Velény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2002. (XII. 16.) önkormányzati rendelete

A helyi építési szabályzatról

Hatályos: 2018. 09. 14- 2023. 12. 18

Velény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2002. (XII. 16.) önkormányzati rendelete

A helyi építési szabályzatról

2018.09.14.

Velény Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az 1990. évi LXV. törvény 16. §-ában, valamint az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvényben kapott felhatalmazás alapján az építés helyi rendjének biztosítása érdekében – a település önkormányzatának az országos szabályoknak megfelelően, illetve az azokban megengedett eltérésekkel, a település közigazgatási területének felhasználásával és beépítésével, továbbá a környezet természeti, táji és épített értékeinek védelmével kapcsolatos, a telkekhez fűződő sajátos helyi követelményeket, jogokat és kötelezettségeket magába foglalóan – az alábbi önkormányzati rendeletet alkotja meg:

A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet hatálya Velény teljes közigazgatási területére terjed ki.

(2)1 A rendelet hatálya alá tartozó területen területet alakítani, építményt, építményrészt, épületet tervezni, kivitelezni, építeni, átalakítani, bővíteni, felújítani, helyreállítani, korszerűsíteni, lebontani, használni vagy elmozdítani, valamint mindezekre hatósági engedélyt adni az általános érvényű előírások megtartása mellett csak és kizárólag e rendelet és a hozzá tartozó szabályozási tervek (VV-1 jelű, 1:10.000 m.a., és VV-2 jelű, 1:2000 m.a. tervlapok) együttes alkalmazhatóságával szabad. A rendeletben nem szabályozott esetekben a 253/1997.(Xll.20.) Korm. rendelet (a továbbiakban OTÉK) előírásai szerint kell eljárni.

(3) A rendelet területi és tárgyi hatályát érintően minden természetes és jogi személyre nézve kötelező előírásokat tartalmaz.

A szabályozási elemek értelmezése

2. §2 (1) A szabályozási terven kötelezőnek kell tekinteni és meg kell tartani:

a) a szabályozási vonalat és a szabályozási szélességet,

b) az építési övezeti és övezeti besorolást, lehatárolást és az övezeti jellemzőket,

c) a védőterületeket,

d) az egyes területek felhasználásának módját és határát,

e) a közigazgatási és a belterületi határvonalat.

(2) Bontásból eredő új építéseknél a kötelező erejű utcai építési vonal a lebontott épület utcai homlokvonalával azonos, ha a szabályozási terv, vagy a vonatkozó övezeti előírás másképp nem rendelkezik.

(3) A kötelező elemektől való eltérés csak e rendelet, ill. a szabályozási terv módosításával történhet.

(4)3

(5) A szabályozási terven jelölt irányadó szabályozási elemek a következők:

a) az irányadó telekhatár,

b) a tervezett utak tengelyvonala.

(6)4 Az irányadó szabályozási elemek vagy a szabályozás lehetséges változatára utalnak, vagy pontosításuk továbbtervezést igényel.

(7) Az irányadó szabályozási elemek a következőképpen értelmezendők:

a) Az irányadó telekhatár jelen rendelet keretei között az érintett tulajdonosok szándékától függően, az övezeti előírások adta lehetőségeken belül módosítható javaslat.

b) A tervezett utak tengelyvonala, hossz- és keresztszelvényei az engedélyezési tervek készítése során pontosítandók.

(8) Az építési hely értelmezése oldalhatáron álló beépítési mód esetén:

a) Észak-déli, vagy ahhoz közelítő irányú közterületre fűzött építési telkek esetén az építési hely a telek északi oldalhatárára tapadjon, ha a szabályozási terv nem jelöli másként.

b) Kelet-nyugati, vagy ahhoz közelítő irányú közterületre fűzött építési telkek esetén az építési hely a telek keleti oldalhatárára tapadjon, ha a szabályozási terv nem jelöli másként.

(9) A kötelező elemek értelmezése irányadó telekhatárral lehatárolt építési telken: A kötelező elemek helye a telekhatár függvénye, véglegessé a telekalakítási eljárás lefolytatása után, a telek pontos kitűzése és földhivatali átvezetése után válik.

(10) Az övezeti előírásokban szereplő épületszélesség fogalom értelmezése:

a) Négyszög alaprajz esetén a rövidebb alaprajzi méret.

b) Épületszárnyakkal tagolt (L, T stb.) alaprajz esetén az épületszárnyak szélességi mérete.

(11) Az övezeti előírásokban szereplő homlokzatmagasság fogalom értelmezése:

a) A homlokzatmagasság az építmény egyes homlokzatai terepcsatlakozása feletti vetületének átlagos magassága, melynek számítása során figyelmen kívül kell hagyni

aa) a kémények, szellőzőkürtők, tetőszerelvények magasságát,

ab) a vizsgált homlokzatfelülettől 12 m-nél távolabbi (hátrább álló) építményrészeket,

ac) a vizsgált homlokzatfelület vízszintes összhosszának egyharmadát meg nem haladó összhosszúságú és legfeljebb 3 m magasságú tetőfelépítmény, építményrész, attika, álló tetőablak, a terepbevágás mögötti homlokzatrész magasságát,

ad) a magastető és oromfalainak 6 m-t meg nem haladó magasságú részét. A gömb, félgömb, donga, vagy sátortető alakú építmények homlokzatmagasságát, ha az a 12 m magasságot nem haladja meg, a vetületmagasság felében, ha 12 m magasságot meghaladja, a vetületmagasság 6 m-rel csökkentett értékében kell meghatározni.

(12) Az lakóterületi övezeti előírásokban szereplő utcai épület és udvari épület fogalom értelmezése:

a) Utcai épület az építési telek előkerttel meghatározott utcafrontján álló, vagy oda tervezett, az adott területhasználat fő funkciójának (itt lakó, vagy intézményi funkció) megfelelő funkciójú épület.

b) Udvari épület az utcai épület mögött, esetenként mellett álló, vagy oda tervezett, az adott területhasználat fő funkcióját kiegészítő, kiszolgáló funkciójú (gazdasági épület, garázs) épület.

