Tarrós Község Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2020(II.17.) rendelete

Tarrós Község Önkormányzat 2020. évi költségvetéséről

Hatályos: 2020. 09. 29- 2020. 12. 30

Tarrós Község Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2020(II.17.) rendelete

Tarrós Község Önkormányzat 2020. évi költségvetéséről

2020.09.29.

Tarrós Község Önkormányzatának képviselő-testülete az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (a továbbiakban: Áht.) 23. § (1) bekezdésben, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (a továbbiakban: Mhötv.) 143. § (4) bekezdés b) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva Tarrós Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a 2020. évi költségvetéséről a következő rendeletet alkotja.

A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet hatálya a helyi önkormányzatra, annak képviselő-testületére, és szerveire és az önkormányzat által irányított költségvetési szervekre terjed ki.

(2) E rendelet személyi hatálya kiterjed a közvetlen és közvetett támogatások tekintetében minden támogatást nyújtó e rendelet hatálya alá tartozó szervre, szervezetre, valamint minden támogatásban részesülőre.

A költségvetés bevételei és kiadásai

2. §1 (1) A Képviselő-testület az Önkormányzat és a költségvetési szervei együttes 2020. évi

bevételi főösszegét: 30 070 873 Ft-ban
kiadási főösszegét: 30 070 873 Ft-ban
ezeken belül:
a felhalmozási célú bevételt 0 Ft-ban
a felhalmozási célú kiadást 4 277 233 Ft-ban
ebből:
a beruházások összegét 3 242 174 Ft-ban
a felújítások összegét 1 035 059 Ft-ban
a működési célú bevételek összegét: 24 298 343 Ft-ban
a működési célú kiadások összegét: 25 224 102 Ft-ban
személyi jellegű kiadásokat 12 689 310 Ft-ban
munkaadókat terhelő járulékok és szociális
hozzájárulási adó 3 453 329 Ft-ban
dologi jellegű kiadásokat 4 549 785 Ft-ban
ellátottak pénzbeli juttatásait 3 044 000 Ft-ban
egyéb működési célú kiadásokat 1 487 678 Ft-ban
a költségvetési létszámkeretét 6 főben
a közfoglalkoztatottak létszámát 5 főben
költségvetési többletet 0 Ft-ban
ezen belül:
a felhalmozási célú hiányt 0 Ft-ban
a működési célú többletet 0 Ft-ban
állapítja meg.
A finanszírozási bevételeket 5 772 530 Ft-ban
a finanszírozási műveleteken belül
a hitelfelvétel összegét 0 Ft-ban
ebből a felhalmozási célú hitelfelvételt 0 Ft-ban
az előző évi felhasználható pénzmaradványát 5 772 530 Ft-ban
ebből a felhalmozási célú pénzmaradványt 0 Ft-ban
A finanszírozási kiadásokat 569 538 Ft-ban
ebből államháztartáson belüli megelőlegezéseket 569 538 Ft-ban
határozza meg.

3. § (1) A Képviselő-testület a 2. §-ban megállapított bevételi főösszeg részletezését kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, állami (államigazgatási) feladatok szerinti bontásban az 1. melléklet szerint hagyja jóvá.

(2) A Képviselő-testület a 2. §-ban megállapított kiadási főösszeg részletezését kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, állami (államigazgatási) feladatok szerinti bontásban a 2. melléklet szerint hagyja jóvá.

(3) A Képviselő-testület a felújítási előirányzatokat célonként a 2. melléklet szerint állapítja meg.

(4) A Képviselő-testület a fejlesztési kiadásokat feladatonként a 2. melléklet szerint hagyja jóvá.

(5) A működési és felhalmozási célú bevételi és kiadási előirányzatokat tájékoztató jelleggel, mérlegszerűen, egymástól elkülönítetten, de – a finanszírozási műveleteket is figyelembe véve – együttesen egyensúlyban a 3. melléklet tartalmazza.

(6) A Képviselő-testület feladatonkénti bevételeit és kiadásait az 4 és 5. melléklet szerint hagyja jóvá.

(7) A Képviselő-testület a 2020. év létszámkeretét a 6. melléklet szerint fogadja el.

