Szaporca Községi Önkormányzat képviselő-testületének 2/2019.(III.5.) önkormányzati rendelete

A helyi értékek védelméről

Hatályos: 2019. 03. 06- 2019. 08. 19

Szaporca Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62. § (6) bekezdés 1. pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az alábbi rendeletet alkotja:

 

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. Értelmező rendelkezések

1. §

 

E rendelet alkalmazásában

1.      Állagmegóvás (karbantartás): meglévő építmény, építményrész, önálló rendeltetési egység, helyiség kármegelőzése, kárelhárítása érdekében végzett, az eredeti állapot visszaállítását szolgáló építési szerelési munka.

2.      Cégér: az épület, építmény, helyiség (csoport) rendeltetésére, jelzésére, tulajdonosára utaló, azt megjelenítő, a homlokzaton konzolosan elhelyezett, közterületről látható feliratos, rajzos, vagy figurális épülettartozék.

3.      Felújítás: meglévő építmény, építményrész, önálló rendeltetési egység, helyiség eredeti használhatóságának, üzembiztonságának biztosítása érdekében végzett építési-szerelési munka.

4.      Helyreállítás: sérült, nem teljes egészében tönkrement építmény, építményrész eredetivel hasonló állapotának visszaállítása érdekében végzett építési munka.

II. Fejezet

A helyi védelem tárgyai, fokozatai

 

2. A helyi védelem tárgyai

2. §

 

(1) Helyi egyedi védelem tárgyai az 1. mellékletben felsorolt épületek, épületrészek, épülethomlokzatok, épülettartozékok, építmények, melyek a Község építészeti jellegét alapvetően meghatározzák, továbbá a Községi tereknek alkotóelemét képező szobrok, közterületi tárgyak (továbbiakban: egyedi objektumok).

 

(2) Helyi területi védelem típusai:

  1. Helyi Községkép-védelem: kialakult utcahálózat védelme a tipikus falusias beépítés a beépítés módja, a telek nagysága és szerkezete figyelembevételével. A szabályozási vonal értéket képvisel, ezért annak fennmaradásáról gondoskodni kell.
  2. Helyi Községszerkezet-védelem: a terület történeti értéket hordoz, ezért az utcahálózat, és a beépítési vonal védelméről gondoskodni kell.
  3. Helyi utcahálózat-védelem: a tipikus utcavezetés védelme.
  4. Helyi utcakép-védelem: azoknak az ingatlanoknak a védelme, ahol a történelmi hűséget és hangulatot őrző épületsorok egységes utcaképet alkotnak.

(3) Helyi területi védelem alatt jelenleg nem áll semmi a településen.

3. A helyi védettség fokozatai

3. §

 

(1) A helyi védettség fokozatai:

  1. állandó
  2. ideiglenes.

(2) Az állandó helyi védelem határozatlan időre, az ideiglenes helyi védelem legfeljebb 1 évre szól.

III. Fejezet
Eljárási szabályok

 

4. Az állandó helyi védelem alá helyezés és az állandó helyi védelem megszüntetése

 

4. §

 

1.                  Állandó helyi védelem alá helyezési eljárást bármely jogi személy és bármely cselekvőképes nagykorú természetes személy, vagy Szaporca Községi Önkormányzat képviselő-testülete kezdeményezheti.

 

2.                  Állandó helyi védelem alá helyezési eljáráshoz szükséges a védendő tárgy fotódokumentációs bemutatása és a védelem indokolása.

 

3.                  A védelemre vonatkozó javaslat tárgya akkor kerül helyi védelem alá, ha Szaporca Község Képviselő-testülete (a továbbiakban: Képviselő-testület) Szaporca Község Polgármestere (a továbbiakban: Polgármester) előterjesztése alapján rendeletben védetté nyilvánítja.

5. §

 

(1) Állandó helyi védelem megszüntetésére a tulajdonos kezdeményezésére az önkormányzati építéshatóság és az I. fokon eljáró örökségvédelmi hatóság együttes javaslatának figyelembevételével akkor kerülhet sor, ha:

  1. a helyi védelem alatt álló egyedi objektum azon része, amely a védetté nyilvánítás alapját jelentő építészeti értéket jeleníti meg, megsemmisül, vagy
  2. a helyi védelem alatt álló terület, illetve építészeti érték a védelem alapját képező értékeit helyreállíthatatlanul elvesztette, vagy
  3. a helyi védelem tárgya a védelemre vonatkozó szakmai ismérveknek nem felel meg.