I. Fejezet

Építési engedélyezés általános szabályai

3. §5

4. §6

Építési engedély kérelmek elbírálásának szabályai

5. §7

II. Fejezet

Településszerkezet, terület-felhasználás

6. § (1) A belterületi határvonalat a VV-1 és VV-2 jelű (szabályozási) tervlapok tüntetik fel. A település fejlesztéssel érintett, jelen rendelet hatálybalépésekor külterületi földrészleteinek belterületbe vonása a szabályozási tervlapokon ábrázolt belterületi határvonalon belül a konkrét építési igények függvényében szakaszosan is végrehajtható.

(2) Jelen rendelet és a hozzá tartozó szabályozási terv

a) a település igazgatási területét beépítésre szánt, valamint beépítésre nem szánt területre, ezeken belül pedig különböző terület-felhasználási egységekre osztja fel,

b) a beépítésre szánt területbe tartozó terület-felhasználási egységek területeit különböző építési övezetekbe,

c) a beépítésre nem szánt területbe tartozó terület-felhasználási egységek területeit különböző övezetekbe sorolja,

d) az építési övezeteket, illetőleg övezeteket közterületekre és közterületnek nem minősülő területekre osztja.

(3)8

(4) Velény község igazgatási területének beépítésre szánt területei a következő terület-felhasználási kategóriákba sorolhatók:

a) lakóterület, falusias lakóterület,

b) gazdasági terület, ipari terület,

c) különleges terület: temető területe.

(5) A település igazgatási területének beépítésre nem szánt területei a következők:

a) közlekedési és közműterület,

b) zöldterület,

c) erdőterület,

d) mezőgazdasági terület,

e) vízgazdálkodási terület.

(6) A terület-felhasználási egységeket, határaikat és jelkulcsukat a VV-1 és VV-2 jelű (szabályozási) tervlapok mutatják be.

Beépítésre szánt területek, általános előírások

7. § (1) A közművesítettség mértéke a település beépítésre szánt területein az építési telkek részleges közművesítettség esetén építhetők be azzal a szigorítással, hogy a közüzemi szennyvízelvezetést (szennyvízcsatorna) biztosítani kell. A szennyvízcsatorna kiépítéséig korszerű közműpótlóként zárt szennyvíztároló alkalmazandó.

(2)9 Környezetterhelési határértékek

a) Az új létesítmény kialakításánál, a meglévő, illetve új technológiák üzemeltetésénél teljesíteni kell a környezeti levegőtisztasági követelményeket és a levegőtisztaság-védelmi előírásokat, valamint határértékeket.

b) Élővízbe bocsátott szennyvíz vagy folyékony hulladék esetén a szennyezőanyag-tartalomra vonatkozó határértékeket, küszöbértékeket be kell tartani.

c) Zajt kibocsátó berendezés, telephely, tevékenység úgy létesíthető, illetve üzemeltethető, hogy zajkibocsátása nem haladhatja meg az előírt zajterhelési határértéket a zajtól védendő területeken.

d) Meglévő közlekedési útvonalak melletti, új telekalakítású és tervezésű, vagy megváltozott övezeti besorolású területeken, megfelelő beépítési távolság meghatározásával, az épületek védett homlokzatainak megfelelő tájolással, illetve műszaki intézkedésekkel kell biztosítani az előírt zajterhelési határértékek teljesülését.

e) Új út létesítésének, a forgalmi viszonyok lényeges és tartós megváltozását eredményező felújítás, korszerűsítés tervezésekor a zajterhelési határértékeket érvényesíteni kell. Ennek érdekében a hosszú távra tervezett forgalom figyelembe vételével zajcsökkentő létesítmények, berendezések alkalmazását kell szükség esetén előírni.

f) Épületek zajtól védendő helyiségeiben az épület rendeltetésszerű használatát biztosító különböző technikai berendezésektől és az épületen belül vagy azzal szomszédos épületben folytatott tevékenységből eredő együttes zaj nem haladhatja meg az előírt határértékeket.

(1) A terepszint alatti építmények

a) Beépítésre szánt területen terepszint alatti építmény a megfelelő műszaki megoldások alkalmazásával bárhol létesíthető.

b) Magas talajvíz állású területeken (Pécsi-víz környezete) terepszint alatti építmény csak a talajvíz elleni megfelelő műszaki védelemmel építhető.

c) Lejtős, csúszásveszélyes terepen (a Fő utca északi oldalán, illetve a Szőlő utca déli oldalán található építési övezetek) terepszint alatti építmény csak geotechnikai munkarésszel kiegészített talajmechanikai szakvélemény alapján létesíthető.

d) Terepszint alatti építmény csak az építési helyen belül emelkedhet ki a terepszintből.

e) Terepszint alatti építmény földalatti részei sem nyúlhatnak a szomszédos ingatlanok alá.

Falusias lakóterület

8. § (1) A terület lakóépületek, mezőgazdasági építmények, továbbá a helyi lakosságot szolgáló, nem zavaró hatású kereskedelmi, szolgáltató és kézműipari építmények elhelyezésére szolgál.

(2) A területen az OTÉK 14. § (2) bekezdése szerinti építmények helyezhetők el.

