Tékes Község Önkormányzat Képviselő-testülete 15/2008.(XI.21.) önkormányzati rendelete

A falugondnoki szolgálatról

Hatályos: 2013. 11. 29- 2017. 03. 09

Tékes  Község Önkormányzata Képviselő-testülete

15/2008. (XI.21.) rendelete

A falugondnoki szolgálatról


Tékes Község Önkormányzata Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvényben biztosított jogkörében eljárva – figyelemmel a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások igénybevételéről szóló 9/1999. (XI. 24.) SZCSM rendeletben valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális intézmények szakmai feladatairól és működésük feltételeiről szóló 1/2000. (I. 7.) SZCSM. rendeletben foglaltakra - a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Sztv.) 92. §-ának (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a tanyagondnoki szolgálatról (továbbiakban: falugondnoki szolgálat) az alábbi rendeletet alkotja:

Általános rész

1.§.


Tékes község önkormányzatának képviselő-testülete 2009. január 01-től Falugondnoki szolgálatot hoz létre és működtet a 2.§-ban meghatározott célok megvalósítása érdekében.


A RENDELET CÉLJA, ALAPELVEI


2.§


(1) A rendelet célja, hogy az önkormányzat a falugondnoki szolgálat működtetésével Tékes  község az intézményhiányból eredő hátrányokat enyhítse; segítse az alapvető szükségletek kielégítését segítő szolgáltatásokhoz, közszolgáltatásokhoz valamint egyes alapszolgáltatásokhoz való hozzájutást; az egyéni és közösségi szintű igények kielégítéséhez segítséget nyújtson, biztosítva ezáltal a lakossági életfeltételek javítását.


(2) A rendelet az életminőség javítása érdekében meghatározza a falugondnoki szolgáltatás által ellátandó feladatokat és azok mértékét, módját, a szolgáltatás rendszerét, szervezetét és a szolgáltatáshoz való hozzájutás feltételeit, módját.


A RENDELET HATÁLYA

3.§


(1) A rendelet hatálya Tékes, Tarrós, ÁG községek közigazgatási területén lakóhellyel vagy  vagy tartózkodási hellyel rendelkező

      a) magyar állampolgárokra,

      b) bevándoroltakra és letelepedettekre,

      c) hontalanokra,

      d) magyar hatóság által menekültként elismert személyekre,

      e) a hajléktalanokra


A FALUGONDNOKI SZOLGÁLTATÁS FELADATAI


4.§


(1) A falugondnoki szolgáltatás számára meghatározott, közvetlen személyes szolgáltatások körébe tartoznak

  1. az alapfeladatok ellátása,
  2. a  kiegészítő feladatnak minősülő lakossági szolgáltatások ellátása,

c)   az önkormányzati feladatok megoldását segítő, közvetett szolgáltatások biztosítása.


(2) Alapfeladatnak minősül:

a) közreműködés

  • az étkeztetésben,
  • a házi segítségnyújtásban,
  • a családsegítésben,
  • a közösségi és szociális információk szolgáltatásában;

b) az egészségügyi ellátáshoz való hozzájutás biztosítása,

c) az óvodáskorú, iskoláskorú gyermekek szállítása,

d) egyéb szállítási feladatok.


 (3) Kiegészítő feladatnak minősülő lakossági szolgáltatások:

  • a közösségi, művelődési, sport- és szabadidős tevékenységek szervezése, segítése (különösen színház és múzeum látogatás, kirándulás, gyógy- és egyéb fürdőlátogatás, helyi rendezvények, környező települések rendezvényein a részvétel biztosítása, könyvtári-, video-, DVD- kölcsönzés, sporteseményre szállítás),
  • egyéb lakossági szolgáltatások (különösen bevásárló utak szervezése, háztartási gépek, berendezések javításának intézése, vetőmag-, táp-, terménybeszerzés, piacra, vásárra, beteglátogatásra szállítás, a tömegközlekedés és a csatlakozások eléréséhez segítségnyújtás, hozzátartozók szállítása temetésre, ballagásra, esküvői rendezvényre, egyéni hivatalos ügyek intézése bíróságon, közjegyzőnél, földhivatalban, stb.).


