Tarrós Község Önkormányzat Képviselő-testülete 4/2021. (II. 15.) önkormányzati rendelete

Tarrós Község Önkormányzat 2021. évi költségvetéséről

Hatályos: 2021. 11. 26- 2022. 05. 10

Tarrós Község Önkormányzat Képviselő-testülete 4/2021. (II. 15.) önkormányzati rendelete

Tarrós Község Önkormányzat 2021. évi költségvetéséről

2021.11.26.

Tarrós Község Polgármestere a veszélyhelyzet kihirdetéséről és a veszélyhelyzeti intézkedések hatálybalépéséről szóló 27/2021. (I.29.) Kormányrendeletben foglaltak okán a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése alapján a képviselő-testület hatáskörét gyakorolva az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f.) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva Tarrós Község Önkormányzat 2021. évi költségvetéséről az alábbi rendeletet alkotja:

A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet hatálya a helyi önkormányzatra, annak képviselő-testületére, és szerveire és az önkormányzat által irányított költségvetési szervekre terjed ki.

(2) E rendelet személyi hatálya kiterjed a közvetlen és közvetett támogatások tekintetében minden támogatást nyújtó e rendelet hatálya alá tartozó szervre, szervezetre, valamint minden támogatásban részesülőre.

A költségvetés bevételei és kiadásai

2. §1 A Képviselő-testület az Önkormányzat 2021. évi költségvetésének főösszegét: 27.989.836 forintban állapítja meg az 3. melléklet szerint

a) költségvetési bevételi főösszegét: 27.989.836 forintban

aa) a felhalmozási célú bevételt 0 forintban

ab) a működési célú bevételek összegét: 23.407.988 forintban

ac) finanszírozási bevételeket 4.581.848 forintban határozza meg.

b) költségvetési kiadási főösszegét: 27.989.836 forintban

ba) személyi jellegű kiadásokat 12.688.267 forintban

bb) munkaadókat terhelő járulékokat 1.799.905 forintban

bc) dologi jellegű kiadásokat 5.575.689 forintban

bd) ellátottak pénzbeli juttatásait 2.848.700 forintban

be) egyéb működési célú kiadásokat 2.774.660 forintban

bf) a felhalmozási célú kiadást 1.781.478 forintban bg) a finanszírozási kiadásokat 521.137 forintban határozza meg.

3. § (1) A Képviselő-testület a 2. §-ban megállapított bevételi főösszeg részletezését kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, állami (államigazgatási) feladatok szerinti bontásban az 1. melléklet szerint hagyja jóvá.

(2) A Képviselő-testület a 2. §-ban megállapított kiadási főösszeg részletezését kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, állami (államigazgatási) feladatok szerinti bontásban a 2. melléklet szerint hagyja jóvá.

(3) A Képviselő-testület a fejlesztési kiadásokat feladatonként a 2. melléklet szerint hagyja jóvá.

(4) A működési és felhalmozási célú bevételi és kiadási előirányzatokat tájékoztató jelleggel, mérlegszerűen, egymástól elkülönítetten, de – a finanszírozási műveleteket is figyelembe véve – együttesen egyensúlyban a 3. melléklet tartalmazza.

(5) A Képviselő-testület az önkormányzat kormányzati funkciók szerinti bevételeit a
4. melléklet szerint, a kormányzati funkciók szerinti kiadásait az 5. melléklet szerint hagyja jóvá.

(6) A Képviselő-testület a 2021. év létszámkeretét a 6. melléklet szerint fogadja el.

(7) A Képviselő-testület a 2021. évi a költségvetési hiány külső finanszírozására vagy a költségvetési többlet felhasználására szolgáló finanszírozási célú pénzügyi műveleteket az 7. melléklet szerint fogadja el

(8) A Képviselő-testület a 2021. év várható bevételi és kiadási előirányzatainak teljesítéséről készített előirányzat felhasználási tervet a 8. melléklet szerint fogadja el.

(9) Az önkormányzat a költségvetési évet követő három évi tervezett bevételeit és kiadásai a 9. melléklet szerint hagyja jóvá.

(10) Az Önkormányzat a 2021. évi több éves kihatással járó kötelezettségvállalásának összegét a 10. melléklet hagyja jóvá.

(11) Az Európai Uniós támogatással megvalósuló programok kiadásait és bevételeit a 11. melléklet hagyja jóvá.

(12) A Képviselő-testület az önkormányzat által nyújtott közvetett támogatásokat a 12. melléklet szerint hagyja jóvá.

4. § (1) A Képviselő-testület a hitelek törlesztését a költségvetési bevételek terhére rendeli el.

(2) A vagyonhasznosításból származó, a tervezett előirányzatot meghaladó bevételből év közben általános tartalékot kell képezni.

(3) A bevételi források növelése érdekében elrendeli a pályázati lehetőségek felkutatását és igénybevételét.

(4) Az előző évi pénzmaradvány - az előző évben vállalt kötelezettségek áthúzódó teljesítésével összefüggő kiadások kivételével - a felülvizsgálat, illetve a Képviselő-testület jóváhagyását követően használható fel.

5. § (1) A Képviselő-testület a több éves kihatással járó feladatok előirányzatait éves bontásban az 9. és 10. melléklet szerint fogadja el azzal, hogy a későbbi évek előirányzatait véglegesen az adott évi költségvetés elfogadásakor állapítja meg.

(2) Az (1) bekezdésben a későbbi évekre jóváhagyott előirányzatokon belül a Polgármester kötelezettséget vállalhat.

6. § (1) A költségvetési rendelet alapján támogatott szervezetek és magánszemélyek a részükre céljelleggel - nem szociális ellátásként - juttatott összegről írásban elszámolnak. A 2021. évben támogatottak részére az elszámolás teljesítéséig támogatás nem folyósítható. A támogatás jogszabálysértő vagy nem rendeltetésszerű felhasználása esetén a felhasználót visszafizetési kötelezettség terheli.

