Pécsbagota Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2014. (II. 28.) önkormányzati rendelete

Az önkormányzat 2014. évi költségvetéséről

Hatályos: 2015. 05. 29

Pécsbagota Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2014. (II. 28.) önkormányzati rendelete

Az önkormányzat 2014. évi költségvetéséről

2015.05.29.

Pécsbagota Község Önkormányzatának Képviselő-testülete (a továbbiakban: képviselő-testület) az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet hatálya Pécsbagota Község Önkormányzatára és annak képviselő-testületére, polgármesterére terjed ki.

(2) A rendelet személyi hatálya kiterjed a közvetlen és közvetett támogatások tekintetében minden támogatást nyújtó, e rendelet hatálya alá tartozó szervre, szervezetre és minden támogatásban részesülőkre.

A költségvetés főösszege

2. §1 (1) A képviselő-testület az önkormányzat 2014. évi költségvetés módosított bevételi és kiadási főösszegét 35927 e Ft-ban állapítja meg az alábbiak szerint:

a) a bevételek összege 35927 e Ft,

b) a kiadások összege 35927 e Ft,

c) a hiány összege 0 e Ft.

A költségvetés bevételei

3. § Az önkormányzat bevételeit és kiadásait kiemelt előirányzatonként a II. számú melléklet tartalmazza.

Az önkormányzat és költségvetési szervei 2. § szerinti bevételeit forrásonként, főbb jogcímcsoportként a rendelet III. sz. melléklete2 tartalmazza ezer Ft-ban meghatározva:
(1) Az önkormányzat és intézményei működési és közhatalmi bevételei 3.529.- e Ft
(2) 3 Az önkormányzat költségvetési támogatása 35927 e Ft
a) a működési bevételeket 34980 e Ft-ban,
a felhalmozási bevételeket 947 e Ft-ban,
b) a működési kiadásokat 34658 e Ft-ban,
a felhalmozási kiadásokat 1269 e Ft-ban hagyja jóvá.
(3) Az önkormányzat átvett pénzeszközei működési célra 19.703.- e Ft
(4) Az önkormányzat felhalmozási bevételei 947.- e Ft
(5) Az önkormányzat előző évi pénzmaradványa 2.753.- e Ft
Ebből kötelezettséggel terhelt: 1.195.- e Ft

A költségvetési kiadásai

4. §4 Az önkormányzat és a költségvetési szervei a 3. § szerinti kiadásokat, főbb jogcím csoportonként a rendelet 4. számú melléklete5 tartalmazza ezer Ft-ban meghatározva:

(1) Az önkormányzat személyi juttatásai 16106 e Ft

(2) Az önkormányzat munkaadót terhelő járulékai 2791 e Ft

(3) Az önkormányzat dologi kiadásai 8365 e Ft

(4) Az önkormányzat támogatásai, átadott pénzeszközök 5969 e Ft

(5) Az önkormányzat felhalmozási kiadásai 1269 e Ft

amelyből hitel törlesztés 0 e Ft
(6) Az önkormányzat tartaléka 1067 e Ft
(7) Államháztartáson belüli megelőlegezés 360 e Ft

A Költségvetés egyéb mellékletei

5. § (1) A 2014. évi működési és felhalmozási bevételeket mérlegszerűen a V. számú melléklet6 mutatja be.

(2) Az önkormányzat bevételeit és kiadásait az VI. 17. és a VI.2.8 melléklet mutatja be.

(3) Az önkormányzat kötelező és nem kötelező feladataihoz kapcsolódó bevételeket a VII. 1.9 és a kiadásokat a VII. 2.10 melléklet mutatja be.

(4) Az önkormányzat normatív állami hozzájárulásának forrásonkénti megbontását a VIII. számú melléklet11 mutatja be.

(5) Az önkormányzat 2014. évi felújítási és beruházási előirányzatait az IX. 112 és az IX. 2. számú melléklet13 mutatja be.