(4) Az önkormányzati feladatok megoldását segítő, közvetett szolgáltatások:

 -    az önkormányzati információk közvetítése a lakosság részére,

  • a falugondnoki szolgálat működtetésével kapcsolatos teendők ellátása,



  • egyéb önkormányzati feladatokban való közreműködés (különösen árubeszerzés az   önkormányzat részére, a közhasznú, közcélú foglalkoztatottak, közmunkaprogramban résztvevők tevékenységének koordinálása, távolabbi munkaterületre történő kiszállításuk, a köztemető és a közterületek rendezettségének, tisztaságának figyelemmel kísérése).

5.§


Hatáskör



  1. A falugondnok által nyújtott szolgáltatás működési engedélyhez kötött tevékenység
  2. A falugondnokot aTékes község  képviselő testülete nevezi ki és menti fel minősített szavazati aránnyal. A falugondnok közalkalmazotti jogviszonyban áll, így munkajogilag a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény az irányadó. A falugondnokot a lakósság választja meg  falugyűlésen titkos szavazással az előzetesen kiirt pályázatra beadott jelentkezők közül.
  3. A falugondnok felett az egyéb munkáltatói jogokat a Tékes község polgármestere gyakorolja
  4. A falugondnoki szolgáltatás igénybevételének elbírálásáról átruházott határkörben Tékes község  polgármestere dönt
  5. a falugondnok az elvégzett munkájáról minden év március 31-ig köteles beszámolni közmeghallgatáson (Ág, Tarrós és Tékes községekben). Tékes község képviselő testülete felé pedig negyedévente az általa vezetett munkanapló alapján szóban beszámol. A falugondnok részt vesz valamennyi testületi ülésen


6.§


A szolgáltatás tartalma


  1. A falugondnoki szolgáltatás keretében nyújtott szociális ellátási feladatokat a szakmai program részletesen tartalmazza a rendelet 1. sz. mellékleteként.
  2. A szakmai program tartalmát a személyes gondoskodást nyújtó szociális intézmények szakmai feladatairól és működési feltételeiről szóló módosított 1/200.(I.07.) SZCSM rendelet 39.§(5) bekezdése határozza meg.


7.§


  1. A falugondnoknak elsősorban az alapellátáshoz kapcsolódó  szolgáltatási feladatokat kell ellátnia.


A többi feladatot úgy kell ellátni, hogy az alapellátáshoz kapcsolódó feladatellátással ne ütközzön.


Az egyéb nem kötelező  szolgáltatási feladatokat csak akkor láthatja el, ha az a kötelező feladatok ellátását nem veszélyeztetik.


A kötelezően ellátandó feladatok rangsorolását a falugondnok végzi, míg a többi feladat esetében, amennyiben rangsorolni kell a polgármester dönt.


     (2) A falugondnok által biztosított alapfeladatnak minősülő szolgáltatások – beleértve a

           szállítási szolgáltatást is - térítésmentesen vehetők igénybe.


     (3) A kiegészítő feladatnak minősülő lakossági szolgáltatások igénybevételéért térítési díjat kell fizetni, melyet a szállítási szolgáltatás teljesítését követően utólag kell a falugondnoknál megfizetni A fizetendő térítési díjat a 2. számú melléklet tartalmazza.

      A térítési díjat minden évben a költségvetési rendeletben kell meghatározni.


ELJÁRÁSI RENDELKEZÉSEK


A falugondnoki szolgáltatás igénybevétele


  1. §


(1) A rendeletben szereplő szolgáltatások iránti kérelmet a falugondnoknál vagy a Polgármesteri Hivatalban kell írásban vagy szóban előterjeszteni, melyről a falugondnok a  3. számú melléklet szerinti nyilvántartást köteles vezetni.


(2) A szolgáltatás biztosításáról vagy a kérelem elutasításáról, a szolgáltatás tartalmáról, a fizetendő térítési díjról a falugondnok köteles az igénylőt haladéktalanul tájékoztatni.


