Tarrós Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (II. 19.) önkormányzati rendelete

Tarrós Község Önkormányzat 2024. évi költségvetéséről

Hatályos: 2024. 02. 20

Tarrós Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (II. 19.) önkormányzati rendelete

Tarrós Község Önkormányzat 2024. évi költségvetéséről

2024.02.20.

Tarrós Község Önkormányzatának képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva Tarrós Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a 2024. évi költségvetéséről a következő rendeletet alkotja.

1. A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya a helyi önkormányzatra, annak képviselő-testületére és szerveire és az önkormányzat által irányított költségvetési szervekre terjed ki.

2. A költségvetés bevételei és kiadásai

2. § A Képviselő-testület az Önkormányzat 2024. évi költségvetésének főösszegét: 29 289 374 forintban állapítja meg az alábbiak szerint

a) költségvetési bevételi főösszegét: 29 289 374 forintban

aa) a felhalmozási célú bevételt 0 forintban

ab) a működési célú bevételek összegét: 27 176 343 forintban

ac) finanszírozási bevételeket 2 113 031 forintban határozza meg.

b) költségvetési kiadási főösszegét: 29 289 374 forintban

ba) személyi jellegű kiadásokat 14 892 000 forintban

bb) munkaadókat terhelő járulékokat 1 641 807 forintban

bc) dologi jellegű kiadásokat 4 054 539 forintban

bd) ellátottak pénzbeli juttatásait 3 391 000 forintban

be) egyéb működési célú kiadásokat 2 039 003 forintban

bf) a felhalmozási célú kiadást 2 324 671 forintban

bg) a finanszírozási kiadásokat 946 354 forintban határozza meg.

3. § (1) A Képviselő-testület a 2. §-ban megállapított bevételi főösszeg részletezését kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, állami (államigazgatási) feladatok szerinti bontásban az 1. melléklet szerint hagyja jóvá.

(2) A Képviselő-testület a 2. §-ban megállapított kiadási főösszeg részletezését kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, állami (államigazgatási) feladatok szerinti bontásban a 2. melléklet szerint hagyja jóvá.

(3) A Képviselő-testület a felújítási beruházási előirányzatait célonként a 13. melléklet szerint állapítja meg.

(4) A működési és felhalmozási célú bevételi és kiadási előirányzatokat tájékoztató jelleggel, mérlegszerűen, egymástól elkülönítetten, de – a finanszírozási műveleteket is figyelembe véve – együttesen egyensúlyban a 3. melléklet tartalmazza.

(5) A Képviselő-testület a feladatonként meghatározott bevételeit a 4. melléklet, a kiadásait az 5. melléklet szerint hagyja jóvá.

(6) A Képviselő-testület a 2024. évi a költségvetési hiány külső finanszírozására vagy a költségvetési többlet felhasználására szolgáló finanszírozási célú pénzügyi műveleteket az 7. melléklet szerint fogadja el

(7) A Képviselő-testület a 2024. év várható bevételi és kiadási előirányzatainak teljesítéséről készített előirányzat felhasználási tervet a 8. melléklet szerint fogadja el

(8) A képviselő-testület a költségvetési évet követő három év tervezett bevételeit és kiadásait a 9. melléklet hagyja jóvá.

(9) Az Európai Uniós forrásból finanszírozott támogatással megvalósuló programok, projektek kiadásait, bevételeit, valamint az Önkormányzat ilyen projektekhez történő hozzájárulásait a 11. melléklet tartalmazza.

(10) A Képviselő-testület az önkormányzat által nyújtott közvetett támogatásokat a 12. melléklet szerint hagyja jóvá.

4. § A képviselő-testület a 2024. évi költségvetésében 1.161.142 forint tartalékot képez a 2. melléklet V. Egyéb működési célú kiadások 13. Tartalékok soron.

5. § (1) A több éves kihatással járó kötelezettségvállalásokat a 14. melléklet tartalmazza.

(2) A Képviselő-testület megállapítja, hogy az Önkormányzatnak a Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény 3. § (1) bekezdése szerinti adósságot keletkeztető ügyleteiből eredő fizetési kötelezettsége nincs, az Önkormányzat fennálló hiteltartozással, kibocsátott kötvényállománnyal, kezességvállalással nem rendelkezik.

6. § (1) A Képviselő-testület az Önkormányzat létszámkeretét 4 főben, a közfoglalkoztatottak tervezett létszámát 2 főben határozza meg.

(2) A létszámkeretet a 6. melléklet tartalmazza.

3. A 2024. évi költségvetés végrehajtásának szabályai

7. § (1) A Képviselő-testület a hitelek törlesztését a költségvetési bevételek terhére rendeli el.

(2) A vagyonhasznosításból származó, a tervezett előirányzatot meghaladó bevételből év közben általános tartalékot kell képezni.

(3) A bevételi források növelése érdekében elrendeli a pályázati lehetőségek felkutatását és igénybevételét.

(4) Az előző évi maradvány - az előző évben vállalt kötelezettségek áthúzódó teljesítésével összefüggő kiadások kivételével - a felülvizsgálat, illetve a Képviselő-testület jóváhagyását követően használható fel.

8. § (1) A Képviselő-testület a több éves kihatással járó feladatok előirányzatait éves bontásban a 10. melléklet szerint fogadja el azzal, hogy a későbbi évek előirányzatait véglegesen az adott évi költségvetés elfogadásakor állapítja meg.

(2) Az (1) bekezdésben a későbbi évekre jóváhagyott előirányzatokon belül a Polgármester kötelezettséget vállalhat.