(6) a X. számú melléklet az éves létszám előirányzatot tartalmazza költségvetési szervenként, a közfoglalkoztatottak éves létszám előirányzatával.

(7) Az önkormányzat több éves kihatással járó visszafizetendő hiteleinek, kezességvállalásainak előirányzatait az XI. számú melléklet tartalmazza.

(8) Az önkormányzatnak az Európai Unióból származó forrásait és kiadásait az XII. számú melléklet tartalmazza.

(9) Az Önkormányzat 2014. évi előirányzat-felhasználási ütemtervét a XIII. számú melléklet tartalmazza.

(10) Az önkormányzat által juttatott közvetett támogatásokat az XIV. számú melléklet tartalmazza.

(11) A 2014.-2015.-2016. évek prognosztizált költségvetési előirányzatait a XV. számú melléklete tartalmazza.

(12) Az önkormányzat tartalékait a XVI. számú melléklet14 tartalmazza.

(13) Az önkormányzat adósságot keletkeztető ügyleteiből származó kötelezettség bemutatása a XVII. számú melléklet15 szerint történik.

A költségvetés végrehajtásának szabályai

6. § (1) Az ön kormányzati költségvetés végrehajtásáért a polgármester, a hivatalban ellátott feladatok tekintetében a jegyző a felelős.

(2) A polgármesteri illetve jegyzői kötelezettségvállalást megelőző döntési rend a hatályos jogszabályok szerint történik.

(3) A jegyző az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény alapján hatáskörébe utalt előirányzatok, valamint a választási eljárásról szóló törvény alapján hatáskörébe utalt előirányzatok felett jogosult rendelkezni.

Költségvetési rendelet módosítás, előirányzat változtatás szabályai

7. § (1) A képviselő-testület kizárólagos hatáskörébe tartozik a költségvetési rendelet módosítása.

(2) Az önkormányzat a költségvetését, valamint az irányítása alá tartozó költségvetési szervek előirányzatait a rendeletek módosításával megváltoztathatja.

(3) Ha év közben az Országgyűlés. a Kormány, illetve valamely költségvetési fejezet, vagy elkülönített állami pénzalap a helyi önkormányzat számára pótelőirányzatot biztosít, arról a polgármester a képviselő-testületet tájékoztatja. A képviselő-testület – az első negyedév kivételével – negyedévenként, december 31-i hatállyal dönt a költségvetési rendeletének ennek megfelelő módosításáról.

(4) Az élet-és vagyonbiztonságot veszélyeztető elemi csapás, illetőleg következményeinek az elhárítása érdekében (veszélyhelyzetben) a polgármester a helyi önkormányzat költségvetése körében átmeneti intézkedést hozhat, amelyről a képviselő-testület legközelebbi ülésén be kell számolnia.

(5) A (4) bekezdésben meghatározott jogkörben a polgármester az előirányzatok között átcsoportosítást hajthat végre, egyes kiadási előirányzatok teljesítését felfüggesztheti, a költségvetési rendeletben nem szereplő kiadásokat is teljesíthet.

8. § (1) A polgármester pótköltségvetési rendelet-tervezetet terjeszt a képviselő-testület elé, ha év közben a körülmények oly módon változnak meg, hogy ezek a helyi önkormányzat költségvetésének teljesítését jelentősen veszélyeztetik.

(2) Az önkormányzati költségvetés teljesítése jelentős veszélyeztetésének minősül különösen: ha a kiadási – bevételi előirányzat teljesítése közötti különbség 10%- al meghaladja az eredeti kiadási- bevételi előirányzatot.

Költségvetési szervek pénzmaradványa

9. § (1) Az önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szerv pénzmaradványát a Pécsbagota Község képviselő-testülete vizsgálja felül és a rendeletével egyidőben hagyja jóvá.