(2) A támogatások nyújtásánál az Áht. rendelkezéseit figyelembe kell venni, a közzétételre vonatkozóan a Szervezeti és Működési Szabályzatról szóló önkormányzati rendelet rendelkezései az irányadók.

Az 2021. évi költségvetés végrehajtásának szabályai

7. § (1) A Képviselő-testület által jóváhagyott előirányzatok és költségvetési létszám keretek között átcsoportosítást a Képviselő-testület engedélyezhet.

(2) A Képviselő-testület az Áht. 34. § (2) bekezdése alapján felhatalmazza a polgármestert, hogy 5 millió Ft összeghatárig a bevételi és kiadási előirányzatokat módosítsa, a kiadási előirányzatok között átcsoportosítást végezzen. Az átcsoportosításról a döntést követően a Képviselő-testület ülésén be kell számolni.

(3) A Képviselő-testület felhatalmazza a Polgármestert, hogy utólagos beszámolás mellett 2021. évben a 2. melléklet szerint meghatározott keret terhére kötelezettséget vállaljon.

(4) A Képviselő-testület felhatalmazza a Polgármestert a központi céljellegű előirányzatok saját hatáskörben történő felosztására, melyről a Polgármester a Képviselő-testületet a soron következő ülésen tájékoztatja. A Képviselő-testület felhatalmazza a Polgármestert, hogy a két képviselő-testületi ülés közötti időszakban felmerülő halaszthatatlan, az SZMSZ-ben meghatározott, képviselő-testület hatáskörébe tartozó önkormányzati ügyekben döntsön.

(5) Az éves költségvetés jóváhagyásakor meghatározott egyes kiadási előirányzatok utólagos előirányzat-módosítással túlléphetők. Ezek azonban csak olyan előirányzatok lehetnek, amelyek esetében törvényben, kormányrendeletben megállapított támogatásra, ellátásra vonatkozó többletjogosultság eredményezhet előirányzatot meghaladó kiadást.

(6) A költségvetési rendelet módosításáról a Képviselő-testület negyedévente dönt.

(7) Ha év közben a körülmények oly módon változnak meg, hogy ezek az önkormányzat költségvetésének teljesítését jelentősen veszélyeztetik, a Polgármester pótköltségvetési rendeletet terjeszt a Képviselő-testület elé.

A gazdálkodás rendje

8. § (1) A költségvetés végrehajtása során tárgyévi fizetési kötelezettség és kifizetés a jóváhagyott kiadási előirányzatok mértékéig vállalható, kivéve a jogszabályon, bírósági, illetve államigazgatási jogerős határozaton alapuló kötelezettségeket és járandóságokat, továbbá a letéti kezelésben történő kiadásokat. Tárgyéven túli fizetési kötelezettség – kivéve a jogszabályon, bírósági, illetve államigazgatási jogerős döntésen alapuló kötelezettségeket – csak olyan mértékben vállalható, amely a kötelezettségvállalás időpontjában ismert feltételek mellett az esedékesség időpontjában, a rendeltetésszerű működés veszélyeztetése nélkül finanszírozható.

(2) A hitel a tárgyéven belüli időszakra szólhat. A likviditási hitel átlagos nagyságrendje a költségvetés bevételi részét képező önkormányzati saját bevételek 30 %-át nem haladhatja meg.

(3) Az Önkormányzat átmenetileg szabad pénzeszközeinek lekötéséről a Polgármester, illetve az általa felhatalmazott személy dönt.

(4) Az új induló beruházások, felújítások körében a közbeszerzési értékhatár felett a 2015. évi CXLIII. törvény és az önkormányzat közbeszerzési szabályzatának előírásait kell alkalmazni.

(5) A költségvetési szervek fenntartásához a költségvetési támogatását 1/12 szerinti ütemezésben biztosítja a Képviselő-testület. Ettől eltérni csak a beruházások és felújítások esetén, illetve a költségvetési szerv kérése alapján az utalványozásra jogosultak döntése alapján lehet.

9. § (1) Tárgyévi fizetési kötelezettség a jóváhagyott kiadási előirányzatok mértékéig vállalható és a kifizetések is ezen összeghatárig rendelhetők el. Tárgyéven túli fizetési kötelezettség csak olyan mértékben vállalható, amely a kötelezettségvállalás időpontjában ismert feltételek mellett az esedékesség időpontjában, a rendeltetésszerű működés veszélyeztetése nélkül finanszírozható. A kötelezettségvállalás előtt meg kell győződni arról, hogy a jóváhagyott költségvetés fel nem használt és le nem kötött kiadási előirányzata biztosítja-e a fedezetet. A kötelezettségvállalásnak előirányzat-felhasználási terven kell alapulnia.

(2)2 Az önkormányzat a pénzeszközei terhére végzett kifizetéskor a készpénzkímélő fizetési módot kell előnyben részesíteni.

a) Készpénz kifizetéssel teljesíthető:

b) társadalom- és szociálpolitikai juttatások,

c) ellátottak pénzbeli juttatásai,

d) költőpénz biztosítása,

e) kiküldetési,

f) reprezentációs kiadások,

g) szolgáltatási kiadások 100 eFt összeghatárig,

h) készlet és tárgyi eszköz beszerzés 100 eFt összeghatárig,

i) rendezvényeken az előadók készpénzes kifizetését a polgármester egyedileg engedélyezheti,

j) egyéb kifizetések esetén a polgármester az ellenjegyzésre jogosultak egyetértésével járulhat hozzá a készpénzes kifizetéshez.

Záró rendelkezések

10. § (1) E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, rendelkezéseit 2021. január 1. napjától kell alkalmazni.

(2) A képviselő-testület a polgármesternek e rendelet elfogadásáig az átmeneti időszakban tett intézkedéseiről, a 2021. évi költségvetési rendeletnek megfelelően tett intézkedéseit elfogadja.