(3)10 A terület övezeti tagozódását a szabályozási terv tünteti fel. Az építési övezetekben betartandó telekalakítási és építési előírások a következők:

a) 11 Az „Lf-K” jelű építési övezet

Az építési telek kialakítására és beépítésére vonatkozó paraméterek

lakásszám

max.2 db

legkisebb telekterület

900 m2

legkisebb utcai telekszélesség

kialakult 13 m, újonnan kialakítható 18 m

beépítési mód

oldalhatáron álló

legnagyobb beépítettség

30%, de legfeljebb 500 m2

építménymagasság

utcai épület esetében 3,00 m / 5,00 m,
udvari épület esetében 2,00 m /5,00 m
(ezen belül az utcai homlokzat magassága a történetileg kialakult utcaképhez igazodjon)

előkert

a kialakult utcaképhez igazodjon

legkisebb oldalkert

OTÉK szerint

legkisebb hátsókert

utcafronttól számított 80 m építhető be, de legalább 6 m

zöldfelületi mutató

min. 40%

(1) Épületekre vonatkozó megkötések 12

b) Az „Lf-1” jelű építési övezet

Az építési telek kialakítására és beépítésére vonatkozó paraméterek

lakásszám

max. 2 db

legkisebb telekterület

1000 m2

legkisebb utcai telekszélesség

18 m

beépítési mód

oldalhatáron álló

legnagyobb beépítettség

30%, de legfeljebb 500 m2

legkisebb/legnagyobb építménymagasság

utcai esetében 3,50 m / 5,00 m
udvari épület esetében 2,00 m / 4,50 m

legkisebb előkert

4 m, ezen túlmenően az utcai építési vonal utcai telekhatártól mért távolsága 4-6 m között változhat

legkisebb oldalkert

OTÉK szerint

legkisebb hátsókert

utcafronttól számított 80 m építhető be, de legalább 6 m

zöldfelületi mutató

min. 40%

(1) Épületekre vonatkozó megkötések 13

(4) 14
(5) 15
(6) A terület mélyfekvésű részein (Pécsi-vízzel szomszédos ingatlanok) bármilyen építmény csak a magas talajvíz elleni megfelelő műszaki védelemmel létesíthető.
(7) 16
(8) 17

Gazdasági terület, ipari gazdasági terület

9. § (1) A terület olyan gazdasági célú ipari, mezőgazdasági feldolgozó és nagyüzemi állattartó építmények elhelyezésére szolgál, amelyek zavaró hatásuk miatt más beépítésre szánt területen nem helyezhetők el.

(2)18 A terület a szabályozási terven jelölt építési övezetekre tagolódik. Az egyes építési övezetekben betartandó telekalakítási és építési előírások a következők:

a) 19 „Gip-1” jelű építési övezet – egyéb ipari terület az OTÉK 20. § (4) szerinti tevékenységek számára

Az építési telek kialakítására és beépítésére vonatkozó paraméterek

legkisebb telekterület

1500 m2

legkisebb utcai telekszélesség

30 m

beépítési mód

szabadonálló

legnagyobb beépítettség

50 %

legkisebb/legnagyobb építménymagasság

2,00 m/9,00 m (technológiai jellegű építmény építménymagassága technológiai és műszaki indoklás alapján ettől eltérhet)

legkisebb előkert

10 m

legkisebb oldalkert

6 m

legkisebb hátsókert

10 m

zöldfelületi mutató

min. 25%

utcai kerítés 20

b) 21 „Gip-2” jelű építési övezet – jelentős mértékű zavaró hatású terület

Az építési telek kialakítására és beépítésére vonatkozó paraméterek

legkisebb telekterület

2500 m2

legkisebb utcai telekszélesség

30 m

beépítési mód

szabadonálló

legnagyobb beépítettség

30 %

legkisebb/legnagyobb építménymagasság

2,00 m/9,00 m (technológiai jellegű építmény építménymagassága technológiai és műszaki indoklás alapján ettől eltérhet)

legkisebb előkert

10 m

legkisebb oldalkert

6 m

legkisebb hátsókert

10 m

zöldfelületi mutató

min. 40%

utcai kerítés 22

(3) 23
(4) 24
(5) 25

Különleges területek

10. § (1) A különleges területek lehatárolását a VV-2 jelű szabályozási tervlap tünteti fel.

(2) A „Kte” jelű különleges terület a település temetője. A területen a temetőkről és a temetkezésekről szóló 1999. évi XLIII. törvény és az ennek végrehajtásáról szóló 145/1999. (X. 1.) Korm. rendelet előírásai szerint kell eljárni.

a) A területen betartandó építési előírások a következők:

- A területen szabadonállóan, legalább 10 m-es elő-, oldal-, és hátsókert megtartásával, legfeljebb 300 m2 telekterület beépítésével, legfeljebb 4,0 m-es építménymagassággal (amelyet harangláb, harangtorony legfeljebb 3 m-rel meghaladhat) a fő funkcióhoz kapcsolódó magastetős kialakítású26

- A terület zöldfelületi mutatója min. 35 %.

- A terület még fel nem használt részein az előfásítást, az utak, parcellák előzetes kialakítását kertészeti tervek alapján el kell végezni.

- 27

b)28

A beépítésre nem szánt területek, közlekedési és közműterület

11. § (1) A közlekedési területek lehatárolását és övezeti tagozódását a VV-1 és VV-2 jelű (szabályozási) tervlapok tüntetik fel:

Út

Kategória

Közlekedési terület szélessége

jelenleg

távlatban

Köú-2


Köú-5

58148. sz. velényi bekötőút

Fő utca keleti ága

külterületi mellékút, bekötőút (K.VI.C.)
belterületi mellékút, kiszolgáló út (B.VI.d.C.)

külterületi mellékút, bekötőút (K.VI.C.)

belterületi mellékút, gyűjtőút (B.V.c.C.)

meglévő
(16 m)

16-20 m

Köú-3

Temetőhöz vezető út


Szőlőhegyi utak


külterületi mellékút, egyéb út (K.VIII.B-C.)


külterületi mellékút, egyéb út (K.VIII.B-C.)