(2) A képviselő-testület gazdasági szükséghelyzetben a költségvetési szervet megillető pénzmaradvány felhasználását korlátozhatja. Gazdasági szükséghelyzetnek minősül különösen, amikor az önkormányzat működése fizetésképtelenség miatt veszélybe kerül.

Külső szervek részére nyújtott speciális célú támogatás

10. § (1) A 2014. évi költségvetés terhére az e rendelet 1. §-a hatálya alá nem tartozó személy vagy szervezet (ún. külső szervek) részére támogatás folyósítása a támogatottal a támogatási megállapodás megkötését követően kerülhet sor. A támogatás folyósításának ütemezését és a részletes előírásokat a támogatási szerződés tartalmazza, amelyet a támogatást igénylő és a támogatást nyújtó köt. A támogatási szerződésben rögzíteni kell feltételeket, az elszámolási kötelezettséget.

(2) A támogatási megállapodásban intézkedni kell arról, hogy a támogatott szervezeteknek az átadott pénzeszközök célirányos felhasználásáról meddig kell elszámolnia.

(3) Ha az önkormányzati támogatás kedvezményezettje az átadott pénzeszközt nem rendeltetésszerűen használja fel, vagy egyéb szerződésszegést követ el, úgy a kedvezményezett a támogatás teljes összegét kötelet a támogató által meghatározott időpontig a támogató részére visszafizetni.

(4) A megállapodást a képviselő-testület nevében a polgármester írja alá és a jegyző ellenjegyzi.

(5) Amennyiben a támogatott a támogatás célirányos felhasználásáról a támogatási megállapodásban megjelölt határidőig nem számol el, részére a 2014-2015. évben további támogatás nem folyósítható, illetve a szervezet a képviselő-testületi határozat alapján a támogatási körből kizárható.

(6) Az e rendelet 1. §-a hatálya alá nem tartozó személy, vagy szervezet (ún. külső szervek) részére történő támogatással összefüggő megállapodás megkötését megelőzően, a megállapodás előkészítőjének az előirányzat- fedezet rendelkezésre állását az analitikus nyilvántartással egyeztetnie kell.

A támogatások odaítélésnek, folyósításának és elszámolásának rendje

11. § (1) A sport-, civil szervezetek támogatásaival kapcsolatosan javaslattételi hatásköre alapján a támogatások odaítéléséről a képviselő-testület dönt.

(2) A támogatási kérelem, a pályázat (a továbbiakban együtt: támogatási igény) minden évben a kiírástól számított 30 napon belül nyújtható be.

(3) A képviselő-testület a kérelmet követő legközelebbi testületi ülésén dönt a pályázatokról. A döntést követő 15 munkanapon belül a támogatást igénylőt értesíti határozatáról.

(1) A támogatás összegének célhoz rendelt felhasználását a támogatott nevére kiállított számviteli bizonylattal kell igazolnia. A támogatott elszámolási kötelezettségének a támogatás folyósításának tárgyévének december 31. napjáig köteles eleget tenni.

Önkormányzati biztos kirendelése

12. § (1) Ha a helyi önkormányzat költségvetési szerve 30 napon túli, elismert tartozásállományának mértéke eléri az éve eredeti kiadási előirányzatának a 10%-át, vagy egyébként a 25 millió forintot, és e tartozását egy hónapon belül nem tudja 30 nap alá szorítani, akkor a képviselő-testület a költségvetési szervnél – az egészségbiztosítási szerv által finanszírozott költségvetési szerv esetén az egészségbiztosítási szerv kérésére, vagy ha az egészségbiztosítási szerv azt nem kérte, véleményének előzetes kikérésével önkormányzati biztost jelöl ki.

(2) Az önkormányzati biztos kirendelését az (1) bekezdésben meghatározott mértékű elismert tartozásállomány elérése esetén a képviselő-testületnél a polgármester kezdeményezi.

Létszám és bérgazdálkodás

13. § (1)16 Pécsbagota Község Önkormányzatának engedélyezett létszámát a X. számú melléklet szerint állapítja meg.

