Pécsbagota Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2011. (XI. 15.) önkormányzati rendelete

A helyi rendeletek előkészítésében való társadalmi részvételről

Hatályos: 2012. 01. 01

Pécsbagota Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2011. (XI. 15.) önkormányzati rendelete

A helyi rendeletek előkészítésében való társadalmi részvételről

2012.01.01.

Pécsbagota Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 103/B. §-a alapján a helyi rendeletek előkészítésében való társadalmi részvételről az alábbi rendeletet alkotja meg:

Alapelvek

1. § (1) A társadalmi egyeztetés során biztosítani kell, hogy a véleményezési folyamatban a véleményeknek a lehető legszélesebb köre jelenjen meg.

(2) Az önkormányzati rendeletek előkészítése során biztosítani kell az egyeztetések átláthatóságát, azok minél teljesebb körű nyilvánosságát.

(3) A társadalmi egyeztetés során az abban részt vevők kölcsönösen együttműködve kötelesek eljárni.

A társadalmi egyeztetésre vonatkozó közös szabályok

2. § (1) Társadalmi egyeztetésre kell bocsátani a helyi önkormányzati rendelet tervezetét és indokolását (a továbbiakban együtt: tervezet).

(2) Nem kell társadalmi egyeztetésre bocsátani

a) a költségvetésről, zárszámadásról, annak módosításáról,

b) helyi adóról, annak módosításáról,

c) a költségvetés végrehajtásáról szóló önkormányzati rendeletek tervezeteit,

d) az önkormányzat vagyonáról szóló rendelet tervezetét,

e) a polgármesteri, képviselői juttatásokkal és köztisztviselők juttatásaival és szociális ellátásaival kapcsolatos rendeletek tervezetét.

(3) Nem bocsátható társadalmi egyeztetésre a tervezet, koncepció, ha az egyeztetés Gerde Község Önkormányzatának különösen fontos pénzügyi, gazdasági, természetvédelmi, környezetvédelmi vagy örökségvédelmi érdekeinek védelmét veszélyeztetné.

(4) Nem kell társadalmi egyeztetésre bocsátani az önkormányzati rendelet tervezetét, ha annak sürgős elfogadásához kiemelkedő közérdek fűződik.

(5) Kiemelkedő közérdek az olyan körülmény, amelynek bekövetkezése esetén az önkormányzatot jelentős anyagi vagy erkölcsi hátrány érné.

3. § (1) A társadalmi egyeztetésre bocsátásért, annak lefolytatásáért és a beérkezett vélemények feldolgozásáért az önkormányzati rendelet előkészítéséért a jegyző tartozik felelősséggel.

A társadalmi egyeztetés formái

4. § (1) A társadalmi egyeztetés formái a következők:

a) az önkormányzat hivatalos honlapján – fórumon belül – megadott elérhetőségen keresztül biztosított véleményezés (a továbbiakban: általános egyeztetés), és

b) más személyek, intézmények és szervezetek által történő közvetlen véleményezés (a továbbiakban: közvetlen egyeztetés).

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott egyeztetési formákon kívül más formákat is igénybe vehet az egyeztetés lefolytatásához.

Általános egyeztetés

5. § (1) Társadalmi egyeztetés keretében általános egyeztetés tartása a 4. §-ban foglalt kivételekkel minden esetben kötelező.

6. § (1) A honlapon megadott tematikus fórum oldalon keresztül bárki véleményt nyilváníthat a társadalmi egyeztetésre bocsátás céljából közzétett tervezetről, koncepcióról. A véleményeket a fórumon kizárólag regisztrált felhasználók küldhetnek, név és lakcím megadásával.

7. § (1) A tervezetet úgy kell közzétenni, hogy a tervezet céljához és hatálybalépéséhez igazodóan megfelelő idő álljon rendelkezésre a tervezet érdemi megítéléséhez és a vélemények kifejtéséhez, továbbá a jogszabály előkészítőjének arra, hogy a beérkezett véleményeket, javaslatokat érdemben mérlegelhesse.

(2) A véleményezési határidő minimum 5 nap.

8. § (1) A jogszabály előkészítéséért felelős személy mérlegeli a beérkezett véleményeket. A jogszabály előkészítése során nem áll fenn az egyedi válaszadási kötelezettség.

Közvetlen egyeztetés

9. § (1) Az önkormányzati rendelet előkészítéséért felelős személy azon szervezetekkel, amelyek az adott jogterületek szabályozásának előkészítésében széles társadalmi érdeket jelenítenek meg a településen, vagy az adott jogterületen tudományos tevékenységet végeznek közvetlen egyeztetést folytathat le. A közvetlen egyeztetés elrendeléséről a képviselő-testület szükség szerint, esetenként dönt.

(2) A döntéshozókat a beérkezett vélemények nem kötik, de köteles azokat megismerni.

A rendelet 2012. január 1. napján lép hatályba.