(3) Az átmeneti időszakban beszedett bevételek és teljesített kiadások e rendeletbe beépítésre kerülnek.

1. melléklet3

Az önkormányzat 2021. évi bevételi
adatok forintban

Eredeti
előirányzat

Módosított
előirányzat

Tervezett Módosított előirányzat

Módosított
előirányzat

Kötelező
feladat

Önként
vállalt
feladat

Állami
feladat

I.

Működési célú támogatások áht-n belülről

B1

1.

Önkormányzatok működési támogatásai

B11

8 443 404

8 488 052

8 488 052

8 488 052

1. Helyi önkormányzatok működéséne általános támogatásai

B111

6 000 000

6 044 648

6 044 648

6 044 648

1.1. Település-üzemeltetéshez kapcsolódó feladatellátás támogatása összesen:

1.1.1.. A zöldterület-gazdálkodással kapcsolatos feladatok ellátásának támogatása

561 960

561 960

561 960

561 960

1.1.2.. Közvilágítás fenntartásának támogatása

512 000

512 000

512 000

512 000

1.1.3. Köztemető fenntartásának támogatása

102 557

102 557

102 557

102 557

1.1.4.. Közutak fenntartásának támogatása

1 266 887

1 266 887

1 266 887

1 266 887

1.2. Egyéb önkormányzati feladatok támogatása

2. Települési önkormányzatok egyes köznevelési feladatainak támogatása

B112

-

-

-

3. Települési önkormányzatok szociális gyermekjóléti és gyermekétkeztetési feladatainak támogatása

B113

2 315 035

2 315 035

2 341 711

2 341 711

-

-

3.1. Települési önkormányzatok szociális feladatainak egyéb támogatása

2 215 000

2 215 000

2 215 000

2 215 000

3.2. Rászoruló gyermekek intézményen kívüli szünidei étkezésének támogatása

100 035

100 035

126 711

126 711

4. Települési önkormányzatok kulturális feladatainak támogatása

B114

2 270 000

2 270 000

2 270 000

2 270 000

5. Működési célú költségvetési támogatások és kiegészítő támogatások

B115

2 532 500

2 532 500

6. Elszámolásból származó bevételek

B116

15 390

15 390

1. Önkormányzatok működési támogatásai összesen:

13 028 439

13 073 087

15 647 653

15 647 653

-

-

2.

Elvonások és befizetések bevételei

B12

3.

Működési célú garancia- és kezességvállalásból származó megtérülések áht-n belülről

B13

4.

Működési célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatérülése (

B14

5.

Működési célú visszatérítendő támogatások igénybevétel áht-n belülről

B15

6.

Elszámolásból származó bevétel

B116

-

7

Egyéb működési célú támogatások bevételei áht-n belülről

B16

6 043 892

7 120 392

7 120 392

6.1. Baranya Megyei Kormányhivatal: közfoglalkoztatás

I. Működési célú támogatások államháztartáson belül összesen:

13 028 439

19 116 979

22 768 045

15 647 653

7 120 392

-

II.

Felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről

B2

1.

Felhalmozási célú önkormányzati támogatások

B21

2.

Felhalmozási célú garancia- és kezességvállalásból szárma megtérülések áht-n belülről

B22

3.

Felhalmozási célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatérülése áht-n belülről

B23

4.

Felhalmzási célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök igénybevétele áht-n belülről

B24

5.

Egyéb felhalmozási célú támogatások bevételei államháztartáson belülről

B25

II. Felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről összesen:

-

-

-

-

-

III.

Közhatalmi bevételek

B3

1.

Jövedelemadók

B31

1.1. Magánszemélyek jövedelemadói(termőföld bérbead.)

B311

1. Jövedelmadók összesen:

-

-

-

-

-

2.

Szociális hozzájárulási adó és járulék

B32

3.

Bérhez és foglalkoztatáshoz kapcsolódó adó

B33

4.

Vagyoni típusú adók

B34

4.1. Magánszemélyek kommunális adója

186 000

186 000

5

Termékek és szolgáltatások adói

B35

5.1. Iparűzési tevékenység után fizetendő helyi iparűzési adó

B351

280 000

280 000

415 335

415 335

5. Termékek és szolgáltatások adója összesen:

280 000

2 800 000

415 335

-

415 335

-

6.

Egyéb közhatalmi bevételek

B36

6.1. Pótlék

1 096

1 096

6.2.Bírság

6.Egyéb közhatalmi bevételek összesen:

B36

-

1 096

-

1 096

-

III. Közhatalmi bevételek összesen:

B3

280 000

280 000

602 431

-

602 431

-

IV.

Működési bevételek

B4

1.

Készletérétkesítés ellenértéke

B401

2.

Szolgáltatások ellenértéke

B402

3.

Közvetített szolgáltatások ellenértéke

B403

4.

Tulajdonosi bevételek

B404

3 110

3 110

5.

Ellátási díjak

B405

6.

Kiszámlázott általános forgalmi adó

B406

7.

Általános forgalmi adó visszatérülés

B407

8.

Kamatbevételek

B408

1 319

1 319

9.

Egyéb pénzügyi műveletek bevételei

B409

10.

Biztosító által fizetett kártérítés

B410

11.

Egyéb működési bevételek

B411

33 083

33 083

IV. Működési bevételek összesen:

B4

-

37 512

-

37 512

-

V.

Felhalmozási bevételek

B5

1.

Immateriális javak értékesítése

B51

2.

Ingatlanok értékesítése

B52

3.

Egyéb tárgyi eszközök értékesítése

B53

4.

Részesedések értékesítése

B54

5.

Részesedések megszűnéséhez kapcsolódó bevételek

B55

V. Felhalmozási bevételek összesen:

B5

-

-

-

-

-

VI.

Működési célú átvett pénzeszközök

B6

-

-

-

-

-

1.