(2) A képviselő- testület a 2014. évi költségvetésről szóló törvény szerint 2014. január 1-jétől a közszolgálati tisztviselői illetményalapot 38.650.- Ft-ban állapítja meg.

Nyilvánosság biztosítása

14. § Az önkormányzat pénzeszközei felhasználásával, az önkormányzati vagyonnal történő gazdálkodással összefüggő árubeszerzésre, építési beruházásra, szolgáltatás megrendelésre, vagyonépítésre, vagyonhasznosításra, vagyon vagy vagyoni értékű jog átadására, valamint koncesszióba adásra vonatkozó szerződések megnevezését (típusát), tárgyát, a szerződést kötő felek nevét, a szerződés értékét, határozott időre kötött szerződés esetén annak időtartamát az 5 millió forint nettó értékét meghaladó ügyletek esetén közzé kell tenni a helyben szokásos módon a szerződés megkötésétől számított 60 (hatvan) napon belül.

Záró rendelkezések

15. § (1) A rendelet 2014. március 1.-án lép hatályba, rendelkezéseit a 2014. évi költségvetési évre, 2014. január 1-jétől december 31-ig kell alkalmazni.

(2) Az e rendelet elfogadásáig az átmeneti időszakban tett bevételek beszedését, az előző évi kiadási előirányzatokon belül a kiadások arányos teljesítését a képviselő-testület elfogadja. Az átmeneti időszakban beszedett bevételek és teljesített kiadások rendeletbe be lettek építve.

1. melléklet az 5/2014. (II. 28.) önkormányzati rendelethez

Pécsbagota Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2014. évi költségvetéséről szóló 5/2014. (II. 27.) önkormányzati rendelethez

2. melléklet az 5/2014. (II. 28.) önkormányzati rendelethez

Pécsbagota Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2014. évi költségvetéséről szóló 5/2014. (II. 27.) önkormányzati rendelethez

3. melléklet az 5/2014. (II. 28.) önkormányzati rendelethez

Pécsbagota Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2014. évi költségvetéséről szóló 5/2014. (II. 27.) önkormányzati rendelethez

4. melléklet az 5/2014. (II. 28.) önkormányzati rendelethez

Pécsbagota Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2014. évi költségvetéséről szóló 5/2014. (II. 27.) önkormányzati rendelethez

5. melléklet az 5/2014. (II. 28.) önkormányzati rendelethez

Pécsbagota Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2014. évi költségvetéséről szóló 5/2014. (II. 27.) önkormányzati rendelethez

6/1. melléklet az 5/2014. (II. 28.) önkormányzati rendelethez

Pécsbagota Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2014. évi költségvetéséről szóló 5/2014. (II. 27.) önkormányzati rendelethez

6/2. melléklet az 5/2014. (II. 28.) önkormányzati rendelethez

Pécsbagota Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2014. évi költségvetéséről szóló 5/2014. (II. 27.) önkormányzati rendelethez

7/1. melléklet az 5/2014. (II. 28.) önkormányzati rendelethez

Pécsbagota Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2014. évi költségvetéséről szóló 5/2014. (II. 27.) önkormányzati rendelethez

7/2. melléklet az 5/2014. (II. 28.) önkormányzati rendelethez

Pécsbagota Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2014. évi költségvetéséről szóló 5/2014. (II. 27.) önkormányzati rendelethez

8. melléklet az 5/2014. (II. 28.) önkormányzati rendelethez

Pécsbagota Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2014. évi költségvetéséről szóló 5/2014. (II. 27.) önkormányzati rendelethez

9/1. melléklet az 5/2014. (II. 28.) önkormányzati rendelethez

Pécsbagota Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2014. évi költségvetéséről szóló 5/2014. (II. 27.) önkormányzati rendelethez