9. § (1) A Képviselő-testület a Vásárosdombói Közös Önkormányzati Hivatalnál foglalkoztatott köztisztviselők vonatkozásában alkalmazandó illetményalapot 38.650 forintban állapítja meg.

(2) A Képviselő-testület a Vásárosdombói Közös Önkormányzati Hivatal Cafetéria Szabályzata alapján 2024. évre 200.000,-Ft bruttó összegű cafetéria juttatást határozza meg.

10. § (1) A Képviselő-testület által jóváhagyott előirányzatok és költségvetési létszám keretek között átcsoportosítást a Képviselő-testület engedélyezhet.

(2) A Képviselő-testület az Áht. 34. § (2) bekezdése alapján felhatalmazza a polgármestert, hogy 5 millió Ft összeghatárig a bevételi és kiadási előirányzatokat módosítsa, a kiadási előirányzatok között átcsoportosítást végezzen. Az átcsoportosításról a döntést követően a Képviselő-testület ülésén be kell számolni.

(3) A Képviselő-testület felhatalmazza a Polgármestert, hogy utólagos beszámolás mellett 2024. évben a 2. melléklet szerint meghatározott keret terhére kötelezettséget vállaljon.

(4) A Képviselő-testület felhatalmazza a Polgármestert a központi céljellegű előirányzatok saját hatáskörben történő felosztására, melyről a Polgármester a Képviselő-testületet a soron következő ülésen tájékoztatja. A Képviselő-testület felhatalmazza a Polgármestert, hogy a két képviselő-testületi ülés közötti időszakban felmerülő halaszthatatlan, az SZMSZ-ben meghatározott, képviselő-testület hatáskörébe tartozó önkormányzati ügyekben döntsön.

(5) Az éves költségvetés jóváhagyásakor meghatározott egyes kiadási előirányzatok utólagos előirányzat-módosítással túlléphetők. Ezek azonban csak olyan előirányzatok lehetnek, amelyek esetében törvényben, kormányrendeletben megállapított támogatásra, ellátásra vonatkozó többletjogosultság eredményezhet előirányzatot meghaladó kiadást.

(6) A költségvetési rendelet módosításáról a Képviselő-testület negyedévente dönt.

(7) Ha év közben a körülmények oly módon változnak meg, hogy ezek az önkormányzat költségvetésének teljesítését jelentősen veszélyeztetik, a Polgármester pótköltségvetési rendeletet terjeszt a Képviselő-testület elé.

4. A gazdálkodás rendje

11. § (1) A költségvetés végrehajtása során tárgyévi fizetési kötelezettség és kifizetés a jóváhagyott kiadási előirányzatok mértékéig vállalható, kivéve a jogszabályon, bírósági, illetve államigazgatási jogerős határozaton alapuló kötelezettségeket és járandóságokat, továbbá a letéti kezelésben történő kiadásokat. Tárgyéven túli fizetési kötelezettség – kivéve a jogszabályon, bírósági, illetve államigazgatási jogerős döntésen alapuló kötelezettségeket – csak olyan mértékben vállalható, amely a kötelezettségvállalás időpontjában ismert feltételek mellett az esedékesség időpontjában, a rendeltetésszerű működés veszélyeztetése nélkül finanszírozható.

(2) Átmeneti likviditási hitelt a Polgármester az általa felhatalmazott személy ellenjegyzésével vehet fel, melynek összege esetenként a 1 millió Ft-ot nem haladhatja meg.

(3) Az Önkormányzat átmenetileg szabad pénzeszközeinek lekötéséről a Polgármester, illetve az általa felhatalmazott személy dönt.

(4) Az új induló beruházások, felújítások körében a közbeszerzési értékhatár felett a 2015. évi CXLIII. törvény és az önkormányzat közbeszerzési szabályzatának előírásait kell alkalmazni.

12. § (1) Tárgyévi fizetési kötelezettség a jóváhagyott kiadási előirányzatok mértékéig vállalható és a kifizetések is ezen összeghatárig rendelhetők el. Tárgyéven túli fizetési kötelezettség csak olyan mértékben vállalható, amely a kötelezettségvállalás időpontjában ismert feltételek mellett az esedékesség időpontjában, a rendeltetésszerű működés veszélyeztetése nélkül finanszírozható. A kötelezettségvállalás előtt meg kell győződni arról, hogy a jóváhagyott költségvetés fel nem használt és le nem kötött kiadási előirányzata biztosítja-e a fedezetet. A kötelezettségvállalásnak előirányzat-felhasználási terven kell alapulnia.

(2) Az önkormányzat a pénzeszközei terhére végzett kifizetéskor a készpénzkímélő fizetési módot kell előnyben részesíteni, azonban készpénz kifizetéssel teljesíthetők az alábbi kiadási tételek:

a) elszámolásra kiadott előlegek,

b) készlet- és tárgyi eszköz beszerzések,

c) szolgáltatások ellenértéke,

d) kiküldetési kiadások,

e) reprezentációs kiadások,

f) magánszemélytől vásárlás kifizetése,

g) szociális juttatások, segélyek,

h) állományba tartozók személyi kifizetései,

i) állományba nem tartozók személyi kifizetései,

j) közfoglalkoztatottak személyi juttatásai,

k) társadalmi szervezetek támogatása.

l) egyéb kifizetések esetén a polgármester az ellenjegyzésre jogosultak egyetértésével járulhat hozzá a készpénzes kifizetéshez.

5. Záró rendelkezések

13. § (1) E rendelet rendelkezéseit 2024. január 1. napjától kell alkalmazni.

(2) A képviselő-testület a polgármesternek e rendelet elfogadásáig az átmeneti időszakban tett intézkedéseiről (bevételek beszedése, az előző évi kiadási előirányzatokon belül a kiadások arányos teljesítése) szóló beszámolóját elfogadja.