Működési célú garancia- és kezességvállalásból származó megtérülések

B61

2.

Működési célú visszatérítendő támogtások, kölcsönök visszatérülése az EU-tól

B62

3.

Működési célú visszatérítendő támogtások, kölcsönök visszatérülése kormányoktól és más nki. Szervezetektől

B63

4.

Működési célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatérülése áht-n kívülről

B64

5.

Egyéb működési célú átvett pénzeszközök

B65

VI. Működési célú átvett pénzeszközök összesen:

-

-

-

-

-

VII.

Felhalmozási célú átvett pénzeszközök

B7

1.

Felhalmozási célú garancia- és kezességvállalásból származó megtérülések áht-n kívülről

B71

2.

Felhalmozási célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatérülése az EU-tól

B72

3.

Felhalmozási célú visszatérítendő támogtások, kölcsönök visszatérülése kormányoktól és más nki. Szervezetektől

B73

4.

Felhalmozási célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatérülése áht-n kívülről

B74

5.

Egyéb felhalmozási célú átvett pénzeszközök

B75

5.1. Egyéb felhalmozási bevétel (pályázat)

5.2. Háztartásoktól (érdekeltségi hozzájárulás)

VII. Felhalmozási célú átvett pénzeszközök összesen:

-

-

-

-

-

KÖLTSÉGVETÉSI BEVÉTELEK ÖSSZESEN

13 308 439

19 396 979

23 407 988

15 647 653

7 760 335

-

VIII.

Finanszírozási bevételek

B8

1.

Belföldi finanszírozás bevételei

B81

1.1. Hitel-, kölcsönfelvétel pénzügyi vállalkozástól

B811

1.2. Belföldi értékpapírok bevételei

B812

1.3. Maradvány igénybevétele

B813

4 632 793

4 581 848

4 581 848

3 492 739

1 089 109

1.4. Áht-n belüli megelőlegezések

B814

1.5. Áht-n belüli megelőlegezések törlesztése

B815

1.6. Központi, irányító szervi támogatás

B816

1.7. Lekötött bankbetétek megszüntetése

B817

1.8. Központi költségvetés sajátos finanszírozási bevételei

B818

1.9. Tulajdonosi kölcsönök bevételei

B819

1.9.1 Rövid lejáratú

1.9.2. Hosszúlejáratú

1. Belföldi finanszírozási bevételek összesen:

4 632 793

4 581 848

4 581 848

3 492 739

1 089 109

-

2.

Külföldi finanszírozás bevételei

B82

3.

Adóssághoz nem kapcsolódó származékos ügyletek bevételei

B83

4.

Váltóbevételek

B84

VIII. Finanszírozási bevételek összesen:

4 632 793

4 581 848

4 581 848

3 492 739

1 089 109

-

BEVÉTELEK ÖSSZESEN:

17 941 232

23 978 827

27 989 836

19 140 392

8 849 444

-

2. melléklet4

Az önkormányzat 2021. évi kiadásai

adatok forintban

Eredeti előirányzat

Módosított
előirányzat

Módosítás

Módosított előirányzat

Kötelező
feladat

Önként vállalt
feladat

Állami
feladat

I.

Személyi juttatások

K1

1.

Foglalkoztatottak személyi juttatásai

K11

1.1. Törvény szerinti illetmények, munkabérek

K11010

1.1.1. Közfoglalkoztatottak

K11010

985 620

7 078 267

7 045 786

7 045 786

1.1.2. Mt. hatálya alá tartozó dolgozók juttatása

K11010

-

,

1.1.3. Közfoglalkoztatottak juttatása

K11010

-

1.1. Törvény szerinti illetmények, munkabérek összesen:

985 620

7 078 267

7 045 786

-

7 045 786

-

1.2.Béren kívüli juttatások

K1113

32 481

32 481

1. Foglalkoztatottak személyi juttatásai összesen:

985 620

7 078 267

7 078 267

-

7 078 267

-

2.

Külső személyi juttatások

K12

2.1. Választott tisztségviselők juttatásai

K121

4 680 960

4 800 000

4 800 000

4 800 000

2.2. Egyéb juttatás, megbizási díjak

K122

750 000

750 000

780 000

780 000

2.3. Egyéb külső személyi juttatások

K123

30 000

30 000

2. Külső személyi juttatások összesen:

K12

5 430 960

5 550 000

5 610 000

5 610 000

-

I. Személyi juttatások összesen:

K1

6 416 580

12 628 267

12 688 267

5 610 000

7 078 267

-

II.

Munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó (K2)

K2

1. Foglalkoztatottak után fizetendő

K2

937 148

1 792 000

1 799 905

798 250

1 001 655

2. Külső személyi juttatások után fizetendő

K2

II. Munkaadókat terhelő járulékok összesen:

K2

937 148

1 792 000

1 799 905

798 250

1 001 655

-

III.

Dologi kiadások (K3)

K3

1.

Készletbeszerzés

K31

1.1.Szakmai anyagok beszerzése (könyv, folyóirat, informatikai eszközök)

K311

-

1.2. Üzemeltetési anyagok beszerzése (irodaszer, üzemanyag)

K312

795 760

1 139 619

1 489 925

993 365

496 560

1. Készletbeszerzés összesen:

K31

795 760

1 139 619

1 489 925

993 365

496 560

-

2.

Kommunikációs szolgáltatások (telefon, internet)

K32

2.1. Informatikai szolgáltatások

K321

100 000

100 000

100 000

2.2. Egyéb kommunikciós szolgáltatások

K322

210 000

210 000

237 240

237 240

2. Kommunikációs szolgáltatások összesen:

K32

210 000

310 000

337 240

337 240

-

-

3.