(3) A falugondnok elsősorban az alapfeladatnak minősülő szolgáltatásokat köteles ellátni, a kiegészítő feladatnak minősülő lakossági szolgáltatások és az önkormányzati feladatok megoldását segítő, közvetett szolgáltatások csak akkor teljesíthetők, ha azok biztosítása az alapfeladatok ellátását nem veszélyezteti.


(4) A szállítási szolgáltatás  igénybevételére vonatkozó igényeket a 4. számú melléklet szerinti igénylőlapon kell bejelenteni.


A falugondnoki szolgálat ellátása


  1. §


 (1) A falugondnoki szolgáltatás folyamatos biztosítása nem szüneteltethető, a falugondnok távolléte esetében helyettesítéséről a polgármester köteles gondoskodni.


(2) A falugondnok feladatai ellátásához szükséges személy- és áruszállításra alkalmas, érvényes műszaki vizsgával és CASCO biztosítással rendelkező üzemképes gépjárművet és mobiltelefont az Önkormányzat biztosítja. A gépjármű üzemképes állapotáért a falugondnok a felelős, aki a gépjármű rendellenes használatából, valamint a falugondnok hibájából a gépjárműben vagy idegen dologban keletkezett károkért anyagi felelősséggel tartozik. A gépjármű üzemeltetésére vonatkozó szabályzatot az 5. sz. melléklet tartalmazza.


ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK


10.  §


(1) Ez a rendelet kihirdetése napján lép hatályba.


(2) A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.



Tékes, 2013. november 27.

                                                                                                         

Máté Gábor                                                    Jónás István

                                               polgármester                                                          jegyző



A rendelet kihirdetve:Tékes, 2013. november 29.


                                                Jónás István

                                                   jegyző





1. sz. melléklet

Falugondnoki szolgáltatás


Tékes községben

a falugondnoki szolgáltatás szakmai programja


Tékes község a lakosság jólétének biztosítása, a közlekedési nehézségekből fakadó hátrányok leküzdése érdekében falugondnoki szolgálatot működtet 2009. január 01. napjától. Az önkormányzat a falugondnoki szolgálat (a továbbiakban: Szolgálat) mint alapellátást nyújtó szociális szolgáltatás szakmai programját az alábbiak szerint fogadja el.


  A szolgáltatás célja, feladata, az ellátottak köre


A Szolgálat szociális és egyéb közösségi feladatokat lát el Tékes, Ág és Tarrós községek  valamennyi lakója számára. Működésének célja a szociális biztonság megteremtése, a közlekedési és egyéb települési hátrányok csökkentése.


A falugondnoki szolgálat keretében ellátandó feladatok, igénybe vehető szolgáltatások


Alapellátás keretében:


Étkeztetésben való közreműködés:

A Szolgálat a rászorultak részére igény esetén  az ebédet házhoz szállítja (nem szociális étkeztetésről van szó) a Vásárosdombói Általános Iskola konyhájáról. Az igénylőnek csereéthordót kell biztosítani. Ezen szolgáltatás térítés mentes.


Közreműködés a házi segítségnyújtásban:

Házi segítségnyújtás keretében biztosítja az Önkormányzat az ellátást igénybe vevő részére a napi, heti, havi rendszerességgel és alkalmanként a szociálisan rászoruló idős, beteg személy ellátását:

            Házának tisztán tartását (kaszálás, hó eltakarítás

            Tüzelőjének biztosítását (favágás)

            Gyógyszerének beszerzését és kiszállítását

            Bevásárlás szervezését

Postai szolgáltatás elvégzését (csekkek feladása, újság beszerzése, levelek feladása,   csomagok elhozása)


A házi segítségnyújtáshoz kapcsolódó falugondnoki szolgáltatás térítésmenetes


Családsegítésben való közreműködés:


A családsegítésben való közreműködés során a falugondnoki szolgálat biztosítja esetenként

            A családgondozóhoz való szállítást

            Ellátott, illetve családja szállítása nevelési, pszichológiai, egyéb tanácsadásra

            A lakóssággal és a családsegítő szolgálattal valófolyamatos kapcsolattartás

A családsegítéshez kapcsolódó falugondnoki szolgáltatás ingyenes


Közösségi és szociális információk szolgáltatásában közreműködés


Egészségügyi ellátáshoz való hozzájutás biztosítása

Betegek háziorvoshoz, illetve egyéb egészségügyi intézménybe történő szállítása, amely       jelenti  az ellátott szállítását a településtől az intézményig és onnan vissza a lakóhelyre való szállítást.

