Hobol Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2017. (X. 4.) önkormányzati rendeletének indokolása

a településfejlesztéssel és településrendezéssel összefüggő partnerségi egyeztetésről

Hatályos: 2017. 10. 04

Hobol Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2017. (X. 4.) önkormányzati rendeletének indokolása

2017.10.04.
a településfejlesztéssel és településrendezéssel összefüggő partnerségi egyeztetésről
Részletes indokolás
Az 1–15. §-hoz és az 1. melléklethez
A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény (Jat.) 18. §-a szerint a Képviselő-testületet tájékoztatni kell a javasolt szabályozás szükségességéről, továbbá ismertetni kell a jogi szabályozás várható hatásait. A jogszabály tervezetét az alábbiakkal indokolom:
ÁLTALÁNOS INDOKOLÁS
1. §
A 1. §-ban ismertetésre kerül a rendelet területi és tárgyi hatálya, a településfejlesztési és településrendezési dokumentumok partnerségi egyeztetetési eljárásban alkalmazandó jogszabályok köre.
2. §
A rendelet 2. §-ába értelmező rendelkezések kerültek. Meghatározásra kerül, hogy a rendelet alkalmazásában ki tekinthetők partnernek.
A településfejlesztési és településrendezési dokumentumok taxációját is tartalmazza a §.
3. §
A §-ban a partnerek tájékoztatása során alkalmazandó hagyományos, illetve elektronikus tájékoztató felületek kerültek meghatározásra.
4. §
A partnerek tájékoztatásának elősegítése érdekében szükséges az Önkormányzat honlapján közzétenni az értelmezéshez szükséges mértékben részletezett előzetes tájékoztatást és a munkaközi tájékoztatás véleményezési dokumentumait (tervezetek: rendelettervezet, tervlapok illetve egyéb magyarázó ábrák, műszaki leírások). A rendeletalkotó partner írásbeli kérelme esetében külön tájékoztatás nyújtására is lehetőséget ad.
5. §
A lakossági fórum polgármester által történő összehívására legkorábban a véleményezési dokumentáció (tervezet) hirdetőfelületen, helyi lapban és honlapon történő megjelenését követő 8. napon kerülhet sor a Korm. rendelet 29/A. § (4) bekezdés a) pontja szerint.
6. §
A szakaszban a rendelettervezet 2. § b) és c) pontja alapján partnernek minősülő személyek egyeztetésben történő részvételéhez szükséges bejelentkezési előírások kerültek meghatározásra.
7. §
A §-ban a partnerségi javaslatok, vélemények megadásához kapcsolódó, Korm. rendeletben rögzített határidők kerültek rögzítésre.
8. §
A partnerségi javaslatok, vélemények 7. §-ban meghatározott határidőig történő benyújtásának lehetséges módozatai (papír alapon, elektronikus levélben, szóban lakossági fórumon) kerültek meghatározásra.
9. §
A benyújtott partnerségi javaslatok, véleményeket az Önkormányzatnak nyilvántartásba kell vennie a Korm. rendelet 29. §-a szerint, a lakossági fórumon elhangzottakról pedig jegyzőkönyvet kell készítenie. A nyilvántartás a közös polgármesteri hivatal Iratkezelési Szabályzata szerint kell, hogy történjen.
10. §
A benyújtott partnerségi javaslatok, véleményeket kezeléséről, tervező felé történő továbbításáról szól a §, továbbá a partnerek eljárásban képviselt álláspontjának meghatározásáról és a tervezőnek a véleményekkel kapcsolatos feladatairól.
11. §
A rendeletalkotó lehetőséget biztosít a tervezet tartalmával egyet nem értő partnerekkel külön egyeztetésre.
12. §
A benyújtott partnerségi javaslatok, véleményeket elbírálása a főépítész/térségi főépítész szakmai javaslata alapján a képviselő-testület vagy a polgármester feladata. A döntést indoklással kell ellátni és a tervezetbe történő beépítés esetén rendelkezni kell annak ütemezéséről.
13. §
A § a képviselő-testületi döntés közzétételének és a partnerek tájékoztatásának határidejét és módját szabályozza.
14. §
Az elfogadott dokumentumok elérhetőségét az Önkormányzat honlapján folyamatosan biztosítani kell. A települési arculati kézikönyv és a településképi rendelt hatásainak vizsgálata érdekében az önkormányzatnak internetes értékelő felületet kell létrehoznia. A beérkezett véleményekről a képviselő-testület évente tájékoztatást kap a főépítésztől.
15. §
A hatályba léptető rendelkezést tartalmazza.