Szolgáltatási kiadások

K33

3.1.Közüzemi díjak

K331

637 000

637 000

644 321

644 321

3.2. Vásárolt élelmezés

K332

60 550

60 550

26 676

26 676

3.3. Bérleti díj, lízing díj

K333

-

3.4. Karbantartási, kisjavítási szolgáltatások

K334

52 201

52 201

52 201

3.5.Közvetített szolgáltatások

K335

3.6. Szakmai tevékenységet segítő szolgáltatások

K336

500 000

500 000

515 192

515 192

3.7. Egyéb szolgáltatások

K337

873 850

873 850

1 713 261

1 713 261

3. Szolgáltatások összesen:

K33

2 071 400

2 123 601

2 951 651

2 951 651

-

-

4.

Kiküldetések, reklám- és propagandakiadások

K34

4.1. Kiküldetések kiadásai

K341

4.2. Reklám- és propagandakiadások

K342

4. Kiküldetések, reklám- és propaganda kiadások összesen:

K34

-

-

-

-

-

5.

Különféle befizetések és egyéb dologi kiadások

K35

5.1. Működési célú, előzetesen felszámított általános forgalmi adó

K351

619 857

509 857

631 869

631 869

5.2. Fizetendő általános forgalmiadó

K352

5.3. Kamatkiadások

K353

5.4. Egyéb pénzügyi műveletek kiadásai

K354

5.5. Egyéb dologi kiadások

K353

5 000

165 000

165 004

165 004

5. Különféle befizetések és egyéb dologi kiadások összesen:

K35

624 857

674 857

796 873

796 873

-

-

III. Dologi kiadások összesen:

K3

3 702 017

4 248 077

5 575 689

5 079 129

496 560

-

IV.

Ellátottak pénzbeli juttatása (K4)

1.

Társadalombiztosítási ellátások

K41

2.

Családi támogatások

K42

176 500

176 500

3.

Pénzbeli kárpótlások, kártérítések

K43

4.

Betegséggel kapcsolatos (nem TB) ellátások

K44

5.

Foglalkoztatással, munkanélküliséggel kapcsolatos ellátások

K45

6.

Lakhatással kapcsolatos ellátások

K46

7.

Intézményi ellátottak pénzbeli juttatásai

K47

8.

Egyéb nem intézményi ellátások

K48

8.1. Települési támogatás

2 215 000

2 215 000

2 672 200

2 672 200

8. Egyéb nem intézményi ellátások összesen:

2 215 000

2 215 000

2 672 200

2 672 200

-

-

IV. Ellátottak pénzbeli juttatása összesen:

K4

2 215 000

2 215 000

2 848 700

2 848 700

-

-

V.

Egyéb működési célú kiadások

K5

1.

Nemzetközi kötelezettségek

K501

2.

Elvonások és befizetések

K502

3.

Működési célú garancia- és kezességvállalásból származó kifizetés áht-n belülre

K503

4.

Működési célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök nyjtása áht-n belülre

K504

5.

Működési célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök, törlesztése áht-n belülre

K505

6.

Egyéb működési célú támogatások áht-n belülre

K506

-

-

6.1. Vásárosdombói Intézményfenntartó Társulás fenntartására

8 480

8 480

8 480

8 480

6.2.Konyha támogatása

322 959

322 959

322 959

322 959

6.3. Mesevár támogatása

62 341

62 341

62 341

62 341

6.4. Közművelődési feladatok

273 480

273 480

273 480

6. Egyéb működési célú támogatások áht-n belülre összesen:

393 780

667 260

667 260

-

667 260

-

7.

Működési célú garancia- és kezességvállalásból származó kifizetés áht-n kívülre

K507

8.

Működési célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök nyújtása áht-n kívűlre

K509

9.

Árkiegészítések, ártámogatások

10.

Kamattámogatások

K510

11.

Működési célú támogatások EU-nak

K511

12.

Egyéb működési célú támogatások államháztartáson kívülre

K512

50 000

50 000

2 107 400

2 107 400

12.1. Egyesületek támogatása

50 000

50 000

32 100

32 100

12.2. Egyéb szervezetek, rendezvények támogatása

12.3.Nonprofit gazdasági társaságok támogatása

2 075 300

2 075 300

12. Egyáb működési célú támogatások államháztartáson kívülre összesen:

50 000

50 000

-

32 100

-

13.

Tartalékok

K513

1 928 484

80 000

-

V. Egyéb működési célú kiadások összesen:

2 372 264

797 260

2 774 660

2 107 400

667 260

VI.

Beruházások

K6

1.

Immateriális javak beszerzése, létesítése

K61

2.

Ingatlanok beszerzése, létesítése

K62

3.

Informatikai eszközök beszerzése, létesítése

K63

4.

Egyéb tárgyi eszközök beszerzése, létesítése

K64

869 599

684 723

730 394

730 394

5.

Részesedések beszerzése

K65

-

6.

Meglévő részesedésekhez kapcsolódó kiadások

K66

-

7.

Beruházási célú előzetesen felszámított áfa

K67

184 876

197 207

197 207

VI. Beruházások összesen:

869 599

869 599

927 601

927 601

-

-

VII.

Felújítások

K7

1.

Ingatlanok felújítása

K71

907 487

718 487

664 877

664 877

2.

Informatikai eszközök felújítása

K72

-

3.

Egyéb tárgyi eszközök felújítása

K73

-

4.

Felújítási célú előzetesen felszámított általános forgalmi adó

K74

189 000

189 000

189 000

VII. Felújítások összesen:

907 487

907 487

853 877

853 877

-

-

VIII.

Egyéb felhalmozási célú kiadások

K8

1.

Felhalmozási célú garancia- és kezességvállalásból származó kifizetés áht-n belülre

K81

2.

Felhalmozási célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök nyújtása áht-n belülre

K82

3.

Felhalmozási célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök törlesztése

K83

4.

Egyéb felhalmozási célú támogatások áht-n belülre

K84

5.

Felhalmozási célú garancia- és kezességvállalásból származó kifizetés áht-n kívülre

K85

6.

