Pécsbagota Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (II. 26.) önkormányzati rendelete

A 2024. évi költségvetéséről

Hatályos: 2024. 02. 27

Pécsbagota Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (II. 26.) önkormányzati rendelete

A 2024. évi költségvetéséről

2024.02.27.

Pécsbagota Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) és f) pontjaiban meghatározott feladatkörében eljárva Pécsbagota Község Önkormányzata 2024. évi költségvetéséről és annak végrehajtására vonatkozó szabályokról az alábbiakat rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Pécsbagota Község Önkormányzatára.

(2) A rendelet személyi hatálya kiterjed a közvetlen és közvetett támogatások tekintetében minden támogatást nyújtó e rendelet hatálya alá tartozó szervre, szervezetre, valamint minden támogatásban részesülőre.

2. A költségvetés bevételei és kiadásai

2. § (1) Pécsbagota Község Önkormányzata Képviselő-testülete (a továbbiakban: Képviselő-testület) az Önkormányzat 2024. évi összevont költségvetésének

a) költségvetési kiadását 30 762 762 forintban

aa) működési célú kiadását 30 762 762 forintban

ab) felhalmozási célú kiadását 0 forintban

b) finanszírozási kiadását 887 872 forintban

ba) működési célú finanszírozási kiadását 887 872 forintban

bb) felhalmozási célú finanszírozási kiadását 0 forintban

állapítja meg.

(2) A Képviselő-testület az (1) bekezdésben meghatározott kiadások forrásául

a) költségvetési bevételét 28 003 811 forintban

aa) működési célú bevételét 28 003 811 forintban

ab) felhalmozási célú bevételét 0 forintban

b) finanszírozási bevételét 3 646 823 forintban

ba) működési célú finanszírozási bevételét 3 646 823 forintban

bb) felhalmozási célú finanszírozási kiadását 0 forintban

állapítja meg.

(3) A Képviselő-testület az Önkormányzat 2024. évi összevont költségvetésének

a) költségvetési hiányát 0 forintban

b) működési többletét 0 forintban

c) felhalmozási hiányát 0 forintban

állapítja meg.

(4) Az Önkormányzatnak általános tartalékát a képviselő-testület 4 800 000 forintban állapítja meg.

(5) Az (1)-(4) bekezdésben foglaltaknak megfelelően az Önkormányzat 2024. évi összevont költségvetésének

a) bevételi főösszegét 31 650 634 forintban,

b) kiadási főösszegét 31 650 634 forintban,

c) egyenlegének összegét 0 Ft-ban.

állapítja meg.

3. A költségvetés részletezése

3. § (1) A Képviselő-testület az állami támogatások 2024. évi összegét az 1. melléklet szerint hagyja jóvá.

(2) A Képviselő-testület az Önkormányzat 2024. évi összevont bevételeit és kiadásait a 2. melléklet szerint hagyja jóvá.

(3) A Képviselő-testület az Önkormányzat kiemelt előirányzatait feladatonkénti bontásban és összesítve a 3. melléklet szerint hagyja jóvá.

(4) A 2024. évi működési célú bevételek és kiadások, felhalmozási bevételek és kiadások mérlegét a 4. melléklet tartalmazza.

(5) A Képviselő-testület az Önkormányzat 2024. évi bevételeit és kiadásait kötelező, önként vállalt és államigazgatási feladatok szerinti bontásban az 5. melléklet szerint hagyja jóvá.

(6) A Képviselő-testület az Önkormányzat beruházási, felújítási (felhalmozási) kiadások előirányzatát a 6. melléklet szerint hagyja jóvá.

(7) A Képviselő-testület az Önkormányzat 2024. évi Európai Uniós forrásból finanszírozott támogatással megvalósuló programok, projektek bevételeit és kiadásait a 7. melléklet szerint hagyja jóvá.

(8) Az előirányzat-felhasználási ütemtervet a rendelet 8. melléklete tartalmazza.

(9) Az Önkormányzat által adott közvetett támogatásokat a 9. melléklet tartalmazza.

(10) A Képviselő-testület az Önkormányzat által nyújtott hitelek és kölcsönök állományát a 10. melléklet szerint hagyja jóvá.

(11) A Képviselő-testület az Önkormányzat többéves kihatással járó döntéseit a 13. melléklet szerint hagyja jóvá.

4. Adósságot keletkeztető ügyletek

4. § (1) Az Önkormányzat adósságot keletkeztető ügyleteinek felső határát a 11. melléklet tartalmazza.

(2) A Képviselő-testület a Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény (továbbiakban: Stabilitási törvény) 8. § szerinti kötelezettségből származó összeget a 12. melléklet szerinti összegben és részletezésben határozza meg.