(3) Az átmeneti időszakban beszedett bevételek és teljesített kiadások e rendeletbe beépítésre kerülnek.

14. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1. melléklet az 1/2024. (II. 19.) önkormányzati rendelethez

Költségvetési bevételek

adatok forintban

Eredeti előirányzat

Eredeti előirányzat

Kötelező
feladat

Önként vállalt
feladat

Állami
feladat

I.

Működési célú támogatások áht-n belülről

B1

1.

Önkormányzatok működési támogatásai

B11

1. Helyi önkormányzatok működésének általános támogatásai

B111

17 997 843

17 997 843

1.1.1. Települési önkormányzatok működésének általános támogatása

13 298 039

13 298 039

1.1.2. A zöldterület-gazdálkodással kapcsolatos feladatok ellátásának támogatása

865 737

865 737

1.1.3. Közvilágítás fenntartásának támogatása

1 426 000

1 426 000

1.1.4. Köztemető fenntartásának támogatása

366 396

366 396

1.1.5. Közutak fenntartásának támogatása

2 041 671

2 041 671

2. Települési önkormányzatok egyes köznevelési feladatainak támogatása

B112

-

-

3. Települési önkormányzatok szociális gyermekjóléti és gyermekétkeztetési feladatainak támogatása

B113

3 391 000

3 391 000

-

-

3.1. Települési önkormányzatok szociális feladatainak egyéb támogatása

3 391 000

3 391 000

4. Települési önkormányzatok kulturális feladatainak támogatása

B114

2 270 000

2 270 000

5. Működési célú költségvetési támogatások és kiegészítő támogatások

B115

6. Elszámolásból származó bevételek

B16

1. Önkormányzatok működési támogatásai összesen:

23 658 843

23 658 843

-

-

2.

Elvonások és befizetések bevételei

B12

3.

Működési célú garancia- és kezességvállalásból származó megtérülések áht-n belülről

B13

4.

Működési célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatérülése (

B14

5.

Működési célú visszatérítendő támogatások igénybevétel áht-n belülről

B15

6.

Egyéb működési célú támogatások bevételei áht-n belülről

B16

6.1. Baranya Megyei Kormányhivatal: közfoglalkoztatás

2 617 500

2 617 500

I. Működési célú támogatások államháztartáson belül összesen:

26 276 343

23 658 843

2 617 500

-

II.

Felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről

B2

1.

Felhalmozási célú önkormányzati támogatások

B21

2.

Felhalmozási célú garancia- és kezességvállalásból szárma megtérülések áht-n belülről

B22

3.

Felhalmozási célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatérülése áht-n belülről

B23

4.

Felhalmozási célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök igénybevétele áht-n belülről

B24

5.

Egyéb felhalmozási célú támogatások bevételei államháztartáson belülről

B25

II. Felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről összesen:

-

-

-

-

III.

Közhatalmi bevételek

B3

1.

Jövedelemadók

B31

1. Jövedelmadók összesen:

2.

Szociális hozzájárulási adó és járulék

B32

3.

Bérhez és foglalkoztatáshoz kapcsolódó adó

B33

4.

Vagyoni típusú adók

B34

4.1. Magánszemélyek kommunális adója

250 000

250 000

5

Termékek és szolgáltatások adói

B35

-

5.1. Iparűzési tevékenység után fizetendő helyi iparűzési adó

B351

200 000

200 000

5. Termékek és szolgáltatások adója összesen:

200 000

-

200 000

-

6.

Egyéb közhatalmi bevételek

B36

6.1. Pótlék

6.2.Bírság

6.Egyéb közhatalmi bevételek összesen:

B36

-

-

-

-

III. Közhatalmi bevételek összesen:

B3

450 000

-

450 000

-

IV.

Működési bevételek

B4

1.

Készletértétkesítés ellenértéke

B401

2.

Szolgáltatások ellenértéke

B402

3.

Közvetített szolgáltatások ellenértéke

B403

4.

Tulajdonosi bevételek

B404

5.

Ellátási díjak

B405

6.

Kiszámlázott általános forgalmi adó

B406

7.

Általános forgalmi adó visszatérülés

B407

8.

Kamatbevételek

B408

9.

Egyéb pénzügyi műveletek bevételei

B409

10.

Biztosító által fizetett kártérítés

B410

11.

Egyéb működési bevételek

B411

450 000

450 000

IV. Működési bevételek összesen:

B4

450 000

-

450 000

-

V.

Felhalmozási bevételek

B5

1.

Immateriális javak értékesítése

B51

2.

Ingatlanok értékesítése

B52

3.

Egyéb tárgyi eszközök értékesítése

B53

4.

Részesedések értékesítése

B54

5.

Részesedések megszűnéséhez kapcsolódó bevételek

B55

V. Felhalmozási bevételek összesen:

B5

-

-

-

-

VI.

Működési célú átvett pénzeszközök

B6

-

-

-

-

1.

Működési célú garancia- és kezességvállalásból származó megtérülések

B61

2.

Működési célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatérülése az EU-tól

B62

3.

Működési célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatérülése kormányoktól és más nki. Szervezetektől

B63

4.

Működési célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatérülése áht-n kívülről

B64

5.

Egyéb működési célú átvett pénzeszközök

B65

5.1. Pályázati bevétel

5.2. Áht-n kívüli szervezetektől kapott bevétel

VI. Működési célú átvett pénzeszközök összesen:

-

-

-

-

VII.

Felhalmozási célú átvett pénzeszközök

B7

1.