(8) A Képviselő-testület a 2020. évi a költségvetési hiány külső finanszírozására vagy a költségvetési többlet felhasználására szolgáló finanszírozási célú pénzügyi műveleteket az 7. melléklet szerint fogadja el

(9) A Képviselő-testület a 2020. év várható bevételi és kiadási előirányzatainak teljesítéséről készített előirányzat felhasználási tervet a 8. melléklet szerint fogadja el

(10) A Képviselő-testület a költségvetést követő három év tervezett bevételeit és kiadásait a 9. melléklet szerint hagyja jóvá.

(11) Az Önkormányzat a 2020. évi több éves kihatással járó kötelezettségvállalásának összegét a 10. melléklet hagyja jóvá.

(12) Az Európai Uniós támogatással megvalósuló programok kiadásait és bevételeit a 11. melléklet hagyja jóvá.

(13) A Képviselő-testület az önkormányzat által nyújtott közvetett támogatásokat a 12. melléklet szerint hagyja jóvá.

(14) A Képviselő-testület a 2020. évi tartalékot 1.211.577 forinttal hagyja jóvá a 2. melléklet V. Egyéb működési célú kiadások 13. Tartalékok sor szerint.

4. § (1) A Képviselő-testület a hitelek törlesztését a költségvetési bevételek terhére rendeli el.

(2) A vagyonhasznosításból származó, a tervezett előirányzatot meghaladó bevételből év közben általános tartalékot kell képezni.

(3) A bevételi források növelése érdekében elrendeli a pályázati lehetőségek felkutatását és igénybevételét.

(4) Az előző évi pénzmaradvány - az előző évben vállalt kötelezettségek áthúzódó teljesítésével összefüggő kiadások kivételével - a felülvizsgálat, illetve a Képviselő-testület jóváhagyását követően használható fel.

5. § (1) A Képviselő-testület a több éves kihatással járó feladatok előirányzatait éves bontásban az 10. melléklet szerint fogadja el azzal, hogy a későbbi évek előirányzatait véglegesen az adott évi költségvetés elfogadásakor állapítja meg.

(2) Az (1) bekezdésben a későbbi évekre jóváhagyott előirányzatokon belül a Polgármester kötelezettséget vállalhat.

6. § (1) A Képviselő-testület a Vásárosdombói Közös Önkormányzati Hivatalnál foglalkoztatott köztisztviselők vonatkozásában az illetményalapot 2020. évre vonatkozóan visszamenőleges hatállyal - 2020. január 1-jétől kezdődően - 46.380 forintban állapítja meg.

Az 2020. évi költségvetés végrehajtásának szabályai

7. § (1) A Képviselő-testület által jóváhagyott előirányzatok és költségvetési létszám keretek között átcsoportosítást a Képviselő-testület engedélyezhet.

(2) A Képviselő-testület az Áht. 34. § (2) bekezdése alapján felhatalmazza a polgármestert, hogy 1 millió Ft összeghatárig a bevételi és kiadási előirányzatokat módosítsa, a kiadási előirányzatok között átcsoportosítást végezzen. Az átcsoportosításról a döntést követően a Képviselő-testület ülésén be kell számolni.

(3) A Képviselő-testület felhatalmazza a Polgármestert, hogy utólagos beszámolás mellett 2020. évben a 2. melléklet szerint meghatározott keret terhére kötelezettséget vállaljon.

(4) A Képviselő-testület felhatalmazza a Polgármestert a központi céljellegű előirányzatok saját hatáskörben történő felosztására, melyről a Polgármester a Képviselő-testületet a soron következő ülésen tájékoztatja. A Képviselő-testület felhatalmazza a Polgármestert, hogy a két képviselő-testületi ülés közötti időszakban felmerülő halaszthatatlan, az SZMSZ-ben meghatározott, képviselő-testület hatáskörébe tartozó önkormányzati ügyekben döntsön.

(5) Az éves költségvetés jóváhagyásakor meghatározott egyes kiadási előirányzatok utólagos előirányzat-módosítással túlléphetők. Ezek azonban csak olyan előirányzatok lehetnek, amelyek esetében törvényben, kormányrendeletben megállapított támogatásra, ellátásra vonatkozó többletjogosultság eredményezhet előirányzatot meghaladó kiadást.

