Pécsbagota Község Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2018 (IV.26.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2018. 04. 26

Pécsbagota Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott jogalkotói hatáskörében, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény a 13. §. (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a helyi közművelődési feladatok ellátása érdekében a kulturális javak védelméről és a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló l997. évi CXL. törvény (a továbbiakban: Tv.) 83/A.§-ban biztosított felhatalmazás alapján a következő rendeletet alkotja:


Általános rendelkezések

  1. §


A rendelet célja, hogy Pécsbagota község polgárainak érdekeit szem előtt tartva meghatározza az önkormányzat közművelődési feladatait, azok ellátási formáit, finanszírozásának formáját és mértékét.

  1. §

Az önkormányzat elismeri, hogy Pécsbagota község minden polgárának joga van kulturális örökségünk megismeréséhez és elsajátításához, személyiségének a művelődés általi fejlesztéséhez, valamint a kulturális értékek birtokba vételéhez szükséges esélyegyenlőséghez. Ezek biztosítását az önkormányzat felelősségteljes kötelező feladatának tekinti.

  1. §

A rendelet hatálya kiterjed a közművelődési tevékenységben résztvevőkre, a közművelődési szervezetekre, azok fenntartóira, működtetőire és alkalmazottaira.


Az önkormányzat közművelődési feladatai és ellátási formája


  1. §


(1) Az önkormányzat kötelező feladata az alábbi közművelődési tevékenységek támogatása:

  1. az iskolarendszeren kívüli, öntevékeny, önképző, szakképző tanfolyamok, életminőséget és életesélyt javító tanulási, felnőttoktatási lehetőségek, népfőiskolák megteremtése,
  2. a település környezeti, szellemi, művészeti értékeinek, hagyományainak feltárása, megismertetése, a helyi művelődési szokások gondozása, gazdagítás,
  3. az egyetemes, a nemzeti, a nemzetiségi és más kisebbségi kultúra értékeinek megismertetése, a megértés, a befogadás elősegítése, az ünnepek kultúrájának gondozása,
  4. az ismeretszerző, az amatőr alkotó, művelődő közösségek tevékenységének támogatása,
  5. a helyi társadalom kapcsolatrendszerének, közösségi életének, érdekérvényesítésének segítése,
  6. a szabadidő kulturális célú eltöltéséhez a feltételek biztosítása,
  7. egyéb művelődést segítő lehetőségek biztosítása,
  8. könyvtár tevékenységének támogatása a Csorba Győző Könyvtárral kötött együttműködési megállapodás szerint,
  9. kulturális, közösségi, közművelődési rendezvények és egyéb programok szervezése.
  10. (2) Az önkormányzat kötelező közművelődési feladatait elsősorban az általa fenntartott és működtetett Művelődési Házban, (Kossuth Lajos utca 25.) intézmény alapítása nélkül, közösségi színtér keretében valósítja meg.

(3) Az önkormányzat a közművelődési feladatok ellátására közművelődési megállapodást köthet kulturális, közművelődési célú szervezetekkel és természetes személyekkel.

(4) Az önkormányzat az (1) bekezdésben részletezett közművelődési feladatainak ellátása során szorosan együttműködik a helyi közművelődési tevékenységet folytató civil szervezetekkel és önszerveződő közösségekkel.


A közművelődés finanszírozása


  1. §


(1) Az önkormányzat közművelődési feladatait a költségvetéséből finanszírozza, melynek forrása a saját bevétel, a központi költségvetésből származó támogatás, a központosított előirányzatokból származó összeg és az elkülönített állami pénzalapokból, pályázati úton elnyert összeg.

(2) Az önkormányzat a közművelődési szolgáltatások igénybe vételéért csak akkor kérhet díjat, ha szolgáltatást vásárol (koncert, fellépők díja, egyéb költségekkel járó rendezvények).


Záró rendelkezések


  1. §



  (1)  Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) Hatályát veszti Pécsbagota Község Önkormányzata Képviselő-testületének a helyi közművelődési feladatokról szóló 5/2004.(II.17.) számú rendelete.

       (3) Kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.


Pécsbagota, 2018. április 25.


       Filipovics József                                                                        Beák Laura

        polgármester                                                                                 jegyző



Kihirdetve: 2018. április 26.

                                                                                                           Beák Laura

                                                                                                              jegyző