Felhalmozási célú garancia- és kezességvállalásból származó megtérülések áht-n kívülről

B71

2.

Felhalmozási célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatérülése az EU-tól

B72

3.

Felhalmozási célú visszatérítendő támogtások, kölcsönök visszatérülése kormányoktól és más nki. Szervezetektől

B73

4.

Felhalmozási célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatérülése áht-n kívülről

B74

5.

Egyéb felhalmozási célú átvett pénzeszközök

B75

5.1. Egyéb felhalmozási bevétel (pályázat)

5.2. Háztartásoktól (érdekeltségi hozzájárulás)

VII. Felhalmozási célú átvett pénzeszközök összesen:

-

-

-

-

KÖLTSÉGVETÉSI BEVÉTELEK ÖSSZESEN

27 176 343

23 658 843

3 517 500

-

VIII.

Finanszírozási bevételek

B8

1.

Belföldi finanszírozás bevételei

B81

1.1. Hitel-, kölcsönfelvétel pénzügyi vállalkozástól

B811

1.2. Belföldi értékpapírok bevételei

B812

1.3. Maradvány igénybevétele

B813

2 113 031

1 812 638

300 393

1.4. Áht-n belüli megelőlegezések

B814

1.5. Áht-n belüli megelőlegezések törlesztése

B815

1.6. Központi, irányító szervi támogatás

B816

1.7. Lekötött bankbetétek megszüntetése

B817

1.8. Központi költségvetés sajátos finanszírozási bevételei

B818

1.9. Tulajdonosi kölcsönök bevételei

B819

1.9.1 Rövid lejáratú

1.9.2. Hosszúlejáratú

1. Belföldi finanszírozási bevételek összesen:

2 113 031

1 812 638

300 393

-

2.

Külföldi finanszírozás bevételei

B82

3.

Adóssághoz nem kapcsolódó származékos ügyletek bevételei

B83

VIII. Finanszírozási bevételek összesen:

2 113 031

1 812 638

300 393

-

BEVÉTELEK ÖSSZESEN:

29 289 374

25 471 481

3 817 893

-

2. melléklet az 1/2024. (II. 19.) önkormányzati rendelethez

Költségvetési kiadások

adatok forintban

Eredeti előirányzat

Eredeti előirányzat

Kötelező
feladat

Önként vállalt
feladat

Állami
feladat

I.

Személyi juttatások

K1

1.

Foglalkoztatottak személyi juttatásai

K11

1.1. Törvény szerinti illetmények, munkabérek

K11010

1.1.1. Közfoglalkoztatottak

K11010

2 350 000

2 350 000

1.1.2. Falugondnok törvény szerinti illetménye

K11010

3 384 000

3 384 000

1.1. Törvény szerinti illetmények, munkabérek összesen:

5 734 000

-

5 734 000

-

1.2.Béren kívüli juttatások

K1107

1-3Foglalkoztatottak egyéb személyi juttatásai

K113

-

1. Foglalkoztatottak személyi juttatásai összesen:

5 734 000

-

5 734 000

-

2.

Külső személyi juttatások

K12

2.1. Választott tisztségviselők juttatásai

K121

7 728 000

7 728 000

2.2. Munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban nem s. fogl.

K122

1 430 000

1 430 000

2.3. Egyéb külső személyi juttatások

K123

-

2. Külső személyi juttatások összesen:

K12

9 158 000

9 158 000

-

I. Személyi juttatások összesen:

K1

14 892 000

9 158 000

5 734 000

-

II.

Munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó (K2)

K2

1. Foglalkoztatottak után fizetendő

K2

1 466 270

873 600

592 670

2. Külső személyi juttatások után fizetendő

K2

175 537

175 537

II. Munkaadókat terhelő járulékok összesen:

K2

1 641 807

1 049 137

592 670

-

III.

Dologi kiadások (K3)

K3

1.

Készletbeszerzés

K31

1.1.Szakmai anyagok beszerzése (könyv, folyóirat, informatikai eszközök)

K311

-

1.2. Üzemeltetési anyagok beszerzése (irodaszer, üzemanyag)

K312

1 439 143

1 105 000

334 143

1. Készletbeszerzés összesen:

K31

1 439 143

1 105 000

334 143

-

2.

Kommunikációs szolgáltatások (telefon, internet)

K32

2.1. Informatikai szolgáltatások

K321

2.2. Egyéb kommunikációs szolgáltatások

K322

70 000

70 000

2. Kommunikációs szolgáltatások összesen:

K32

70 000

70 000

-

-

3.

Szolgáltatási kiadások

K33

3.1.Áramdíj

K331111

915 000

915 000

3.1.2.. Víz díj

K33142

35 000

35 000

3.2. Vásárolt élelmezés

K332

-

3.3. Bérleti díj, lízing díj

K333

3.4. Karbantartási, kisjavítási szolgáltatások

K334

50 000

50 000

3.5.Közvetített szolgáltatások

K335

3.6. Szakmai tevékenységet segítő szolgáltatások

K336

250 000

250 000

3.7. Egyéb szolgáltatások

K337

550 000

550 000

3. Szolgáltatások összesen:

K33

1 800 000

1 800 000

-

-

4.

Kiküldetések, reklám- és propagandakiadások

K34

4.1. Kiküldetések kiadásai

K341

4.2. Reklám- és propagandakiadások

K342

4. Kiküldetések, reklám- és propaganda kiadások összesen:

K34

-

-

-

-

5.