(2) A Képviselő-testület által saját előterjesztés alapján hozott védelem alá helyezést a testület bármikor megszüntetheti.

 

(3) Az állandó helyi védelem alatt álló védett érték műemléki védelem alá történő helyezése esetén – a műemléki védelemről szóló döntés hatályba lépését követően – a helyi védelmet a Képviselő-testület megszünteti.

 

 

6. §

 

Szaporca Község egészére, illetve egyes területeire készülő szabályozási tervek készítése során értékvizsgálati munkarészben kell meghatározni az állandó helyi egyedi védelemre javasolt tárgyakat, vagy az állandó helyi területi védelem javasolt határait. A terv véleményezési eljárása és jóváhagyása során, azzal egy időben az állandó helyi védelem alá helyezésre vonatkozó kezdeményezési, vagy az állandó helyi védelem megszüntetésére vonatkozó eljárás is lefolytatható.

7. §

 

Az állandó helyi védelem alá helyezésre és az állandó helyi védelem megszüntetésére vonatkozó kezdeményezést a Polgármesterhez kell írásban benyújtani.

 

5. Az ideiglenes helyi védelem alá helyezés és ideiglenes helyi védelem megszűnése

 

8. §

 

1.                  Az önkormányzati építéshatóság által ideiglenes helyi védelem alá helyezésre javasolt tárgyat vagy területet Községképi, Községépítészeti jelentőségére hivatkozva a Képviselő-testület ideiglenes védelem alá helyezheti.

2.                  Az ideiglenes helyi egyedi vagy területi védelem alatt álló értékekre a jelen rendeletben és Szaporca község építési és szabályozási tervéről szóló mindenkori önkormányzati rendelet szerint meghatározott állandó helyi védelemre vonatkozó szakmai követelményeket kell alkalmazni.

9. §

 

Az ideiglenes helyi védelem megszűnik:

  1. az ideiglenes helyi védelem alá helyezett egyedi objektum vagy terület állandó védetté nyilvánításról szóló rendelet hatálybalépésével,
  2. az ideiglenes helyi védelem alá helyezéstől számított egy év elteltével,

6. Közös eljárási szabályok

10. §

 

Az állandó és ideiglenes helyi védelem alá helyezés és megszűnés tényét a helyben szokásos módon kell közzétenni.

IV. Fejezet

Helyi védelem tárgyának fenntartása


7. A helyi védelem tárgyával kapcsolatos kötelezettségek

 

11. §

 

1.                  A helyi védelem alatt álló egyedi objektum, vagy a helyi területi védelemmel érintett ingatlanok egészének vagy a védett elemeknek a fenntartása és állagmegóvása a tulajdonos kötelezettsége.

 

2.                  A helyi védelem alatt álló egyedi objektum, vagy a helyi területi védelemmel érintett ingatlanok egészének, vagy a védett elemeknek a tulajdonosa, használója köteles a jó műszaki állapot fenntartásának törvényes kötelezettségén belül a védett építészeti érték eredeti megjelenítését az e rendeletben előírt módon megőrizni, illetve rongálódás esetén helyreállítani.

 

3.                  Helyi védelem alatt álló építmény, építményrész csak a helyi védelem megszüntetése után bontható le.

 

4.                  A helyi védelem alatt álló értékek fenntartására, védelmére Szaporca Község építési és szabályozási tervéről szóló mindenkori önkormányzati rendeletben meghatározott szabályokat alkalmazni kell.

V. Fejezet
Záró rendelkezések


12. §


(1) E rendelet a kihirdetését követő első napon lép hatályba.


(2) A rendelet kihirdetéséről a helyben szokásos módon a jegyző gondoskodik.



Szaporca, 2019. március 4.





Pál Csaba

polgármester

Kalmárné Dömsödi Ivett

aljegyző





Záradék:


A rendelet a mai napon kihirdetésre került.



Szaporca, 2019. március 5.


Kalmárné Dömsödi Ivett

aljegyző



Mellékletek