Velény Község Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2018 (IX.13.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat tulajdonában levő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletéről szóló 5/2008. (IX. 12.) számú rendelet módosításáról

Hatályos: 2018. 09. 14- 2018. 09. 13

Velény Község Önkormányzata Képviselő-testülete Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdés 9. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a lakások és helyiségek bérletére, valamint elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 3.§ (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az önkormányzat tulajdonában levő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletéről szóló 5/2008. (IX. 12.) számú rendeletét az alábbiak szerint módosítja:



1.§


Az önkormányzat tulajdonában levő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletéről szóló 5/2008. (IX. 12.) számú rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 2.§ (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


(1) Önkormányzati lakás piaci alapon történő bérbeadása során,

a) a közös tulajdonban lévő önkormányzati lakás vonatkozásában feltétel az önkormányzati feladatellátással kapcsolatban fennálló közszolgálati jogviszony,

b) az önkormányzat kizárólagos tulajdonában lévő önkormányzati lakás tekintetében elsőbbséget élvez a településen állandó, vagy tartózkodási hellyel rendelkező személy.



2.§


A Rendelet 2.§ (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


(2) A bérleti jogviszony megszűnik, ha az (1) a) pontjában foglalt feltétel már nem áll fenn.



3.§


A Rendelet 2.§ (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


(5) A bérbe adható, közös tulajdonban lévő ingatlanokat jelen rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.






4.§


A Rendelet a következő 2/A.§-al egészül ki:


2/A.§


Szükséglakás biztosítása


(1) A képviselő-testület meghatározott időtartamra és feltételekkel kijelölheti a megüresedett, szükséglakás feltételeinek megfelelő önkormányzati lakás bérlőjeként azt a személyt, akinek a lakása elemi csapás vagy más ok következtében jelentős mértékben megrongálódott, vagy megsemmisült; illetőleg az építésügyi hatóság életveszély miatt annak kiürítését rendelte el, amennyiben e személy saját elhelyezéséről nem tud gondoskodni. A meghatározott időtartam a megrongálódott, vagy megsemmisült lakás helyreállításáig, illetőleg az életveszély elhárítása időpontjáig tarthat, de 1 évnél hosszabb nem lehet.


(2) Az (1) bekezdés alapján kötött szerződés lejártakor a bérbeadó újabb, legfeljebb 1 évre szóló határozott időtartamra köthet bérleti szerződést, ha a bérlő saját elhelyezéséről a továbbiakban sem tud gondoskodni.


(3) Szükséglakás biztosítása esetén a lakásba a bérlő kizárólag eltartott gyermekét, valamint házastársát, vagy élettársát fogadhatja be a bérbeadó írásbeli hozzájárulása nélkül.


(4) A bérleti jogviszony megszűnése esetén a bérlő eltartott gyermeke, házastársa vagy élettársa, illetőleg a bérbeadó hozzájárulásával befogadott harmadik személy nem tarthat igényt a lakásbérleti jogviszony folytatására.



5.§


A Rendelet 3.§ (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


(1) A lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének havi díja:

a) 2.§ (1) bekezdésének a) pontja esetén 200 forint/négyzetméter/hó,

b) 2.§ (1) bekezdésének b) pontja esetén 400 forint/négyzetméter/hó,

c) 2/A.§ (1) bekezdése esetén 200 forint/négyzetméter/hó.



6.§


A Rendelet 5.§ (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


(1) A bérleti jogviszonyra egyebekben a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény, valamint a lakások és helyiségek bérletére, valamint elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.



7.§


(1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, és az azt követő napon hatályát veszti

(2) A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.




Velény, 2018. augusztus 28.





Hánik József                                                                                             Beák Laura         

polgármester                                                                                                  jegyző





Kihirdetve: 2018. szeptember 13.

                 Beák Laura

          jegyző