(6) A költségvetési rendelet módosításáról a Képviselő-testület negyedévente dönt.

(7) Ha év közben a körülmények oly módon változnak meg, hogy ezek az önkormányzat költségvetésének teljesítését jelentősen veszélyeztetik, a Polgármester pótköltségvetési rendeletet terjeszt a Képviselő-testület elé.

A gazdálkodás rendje

8. § A költségvetés végrehajtása során tárgyévi fizetési kötelezettség és kifizetés a jóváhagyott kiadási előirányzatok mértékéig vállalható, kivéve a jogszabályon, bírósági, illetve államigazgatási jogerős határozaton alapuló kötelezettségeket és járandóságokat, továbbá a letéti kezelésben történő kiadásokat. Tárgyéven túli fizetési kötelezettség – kivéve a jogszabályon, bírósági, illetve államigazgatási jogerős döntésen alapuló kötelezettségeket – csak olyan mértékben vállalható, amely a kötelezettségvállalás időpontjában ismert feltételek mellett az esedékesség időpontjában, a rendeltetésszerű működés veszélyeztetése nélkül finanszírozható.

Átmeneti likviditási hitelt a Polgármester az általa felhatalmazott személy ellenjegyzésével vehet fel, melynek összege esetenként az 1 millió Ft-ot nem haladhatja meg.
Az Önkormányzat átmenetileg szabad pénzeszközeinek lekötéséről a Polgármester, illetve az általa felhatalmazott személy dönt.
Az új induló beruházások, felújítások körében a közbeszerzési értékhatár felett a 2015. évi CXLIII. törvény és az önkormányzat közbeszerzési szabályzatának előírásait kell alkalmazni.

9. § Tárgyévi fizetési kötelezettség a jóváhagyott kiadási előirányzatok mértékéig vállalható és a kifizetések is ezen összeghatárig rendelhetők el. Tárgyéven túli fizetési kötelezettség csak olyan mértékben vállalható, amely a kötelezettségvállalás időpontjában ismert feltételek mellett az esedékesség időpontjában, a rendeltetésszerű működés veszélyeztetése nélkül finanszírozható. A kötelezettségvállalás előtt meg kell győződni arról, hogy a jóváhagyott költségvetés fel nem használt és le nem kötött kiadási előirányzata biztosítja-e a fedezetet. A kötelezettségvállalásnak előirányzat-felhasználási terven kell alapulnia.

Az önkormányzat a pénzeszközei terhére végzett kifizetéskor a készpénzkímélő fizetési módot kell előnyben részesíteni.
Készpénz kifizetéssel teljesíthető:
társadalom- és szociálpolitikai juttatások,
ellátottak pénzbeli juttatásai,
költőpénz biztosítása,
kiküldetési,
reprezentációs kiadások,
szolgáltatási kiadások 100eFt összeghatárig,
készlet és tárgyi eszköz beszerzés 100 eFt összeghatárig,
egyéb kifizetések esetén a polgármester az ellenjegyzésre jogosultak egyetértésével járulhat hozzá a készpénzes kifizetéshez.

Záró rendelkezések

10. § (1) E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, rendelkezéseit 2020. január 1. napjától kell alkalmazni.

(2) A képviselő-testület a polgármesternek e rendelet elfogadásáig az átmeneti időszakban tett intézkedéseiről (bevételek beszedése, az előző évi kiadási előirányzatokon belül a kiadások arányos teljesítése) szóló beszámolóját elfogadja.

(3) Az átmeneti időszakban beszedett bevételek és teljesített kiadások e rendeletbe beépítésre kerülnek.

1. melléklet2

Mellékletek
1

A 2. § a Tarrós Község Önkormányzat Képviselő-testületének a 7/2020.(VII.3.) önkormányzati rendelet 1. §-ával megállapított szöveg, valamint a Tarrós Község Önkormányzat Képviselő-testületének a 10/2020.(IX.28.) önkormányzati rendelet 2. §-ával megállapított szöveg.

2

A mellékletet módosította Tarrós Község Önkormányzat 7/2020.(VII.3.) önkormányzati rendelete, valamint módosította Tarrós Község Önkormányzat 10/2020.(IX.28.) önkormányzati rendelete,