9/2. melléklet az 5/2014. (II. 28.) önkormányzati rendelethez

Pécsbagota Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2014. évi költségvetéséről szóló 5/2014. (II. 27.) önkormányzati rendelethez

10. melléklet az 5/2014. (II. 28.) önkormányzati rendelethez

Pécsbagota Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2014. évi költségvetéséről szóló 5/2014. (II. 27.) önkormányzati rendelethez

11. melléklet az 5/2014. (II. 28.) önkormányzati rendelethez

Pécsbagota Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2014. évi költségvetéséről szóló 5/2014. (II. 27.) önkormányzati rendelethez

12. melléklet az 5/2014. (II. 28.) önkormányzati rendelethez

Pécsbagota Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2014. évi költségvetéséről szóló 5/2014. (II. 27.) önkormányzati rendelethez

13. melléklet az 5/2014. (II. 28.) önkormányzati rendelethez

Pécsbagota Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2014. évi költségvetéséről szóló 5/2014. (II. 27.) önkormányzati rendelethez

14. melléklet az 5/2014. (II. 28.) önkormányzati rendelethez

Pécsbagota Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2014. évi költségvetéséről szóló 5/2014. (II. 27.) önkormányzati rendelethez

15. melléklet az 5/2014. (II. 28.) önkormányzati rendelethez

Pécsbagota Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2014. évi költségvetéséről szóló 5/2014. (II. 27.) önkormányzati rendelethez

16. melléklet az 5/2014. (II. 28.) önkormányzati rendelethez

Pécsbagota Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2014. évi költségvetéséről szóló 5/2014. (II. 27.) önkormányzati rendelethez

17. melléklet az 5/2014. (II. 28.) önkormányzati rendelethez

Pécsbagota Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2014. évi költségvetéséről szóló 5/2014. (II. 27.) önkormányzati rendelethez
1

Módosította: 7/2015. (V. 28.) önkormányzati rendelet 1.§-a, hatályos: 2015. május 29. napjától

2

Módosította: 7/2015. (V. 28.) önkormányzati rendelet 4.§-a, hatályos: 2015. május 29. napjától

3

Módosította: 7/2015. (V. 28.) önkormányzati rendelet 2.§-a, hatályos: 2015. május 29. napjától

4

Módosította: 7/2015. (V. 28.) önkormányzati rendelet 3.§-a, hatályos: 2015. május 29. napjától

5

Módosította: 7/2015. (V. 28.) önkormányzati rendelet 4.§-a, hatályos: 2015. május 29. napjától

6

Módosította: 7/2015. (V. 28.) önkormányzati rendelet 4.§-a, hatályos: 2015. május 29. napjától

7

Módosította: 7/2015. (V. 28.) önkormányzati rendelet 4.§-a, hatályos: 2015. május 29. napjától

8

Módosította: 7/2015. (V. 28.) önkormányzati rendelet 4.§-a, hatályos: 2015. május 29. napjától

9

Módosította: 7/2015. (V. 28.) önkormányzati rendelet 4.§-a, hatályos: 2015. május 29. napjától

10

Módosította: 7/2015. (V. 28.) önkormányzati rendelet 4.§-a, hatályos: 2015. május 28. napjától

11

Módosította: 7/2015. (V. 28.) önkormányzati rendelet 4.§-a, hatályos: 2015. május 29. napjától

12

Módosította: 7/2015. (V. 28.) önkormányzati rendelet 4.§-a, hatályos: 2015. május 29. napjától

13

Módosította: 7/2015. (V. 28.) önkormányzati rendelet 4.§-a, hatályos: 2015. május 29. napjától

14

Módosította: 7/2015. (V. 28.) önkormányzati rendelet 4.§-a, hatályos: 2015. május 29. napjától

15

Módosította: 7/2015. (V. 28.) önkormányzati rendelet 4.§-a, hatályos: 2015. május 29. napjától

16

Módosította: 7/2015. (V. 28.) önkormányzati rendelet 4.§-a, hatályos: 2015. május 29. napjától