10-14 m
meglévő (10-18 m)
8,5 m

Köú-4

Fontosabb mezőgazdasági utak

külterületi mellékút, egyéb út (K.VIII.B-C.)

külterületi mellékút, egyéb út (K.VIII.B-C.)

min. 8,5 m

Köú-6

Meglévő kiszolgáló utak

(B.VI.d.C.)

külterületi mellékút, egyéb út (B.VI.d.C.)

meglévő (12-22 m)

(2) A közlekedési területen az OTÉK 26. § (3) bekezdés szerinti építmények helyezhetők el.
(3) Országos közutak melletti telken építmény csak a külön jogszabályok szerint helyezhető el.
(4) A 20 m közterületi szélességet elérő közlekedési területeken legalább egyoldali (K-NY irányú úttengely esetén a déli, É-D irányú úttengely esetén a nyugati oldalon) fásított sávot kell létesíteni.
(5) 29
(6) 30
(7) 31
(8) 32
(9) A „KÖ-1” jelű övezetbe a szennyvíz tisztítók és átemelők területe tartozik.
(10) 33
(11) 34
(12) 35 Nem vonalas jellegű közmű- (pl. szennyvíz-átemelő, vízmű kút, megfigyelő kút, gázfogadó állomás, transzformátorállomás, víz nyomásfokozó berendezés stb.), vagy közlekedési létesítmény (pl. autóbusz megálló) az illetékes szakhatóságok beleegyező véleménye alapján, a külön jogszabályokban rögzített védőtávolságok betartása mellett bárhol elhelyezhető, azok számára a technológiai előírásoknak megfelelő, az adott építési övezeti, illetve övezeti előírásokban rögzített minimális telekterületnél kisebb telek kialakítható.

Zöldterület

12. § (1) A település zöldterületeinek lehatárolását a szabályozási terv tünteti fel. A területen az OTÉK 27. §-ban foglaltakon túlmenően a következő előírásokat kell megtartani:

a)36 A „Z” jelű övezet a településen található közparkok, játszóterek területe.

- a tervezett közparkok belső elrendezését, növényesítését kertészeti szaktervező által készített tervek alapján kell kialakítani és fenntartani.

(2)37

Erdőterület

13. § (1) A településen található erdőterületek az erdő rendeltetése szerint gazdasági rendeltetésű – „Eg” jelű, és védelmi (védő) rendeltetésű – „Ev” jelű erdők.

(2)38

(3)39

(4)40

(5)41

Mezőgazdasági terület

14. § (1) A mezőgazdasági terület a település mezőgazdasági termelés céljára szolgáló része, ahol az OTÉK 29. § (1) bekezdés szerinti építmények helyezhetők el.

(2)42

(3)43 A termőföldön történő beruházásokat úgy kell megtervezni, hogy a létesítmények elhelyezése a környező területeken a talajvédő gazdálkodás feltételét ne akadályozza.

Kertes mezőgazdasági terület

15. § (1) A kertes mezőgazdasági területek („Mk”) lehatárolását a VV-2 szabályozási tervlap tartalmazza. A területen betartandó telekalakítási és építési előírások a következők:

a) Az övezetben kialakítható új földrészletek területe legalább 720 m2, szélessége legalább 14 m legyen, megközelítésük közterületről, vagy magánútról biztosítandó.

b) Az övezetben az OTÉK 29. § (2) bekezdésének figyelembevételével gazdasági épület, megfelelő művelési ág és telekterület esetén lakóépület építhető.

c)44 Gazdasági épület elhelyezésének és kialakításának feltételei:

- az épületet szabadonállóan, határoló földút esetében a földút tengelyétől számított legalább 9 m-es távolságban kell elhelyezni.

- Az épület földszintes, legfeljebb 4,5 m építménymagasságú lehet.

-45

-46

- Az épületek szélességi mérete a 9 m-t nem haladhatja meg.

d)47 Lakóépület elhelyezésének és kialakításának feltételei:

- Az épületet szabadonállóan, határoló földút esetében a földút tengelyétől számított legalább 9 m-es távolságban kell elhelyezni.

- Az épület legalább 4,0 m, de legfeljebb 5,0 m építménymagasságú lehet.

-48

-49

- Az épület szélességi mérete a 9 m-t nem haladhatja meg.

Általános mezőgazdasági terület

16. § (1) Az általános mezőgazdasági területek („Má”) lehatárolását és övezeti besorolását a VV-1 és VV-2 szabályozási tervlap tartalmazza.

(2)50 Az „Má-1” jelű övezetbe a szántóföldek területe tartozik.

a)51

b) Az övezetben bármilyen építmény csak az ingatlan művelési ágához kötődő funkcióval, az OTÉK szerinti területű telken és beépítettséggel helyezhető el a következő előírások szerint:

ba)52

bb)53

bc) Az épületeket szabadonállóan, 10-10 m-es elő-, oldal-, és hátsókert szabadon hagyásával kell elhelyezni.

bd) Az épületek tömege, fedése, szín- és formavilága a hagyományos táj látványát ne rontsa.

be) Gazdasági épület kialakításának feltételei:

-Az épület földszintes, legfeljebb 7,5 m építménymagasságú lehet (ld. még 4. § (3) bekezdést is).

bf) Lakóépület kialakításának feltételei:

- Az épület legfeljebb 4,5 m építménymagasságú lehet.

- Az épület szélességi mérete a 8,5 m-t nem haladhatja meg.

(3)54 Az „Má-2” jelű övezet a gyepfelületek (rét, legelő, kaszáló) területe.

a)55

b) Az övezetben gazdasági és lakóépület a (2) bekezdés b) pontja szerinti előírások betartásával építhető.

Vízgazdálkodási terület

17. § (1) A „V” jelű vízgazdálkodási terület a vízgazdálkodással kapcsolatos, összefüggő területek elhelyezésére szolgál.

(2) A terület lehatárolását és övezeti tagozódását a VV-1 és VV-2 szabályozási tervlap ábrázolja.

(3)56 A „V-1” jelű övezet a vízfolyások, nagyobb árkok területe, ahol csak a vízügyi jogszabályokban megengedett vízkárelhárítási létesítmények helyezhetők el.

(4)57 A „V-2” jelű övezet a település területén található vízmű kutak és tározók területe.