Különféle befizetések és egyéb dologi kiadások

K35

5.1. Működési célú, előzetesen felszámított általános forgalmi adó

K351

740 396

650 177

90 219

5.2. Fizetendő általános forgalmiadó

K352

5.3. Kamatkiadások

K353

5.4. Egyéb pénzügyi műveletek kiadásai

K354

5.5. Egyéb dologi kiadások

K353

5 000

5 000

5. Különféle befizetések és egyéb dologi kiadások összesen:

K35

745 396

655 177

90 219

-

III. Dologi kiadások összesen:

K3

4 054 539

3 630 177

424 362

-

IV.

Ellátottak pénzbeli juttatása (K4)

1.

Társadalombiztosítási ellátások

K41

2.

Családi támogatások

K42

3.

Pénzbeli kárpótlások, kártérítések

K43

4.

Betegséggel kapcsolatos (nem TB) ellátások

K44

5.

Foglalkoztatással, munkanélküliséggel kapcsolatos ellátások

K45

6.

Lakhatással kapcsolatos ellátások

K46

7.

Intézményi ellátottak pénzbeli juttatásai

K47

8.

Egyéb nem intézményi ellátások

K48

8.1. Települési támogatás

3 391 000

3 391 000

8. Egyéb nem intézményi ellátások összesen:

3 391 000

3 391 000

-

-

IV. Ellátottak pénzbeli juttatása összesen:

K4

3 391 000

3 391 000

-

-

V.

Egyéb működési célú kiadások

K5

2.

Elvonások és befizetések

K502

3.

Működési célú garancia- és kezességvállalásból származó kifizetés áht-n belülre

K503

4.

Működési célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök nyjtása áht-n belülre

K504

5.

Működési célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök, törlesztése áht-n belülre

K505

6.

Egyéb működési célú támogatások áht-n belülre

K506

802 861

-

802 861

-

6.1. Vásárosdombói Intézményfenntartó Társulás fenntartására

18 040

18 040

6.4. KÖH támogatása

436 025

436 025

6.5.. Főzőkonyha támogatása

348 796

348 796

6. Egyéb működési célú támogatások áht-n belülre összesen:

802 861

-

802 861

-

7.

Működési célú garancia- és kezességvállalásból származó kifizetés áht-n kívülre

K507

8.

Működési célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök nyújtása áht-n kívűlre

K509

10.

Kamattámogatások

K510

11.

Működési célú támogatások EU-nak

K511

12.

Egyéb működési célú támogatások államháztartáson kívülre

K512

75 000

-

75 000

12.1. Egyesületek támogatása

-

12.2. Egyéb szervezetek, rendezvények támogatása

12. Egyéb működési célú támogatások államháztartáson kívülre összesen:

-

-

-

-

13.

Tartalékok

K513

1 161 142

1 161 142

V. Egyéb működési célú kiadások összesen:

2 039 003

-

2 039 003

VI.

Beruházások

K6

1.

Immateriális javak beszerzése, létesítése

K61

2.

Ingatlanok beszerzése, létesítése

K62

3.

Informatikai eszközök beszerzése, létesítése

K63

4.

Egyéb tárgyi eszközök beszerzése, létesítése

K64

5.

Részesedések beszerzése

K65

6.

Meglévő részesedésekhez kapcsolódó kiadások

K66

7.

Beruházási célú előzetesen felszámított áfa

K67

VI. Beruházások összesen:

-

-

-

-

VII.

Felújítások

K7

1.

Ingatlanok felújítása

K71

1 806 778

1 806 778

2.

Informatikai eszközök felújítása

K72

3.

Egyéb tárgyi eszközök felújítása

K73

4.

Felújítási célú előzetesen felszámított általános forgalmi adó

K74

517 893

517 893

VII. Felújítások összesen:

2 324 671

2 324 671

-

-

VIII.

Egyéb felhalmozási célú kiadások

K8

1.

Felhalmozási célú garancia- és kezességvállalásból származó kifizetés áht-n belülre

K81

2.

Felhalmozási célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök nyújtása áht-n belülre

K82

3.

Felhalmozási célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök törlesztése

K83

4.

Egyéb felhalmozási célú támogatások áht-n belülre

K84

5.

Felhalmozási célú garancia- és kezességvállalásból származó kifizetés áht-n kívülre

K85

6.

Felhalmozási célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök nyújtása áht-n kívülre

K86

7.

Lakástámogatás

K87

8.

Egyéb felhalmozási célú támogatások áht-n kívülre

K89

VIII. Egyéb felhalmozási célú kiadások összesen:

-

-

-

-

KÖLTSÉGVETÉSI KIADÁSOK ÖSSZESEN:

28 343 020

19 552 985

8 790 035

-

IX.

Finanszírozási kiadások

K9

1.

Belföldi finanszírozási kiadások

1.1. Hitel, kölcsöntörlesztés áht-n kívülre

K911

1.2. Belföldi értékpapírok kiadásai

K912

1.3. Áht-n belüli megelőlegezések folyósítása

K913

1.4. Áht-n belüli megelőlegezések visszafizetése

K914

946 354

946 354

1.5. Központi, irányító szervi támogatások folyósítása

K915

1.6. Pénzeszközök lekötött bankbetétként elhelyezése

K916

1.7. Pénzügyi lízing kiadásai

K917

1.8. Központi költségvetés sajátos finanszírozási kiadásai

K918

1.9. Tulajdonosi kölcsönök kiadásai

K919

1. Belföldi finanszírozási kiadások összesen:

946 354

946 354

-

-

IX. Finanszírozási kiadások összesen:

946 354

946 354

-

-

KIADÁSOK ÖSSZESEN:

29 289 374

20 499 339

8 790 035

-

3. melléklet az 1/2024. (II. 19.) önkormányzati rendelethez

2024. évi költségvetési kiadások és bevételek mérlegszerű bemutatása

adatok forintban

BEVÉTELEK

KIADÁSOK

Megnevezés

Eredeti előirányzat

Megnevezés

Eredeti előirányzat

I.

