Pécsbagota Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2010. (VIII. 23.) önkormányzati rendelete

Az állati hullák és hulladékok ártalmatlanításáról

Hatályos: 2010. 08. 23

Pécsbagota Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2010. (VIII. 23.) önkormányzati rendelete

Az állati hullák és hulladékok ártalmatlanításáról

2010.08.23.

Pécsbagota Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 16. §-ában kapott felhatalmazás alapján az állati hullák és hulladékok ártalmatlanításáról az alábbi rendeletet alkotja:

1. § (1) Állati hullák és hulladékok ártalmatlanítása a község belterületén tilos.

(2) Az elhullott haszon- és egyéb állatokat, állati hulladékot az állattartó köteles az arra engedéllyel rendelkező vállalkozóval elszállíttatni. A vállalkozó neve és pontos címe a Körjegyzőség Szabadszentkirály hivatalában (7951 Szabadszentkirály, Petőfi u. 90.) megtalálható.

(3) A közterületen fellelt bármely állati tetemet a (2) bekezdés szerinti személy, vagy ha annak kiléte nem állapítható meg az önkormányzat köteles haladéktalanul az arra engedéllyel rendelkező vállalkozóval elszállíttatni.

(4) Az elhullott, 40 kg-nál nem nagyobb össztömegű, kedvtelésből tartott állatokat, valamint a három hetesnél fiatalabb szopósbárány, kecskegida és borjú hulláját az állati hulladék birtokosa saját telkén a szomszéd telek határvonalától 1,5 m-re elföldelheti. Ennek feltétele, hogy a felszín alatti víz mindenkori maximális nyugalmi vízszintje és az elföldelés mélységi szintje között legalább 1,0 méter távolság legyen. A kedvtelésből tartott, elhullott állatot a kedvtelésből tartott állatok kegyeleti temetőjében is eltemetheti a tulajdonos.

(5) Az elszállított állati hulladék után fizetendő díjat megállapodás alapján az Önkormányzat kiegyenlíti, majd 3 napon belül tovább számlázza az érintett állattartónak, melyet az köteles 8 napon belül befizetni az Önkormányzat 11731135-15332367-10090002 számú bankszámlájára.

(6) A hulladékkezelési közszolgáltatás igénybevételéért az állattartót terhelő díjhátralék adók módjára behajtható.

2. § E rendelet alkalmazásában

állattartás: állat nevelés, tenyésztés, istállós hízlalás, lakásban tartás, ideértve a turisztikai célból és az őshonos haszonállatok bemutatását célzó állattartást is.
kedvtelésből tartott állat: a kutya, a macska, a díszhal, a díszmadár, a kétéltűek és a díszteknős.
állattartó: az állat tulajdonosa, illetve aki az állatot vagy állatállományt gondozza, felügyeli.

3. § Jelen rendelet kihirdetése napján lép hatályba.