Közterületek kialakítása és használata

18. § (1) A Velény igazgatási területén található közterületek az önkormányzat nyilvántartása szerinti közutak, utak és parkok, amelyeket rendeltetésüknek megfelelő célra bárki szabadon használhat, azonban a használat mások hasonló célú jogait nem korlátozhatja.

(2) A közterület rendeltetéstől eltérő használatához a tulajdonos önkormányzat hozzájárulása szükséges.

(3)58

(4)59 A település közterületein eltérő használat az alábbi lehet:

a) Belterületen lévő közterületeken

- hirdető (reklám) berendezés,

- árusítópavilon,

- közúti közlekedéssel kapcsolatos várakozóhelyek,

- köztisztasággal kapcsolatos tárgyak,

- szobor, díszkút, pihenőpad,

- távbeszélő fülke,

- építési munkával kapcsolatos létesítmények (állványok) elhelyezése,

- építőanyag-tárolás.

b) Külterületen lévő közterületeken

- közúti közlekedéssel kapcsolatos várakozóhelyek,

- szobor,

- köztisztasággal kapcsolatos tárgyak elhelyezése.

(5) A közterületen elhelyezhető építményekkel szembeni elvárások a következők:

a) Árusítópavilon legfeljebb 6,0 m2 alapterülettel, legfeljebb 3,0 m-es építménymagassággal, magastetős kialakítással60

b)61 Az építmények legfeljebb 15 m2 alapterülettel, legfeljebb 3,0 m-es építménymagassággal létesíthetők.

III. Fejezet

Kulturális örökségvédelem

19. § (1)62

(2)63

(3)64

(4)65 A település különböző fokú régészeti védettségű területeit a VV-2 tervlap tünteti fel.

a) Régészeti érdekű terület (talaj bolygatásával járó tevékenység során régészeti szempontból kiemelten vizsgálandó) a 015/3-6 és az 54-63 hrsz. földrészlet.

- a területen a beruházásokhoz szükséges engedélyeket a Kulturális Örökségvédelmi Hivatallal (KÖH) véleményeztetni kell.

- A munka elvégzéséről a KÖH-t tájékoztatni kell.

- Lelet, vagy jelenség előkerülésekor a 2001. évi LXIV. törvény szerint kell eljárni.

(5)66

IV. Fejezet

Az élővilág, a táj és a természet védelme

20. §67

A környezet védelme

21. §68 (1) Általános követelmények

a)69 A beruházások nem okozhatnak olyan hatásokat, melyek a környező területek tervezett használati módját lehetetlenné teszik.

b)70 Újabb területek belterületbe vonása, a termőföldön történő beruházások a környező területeken a talajvédő gazdálkodás feltételeit nem ronthatják, nem csökkenthetik a meglévő talajvédelmi létesítmények működőképességét. A beruházások megvalósítása és üzemeltetése során a termőföldről szóló jogszabályban foglaltaknak megfelelően kell eljárni.

c)71 A beruházások megvalósítása, meglévő tevékenységek folytatása, rendeltetési mód változtatás(-ok), valamint a telepengedély alapján gyakorolható ipari és szolgáltató tevékenység csak a környezetvédelmi kölcsönhatások ellenőrzése, a környezetvédelmi előírások és határértékek betartása alapján történhet, a szakhatóságok előírása szerint.

d)72 Az újonnan kijelölt építési övezetek területei beépítésének előfeltétele a közművesítés, a szennyvízcsatorna- és csapadékvíz-elvezető hálózat kiépítése. A szennyvízcsatorna kiépítéséig korszerű közműpótlóként zárt szennyvíztároló, vagy szennyvíztisztító berendezés alkalmazandó.

e)73 A csapadékvíz elvezetéséről vagy a szennyezetlen vizek elszikkasztásáról minden telek tulajdonosának, használójának gondoskodnia kell. A vízfolyásba csak az első fokon eljáró vízügyi hatóság hozzájárulásával és feltételeinek betartásával szabad csapadékvizet bevezetni.

f)74 A nagyvízi medrek, a parti sávok, vízjárta, valamint a fakadó vizek által veszélyeztetett területek használatáról, valamint a nyári gátak által védett területek értékének csökkenésével kapcsolatos eljárásokról szóló vízügyi követelményeket be kell tartani, valamint az előírásoknak megfelelő védősáv fennmaradását biztosítani kell.

g)75 A vizek és közcélú vizilétesítmények fenntartása esetén a jogszabályi előírásokat érvényesíteni kell.

h)76 Tilos a környezeti levegő olyan mértékű terhelése, amely légszennyezést vagy határértéken felüli légszennyezettséget okoz, valamint a környezeti levegő bűzzel való terhelése.

i)77 Új jelentős levegőterhelést okozó vagy bűzös tevékenység esetén az engedélyezési eljárás során védelmi övezetet kell meghatározni.

j)78 A település fejlesztése során előnyben kell részesíteni a hulladékszegény technológiák alkalmazását és a kevésbé vízigényes tevékenységeket.

(2) Speciális eljárási szabályok

a)79

b)80 Velény a felszín alatti vizek minőségi védelmét szolgáló besorolás szerint érzékeny felszín alatti vízminőségvédelmi területen helyezkedik el.

c)81

d)82

e)83

f)84

g)85

h)86

i)87

j)88

k)89

Tűzvédelmi rendelkezések

22. § (1)90 A gazdálkodó tevékenységet folytató magánszemélyeknek, jogi személyeknek, a jogi és magánszemélyek jogi személyiséggel nem rendelkező szervezeteinek az oltóvíz biztosításáról gondoskodniuk kell. A gazdálkodó tevékenységet nem folytató magánszemélyek részére az oltóvíznyerési lehetőségek biztosítása az önkormányzat feladata.

(2)91 A településen a mértékadó tűzszakasz területe nem lehet nagyobb, mint amit a terület tűzoltó vízforrásaiból biztosítható oltóvíz-intenzitás megenged.

