Szaporca Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2017. (V. 6.) önkormányzati rendelete

a kertkultúra és kisállattartás támogatásáról

Hatályos: 2017. 11. 21

Szaporca Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2017. (V. 6.) önkormányzati rendelete

a kertkultúra és kisállattartás támogatásáról

2017.11.21.

Szaporca Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 32. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdése és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § Szaporca Községi Önkormányzat (a továbbiakban: Önkormányzat) – rendelet szabálya szerinti programba bevont – szociálisan rászorult helyi lakosainak támogatására, saját fogyasztásra takarmányt és hízlalásra alkalmas állatot (csibe, kacsa) biztosít (kisállattartási program, továbbiakban program).

2. § A programban az vehet részt, aki rendelkezik az állattartáshoz szükséges épülettel, építménnyel a község területén.

- az 1 főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíj 150%-át.
- a nyugellátásban részesülők, akiknek az 1 főre jutó jövedelme nem haladja meg a mindenkori nyugdíjminimum 200%-át,
- a rendszeres jövedelemmel nem rendelkező regisztrált munkanélküliek-, tartós munkanélküliek és családtagjaik,
- rendszeres szociális segélyben, foglalkoztatást helyettesítő támogatásban, rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülnek,
- olyan meg változott munkaképességű, akinek egészségi állapota lehetővé teszi a programban való részvételét.

3. § (1) A programban az Önkormányzat, a kedvezményezett részére biztosít

25 darab előnevelt csibét
5 darab növendék kacsát,
az állatok felneveléséhez szükséges 50 kg szemes búzát, 50 kg szemes kukoricát, 12 kg koncentrátumot.
(2) A koncentrátumot és a szemes takarmányt az Önkormányzat a program kezdetekor biztosítja, az állattartás időtartama alatt arról a továbbiakban a kedvezményezett köteles gondoskodni.

4. § A fehér csibék legalább 1,5 kg, (továbbiakban: vágósúly) eléréséig, a piros csibék esetén a jérceállomány 50%-át köteles a kedvezményezett tartani, tojástermelés fenntartása végett.

5. § (1) A vágósúly eléréséig a kedvezményezett köteles az állatot jó gazda gondosságával tartani, gondozni. Betegség esetén a gyógyítás költsége a kedvezményezetett terheli.

(2) Az állattartáshoz biztosított takarmányt a kedvezményezett kizárólag az állattartásra fordíthatja.

(3) A kedvezményezett az előírt vágósúly elérésekor, illetve a kikötött idő leteltekor az állatokat saját fogyasztásra dolgozhatja fel.

6. § Az Önkormányzat a program betartását folyamatosan ellenőrzi, melynek során a tartás helyén vizsgálja az állatok gondozottságát, növekedését, egészségi állapotát. Ha szükséges, az állatorvost is be kell vonni.

7. § (1) Az Önkormányzat a szerződést azonnali hatállyal felmondja, ha

a) ha a kedvezményezett mulasztása miatt az állatok gondozatlanok, nincsenek megfelelően táplálva, és ezért az állat(ok) megbetegszik(megbetegszenek), vagy

b) az állat megbetegedése ellenére a kedvezményezett az állatot nem gyógyítja, vagy

c) az állatot nem a szerződésben megjelölt helyen tartják, vagy

d) a kedvezményezett akár az állatok, akár a takarmányt másra átruházza (eladja, elajándékozza), a vágósúly elérése, illetve a kikötött idő előtt, vagy

e) a kedvezményezett az állatot a vágósúly elérése előtt az állatot levágja, vagy levágatja, vagy olyan sérülést okoz, illetve mulasztásával olyan állapotot idéz elő, hogy az állatot kényszervágásra kell átadni.

(2) A szerződés azonnali hatályú felmondása esetén a képviselő-testület a kedvezményezetett kötelezi

az állat vételárának
az átadott takarmány beszerzési árának megfizetésére, melyre kizárásról és megtérítésről szóló határozat jogerőre emelkedésétől számított 15 napon belüli határidőt kell szabni.

8. § A program lebonyolítását az Önkormányzat végzi mezőgazdasági szakember és folyamatsegítő mentorok bevonásával.

9. § (1) A rendelet az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt, SZOC-FP-17-KK kódszámú pályázat nyertessége esetén, a pályázatra vonatkozó támogatási szerződés aláírásának napján lép hatályba.

(2) A rendelet helyben szokásos módon történő kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.