Felhalmozási célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök nyújtása áht-n kívülre

K86

7.

Lakástámogatás

K87

8.

Egyéb felhalmozási célú támogatások áht-n kívülre

K89

VIII. Egyéb felhalmozási célú kiadások összesen:

-

-

-

-

-

KÖLTSÉGVETÉSI KIADÁSOK ÖSSZESEN:

17 420 095

23 457 690

27 468 699

18 224 957

9 243 742

-

IX.

Finanszírozási kiadások

K9

1.

Belföldi finanszírozási kiadások

1.1. Hitel, kölcsöntörlesztés áht-n kívülre

K911

1.2. Belföldi értékpapírok kiadásai

K912

1.3. Áht-n belüli megelőlegezések folyósítása

K913

1.4. Áht-n belüli megelőlegezések visszafizetése

K914

521 137

521 137

521 137

521 137

1.5. Központi, irányító szervi támgatások folyósítása

K915

1.6. Pénzeszközök lekötött bankbetétként elhelyezése

K916

1.7. Pénzügyi lízing kiadásai

K917

1.8. Központi költségvetés sajátos finanszírozási kiadásai

K918

1.9. Tulajdonosi kölcsönök kiadásai

K919

1. Belföldi finanszírozási kiadások összesen:

521 137

521 137

521 137

521 137

-

-

2.

Külföldi finanszírozás kiadásai

K92

3.

Adóssághoz nem kapcsolódó származékos ügyletek kiadásai

K93

4.

Váltókiadások

K94

IX. Finanszírozási kiadások összesen:

521 137

521 137

521 137

521 137

-

-

KIADÁSOK ÖSSZESEN:

17 941 232

23 978 827

27 989 836

18 746 094

9 243 742

-

3. melléklet5

Az önkormányzat 2021. évi bevételeinek és kiadásainak költségvetési mérlege

adatok forintban

BEVÉTELEK

KIADÁSOK

Megnevezés

Eredeti
előirányzat

Módosított
előirányzat

Tervezett
Módosított
előirányzat

Megnevezés

Eredeti előirányzat

Módosított
előirányzat

Tervezett
Módosított
előirányzat

I.

Működési célú támogatások államháztartáson belülről

13 028 439

19 116 979

22 768 045

I.

Személyi juttatások

6 416 580

12 628 267

12 688 267

III.

Közhatalmi bevételek

280 000

280 000

602 431

II.

Munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó

937 148

1 792 000

1 799 905

IV.

Működési bevételek

37 512

III.

Dologi kiadások

3 702 017

4 248 077

5 575 689

VI.

Működési célú átvett pénzeszközök

IV.

Ellátottak pénzbeli juttatása

2 215 000

2 215 000

2 848 700

V.

Egyéb működési célú kiadások

2 372 264

797 260

2 774 660

Működési bevételek

13 308 439

19 396 979

23 407 988

Működési kiadások

15 643 009

21 680 604

25 687 221

II.

Felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről

VI.

Beruházások

869 599

869 599

927 601

V.

Felhalmozási bevételek

VII.

Felújítások

907 487

907 487

853 877

VII.

Felhalmozási célú átvett pénzeszközök

VIII.

Egyéb felhalmozási célú kiadások

Felhalmozási bevételek

-

-

Felhalmozási kiadások

1 777 086

1 777 086

1 781 478

KÖLTSÉGVETÉSI BEVÉTELEK ÖSSZESEN

13 308 439

19 396 979

23 407 988

KÖLTSÉGVETÉSI KIADÁSOK ÖSSZESEN:

17 420 095

23 457 690

27 468 699

Működési célú finanszírozási bevételek

4 632 793

4 581 848

4 581 848

Működési célú finanszírozási kiadások

521 137

521 137

521 137

Felhalmozási célú finanszírozási bevételek

Felhalmozási célú finanszírozási kidások

FINANSZÍROZÁSI BEVÉTELEK ÖSSZESEN:

4 632 793

4 581 848

4 581 848

FINANSZÍROZÁS KIADÁSAI

521 137

521 137

521 137

BEVÉTELEK ÖSSZESEN:

17 941 232

23 978 827

27 989 836

KIADÁSOK ÖSSZESEN:

17 941 232

23 978 827

27 989 836

4. melléklet6

Az önkormányzat 2021. évi bevételei feladatonként

adatok forintban

Megnevezés

Bevételek
összesen

Helyi önkormányzatok működési
támogatása

Egyéb működési
támogatások

Közhatalmi
bevételek

Működési
bevételek

Felhalmozási
bevételek

Működési célú
bevételek

Egyéb
támogatások

Maradvány
igénybevétele

I.

Igazgatási kiadások

12 149 465

8 619 214

37 512

3 492 739

II.

Működési jell. feladatok

15 840 371

7 028 439

7 120 392

602 431

-

-

-

-

1 089 109

1

Köztemető

102 557

102 557

2

Közfoglalkoztatás

7 209 501

6 120 392

1 089 109

3

Utak,hidak

1 266 887

1 266 887

4

Közvilágítás

512 000

512 000

5

Zöldterület-kezelés

561 960

561 960

6

Város és község gazdálkodás

-

7

Háziorvos alapellátás

-

8

Védőnő

-

9

Könyvtár

3 270 000

2 270 000

1 000 000

10

Civil szervezetk mük.tám.

-

11

Civil szerv. tám, programtámogatása

-

12

Intézményen kivüli gyerm.

100 035

100 035

13

Család és gyerm.szolg.

-

14

Egyéb szociális p. term. Ell.

