Velény Község Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2015 (IX.8.) önkormányzati rendelete

a beépített és beépítetlen ingatlanok rendjéről

Hatályos: 2015. 09. 09

Velény Község Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény figyelembe vételével a következőket rendeli el:


A rendelet célja


1.§


A rendelet célja, hogy Velény község belterületén lévő beépített ingatlanok, illetve be nem épített telkek rendezettségükkel és gondozottságukkal járuljanak hozzá a település esztétikus megjelenéséhez, szűnjön meg a nem kívánatos lágy és fás szárú gyomnövények elszaporodása, mérséklődjön a porták elhanyagoltsága, csökkenjen az ebből eredő szomszédjogi vitás ügyek száma.

A rendelet hatálya


2.§


(1)   A rendelet területi hatálya Velény község belterületére terjed ki.

(2)   A rendelet személyi hatálya kiterjed minden természetes-és jogi személyre, jogi személyiség nélküli szervezetre, valamint magánszemélyek társulására.


Az ingatlanok rendben tartása


3.§


(1)         Az ingatlan tisztán tartásáról az ingatlan felett rendelkezni jogosult tulajdonos, a másnak használatában, bérleményében lévő helyiség, ingatlan tisztántartásáról pedig a használó, bérlő (a továbbiakban: tulajdonos) köteles gondoskodni.

(2)         Az ingatlan tulajdonosa köteles gondoskodni:

  1. a telekingatlanról a járda fölé nyúló ágak nyeséséről,
  2. az ingatlan parlagfű és egyéb gyom mentesítéséről, rendszeres gondozásáról, kaszálásáról,
  3. az ingatlanon előforduló rágcsálók, rovarok irtásáról, e tevékenység azonban nem veszélyeztetheti mások egészségét.

(3)         A beépített vagy beépítetlen telek (a továbbiakban: ingatlan) tulajdonosa köteles portáját rendben tartani úgy, hogy az ingatlanon növő fű és fűfélék, valamint a lágyszárú gyomnövények magassága ne haladja meg a 20 cm magasságot.

(4)         A használaton kívüli udvarok, kertek rendjét elsősorban kaszálások révén kell biztosítani szükség szerint, de legalább évi 4 alkalommal.



4.§


(1)          Ha az ingatlan tulajdonosa e rendelet 3.§ (3) bekezdésében foglalt ingatlan kaszálási kötelezettségének nem tud eleget tenni, akkor ez irányú igényét a Királyegyházai Közös Önkormányzati Hivatal Szabadszentkirályi Kirendeltségén bejelentheti és kérheti, hogy Velény Község Önkormányzata (a továbbiakban: önkormányzat) vállalja át a lakóépülethez tartozó udvar ingatlanrész kaszálási feladatainak elvégzését.


(2)          Kaszálás díja:

  1. 20 cm növényzet magasságig 100 m2-ig:                                                    500 Ft
  2. 20 cm növényzet magasságig 100 m2 felett:                                                    5  Ft/m2
  3. 20 cm-t meghaladó növényzet magasságig 100 m2-ig:            1.000 Ft.
  4. 20 cm-t meghaladó növényzet magasságig 100 m2 felett:                          10 Ft/m2


(3)          Az önkormányzat a helyszíni felmérést követően e rendelet 1. számú melléklete szerint megállapodást köt a kérelmezővel. A díjfizetés a megállapodás aláírásának feltétele. A megállapodásban meghatározásra kerül az átvállalt feladat tartalma, a feladatellátás díja, a díjbefizetés módja, a feladatellátás kezdő és végső időpontja, a kapcsolattatás módja.


5.§


Egyéb rendelkezések


(1)           E rendelet 3. § (3) bekezdésében meghatározott kötelezettség megsértése esetén a polgármester az ingatlan használóját kötelezi e rendeletben foglaltak betartására, indokolt esetben a kaszálást az ingatlan tulajdonosa terhére és költségére elvégezteti.

(2)            A hatósági eljárás során a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általánosszabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.



Záró rendelkezések


6.§


  1. Ez a rendelet a kihirdetés napját követő napon lép hatályba.


  1. A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.




Velény, 2015. augusztus 26.





Hánik József                                                                                                 Beák Laura

polgármester                                                                                                      jegyző



Kihirdetve: 2015. szeptember 8.





                                                                                                                      Beák Laura

      jegyző




















































  1. számú melléklet

11/2015. (IX.8.) önkormányzati rendelethez



M E G Á L L A P O D Á S


Amely létrejött egyrészről ……………………………………………......……………… (név)


………………………..………………………………………………….……………(lakcím), mint megrendelő,

valamint

Velény Község Önkormányzata Velény, Fő utca 62. (képviseli: Hánik József polgármester), mint szolgáltató között (a továbbiakban együtt: megállapodó felek) az alábbi feltételekkel:


  1. A szolgáltató kötelezettséget vállal az írásban megrendelt terület lekaszálására jelen megállapodás aláírásától számított 5 munkanapon belül.
  2. Jelen megállapodás tárgyát képező Velény, …………………utca……….. szám alatti, …………hrsz-ú ingatlan lakóépületéhez tartozó terület ………..m2.
  3. A növényzet magassága a ………20 cm-t elérő/meghaladó.
  4. A megrendelővállalja, hogy a szolgáltatás elvégzéséért ……………..…..Ft., azaz ……………………………………………………………………….forintösszegű kaszálási díjat a jelen megállapodás aláírásával egyidejűleg a Királyegyházai Közös Önkormányzati Hivatal Szabadszentkirályi Kirendeltségének házipénztárába Velény Község Önkormányzatának 50700035-11024192. számú számlájára befizet. A befizetési bizonylat a jelen megállapodás mellékletét képezi.
  5. A megállapodó felek tudomásul veszik, hogy jelen megállapodás az 1. pontban foglaltak szerint
    1. határozott időre,
    2. és egyszeri alkalomra,
    3. határozatlan időre, szezonális jelleggel a tárgyév december 31-ig szól. (a megfelelő aláhúzandó).
  6. A megállapodás előzetes írásbeli közléssel mindkét fél részéről bármikor megszüntethető.
  7. A szolgáltató részéről kapcsolattartásra Hánik József polgármester jogosult, aki 8.00 és 16.00 óra között a 30/500-2993 számon, vagy személyesen érhető el.


Velény,……………………………………..






           …………………………………….               ………………………………….

                               megrendelő                                 Hánik József 

polgármester