5. Az önkormányzat létszáma

5. § (1) A Képviselő-testület az Önkormányzat 2024. évi engedélyezett álláshelyeit a 14. melléklet szerint hagyja jóvá.

(2) Az engedélyezett létszám év közben, az elrendelt feladatokban bekövetkező változásokkal összefüggésben a Képviselő-testület által elfogadott rendelettel módosítható.

6. A költségvetés végrehajtásának szabályai

6. § (1) Az önkormányzati szintű költségvetés végrehajtásáért a polgármester, a könyvvezetéssel kapcsolatos feladatok ellátásáért a jegyző a felelős.

(2) Az Önkormányzat gazdálkodásának biztonságáért a képviselő-testület, a gazdálkodás szabályszerűségéért a polgármester felelős.

(3) A költségvetési hiány csökkentése érdekében év közben folyamatosan figyelemmel kell kísérni a kiadások csökkentésének és a bevételek növelésének lehetőségeit.

(4) Kiegészítő támogatás és rendkívüli önkormányzati támogatás igényléséről a működőképességet veszélyeztető helyzet esetében a polgármester gondoskodik, külön képviselő-testületi döntés alapján.

(5) A finanszírozási bevételekkel és kiadásokkal kapcsolatos hatásköröket a Képviselő-testület gyakorolja.

(6) Az állami költségvetésből címzett, központosított előirányzatként, valamint pályázat alapján folyósított, vagy a költségvetési rendszeren kívüli forrásból származó bevételek kizárólag a folyósító által megjelölt célra fordíthatóak.

(7) Tárgyévi fizetési kötelezettség csak a jóváhagyott kiadási előirányzatok mértékéig vállalható és a kifizetések is ezen összeghatárig rendelhetők el, a kötelezettségvállaló ezen kötelezettsége megszegéséért felelősséggel tartozik.

(8) A polgármester nettó 500 000 forint erejéig dönt a forrásfelhasználásról, döntéséről a következő ülésen tájékoztatja a Képviselő-testületet.

(9) A Képviselő-testület a polgármesternek e rendelet elfogadásáig az átmeneti időszakban tett intézkedéseiről (bevételek beszedése, az előző évi kiadási előirányzatokon belül a kiadások arányos teljesítése) szóló beszámolóját elfogadja. Az átmeneti időszakban beszedett bevételek és teljesített kiadások e rendeletbe beépítésre kerültek.

7. Az előirányzatok módosítása

7. § (1) A Képviselő-testület a költségvetés előirányzatait a rendeletének módosításával megváltoztathatja.

(2) A Képviselő-testület - az első negyedév kivételével - negyedévenként (a döntése szerinti időpontokban), de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, december 31-i hatállyal módosítja a költségvetési rendeletét. Ha év közben az Országgyűlés a hozzájárulások, támogatások előirányzatait zárolja, azokat csökkenti, törli, az intézkedés kihirdetését követően haladéktalanul a Képviselő-testület elé kell terjeszteni a költségvetési rendelet módosítását.

(3) Amennyiben az önkormányzat év közben a költségvetési rendelet készítésekor nem ismert többletbevételhez jut, vagy bevételei a tervezettől elmaradnak, arról a polgármester a képviselő-testületet tájékoztatja.

(4) A Képviselő-testület az Önkormányzat költségvetési kiadási előirányzatai közötti átcsoportosításra a polgármester részére felhatalmazást ad, aki az előirányzat átcsoportosításról a Képviselő-testületet köteles tájékoztatni.

(5) A képviselő-testület által jóváhagyott kiemelt előirányzatokat köteles betartani. Az előirányzat túllépés fegyelmi felelősséget von maga után.

8. A költségvetés végrehajtásának ellenőrzése

8. § (1) Az önkormányzat ellenőrzése a belső kontrollrendszer keretében valósul meg, melynek létrehozásáért, működtetésért és továbbfejlesztéséért a jegyző felelős.

(2) A Képviselő-testület a belső ellenőrzés kialakításáról a Királyegyházai Közös Önkormányzati Hivatal gondoskodik. A megfelelő működtetésről és a függetlenség biztosításáról a jegyző köteles gondoskodni.

9. A behajtatlan követelések kezelése

9. § A behajtatlan követelések mérséklése, illetve elengedése tárgyában értékhatártól függetlenül a döntés joga a Képviselő-testületet illeti meg.

10. Záró rendelkezés

10. § A rendelet rendelkezéseit 2024. január 1. napjától kell alkalmazni.

11. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.