2 215 000

2 215 000

15

Vagyongazdálkodás

-

16

Gyermekvédelmi pénzbeli

-

17

Bejáró gyerekek utaztatása

-

18

Önkormányzat funkcióra nem számolható

602 431

602 431

19

Önkormányzatok elszámolásai központi költségvetési szervvel

-

I+II. összesen

27 989 836

15 647 653

7 120 392

602 431

37 512

-

-

-

4 581 848

5. melléklet7

Az önkormányzat 2021. évi kiadásai feladatonként

Adatok forintban

Megnevezés

Kiadás összesen

Személyi kiadások

Munkaadót
terhelő járulékok

Dologi kiadás

Ellátottak
pénzbeli
juttatása

Átadott pénzeszköz

Felújítási
kiadások

Beruházási
kiadások

I.

Igazgatási kiadások

9 777 405

4 800 000

756 400

1 556 663

2 664 342

II.

Működési jellegű feladatok

18 212 431

7 828 267

1 035 600

3 965 416

2 848 700

699 360

-

1 835 088

-

1

Köztemető

114 684

114 684

2

Közfoglalkoztatás

8 732 952

7 078 267

993 750

660 935

3

Utak,hidak

1 266 887

359 400

907 487

4

Közvilágítás

547 855

547 855

5

Zöldterület-kezelés

813 415

90 000

12 555

652 859

58 001

6

Város és község gazdálkodás

-

7

Településfejlesztési projektek

869 600

869 600

8

Védőnő

-

9

Könyvtár

2 372 750

720 000

37 200

1 615 550

10

Civil szervezetek mük.tám.

32 100

32 100

11

Civil szerv. tám, programtámogatása

-

12

Intézményen kívüli gyerm.

14 133

14 133

13

Család és gyerm.szolg.

-

14

Egyéb szociális p. term. Ell.

2 672 200

2 672 200

15

Vagyongazdálkodás

-

16

Gyermekvédelmi pénzbeli

176 500

176 500

17

Bejáró gyerekek utaztatása

-

Intézményi működtetési feladatok

-

18

Mesevár óvoda tám.

62 341

62 341

19

Gyermekétkeztetés

322 959

322 959

20

Közművelődési feladat ell.

273 480

273 480

21

VIT

8 480

8 480

I+II. összesen

27 989 836

12 628 267

1 792 000

5 522 079

2 848 700

3 363 702

-

1 835 088

-

6. melléklet8

Az önkormányzat 2021. évi létszámadata
adatok forintban

összesen

létszám

képviselők

bizottsági tagok

megbízási díj

1

Igazgatási kiadások

1

1

3

Közfoglalkoztatás

5

5

4

Könyvtár

1

1

összesen

7

6

-

-

1

7. melléklet

A költségvetési hiány külső finanszírozására vagy a költségvetési többlet felhasználására szolgáló finanszírozási célú pénzügyi műveletek

adatok Ft-ban

Működési cél

Felhalmozási cél

Bevételek

0

Működési cél

Felhalmozási cél

Kiadások

0

8. melléklet9

Az önkormányzat 2021. évi előirányzat felhasználási ütemterve

adatok forintban

jan.

febr.

márc.

ápr.

máj.

jún.

júl.

aug.

szept.

okt.

nov.

dec.

összesen

BEVÉTELEK

I.

Helyi önkormányzatok működési támogatása

1 356 660

1 061 070

1 061 070

1 061 070

7 149 610

1 061 070

1 061 070

1 061 070

3 712 136

2 061 070

1 061 070

1 061 079

22 768 045

II.

Egyéb működési célú támogatások

-

III.

Közhatalmi bevételek

100 000

100 000

80 000

300 000

22 431

602 431

IV.

Működési bevételek

37 512

37 512

V.

Felhalmozási bevételek

-

VI.

Működési célú átvett pénzeszközök

-

VII

Egyéb támogatások

-

KÖLTSÉGVETÉSI BEVÉTELEK ÖSSZESEN

1 356 660

1 061 070

1 061 070

1 161 070

7 249 610

1 141 070

1 061 070

1 061 070

4 049 648

2 083 501

1 061 070

1 061 079

23 407 988

VIII.

FINANSZÍROZÁSI BEVÉTELEK ÖSSZESEN

-

-

-

4 581 848

-

-

-

-

-

-

4 581 848

BEVÉTELEK ÖSSZESEN:

1 356 660

1 061 070

1 061 070

1 161 070

11 831 458

1 141 070

1 061 070

1 061 070

4 049 648

2 083 501

1 061 070

1 061 079

27 989 836

KIADÁSOK

I.

Személyi juttatások

534 715

534 715

534 715

534 715

6 746 402

534 715

534 715

534 715

594 715

534 715

534 715

534 715

12 688 267

II.

Munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó

78 095

78 095

78 095

78 095

932 947

78 095

78 095

78 095

86 000

78 095

78 095

78 103

1 799 905

III.

Dologi kiadások

159 000

215 000

365 000

321 000

831 060

245 000

220 000

265 000

1 683 612

350 000

510 000

411 017

5 575 689

IV.

Ellátottak pénzbeli juttatása

41 000

41 000

41 000

250 000

1 250 000

250 000

633 700

342 000

2 848 700

V.

Egyéb működési célú kiadások

265 753

66 438

66 438

66 438

66 438

1 101 840

66 438

1 066 438

66 441

2 832 662

VI.

Beruházások

869 599

869 599

VII.

Felújítások

795 875

58 002

853 877

VIII.

Egyéb felhalmozási célú kiadások

-

KÖLTSÉGVETÉSI KIADÁSOK ÖSSZESEN

812 810

868 810

1 018 810

1 449 563

8 576 847

1 793 847

899 248

2 194 248

4 512 042

1 720 950

2 189 248

1 432 276

27 468 699

IX.

FINANSZÍROZÁSI KIADÁSOK

521 137

521 137

KIADÁSOK ÖSSZESEN:

1 333 947

868 810

1 018 810

1 449 563

8 576 847

1 793 847

899 248

2 194 248

4 512 042

1 720 950

2 189 248

1 432 276

27 989 836

9. melléklet

Költségvetési évet követő három év tervezett bevételei és kiadásai

adatok forintban

Bevételek

Kiadások

I.