(3)92

Ásványvagyon gazdálkodási követelmények

23. §93

V. Fejezet

Egyes sajátos jogintézmények követelményrendszere

24. § (1)94

(2) A település beépítésre nem szánt területein új építményt építeni, meglévő építményt átalakítani, bővíteni, rendeltetését, vagy használati módját megváltoztatni csak akkor szabad, ha

a) a terület rendeltetésszerű használatát szolgálja,

b) közérdeket nem sért,

c) az építmények csak a hozzájuk tartozó épület jelentéktelen hányadát veszik igénybe és biztosított, hogy az építmények a telek területe nélkül nem idegeníthetők el.

A település területét érintő tilalmak, korlátozások, kötelezések

25. § (1) Elővásárlási jog

a) A települési önkormányzat közérdekű célok megvalósítása érdekében elővásárlási jogot állapít meg a következő ingatlanokra:

- az 54-63, és a 015/3-6 hrsz. ingatlanokra lakóterület céljára.

b)95

(2) Településrendezési kötelezések

a) Beépítési kötelezettség: A helyi építési szabályzat a tervszerű telekgazdálkodás, a beépítés helyes sorrendje és a településkép előnyösebb kialakítása érdekében az alábbi beépítetlen lakóterületekre a telekvásárlástól számított 3 éven belüli beépítési kötelezettséget állapít meg:

- Az Lf-1 jelű építési övezetekben

b) Beültetési kötelezettség: A helyi építési szabályzat a közérdekű környezetalakítás céljából az alábbi ingatlanokon az övezeti előírásokban meghatározott módon és telekrészen jelen rendelet jóváhagyásától számított 2 éven belül elvégzendő beültetési kötelezettséget ír elő:

- Minden meglévő ipari gazdasági területen fekvő ingatlanon. A helyi építési szabályzat a közérdekű környezetalakítás céljából az alábbi ingatlanokon az övezeti előírásokban meghatározott módon és telekrészen a használatbavétel idejéig elvégzendő beültetési kötelezettséget ír elő.

- Minden újonnan beépítésre kerülő ipari gazdasági területen fekvő ingatlanon.

c)96

VI. Fejezet

Záró rendelkezések

26. § Ez a rendelet a kihirdetésétől számított második hónap 1. napján lép hatályba. Rendelkezéseit a hatálybalépést követően keletkezett ügyekben kell alkalmazni.

1

Módosította: 13/2016. (XII. 7.) önkormányzati rendelet 1.§-a, hatályos: 2016. december 8. napjától

2

Módosította: 13/2007. (X.25.) rendelet 2. §-a Hatályos: 2007. október 25. napjától

3

A 2. § (4) bekezdését a 13/2016. (XII. 7.) önkormányzati rendelet 15.§ (2) bekezdése hatályon kívül helyezte.

4

Módosította: 13/2016. (XII. 7.) önkormányzati rendelet 2.§-a, hatályos: 2016. december 8. napjától

5

A 3.§-t a 13/2016. (XII. 7.) önkormányzati rendelet 15.§ (2) bekezdése hatályon kívül helyezte.

6

A 4.§-t a 13/2016. (XII. 7.) önkormányzati rendelet 15.§ (2) bekezdése hatályon kívül helyezte.

7

Az 5.§-t a 13/2016. (XII. 7.) önkormányzati rendelet 15.§ (2) bekezdése hatályon kívül helyezte.

8

A 6.§ (3) bekezdést a 13/2016. (XII. 7.) önkormányzati rendelet 15.§ (2) bekezdés hatályon kívül helyezte.

9

Módosította: 13/2016. (XII. 7.) önkormányzati rendelet 3.§-a, hatályos: 2016. december 8. napjától

10

Módosította: 13/2007. (X.25.) rendelet 5. §-a Hatályos: 2007. október 25. napjától

11

Módosította: 13/2016. (XII. 7.) önkormányzati rendelet 4.§-a, hatályos: 2016. december 8. napjától

12

A 8.§ (3) bekezdés a) pont "Épületekre vonatkozó megkötések" táblázati szakaszait a 10/2018. (IX. 13.) önkormányzati rendelet 1.§-a hatályon kívül helyezte.

13

A 8.§ (3) bekezdés b) pont "Épületekre vonatkozó megkötések" táblázati szakaszait a 10/2018. (IX. 13.) önkormányzati rendelet 1.§-a hatályon kívül helyezte.

14

A 8.§ (4) bekezdését a 10/2018. (IX. 13.) önkormányzati rendelet 1.§-a hatályon kívül helyezte.

15

A 8.§ (5) bekezdését a 13/2016. (XII. 7.) önkormányzati rendelet 15.§ (2) bekezdése hatályon kívül helyezte.

16

A 8.§ (7) bekezdését a 13/2016. (XII. 7.) önkormányzati rendelet 15.§ (2) bekezdése hatályon kívül helyezte.

17

A 8.§ (8) bekezdését a 10/2018. (IX. 13.) önkormányzati rendelet 1.§-a hatályon kívül helyezte.

18

Módosította: 13/2007. (X.25.) rendelet 6. §-a Hatályos: 2007. október 25. napjától

19

Módosította: 13/2016. (XII. 7.) önkormányzati rendelet 5.§ (1) bekezdése, hatályos: 2016. december 8. napjától

20

A 9.§ (2) bekezdés a) pont "utcai kerítés" sorát a 10/2018. (IX. 13.) önkormányzati rendelet 1.§-a hatályon kívül helyezte.

21

Módosította: 13/2016. (XII. 7.) önkormányzati rendelet 5.§ (2) bekezdése, hatályos: 2016. december 8. napjától

22

A 9.§ (2) bekezdés b) pont "utcai kerítés" sorát a 10/2018. (IX. 13.) önkormányzati rendelet 1.§-a hatályon kívül helyezte.

23

A 9.§ (3) bekezdését a 10/2018. (IX. 13.) önkormányzati rendelet 1.§-a hatályon kívül helyezte.

