati rendeletének indokolása

közterület térfigyelő kamerarendszerről

Hatályos: 2022. 08. 05

Kisvaszar Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (VIII. 4.) önkormányzati rendeletének indokolása

2022.08.05.
közterület térfigyelő kamerarendszerről
Végső előterjesztői indokolás
Kisvaszar Község Önkormányzata az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotó hatáskörében eljárva, a közterület-felügyeletről szóló 1999. évi LXIII. törvény 1. § (6) bekezdésében, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 17. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:
Részletes indokolás
1. §
(1) Kisvaszar Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) a község közigazgatási területén közterületi térfigyelő kamerarendszert működtet.
(2) A rendelet területi hatálya az Önkormányzat a közterületi térfigyelő kamerarendszerrel érintett közterületeire terjed ki.
2. §
A közterületi térfigyelő kamerarendszer működtetésének célja:
1. a jogellenes magatartások megelőzése, kiszűrése, visszaszorítása;
2. a közbiztonság növelése,
3. a bűnmegelőzés,
4. a közterület általános rendjének biztosítása;
5. a megfigyelt közterületen található vagyon, megóvása, felügyelete,
6. a rendőrség bűnüldöző tevékenységének segítése, a két szervezet közötti együttműködés erősítése,
7. a lakosság és a községbe látogatók biztonságérzetének növelése,
8. a jogsértések visszaszorítása;
9. a lakosság magánvagyonának és az önkormányzat vagyonának védelme;
3. §
(1) Az Önkormányzat a közterületi térfigyelő kamerarendszer kezelési feladatainak ellátására – a közterület-felügyeletről szóló 1999. évi LXIII. törvény 8. § (1) bekezdésében foglalt rendelkezéseknek megfelelően Kisvaszar Község Önkormányzat polgármesterét jelöli ki, aki ellátja az adatkezelői teendőket is.
(2) Az Önkormányzat részéről eljáró munkatárs a közterületi térfigyelő rendszer üzemeltetésére és kezelésére, jogszabály alapján hatáskörébe tartozó ügyekben önálló adatkezelési minőségben az azzal készített felvételek rögzítésére, törlésére, felhasználására, továbbítására, valamint a fentiekben nem említett bármely más adatkezelésre kizárólag az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény, valamint a közterületi térfigyelő rendszer működésére vonatkozó adatkezelési szabályzatban meghatározottak szerint jogosult.
4. §
A közterületi térfigyelő kamerarendszer keretén belül kihelyezett kamerák típusait, helyét és a megfigyelt közterületeket az 1. melléklet tartalmazza.
5. §
(1) A közterületi térfigyelő kamerarendszer működtetésével kapcsolatos kiadások az Önkormányzatot terhelik. Az Önkormányzat az adott évi költségvetéséről szóló rendeletében biztosítja a rendszer üzemeltetéséhez szükséges pénzügyi fedezetet.
(2) Az Önkormányzat biztosítja azokat a tárgyi feltételeket, melyek szükségesek a közterületi térfigyelő kamerarendszer működtetéséhez és az adatkezeléshez kapcsolódó előírások betartásához, melyről a részletes szabályokat a közterületi térfigyelő kamerarendszer adatvédelmi szabályzata tartalmazza.
6. §
Az Önkormányzat gondoskodik arról, hogy a közterületi térfigyelő kamerák működését összefoglaló információ és a kamerákkal megfigyelt közterületek közzétételre kerüljenek.
7. §
Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.