Háziorvosi rendelésre hetente 2 alkalommal történik a szállítás, míg egyéb egészségügyi intézményekbe kéthetente egyszer. Az időpontokat a háziorvossal való egyeztetés alapján kell meghatározni.

Szolgáltatás igénybevétele ingyenes.


Óvodáskorú , iskoláskorú gyermekek szállítása


Naponta 1 forduló megtétele, iskolás gyermekek részére. (Ág és Tarrós községből az általános iskolások szállítása Vásárosdombóra), valamint Ágról és Tékesről a középiskolások szállítása Vásárosdombóra a Sásdi illetve Dombóvári csatlakozáshoz.

Szolgáltatás igénybevétele ingyenes.


Egyéb szállítási feladatok


Igény esetén gyermekek szállítása (pl. logopédia, stb),

Napi rendszerességgel egyéb lakossági szolgáltatások biztosításában való közreműködés, egyéb hivatalos ügyek ügyintézésében való közreműködés, lakossági igények továbbítása (pl. a Vásárosdombói Közös Önkormányzati Hivatal felé a hivatalos iratok továbbítása a lakósságtól illetve a Vásárosdombói Közös Önkormányzati Hivatal a lakósság felé.

A szolgáltatás igénybevétele ingyenes.


Kiegészítő feladatnak minősülő lakossági szolgáltatások


Kórházi, szociális otthoni, stb. látogatás céljára történő szállítás, illetve családi eseményekre történő szállítás, egyéb hivatalos ügyek (pl. földhivatal, illetékhivatal, stb.)

Az ilyen esetekben minden esetben térítési díjat kell fizetni, melynek összege 50 Ft/km, és 15 percet meghaladó várakozás esetén 50 Ft/perc.(Betegként való kórházi, orvosi szakrendelésre történő szállítás esetén várakozási díj nincs.)

A szolgáltatás általában csak egyszerre, csak egy intézményt, vagy szállítási helyet érintő több- legalább 4 fő – igény esetén nyújtható, egyedi igények csak kivételes esetben teljesíthetők.

A falugondnok számára e szolgáltatás nem kötelező feladat.


Önkormányzati, illetve hivatali szinten szervezett rendezvényekre való szállítás.

E szolgáltatás a falugondnok részére kötelezően ellátandó feladat és térítésmentes.


Önkormányzati rendezvények, összejövetelek szervezésével, lebonyolításával kapcsolatos feladatok: A falugondnoki szolgálat feladata az önkormányzati rendezvények szervezésében, lebonyolításában való részvétel. A falugondnok a szervezésben, lebonyolításban való részvétel konkrét feladatait a polgármester irányításának megfelelően látja el.

Közösségi , művelődési, sport-és szabadidős tevékenységek szervezése, segítése.


A Falugondnoki szolgálat részt vesz a tömegközlekedéshez való csatlakozás hozzásegítéséhez, ami térítésköteles szolgáltatás.


Esetenként a nyugdíjas klub, kisebbségi önkormányzat szállítása rendezvényekre, mely a falugondnok részére kötelező feladat előzetes polgármesteri engedélyezés alapján.

E szolgáltatás térítésköteles.


Az önkormányzati feladatok megoldását segítő, közvetett szolgáltatások


Önkormányzati információk közvetítése a lakosság részére

A falugondnoki szolgálat működtetésével kapcsolatos teendők ellátása

Egyéb önkormányzati feladatokban való közreműködés (árubeszerzés az önkormányzat részére, a közhasznú, közcélú és közmunkaprogramban résztvevő munkavállalók munkájának koordinálása, távolabbi munkaterületre történő szállításuk, a közterületek rendezettségének, tisztaságának figyelemmel kisérése


Feladatai ellátásához rendelkezésére áll egy közlekedésre, személy- és szűkebb körben áruszállításra is alkalmas gépkocsi. Munkáját segíti továbbá a mobiltelefon.