Működési célú támogatások államháztartáson belülről

26 276 343

I.

Személyi juttatások

14 892 000

III.

Közhatalmi bevételek

450 000

II.

Munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó

1 641 807

IV.

Működési bevételek

III.

Dologi kiadások

4 054 539

VI.

Működési célú átvett pénzeszközök

IV.

Ellátottak pénzbeli juttatása

3 391 000

V.

Egyéb működési célú kiadások

2 039 003

Működési bevételek

26 726 343

Működési kiadások

26 018 349

II.

Felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről

VI.

Beruházások

V.

Felhalmozási bevételek

VII.

Felújítások

2 324 671

VII.

Felhalmozási célú átvett pénzeszközök

VIII.

Egyéb felhalmozási célú kiadások

Felhalmozási bevételek

-

Felhalmozási kiadások

2 324 671

KÖLTSÉGVETÉSI BEVÉTELEK ÖSSZESEN

26 726 343

KÖLTSÉGVETÉSI KIADÁSOK ÖSSZESEN:

28 343 020

VIII

Működési célú finanszírozási bevételek

2 113 031

IX.

Működési célú finanszírozási kiadások

946 354

Felhalmozási célú finanszírozási bevételek

Felhalmozási célú finanszírozási kidások

FINANSZÍROZÁSI BEVÉTELEK ÖSSZESEN:

2 113 031

FINANASZÍROZÁS KIADÁSAI

946 354

BEVÉTELEK ÖSSZESEN:

28 839 374

KIADÁSOK ÖSSZESEN:

29 289 374

4. melléklet az 1/2024. (II. 19.) önkormányzati rendelethez

2024. évi költségvetési bevételek feladatonként

adatok forintban

Megnevezés

Bevételek összesen

Helyi önkormányzatok működési támogatása

Egyéb működési támogatások

Közhatalmi bevételek

Működési bevételek

Felhalmozási bevételek

Működési célú bevételek

Egyéb támogatások

Maradvány igénybevétele

1

Jogalkotás

15 560 677

13 298 039

450 000

1 812 638

2

Köztemető

366 396

366 396

3

Közfoglalkoztatás

2 917 893

2 617 500

300 393

4

Utak,hidak

2 041 671

2 041 671

5

Közvilágítás

1 426 000

1 426 000

6

Zöldterület-kezelés

865 737

865 737

7

Könyvtár

2 270 000

2 270 000

8

Egyéb szociális pénzbeli és természetbeni ellátás

3 391 000

3 391 000

9

Önkormányzat funkcióra nem számolható

450 000

450 000

10

Összesen:

29 289 374

23 658 843

2 617 500

450 000

450 000

-

-

-

2 113 031

5. melléklet az 1/2024. (II. 19.) önkormányzati rendelethez

2024. évi költségvetési kiadások feladatonként

adatok forintban

Megnevezés

Kiadás összesen

Személyi kiadások

Munkaadót terhelő jár.

Dologi kiadás

Ellátottak pénzb. jutt.

Átadott pénzeszköz

Felújítási kiadások

Finanszírozási kiadások

1

Jogalkotás

11 164 096

7 728 000

873 600

455 000

1 161 142

946 354

2

Köztemető

366 396

366 396

3

Közfoglalkoztatás

2 917 893

2 350 000

152 750

415 143

4

Utak,hidak

2 041 671

2 041 671

5

Közvilágítás

1 426 000

1 143 000

283 000

6

Zöldterület-kezelés

865 737

200 000

24 737

641 000

7

Könyvtár

1 197 200

510 000

57 200

630 000

8

Civil szervezetek működési támogatása

75 000

75 000

9

Közművelődési színterek támogatása

1 217 600

720 000

93 600

404 000

10

Egyéb szociális pénzbeli természetbeni ellátások

3 391 000

3 391 000

11

KÖH finanszírozás

436 025

436 025

12

Gyermekétkeztetés

348 796

348 796

13

VIT

18 040

18 040

14

Falugondnok

3 823 920

3 384 000

439 920

15

Összesen:

29 289 374

14 892 000

1 641 807

4 054 539

3 391 000

2 039 003

2 324 671

946 354

6. melléklet az 1/2024. (II. 19.) önkormányzati rendelethez

Foglalkoztatottak létszáma

önkormányzat

E-J fizetési osztály összesen

1

Közalkalmazottak összesen

1

munka törvénykönyve hatálya alá tartozó egyéb munkavállaló

közfoglalkoztatott

2

Egyéb

2

polgármester

1

helyi önkormányzati képviselő-testület tagja, képviselő-testület bizottságának tagja

1

alpolgármester

1

Választott tisztségviselők összesen

3

Foglalkoztatottak létszáma mindösszesen

6

7. melléklet az 1/2024. (II. 19.) önkormányzati rendelethez

A költségvetési hiány külső finanszírozására vagy a költségvetési többlet felhasználására szolgáló finanszírozási bevételek és kiadások működési és felhalmozási cél szerint (Ft)

Működési cél

Felhalmozási cél

Bevételek

0

0

Működési cél

Felhalmozási cél

Kiadások

0

0

8. melléklet az 1/2024. (II. 19.) önkormányzati rendelethez

2024. évi költségvetés előirányzat-felhasználási ütemterv

adatok forintban

jan.

febr.

márc.

ápr.

máj.

jún.

júl.

aug.

szept.

okt.

nov.

dec.

