Mecsekpölöske Község Önkormányzat

Mecsekpölöske Község Önkormányzati Képviselőtestületének 7/2013.(XII.2.) önkormányzati rendelete a "Díszpolgári cím” adományozásáról

Hatályos: 2013. 12. 02

Mecsekpölöske Község Önkormányzati Képviselőtestületének

 7/2013.(XII.2.) önkormányzati rendelete    

 a "Díszpolgári cím” adományozásáról


Mecsekpölöske Község Önkormányzati Képviselőtestülete Magyarország Alaptörvényének 32. cikke (1) bekezdésének a) pontjában kapott felhatalmazás alapján attól a céltól vezérelve, hogy a község szolgálatában kiemelkedő érdemeket szerzett személyeket méltó elismerésben részesíthesse, valamint személyüket és tevékenységüket megfelelőképpen értékelve példaként állíthassa a jelen és az utókor elé "Mecsekpölöske község Díszpolgára" címet alapit, és e cím adományozásának feltételeiről, valamint a címadományozás eljárási rendjéről önkormányzati rendelet alkot.

A Díszpolgári cím


l.§.

(l)"Mecsekpölöske község Díszpolgára" cím annak a magyar vagy külföldi állampolgárnak adományozható, aki Mecsekpölöske község érdekében kifejtett kiemelkedő jelentőségű tevékenységével vagy egész életművével olyan általános elismerést szerzett, amely egyértelműen hozzájárult a település fejlődéséhez, értékei megóvásához, polgárai életkörülményeinek javulásához, a település jó hírnevének öregbítéséhez, továbbá példamutató emberi magatartása miatt egyébként személye vagy annak emléke köztiszteletben áll.

(2) A díszpolgári címmel külön erre a célra készített oklevél és a hivatalos inflációt követő  50.000.- Ft összegű pénzjutalom, vagy ennek megfelelő értékű tárgyjutalom jár.

(3) A díszpolgári cím nem adományozható önkormányzati tisztségviselőnek, képviselőnek a megbízatásának időtartama alatt.

(4)A díszpolgári oklevél tartalmazza:

- az adományozás megjelölését

- a képviselő testület határozatának megjelölését

- az adományozott nevét,

- az adományozó pecsétjét.

(5) A díszpolgári oklevelet a polgármester és a jegyző írja alá.

(6)A külföldi állampolgárnak a cím adományozásakor a saját államának nyelvén, ha ez nem lehetséges német, angol, vagy francia nyelvű, a díszpolgári oklevél hiteles fordításáról készült szövegét is mellékelni kell.

(7) A díszpolgár nevét a "település Díszpolgárainak könyve" tartalmazza. A bejegyzésről a polgármester gondoskodik, a polgármester és a jegyző írja alá.


Jogok, kötelességek


2.§.

(l) "Mecsekpölöske község Díszpolgára" az adományozás napjától viselheti a kitüntető címet, valamint élvezi azokat a külön jogokat, amelyek e rendelet szerint Mecsekpölöske község díszpolgárait megilletik.

(2) "Mecsekpölöske község Díszpolgára":

a.) tanácskozási joggal vehet részt a képviselő testület ülésein,

b.) az Önkormányzat valamennyi rendezvényén díszvendég és lehetőség szerint ezeken megkülönböztetett hely illeti meg,

c.)  esetenkénti felkérés alapján, képviselő testület határozat szerint a települési képviselő delegáció résztvevőjeként felkérhető,

d.) jogosult a címet aláírásainál, illetve a kitüntetései között feltüntetni,

e.) díjtalanul látogathat minden - az önkormányzat által rendezett  - helyi közművelődési, művészeti és sportrendezvényt,

f.) emennyiben életkörülményei alakulása ezt igényli vagy szükségessé teszi, az Önkormányzat - lehetőségei szerint - anyagi, erkölcsi vagy természetbeni segítségben részesíti,

g.) elhalálozása esetén - hozzátartozói beleegyezésével - az Önkormányzat saját halottjának tekinti és ingyenes díszsírhelyet, biztosit a számára a mecsekpölöskei temetőben.


A díszpolgári cím adományozásának rendje


3.§.

(l) A díszpolgári címet adományozási évenként a " Falunapok" alkalmából  ünnepélyes keretek között Mecsekpölöske Község Polgármestere adja át.

(2) A díszpolgári cím adományozására a tisztségviselők, valamint bármelyik települési képviselő tehet javaslatot, odaítéléséről a képviselő testület a  megválasztott képviselők több, mint a felének  szavazatával dönt.

(3) A díszpolgári cím posztumusz is adományozható. Ez esetben az elismerés átvételére a legközelebbi hozzátartozó jogosult.


A díszpolgári cím visszavonása


4.§.

(l) A díszpolgári cím visszavonható, ha az elismerésben részesített személy arra érdemtelenné válik.

(2) Érdemtelen a díszpolgári címre különösen az, aki közösségellenes magatartást tanúsít, vagy akit a bíróság a közügyek gyakorlásától jogerősen eltiltott.

(3) A visszavonás módjára a 3.§.(2) bek-ben foglalt szabályokat kell megfelelően alkalmazni.

Vegyes és záró rendelkezések


5.§.

(l)A díszpolgári cím elismerésében részesített személyekről a Magyarszéki Közös Önkormányzati Hivatal nyilvántartást vezet és gondoskodik a 2.§. (l) bek. -ben foglalt rendelkezések érvényesítéséről.

(2) A díszpolgári címmel járó juttatások költségeinek fedezetét az Önkormányzat éves költségvetésében kell megtervezni és biztosítani.

6.§.

A rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba.




Papp István                                                       Dr. Sitkei Lukács

                       polgármester                                                                 jegyző