24

A 9.§ (4) bekezdést a 13/2016. (XII. 7.) önkormányzati rendelet 15.§ (2) bekezdése hatályon kívül helyezte.

25

A 9.§ (5) bekezdést a 13/2016. (XII. 7.) önkormányzati rendelet 15.§ (2) bekezdés hatályon kívül helyezte.

26

A 10.§ (2) bekezdés a) pont utolsó tagmondatát a 10/2018. (IX. 13.) önkormányzati rendelet 1.§-a hatályon kívül helyezte.

27

A 10.§ (2) bekezdés a) pont 4. francia bekezdését a 10/2018. (IX. 13.) önkormányzati rendelet 1.§-a hatályon kívül helyezte.

28

A 10.§ (2) bekezdés b) pontját a 13/2016. (XII. 7.) önkormányzati rendelet 15.§ (2) bekezdése hatályon kívül helyezte.

29

A 11.§ (5) bekezdést a 13/2016. (XII. 7.) önkormányzati rendelet 15.§ (2) bekezdése hatályon kívül helyezte.

30

A 11.§ (6) bekezdését a 10/2018. (IX. 13.) önkormányzati rendelet 1.§-a hatályon kívül helyezte.

31

A 11.§ (7) bekezdését a 10/2018. (IX. 13.) önkormányzati rendelet 1.§-a hatályon kívül helyezte.

32

A 11.§ (8) bekezdését a 13/2016. (XII. 7.) önkormányzati rendelet 15.§ (2) bekezdése hatályon kívül helyezte.

33

A 11.§ (10) bekezdését a 10/2018. (IX. 13.) önkormányzati rendelet 1.§-a hatályon kívül helyezte.

34

A 11.§ (11) bekezdését a 13/2016. (XII. 7.) önkormányzati rendelet 15.§ (2) bekezdése hatályon kívül helyezte.

35

Beiktatta: 13/2007. (X.25.) rendelet 7. § (2) bekezdése Hatályos: 2007. október 25. napjától

36

Módosította: 13/2016. (XII. 7.) önkormányzati rendelet 7.§-a, hatályos: 2016. december 8. napjától

37

A 12.§ (2) bekezdését a 13/2016. (XII. 7.) önkormányzati rendelet 15.§ (2) bekezdése hatályon kívül helyezte.

38

A 13.§ (2) bekezdést a 13/2016. (XII. 7.) önkormányzati rendelet 15.§ (2) bekezdése hatályon kívül helyezte.

39

A 13.§ (3) bekezdését a 13/2016. (XII. 7.) önkormányzati rendelet 15.§ (2) bekezdése hatályon kívül helyezte.

40

A 13.§ (4) bekezdését a 13/2016. (XII. 7.) önkormányzati rendelet 15.§ (2) bekezdése hatályon kívül helyezte.

41

A 13.§ (5) bekezdését a 13/2016. (XII. 7.) önkormányzati rendelet 15.§ (2) bekezdése hatályon kívül helyezte.

42

A 14.§ (2) bekezdését a 13/2016. (XII. 7.) önkormányzati rendelet 15.§ (2) bekezdése hatályon kívül helyezte.

43

Módosította: 13/2016. (XII. 7.) önkormányzati rendelet 8.§-a, hatályos: 2016. december 8. napjától

44

Módosította: 13/2016. (XII. 7.) önkormányzati rendelet 9.§-a, hatályos: 2016. december 8. napjától

45

A 15.§ (1) bekezdés c) pont 3. francia bekezdését a 10/2018. (IX. 13.) önkormányzati rendelet 1.§-a hatályon kívül helyezte.

46

A 15.§ (1) bekezdés c) pont 4. francia bekezdését a 10/2018. (IX. 13.) önkormányzati rendelet 1.§-a hatályon kívül helyezte.

47

Módosította: 13/2016. (XII. 7.) önkormányzati rendelet 9.§ (2) bekezdése, hatályos: 2016. december 8. napjától

48

A 15.§ (1) bekezdés d) pont 3. francia bekezdését a 10/2018. (IX. 13.) önkormányzati rendelet 1.§-a hatályon kívül helyezte.

49

A 15.§ (1) bekezdés d) pont 4. francia bekezdését a 10/2018. (IX. 13.) önkormányzati rendelet 1.§-a hatályon kívül helyezte.

50

Módosította: 13/2007. (X.25.) rendelet 8. §-a Hatályos: 2007. október 25. napjától

51

A 16.§ (2) bekezdés a) pontját a 13/2016. (XII. 7.) önkormányzati rendelet 15.§ (2) bekezdése hatályon kívül helyezte.

52

A 16.§ (2) bekezdés b) pont ba) alpontját a 13/2016. (XII. 7.) önkormányzati rendelet 15.§ (2) bekezdése hatályon kívül helyezte.

53

A 16.§ (2) bekezdés b) pont bb) alpontját a 13/2016. (XII. 7.) önkormányzati rendelet 15.§ (2) bekezdés hatályon kívül helyezte.

54

Módosította: 13/2007. (X.25.) rendelet 8. §-a Hatályos: 2007. október 25. napjától

55

A 16.§ (3) bekezdés a) pontját a 13/2016. (XII. 7.) önkormányzati rendelet 15.§ (2) bekezdése hatályon kívül helyezte.

56

Módosította: 13/2016. (XII. 7.) önkormányzati rendelet 10. § (1) bekezdése, hatályos: 2016. december 8. napjától

57

Módosította: 13/2016. (XII. 7.) önkormányzati rendelet 10.§ (2) bekezdése, hatályos: 2016. december 8. napjától

58

A 18.§ (3) bekezdését a 13/2016. (XII. 7.) önkormányzati rendelet 15.§ (2) bekezdése hatályon kívül helyezte.