 Ellátás igénybe vételének módja

A szolgáltatások iránti igényt rendszeres szállítási szolgáltatás esetén közvetlenül az indulás előtt a falugondnoknál kell bejelenteni. A gépkocsi az autóbuszmegállóból indul és oda érkezik vissza, miután valamennyi utas célját elérte. Indokolt esetben (pl. idős, mozgásában gátolt beteg) előzetes jelzésre a falugondnok dönt a háztól, illetve házhoz való szállításról.


Egyedi szállítási igényt – az igény felmerülésekor, lehetőség szerint az indulás előtt néhány nappal  - a polgármesternél kell kérni.


A házi segítségnyújtás iránti igényt a polgármesternél kell benyújtani, az erre a célra rendszeresített nyomtatványon. A házi segítségnyújtás iránti kérelemről a képviselő-testület dönt.


A Szolgálat által nyújtott szolgáltatások – kivéve a házi segítségnyújtást – a település lakossága számára térítésmentesek.


IV. A szolgáltatás közzétételének módja, az ellátottak jogainak védelmével kapcsolatos intézkedések, a szolgáltató és igénybevevő közötti kapcsolattartás módja

A Szolgálat működését szabályozó dokumentumok – szociális rendelet ide vonatkozó rendelkezései, ezen szakmai program, a képviselő-testület egyedi döntései – nyilvánosak. Az érintettek tájékoztatása érdekében ezeket a hirdetőtáblára ki kell tenni.


A Szolgálat szállítási feladatait tartalmazó időszakos (heti) programot (menetrend) a falugondnok elkészíti és a hirdetőtáblára kifüggeszti a hét utolsó napján. A program tartalmazza a rendszeres szolgáltatások esetén a falubusz indulási idejét, célját, továbbá az előre tervezett alkalmi programra vonatkozó információkat: program célja, ideje, a jelentkezés feltételei, résztvevők maximális száma. Fel kell továbbá tüntetni a polgármester és a falugondnok elérhetőségét biztosító (mobil) telefonszámokat.


A falugondnok feladata, hogy az általa nyújtott szolgáltatások iránti igényeket folyamatosan felmérje, népszerűsítse, ajánlja.


A falugondnok tevékenységéről munkanaplót vezet, melyet a polgármester hetente ellenőriz. A munkanaplóval egyező menetlevelet kell vezetnie. A munkanapló tartalmazza a falugondnok által végzett egyes tevékenységfajtákat és az arra fordított időt. A munkanaplót és a menetlevelet a negyedéves beszámolóra köteles beterjeszteni.


A falugondnok negyedévente beszámolót tart a képviselő-testület előtt a Szolgálat működéséről, javaslatot tesz a szolgáltatások bővítésére, tartalmának megváltoztatására. A képviselő-testület ülésein részt vesz a falugondnok.


Az évente tartott közmeghallgatáson megtárgyalja a képviselő-testület a falugondnoki szolgáltatás egy évi működésének tapasztalatait, ahol lehetőség nyílik arra is, hogy a lakosság tegyen javaslatot a szolgáltatás tartalmának, körülményeinek változtatására.


A falugondnok tevékenysége, valamennyi döntése ellen a polgármesternél lehet panasszal élni, aki az ügy körülményeinek kivizsgálása után írásban közli döntését a panaszt tevővel, aki amennyiben nem fogadja el a választ, a képviselő-testülethez fordulhat. A panasz ügyében a képviselő-testület soron következő ülésén, de legkésőbb a panasz előterjesztésétől számított 30 napon belül döntést hoz.

A szolgáltatások biztosítása során mindvégig úgy kell eljárni, hogy az igénybe vevők emberi, állampolgári jogai ne sérüljenek. Mindenkor az egyenlő bánásmód elvét kell követni, az egyes szolgáltatásokat a településen lakó minden személy számára biztosítani kell, azonos feltételekkel.


