Kisvaszar Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (IX. 1.) önkormányzati rendeletének indokolása

a szociális tűzifa támogatás helyi szabályairól

Hatályos: 2023. 09. 02

Kisvaszar Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (IX. 1.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.09.02.
a szociális tűzifa támogatás helyi szabályairól
Végső előterjesztői indokolás
Kisvaszar Község Önkormányzat Képviselő-testülete támogatási igényt nyújtott be a települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárlásához kapcsolódó támogatásra. A pályázati felhívás szerint a Kedvezményezettnek a szociális rászorultság és a 2023. évi igénylés részletes feltételeit – legkésőbb a tüzelőanyag megvásárlását követő 10. napon hatályba lépő – rendeletben kell szabályoznia akként, hogy a döntés során előnyt élvezzen:
a) aki a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény szerinti aktív korúak ellátására, időskorúak járadékára, vagy - tekintet nélkül annak természetbeni vagy pénzbeli formában történő nyújtására - települései támogatásra (különösen a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viselésével kapcsolatos támogatásra) jogosult, és
b) a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvényben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő család.
A rendeletben szabályozni kell továbbá, hogy a tüzelőanyag szállításának költségét az önkormányzat a saját költségvetésének terhére biztosítja, a képviselő-testület a támogatásban részesülőktől ellenszolgáltatást nem kér, illetve a háztartásonként maximálisan kiosztható tüzelőanyag mennyisége: 5 erdei m3 tűzifa.