összesen

BEVÉTELEK

I.

Helyi önkormányzatok működési támogatása

1 971 570

1 971 570

1 971 570

1 971 570

1 971 570

1 971 570

1 971 570

1 971 570

1 971 570

1 971 570

1 971 570

1 971 573

23 658 843

II.

Egyéb működési célú támogatások

290 833

290 833

290 833

290 833

290 833

290 833

290 833

290 833

290 836

2 617 500

III.

Közhatalmi bevételek

110 000

110 000

110 000

120 000

450 000

IV.

Működési bevételek

50 000

50 000

50 000

50 000

50 000

50 000

50 000

50 000

50 000

450 000

V.

Felhalmozási bevételek

-

VI.

Működési célú átvett pénzeszközök

-

VII

Egyéb támogatások

-

KÖLTSÉGVETÉSI BEVÉTELEK ÖSSZESEN

1 971 570

1 971 570

1 971 570

2 422 403

2 422 403

2 312 403

2 312 403

2 312 403

2 422 403

2 432 403

2 312 403

2 312 409

27 176 343

VIII.

FINANSZÍROZÁSI BEVÉTELEK ÖSSZESEN

2 113 031

-

-

-

-

-

-

-

-

-

2 113 031

BEVÉTELEK ÖSSZESEN:

4 084 601

1 971 570

1 971 570

2 422 403

2 422 403

2 312 403

2 312 403

2 312 403

2 422 403

2 432 403

2 312 403

2 312 409

29 289 374

KIADÁSOK

I.

Személyi juttatások

950 000

950 000

950 007

1 337 999

1 337 999

1 337 999

1 337 999

1 337 999

1 337 999

1 337 999

1 337 999

1 338 001

14 892 000

II.

Munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó

93 340

93 340

93 340

152 050

152 050

152 050

152 050

152 050

152 050

152 050

152 050

145 387

1 641 807

III.

Dologi kiadások

159 000

215 000

365 000

321 000

285 000

324 467

493 055

265 000

356 000

350 000

510 000

411 017

4 054 539

IV.

Ellátottak pénzbeli juttatása

41 000

41 000

41 000

250 000

41 000

300 000

1 500 000

250 000

297 800

41 000

588 200

3 391 000

V.

Egyéb működési célú kiadások

66 905

66 905

66 905

81 905

81 905

81 905

81 905

81 905

66 905

66 905

66 906

1 228 047

2 039 003

VI.

Beruházások

-

VII.

Felújítások

2 324 671

2 324 671

VIII.

Egyéb felhalmozási célú kiadások

-

KÖLTSÉGVETÉSI KIADÁSOK ÖSSZESEN

1 310 245

1 366 245

1 516 252

2 142 954

1 897 954

1 896 421

2 365 009

3 336 954

4 487 625

2 204 754

2 107 955

3 710 652

28 343 020

IX.

FINANSZÍROZÁSI KIADÁSOK

946 354

946 354

KIADÁSOK ÖSSZESEN:

2 256 599

1 366 245

1 516 252

2 142 954

1 897 954

1 896 421

2 365 009

3 336 954

4 487 625

2 204 754

2 107 955

3 710 652

29 289 374

9. melléklet az 1/2024. (II. 19.) önkormányzati rendelethez

Költségvetési évet követő három év tervezett bevételei és kiadásai

adatok forintban

Bevételek

Kiadások

Működési

2025 év

2026. év

2027. év

Működési

2025. év

2026. év

2027. év

I.

Működési célú támogatások államháztartáson belülről

26 276 343

28 000 000

29 000 000

I.

Személyi jellegű juttatások

14 892 000

15 000 000

16 000 000

III.

Közhatalmi bevételek (helyi adók)

450 000

500 000

555 000

II.

Munkaadót terhelő járulékok

1 641 807

1 650 000

1 700 000

IV.

Működési bevételek

450 000

517 207

150 000

III.

Dologi kiadások

4 054 539

6 000 000

6 500 000

VI.

Működési célú átvett pénzeszközök

1 862 207

IV.

Ellátottak pénzbeli juttatása

3 391 000

3 500 000

3 700 000

VIII.

Finanszírozási bevételek

2 113 031

4 632 793

4 632 793

V.

Egyéb működési célú kiadások

2 039 003

2 500 000

3 000 000

IX.

Finanszírozási kiadások

946 354

1 200 000

1 300 000

Összesen működési bevétel

29 289 374

33 650 000

36 200 000

Összesen műk.kiadás

26 964 703

29 850 000

32 200 000

Felhalmozási célú

Felhalmozási célú

II.

Felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről

VI.

Beruházás

1 300 000

2 000 000

V.

Felhalmozási bevételek

VII.

Felújítás

2 324 671

2 500 000

2 000 000

VII.

Felhalmozási célú átvett pénzeszközök

VIII.

Egyéb felhalmozási célú pénzeszköz átadás

Összesen felhalmozási célú bevétel

-

-

-

Összes felhalmozási kiadás

2 324 671

3 800 000

4 000 000

Mindösszesen bevétel

29 289 374

33 650 000

36 200 000

Mindösszesen kiadás

29 289 374

33 650 000

36 200 000

10. melléklet az 1/2024. (II. 19.) önkormányzati rendelethez

Az önkormányzat több évre kiható kötelezettségvállalásának

adatok forintban

Megnevezés

Tárgy

Lejárat

2024

További évek

Baranya-Víz Zrt.

Víz díj

Határozatlan

25 000

75 000

Groupama Biztosító

Vagyon biztosítás

Határozatlan

82 500

180 000

Tarr Kft.