A falugondnok munkáját az önkormányzat elismeri, vele szemben mindig úgy kell eljárni, hogy önbecsülése ne sérüljön. A falugondnokot elvégzett munkája alapján a polgármester mint közvetlen felettese értékeli.


A falugondnok a tevékenysége során az általa okozott kárért a közalkalmazotti törvény, illetőleg a munka törvénykönyve szabályai szerint felelős.

 
A falugondnok a szociális szolgáltatás ellátása során sem az ellátottaktól, sem az ellátottak érdekében más személytől előnyt, szolgáltatást, ellenértéket nem kérhet és nem fogadhat el.


V. A szervezet, létszám és szakképzettség, az egyes feladatok ellátása


A Szolgálat feladatait egy személyben a falugondnok látja el. Személyét a falugyűlés nyílt titkos szavazással választja, a képviselő-testület nevezi ki és az egyéb munkáltatói jogokat felette a polgármester gyakorolja. Munkáját a polgármester közvetlen irányításával végzi, a polgármester által készített munkaköri leírás, a helyi szociális rendelet, ezen szakmai program, a képviselő-testület határozatai és az általa készített heti menetrend alapján. Munkaideje kötetlen, heti 40 óra.

A Falugondnok részére a Közalkalmazottak jogállására vonatkozó törvény az irányadó, mind juttatásokban, mind kötelezettségekben, mind a munkaidőre vonatkozóan.

A falugondnok elsősorban a kötelező feladatok ellátására vonatkozó igényeket kell, hogy kielégítse a törvényes munkaidőben, illetve a lehetséges túlóra kereten belül.  Ezen felüli feladatok csak megbízás alapján másik gépkocsi vezető végezheti el a vállalt feladatokat.

A falugondnok köteles kinevezését követő 1 éven belül a falugondnoki tanfolyamot elvégezni.


Helyettesítéséről a polgármester megfelelő személy megbízásával gondoskodik.



Munkája ellátása érdekében kapcsolatot tart a lakossággal, a polgármesterrel (Ág, Tarrós, Tékes), a képviselő-testülettel, illetőleg a Vásárosdombói Közös Önkormányzati Hivatallal.




2. számú melléklet

A FALUGONDNOKI SZÁLLÍTÁSI SZOLGÁLTATÁSÉRT

FIZETENDŐ TÉRÍTÉSI DÍJ


Tékes Község Önkormányzata Képviselő-testülete a kiegészítő feladatnak minősülő lakossági szolgáltatások falugondnoki szolgálat által biztosított szállítási térítési díját 2009. január 1-jétől

50- Ft/km

összegben határozza meg, melyet a gépjárműben utazó személyek számától függetlenül a szolgáltatás teljesítését követően kell utólag megfizetni.





3. számú melléklet


NYILVÁNTARTÁS

a falugondnoki szolgáltatás iránti kérelmekről


Sor-

szám

Bejelentő neve

Lakcíme

Bejelentés

időpontja

Az igényelt szolgáltatás

tartalma, időpontja

Megjegyzés












































































































4. számú melléklet



FALUGONDNOKI  GÉPJÁRMŰ  IGÉNYLÉSE



Az igénylő neve, címe: ____________________________________________________

Igénylés időtartama:  _____ év _________ hó _____ nap ______ óra _______ perctől

                                   _____ év _________ hó _____ nap ______ óra _______ percig


Indulás helye: ________________________________________


Útvonal: _________________________________________________________________

_________________________________________________________________________


Az utazás célja: ___________________________________________________________

_________________________________________________________________________


A gépjárművel utaznak: ___________________________________________________

_________________________________________________________________________


Alulírott igénylő tudomásul veszem, hogy a gépjármű használatáért ______Ft/km

szolgáltatási díjat kell fizetnem.


Dátum: ____________________

                                                                                                 _________________________

                                                                                                          igénylő aláírása



A fenti időpontra kérelmező részére a gépjárművet (megfelelő aláhúzandó)


BIZTOSÍTOM                                                      NEM BIZTOSÍTOM



Dátum: _______________________



___________________________                                             _________________________

             falugondnok                                                                      polgármester