Tékes Község Önkormányzat Képviselő-testülete 1/2012.(I.2.) önkormányzati rendelete

A helyi iparűzési adóról

Hatályos: 2012. 01. 02- 2015. 12. 31

Tékes községi Önkormányzat Képviselő-testületének

1./2012.(I.2.) számú

r e n d e l e t e

helyi iparűzési adó bevezetéséről


Tékes Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi adókról szóló többször módosított 1990. évi C törvény alapján, illetve a helyi önkormányzatok és szerveik, a köztársasági megbízottak, valamint egyes centrális alárendeltségű szervek feladat- és hatásköreiről szóló 1991. évi XX. törvény 138. § (3) bekezdés b.) pontja értelmében 2012. január 2. napjától helyi iparűzési adót vezet be, és ennek okán az alábbi rendeletet alkotja.


1.§.


/1/ Adóköteles az önkormányzat illetékességi területén állandó vagy ideiglenes jelleggel végzett vállalkozási tevékenység / a továbbiakban : iparűzési tevékenység /


/2/ Az adó alanya a vállalkozó.

2.§.


/1/ Adóköteles iparűzési tevékenység: a vállalkozó e minőségében végzett nyereség - illetőleg jövedelemszerzésre irányuló tevékenysége.


3.§.


/1/ Az adókötelezettség az iparűzési tevékenység megkezdésének napjával keletkezik, és a tevékenység megszüntetésének napjával szűnik meg.


4.§.


/1/ Az adó alapja állandó jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén a nettó árbevétel, csökkentve az eladott áruk beszerzési értékével, a közvetített szolgáltatások értékével, az anyagköltséggel.


/2/ Az ideiglenes jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetében az adót a tevékenység végzésének naptári napjai alapján kell megállapítani. Minden megkezdett nap egy napnak számít.


5.§.


/1/ Az adó évi mértéke állandó jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén a 4.§. /1/ pontjában meghatározott adóalap 1%-a.

/2/ Ideiglenes jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén az adóátalány naptári naponként 1000,- Ft.


Az adóelőleg megállapítása és az adó

megfizetése

6.§.


/1/ A vállalkozó a helyi iparűzési adó fizetési kötelezettségének teljesítése érdekében adóelőleget köteles fizetni.


/2/Az az adóalany, aki tevékenységét az év második felében kezdi meg a község illetékességi területén, abban az évbe előleg fizetési kötelezettség nem terheli.


/3/ Az adóelőleg összege:

a) ha az adóévet megelőző adóév időtartama 12 hónapnál nem rövidebb, az adóévet megelőző adóév adójának megfelelő összeg;

b) ha az adóévet megelőző adóév 12 hónapnál rövidebb, akkor a megelőző adóév adójának az adóévet megelőző adóév naptári napjai alapján adóévet számított összege;

c) az adóköteles tevékenységét az önkormányzat illetékességi területén az adóév közben kezdő vállalkozónál, vagy ha az önkormányzat az adót első alkalommal vagy év közben vezeti be, az adóévre bejelentett várható adó összege.


/4/ A megállapított adóelőleget és az éves adókötelezettség különbözetét a tárgyévet követően az éves bevallásban kell elszámolni. A különbözetet a bevallásra előírt időpontig kell megfizetni, illetőleg ettől az időponttól lehet visszaigényelni. Ugyanígy számol el az adóalany akkor is, ha megszűnése miatt év közben köteles adóbevallást adni.


7.§.


/1/ Az adóalany terhére az adóhatóság által megállapított helyi iparűzési adó évi két részletben fizethető meg.


/2/ Az adóelőleg és az adó megfizetésének esedékességét az adózás rendjéről szóló törvény állapítja meg.


A rendelet hatályára vonatkozó záró rendelkezések

8.§.


/1/ A befolyt iparűzési adó összegéről az önkormányzat évente köteles a költségvetési beszámoló részeként a település lakosságát tájékoztatni.


Értelmező rendelkezések

9.§.


/1/ Önkormányzat illetékességi területe: az önkormányzat közigazgatási határa által behatárolt bel- és külterületet magába foglaló térség, melyre az önkormányzati hatáskör kiterjed.


/2/ Állandó lakos: a Htv. 52. § 21. pontja szerint.

/3/ Nettó árbevétel: a Htv. 52. § 22. pontja szerint.

/4/ Vállalkozó: a Htv. 52.§. 26. pontja szerint.


Záró rendelkezések

10.§


Jelen rendelet a kihirdetése napján lép hatályba.


Kelt: Tékes, 2012. január 2.


            Máté Gábor                                                                    Jónás István 

            polgármester                                                                    körjegyző


Kihirdetve:  Tékes, 2012. január 2.                                            Jónás István

                                                                                                    körjegyző