59

Módosította: 13/2016. (XII. 7.) önkormányzati rendelet 11.§-a, hatályos: 2016. december 8. napjától

60

A 18.§ (5) bekezdés a) pont utolsó tagmondatát a 10/2018. (IX. 13.) önkormányzati rendelet 1.§-a hatályon kívül helyezte.

61

A 18.§ (5) bekezdés ab) pont első és utolsó tagmondatát a 10/2018. (IX. 13.) önkormányzati rendelet 1.§-a hatályon kívül helyezte.

62

A 19.§ (1) bekezdését a 13/2016. (XII. 7.) önkormányzati rendelet 15.§ (2) bekezdése hatályon kívül helyezte.

63

A 19.§ (2) bekezdést a 10/2018. (IX. 13.) önkormányzati rendelet 1.§-a hatályon kívül helyezte.

64

A 19.§ (3) bekezdést a 10/2018. (IX. 13.) önkormányzati rendelet 1.§-a hatályon kívül helyezte.

65

Módosította: 13/2016. (XII. 7.) önkormányzati rendelet 12.§ (2) bekezdése, hatályos: 2016. december 8. napjától

66

A 19.§ (5) bekezdését a 13/2016. (XII. 7.) önkormányzati rendelet 15.§ (2) bekezdése hatályon kívül helyezte.

67

A 20.§-t a 13/2016. (XII. 7.) önkormányzati rendelet 15.§ (2) bekezdés hatályon kívül helyezte.

68

Módosította: 13/2007. (X.25.) rendelet 9.§-a Hatályos: 2007. október 25. napjától

69

Módosította: 13/2016. (XII. 7.) önkormányzati rendelet 13.§-a, hatályos: 2016. december 8. napjától

70

Módosította: 13/2016. (XII. 7.) önkormányzati rendelet 13.§-a, hatályos: 2016. december 8. napjától

71

Módosította: 13/2016. (XII. 7.) önkormányzati rendelet 13.§-a, hatályos: 2016. december 8. napjától

72

Módosította: 13/2016. (XII. 7.) önkormányzati rendelet 13.§-a, hatályos: 2016. december 8. napjától

73

Módosította: 13/2016. (XII. 7.) önkormányzati rendelet 13.§-a, hatályos: 2016. december 8. napjától

74

Módosította: 13/2016. (XII. 7.) önkormányzati rendelet 13.§-a, hatályos: 2016. december 8. napjától

75

Módosította: 13/2016. (XII. 7.) önkormányzati rendelet 13.§-a, hatályos: 2016. december 8. napjától

76

Módosította: 13/2016. (XII. 7.) önkormányzati rendelet 13.§-a, hatályos: 2016. december 8. napjától

77

Módosította: 13/2016. (XII. 7.) önkormányzati rendelet 13.§-a, hatályos: 2016. december 8. napjától

78

Módosította: 13/2016. (XII. 7.) önkormányzati rendelet 13.§-a, hatályos: 2016. december 8. napjától

79

A 21.§ (2) bekezdés a) pontját a 13/2016. (XII. 7.) önkormányzati rendelet 15.§ (2) bekezdés hatályon kívül helyezte.

80

Módosította: 13/2016. (XII. 7.) önkormányzati rendelet 13.§-a, hatályos: 2016. december 8. napjától

81

A 21.§ (2) bekezdés c) pontját a 13/2016. (XII. 7.) önkormányzati rendelet 15.§ (2) bekezdés hatályon kívül helyezte.

82

A 21.§ (2) bekezdés d) pontját a 13/2016. (XII. 7.) önkormányzati rendelet 15.§ (2) bekezdés hatályon kívül helyezte.

83

A 21.§ (2) bekezdés e) pontját a 13/2016. (XII. 7.) önkormányzati rendelet 15.§ (2) bekezdés hatályon kívül helyezte.

84

A 21.§ (2) bekezdés f) pontját a 13/2016. (XII. 7.) önkormányzati rendelet 15.§ (2) bekezdés hatályon kívül helyezte.

85

A 21.§ (2) bekezdés g) pontját a 13/2016. (XII. 7.) önkormányzati rendelet 15.§ (2) bekezdés hatályon kívül helyezte.

86

A 21.§ (2) bekezdés h) pontját a 13/2016. (XII. 7.) önkormányzati rendelet 15.§ (2) bekezdés hatályon kívül helyezte.

87

A 21.§ (2) bekezdés i) pontját a 13/2016. (XII. 7.) önkormányzati rendelet 15.§ (2) bekezdés hatályon kívül helyezte.

88

A 21.§ (2) bekezdés j) pontját a 13/2016. (XII. 7.) önkormányzati rendelet 15.§ (2) bekezdés hatályon kívül helyezte.

89

A 21.§ (2) bekezdés k) pontját a 13/2016. (XII. 7.) önkormányzati rendelet 15.§ (2) bekezdés hatályon kívül helyezte.

90

Módosította: 13/2016. (XII. 7.) önkormányzati rendelet 14.§ (1) bekezdése, hatályos: 2016. december 8. napjától

91

Módosította: 13/2016. (XII. 7.) önkormányzati rendelet 14.§ (2) bekezdése, hatályos: 2016. december 8. napjától

92

A 22.§ (3) bekezdését a 13/2016. (XII. 7.) önkormányzati rendelet 15.§ (2) bekezdés hatályon kívül helyezte.

93

A 23.§-t a 13/2016. (XII. 7.) önkormányzati rendelet 15.§ (2) bekezdés hatályon kívül helyezte.

94

A 24.§ (1) bekezdését a 13/2016. (XII. 7.) önkormányzati rendelet 15.§ (2) bekezdés hatályon kívül helyezte.

95

A 25.§ (1) bekezdés b) pontját a 13/2016. (XII. 7.) önkormányzati rendelet 15.§ (2) bekezdés hatályon kívül helyezte.

96

A 25.§ (2) bekezdés c) pontját a 13/2016. (XII. 7.) önkormányzati rendelet 15.§ (2) bekezdés hatályon kívül helyezte.