Működési célú támogatások államháztartáson belülről

13 028 439

13 500 000

13 522 000

I.

Személyi jellegű juttatások

6 416 580

6 565 000

6 565 000

III.

Közhatalmi bevételek (helyi adók)

280 000

280 000

350 000

II.

Munkaadót terhelő járulékok

937 148

1 075 500

1 075 000

IV.

Működsi bevételek

III.

Dologi kiadások

3 702 017

3 702 017

3 702 017

VI.

Működési célú átvett pénzeszközök

IV.

Ellátottak pénzbeli juttatása

2 215 000

2 250 000

2 215 000

VIII.

Finanszírozási bevételek

4 632 793

4 632 793

4 632 793

V.

Egyéb működési célú kiadások

2 372 264

2 372 264

2 372 264

IX.

Finanszírozási kiadások

521 137

526 000

599 512

Összesen működési bevétel

17 941 232

18 412 793

18 504 793

Összesen műk.kiadás

16 164 146

16 490 781

16 528 793

Felhalmozási célú

Felhalmozási célú

II.

Felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről

VI.

Beruházás

869 599

956 000

956 000

V.

Felhalmozási bevételek

VII.

Felújítás

VII.

Felhalmozási célú átvett pénzeszközök

VIII.

Egyéb felhalmzási célú pénzeszk. átad.

907 487

966 012

1 020 000

Összesen felhalmozási célú bevétel

-

-

-

Összes felhalmozási kiadás

1 777 086

1 922 012

1 976 000

Mindösszesen bevétel

17 941 232

18 412 793

18 504 793

Mindösszesen kiadás

17 941 232

18 412 793

18 504 793

10. melléklet

Az önkormányzat több évre kiható kötelezettségvállalásainak 2021. évi várható összege

adatok forintban

Megnevezés

Tárgy

Lejárat

2019.

További évek

E-ON Áramszolgáltató Rt.

Közvilágítás szolgáltatás

Határozatlan

200 000

600 000

E-ON Áramszolgáltató Rt.

Áram szolgáltatás

Határozatlan

80 000

240 000

FŐGÁZ

Gáz szolgáltatás

Határozatlan

Csányi és Társa Bt.

Vagyonbiztosítás

Határozatlan

Tarr Kft.

Internet szolg.

Határozatlan

200 000

600 000

Dél-KOM Nkft.

Hulladékszállítási szerződés

Határozatlan

Összes kötelezettség

480 000

1 440 000

11. melléklet

Európai Uniós támogatással megvalósult programok teljesítési adatai

adatok forintban

Beruházás

Támogatás forrása

Támogatási szerződés

Támogatási szerződés szerint

2019

2020

2021

költség

pályázati forrás

egyéb forrás (BM önerő, lakossági, konzorciumi)

Önerő

EU-s

önerő

EU-s

önerő

EU-s

önerő

Mindösszesen:

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

12. melléklet

Az Önkormányzat által nyújtott közvetett támogatások

Ellátottak térítési díjának, kártérítésének méltányossági alapon történő elengedése

Kedvezményt nem nyújt

Lakosság részére lakásépítéshez, lakásfelújításhoz nyújtott kölcsönök elengedése

Kedvezményt nem nyújt

Helyi adónál biztosított kedvezmény, mentesség összege

A helyi adónál a jogszabályban meghatározott mentességeket biztosítja az önkormányzat

Helyiségek, eszközök hasznosításából származó bevételből nyújtott kedvezmény, mentesség összege

Kedvezményt nem nyújt

Egyéb

Az Önkormányzat ingyenes használatot biztosít a helyi civil szervezeteknek, sportszervezeteknek a helyiségek használatára

1

A 2. § a Tarrós Község Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2021. (VII. 9.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg. A 2. § a Tarrós Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2021. (XI. 25.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 9. § (2) bekezdése a Tarrós Község Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2021. (VII. 9.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

3

Az 1. melléklet a Tarrós Község Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2021. (VII. 9.) önkormányzati rendelete 3. § (1) bekezdésével megállapított szöveg. Az 1. melléklet a Tarrós Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2021. (XI. 25.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

4

A 2. melléklet a Tarrós Község Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2021. (VII. 9.) önkormányzati rendelete 3. § (2) bekezdésével megállapított szöveg. A 2. melléklet a Tarrós Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2021. (XI. 25.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

5

A 3. melléklet a Tarrós Község Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2021. (VII. 9.) önkormányzati rendelete 3. § (3) bekezdésével megállapított szöveg. A 3. melléklet a Tarrós Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2021. (XI. 25.) önkormányzati rendelete 2. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.

6

A 4. melléklet a Tarrós Község Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2021. (VII. 9.) önkormányzati rendelete 3. § (4) bekezdésével megállapított szöveg. A 4. melléklet a Tarrós Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2021. (XI. 25.) önkormányzati rendelete 2. § (4) bekezdésével megállapított szöveg.

7

Az 5. melléklet a Tarrós Község Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2021. (VII. 9.) önkormányzati rendelete 3. § (5) bekezdésével megállapított szöveg. Az 5. melléklet a Tarrós Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2021. (XI. 25.) önkormányzati rendelete 2. § (5) bekezdésével megállapított szöveg.

8

A 6. melléklet a Tarrós Község Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2021. (VII. 9.) önkormányzati rendelete 3. § (6) bekezdésével megállapított szöveg. A 6. melléklet a Tarrós Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2021. (XI. 25.) önkormányzati rendelete 2. § (6) bekezdésével megállapított szöveg.

9

A 8. melléklet a Tarrós Község Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2021. (VII. 9.) önkormányzati rendelete 3. § (7) bekezdésével megállapított szöveg. A 8. melléklet a Tarrós Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2021. (XI. 25.) önkormányzati rendelete 2. § (7) bekezdésével megállapított szöveg.