Internet szolgáltatás

Határozatlan

100 000

300 000

Összesen:

207 500

555 000

11. melléklet az 1/2024. (II. 19.) önkormányzati rendelethez

Az európai uniós forrásból finanszírozott támogatással megvalósuló programok, projektek kiadásai, bevételei, valamint a helyi önkormányzat ilyen projektekhez történő hozzájárulásai (Ft)

Projekt megnevezése: …

Eredeti előirányzat

K1. Személyi juttatások

K2. Munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó

K3. Dologi kiadások

K4. Ellátottak pénzbeli juttatásai

K5. Egyéb működési célú kiadások

K6. Beruházási kiadások

K7. Felújítások

K8. Egyéb felhalmozási célú kiadások

K1-K8. Költségvetési kiadások ÖSSZESEN

B16 Működési célú támogatások fejezeti kezelésű előirányzatok EU-s programokra és azok hazai társfinanszírozásától

B25 Felhalmozási célú támogatások fejezeti kezelésű előirányzatok EU-s programokra és azok hazai társfinanszírozásától

B63 Működési célú átvett pénzeszközök Európai Uniótól

B73 Felhalmozási célú átvett pénzeszközök Európai Uniótól

B1-7 A helyi önkormányzat projekthez történő hozzájárulása

B1-B7 Költségvetési bevételek

B8 Finanszírozási bevételek

BEVÉTELEK ÖSSZESEN

12. melléklet az 1/2024. (II. 19.) önkormányzati rendelethez

Az Önkormányzat által nyújtott közvetett támogatások

Ellátottak térítési díjának, kártérítésének méltányossági alapon történő elengedése

Kedvezményt nem nyújt

Lakosság részére lakásépítéshez, lakásfelújításhoz nyújtott kölcsönök elengedése

Kedvezményt nem nyújt

Helyi adónál biztosított kedvezmény, mentesség összege

A helyi adónál a jogszabályban meghatározott mentességeket biztosítja az önkormányzat

Helyiségek, eszközök hasznosításából származó bevételből nyújtott kedvezmény, mentesség összege

Kedvezményt nem nyújt

Egyéb

Az Önkormányzat ingyenes használatot biztosít a helyi civil szervezeteknek, sportszervezeteknek a helyiségek használatára.

13. melléklet az 1/2024. (II. 19.) önkormányzati rendelethez

Beruházások és felújítások

Rovat megnevezése

Rovat-szám

összeg (Ft)

1

… tervek

2

Immateriális javak beszerzése, létesítése

K61

3

… beruházás

4

Ingatlanok beszerzése, létesítése

K62

5

Informatikai eszközök beszerzése

6

Informatikai eszközök beszerzése, létesítése

K63

7

... eszközbeszerzés

8

Egyéb tárgyi eszközök beszerzése, létesítése

K64

9

Beruházási célú előzetesen felszámított általános forgalmi adó

K67

10

Beruházások összesen

K6

11

utak felújígtása

2 324 671

12

Ingatlanok felújítása

K71

2 324 671

13

Felújítási célú előzetesen felszámított általános forgalmi adó

K74

14

Felújítások

K7

2 324 671

15

Beruházások és felújítások összesen

K6-K7

2 324 671

14. melléklet az 1/2024. (II. 19.) önkormányzati rendelethez

Többéves kihatással járó kötelezettségvállalások és saját bevételek (Ft)

Rovat megnevezése

Rovat-szám

adósságot keletkeztető ügylet kezdő időpontja

adósságot keletkeztető ügylet lejárati időpontja

adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettségek

Hosszú lejáratú hitelek, kölcsönök felvétele

B8111

ebből: pénzügyi vállalkozás

B8111

Likviditási célú hitelek, kölcsönök felvétele pénzügyi vállalkozástól

B8112

Rövid lejáratú hitelek, kölcsönök felvétele

B8113

ebből: pénzügyi vállalkozás

B8113

Hitel-, kölcsönfelvétel államháztartáson kívülről

B811

Forgatási célú belföldi értékpapírok beváltása, értékesítése

B8121

ebből: befektetési jegyek

B8121

Forgatási célú belföldi értékpapírok kibocsátása

B8122

Befektetési célú belföldi értékpapírok beváltása, értékesítése

B8123

ebből: kárpótlási jegyek

B8123

Befektetési célú belföldi értékpapírok kibocsátása

B8124

Belföldi értékpapírok bevételei

B812

Forgatási célú külföldi értékpapírok beváltása, értékesítése

B821

Befektetési célú külföldi értékpapírok beváltása, értékesítése

B822

Külföldi értékpapírok kibocsátása

B823

Külföldi hitelek, kölcsönök felvétele

B824

ebből: nemzetközi fejlesztési szervezetek

B824

ebből: más kormányok

B824

ebből: külföldi pénzintézetek

B824

Külföldi finanszírozás bevételei

B82

Rovat megnevezése

Rovat-szám

saját bevételek 2024.

saját bevételek 2025.

saját bevételek 2026.

saját bevételek 2027.

helyi adóból és a települési adóból származó bevétel

B3

450 000

450 000

450 000

450 000

önkormányzati vagyon és az önkormányzatot megillető vagyoni értékű jog értékesítéséből és hasznosításából származó bevétel

B5

osztalék, a koncessziós díj és a hozambevétel

B5

tárgyi eszköz és az immateriális jószág, részvény, részesedés, vállalat értékesítéséből vagy privatizációból származó bevétel

B5

bírság-, pótlék- és díjbevétel

B3

kezesség-, illetve garanciavállalással kapcsolatos megtérülés

B6-B7

ÖSSZESEN:

B3

450 000

450 000

450 000

450 000