Velény Község Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2008 (IX.12.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat tulajdonában levő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletéről

Hatályos: 2018. 09. 14- 2019. 12. 09

Velény Község Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2008 (IX.12.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat tulajdonában levő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletéről

2018.09.14.

Velény Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. Tv. 16. §-ában, valamint a lakások és helyiségek bérletére, valamint elidegenítésükre vonatkozó egyes jogszabályokról szóló – módosított – 1993. évi LXXXVIII. törvény 3. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az önkormányzati tulajdonban álló lakások bérletére, a lakásbérleti szerződés tartalmára, megszűnésére a következő rendeletet alkotja:

1. § (1) A rendelet hatálya a törvény rendelkezése alapján a törvény hatálya alá tartozó önkormányzati tulajdonú lakásokra terjed ki.

2. §

Az önkormányzati lakás bérbeadásának a feltételei

(1) 1 Önkormányzati lakás piaci alapon történő bérbeadása során,
a) a közös tulajdonban lévő önkormányzati lakás vonatkozásában feltétel az önkormányzati feladatellátással kapcsolatban fennálló közszolgálati jogviszony,
b) az önkormányzat kizárólagos tulajdonában lévő önkormányzati lakás tekintetében elsőbbséget élvez a településen állandó, vagy tartózkodási hellyel rendelkező személy.
(2) 2 A bérleti jogviszony megszűnik, ha az (1) a) pontjában foglalt feltétel már nem áll fenn.
(3) Önkormányzati lakás nem lakás céljára nem adható bérbe.
(4) A nem lakás céljára szolgáló ingatlanokat a lakásokkal azonos feltételekkel lehet bérbe adni.
(5) 3 A bérbe adható, közös tulajdonban lévő ingatlanokat jelen rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.
(6) A lakásba a bérlő kizárólag eltartott gyermekét, továbbá házastársát vagy élettársát fogadhatja be a bérbeadó írásbeli hozzájárulása nélkül, akik a bérleti jogviszony megszűnésekor a bérlővel együtt kötelesek kiköltözni.
(7) A lakás kizárólag rendeltetésszerűen, a szerződésnek megfelelően használható, a bérlő felel minden olyan kárért, amelyet ennek megszegésével okozott.
(8) A bérleményben bármilyen építési, átalakítási munka csak a bérbeadó írásbeli hozzájárulásával végezhető.
(9) A bérelt lakás és helyiség albérletbe nem adható.

2/A. §4

Szükséglakás biztosítása

(1) A képviselő-testület meghatározott időtartamra és feltételekkel kijelölheti a megüresedett, szükséglakás feltételeinek megfelelő önkormányzati lakás bérlőjeként azt a személyt, akinek a lakása elemi csapás vagy más ok következtében jelentős mértékben megrongálódott, vagy megsemmisült; illetőleg az építésügyi hatóság életveszély miatt annak kiürítését rendelte el, amennyiben e személy saját elhelyezéséről nem tud gondoskodni. A meghatározott időtartam a megrongálódott, vagy megsemmisült lakás helyreállításáig, illetőleg az életveszély elhárítása időpontjáig tarthat, de 1 évnél hosszabb nem lehet.
(2) Az (1) bekezdés alapján kötött szerződés lejártakor a bérbeadó újabb, legfeljebb 1 évre szóló határozott időtartamra köthet bérleti szerződést, ha a bérlő saját elhelyezéséről a továbbiakban sem tud gondoskodni.
(3) Szükséglakás biztosítása esetén a lakásba a bérlő kizárólag eltartott gyermekét, valamint házastársát, vagy élettársát fogadhatja be a bérbeadó írásbeli hozzájárulása nélkül.
(4) A bérleti jogviszony megszűnése esetén a bérlő eltartott gyermeke, házastársa vagy élettársa, illetőleg a bérbeadó hozzájárulásával befogadott harmadik személy nem tarthat igényt a lakásbérleti jogviszony folytatására.

3. §

A lakbér mértéke és megfizetésének feltételei

(1) 5 A lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének havi díja:
a) 2. § (1) bekezdésének a) pontja esetén 200 forint/négyzetméter/hó,
b) 2. § (1) bekezdésének b) pontja esetén 400 forint/négyzetméter/hó,
c) 2/A. § (1) bekezdése esetén 200 forint/négyzetméter/hó.
(2) A lakbért és a nem lakás céljára szolgáló helyiség bérleti díját a bérlő a tárgyhó 15. napjáig köteles a bérbeadónak megfizetni.
(3) A lakbér nem tartalmazza a lakáshoz kapcsolódó közüzemi szolgáltatások díjait, melyet a bérlőnek külön kell fizetnie a közüzemi szolgáltatók felé a fizetési határidőknek megfelelően. A bérlő a közüzemi befizetések esedékességét követő hónap 15. napjáig köteles a közüzemi szolgáltatások befizetését a közüzemi számlák feladóvevényének bemutatásával igazolni a bérbeadó felé.

4. §

A bérlet megszüntetése

(1) A bérlet megszűnésekor a bérlő a lakást és a nem lakás céljára szolgáló helyiséget rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban köteles a bérbeadónak visszaszolgáltatni.
(2) Az (1) bekezdésben foglalt rendelkezés megszegése esetén a bérbeadó gondoskodik a rendeltetésszerű állapot helyreállításáról a volt bérlő költségére.
(3) A közüzemi díjak határidőre történő befizetésének elmulasztása, vagy a befizetés igazolásának elmulasztása lényeges kötelezettség megszegésének minősül és felmondási okot képez.
(4) A bérlet megszűnésekor a bérlőnek semmilyen elhelyezési igénye nem lehet.

5. §

Egyéb rendelkezések

(1) 6 A bérleti jogviszonyra egyebekben a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény, valamint a lakások és helyiségek bérletére, valamint elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.
(2) Jelen rendelet hatályba lépésével az Önkormányzat tulajdonában álló bérlakások lakbér megállapításának elveiről és mértékéről szóló 4/2005. (VI. 21.) számú rendelet és az azt módosító 6/2005. (VIII. 16.) számú rendelet hatályát veszti.
(3) Jelen rendelet kihirdetése napján lép hatályba.

1. melléklet

Lakások adatai:
1.) Szabadszentkirály, Zöldfa u. 9/3. lakás 73 m2 összkomfortos
garázs 12 m2
2.) Szabadszentkirály, Zöldfa u. 9/4. lakás 73 m2 összkomfortos
garázs 12 m2
3.) Szabadszentkirály, Petőfi u. 54/a. lakás 87 m2 összkomfortos
garázs 28 m2
1

Módosította: 11/2018. (IX. 13.) rendelet 1. §-a, hatályos: 2018. szeptember 14. napjától

2

Módosította: 11/2018. (IX. 13.) rendelet 2. §-a, hatályos: 2018. szeptember 14. napjától

3

Módosította: 11/2018. (IX. 13.) rendelet 3. §-a, hatályos: 2018. szeptember 14. napjától

4

Beiktatta: 11/2018. (IX. 13.) rendelet 4. §-a, hatályos: 2018. szeptember 14. napjától

5

Módosította: 11/2018. (IX. 13.) rendelet 5.§-a, hatályos: 2018. szeptember 14. napjától

6

Módosította: 11/2018. (IX. 13.) rendelet 6. §-a, hatályos: 2018. szeptember 14. napjától