Ivándárda Község Önkormányzat Képviselő-testülete 3/2000. (IV. 28.) önkormányzati rendelete

Ivándárda község közművelődési feladatairól

Hatályos: 2000. 04. 28- 2021. 03. 24

Ivándárda Község Önkormányzat Képviselő-testülete 3/2000. (IV. 28.) önkormányzati rendelete

Ivándárda község közművelődési feladatairól

Ivándárda Önkormányzatának Képviselő-testülete a kulturális javak védelméről és a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 77. §-a felhatalmazása alapján az alábbi rendeletet alkotja:

A rendelet célja

1. § (1) Az önkormányzat a helyi társadalom, a helyi közművelődés adott állapota, igényei és lehetőségei ismeretében határozza meg a település közművelődési feladatait, törekvéseit, azonnali intézkedéseit, megalapozza közép- és hosszú távra a fejlesztés lehetőségeit. (2)Az önkormányzat a közművelődési tevékenység folyamatos megvalósíthatósága érdekében közösségi teret biztosít a közösségi művelődéshez méltó, esztétikus környezet és infrastruktúra kialakításával.

Közművelődési feladatok meghatározása

2. § Az önkormányzat a helyi közművelődési feladatok formáit az alábbiakban határozza meg: a települési kulturális, környezeti, közösségi értékeinek közismertté tétele, találkozók, fesztiválok, bemutatók, kiállítások rendezése, kulturális turizmus támogatása, az ifjúság kulturális életének fejlesztése, érdekérvényesítési, művelődési kezdeményezéseinek segítése, az időskorú népesség közművelődési lehetőségeinek, közösségi életének támogatása, a település hagyományainak ápolása, a helytörténeti, honismereti mozgalom fejlesztése, népművészeti, hagyományőrző közösségek életre hívása, működtetése, a helyi értékek védelmének erősítése, helyi alapítványok, kitüntetések, díjak alapítása, az etnikai, kisebbségi kultúra értékeinek megismertetése, gazdagítása, a kisebbségek hagyományainak gondozása, fejlesztése, az élet minőségének, az ünnep örömeinek gazdagítása, szórakozási és közösségi igényekhez lehetőség biztosítása.

Közművelődési feladatok ellátásának szervezeti keretei, finanszírozási formái

3. § Az önkormányzat e rendeletben meghatározott feladatok ellátására - közművelődési intézmény szerepét betöltő – közösségi színteret alakított ki Ivándárda, Kossuth u. 22. sz. alatt.

4. § (1) A közművelődési intézmény - Művelődési ház - működtetője a települési önkormányzat. (2) Az önkormányzat a közművelődési feladatok ellátásához a költségvetési törvény szerinti normatív állami hozzájárulást kap. Normatív állami hozzájárulás kiegészül a helyi önkormányzati támogatással, mely összegek kiegészülnek az intézmény működési bevételeivel.

5. § Jelen rendelet kihirdetése napján lép hatályba, kihirdetéséről a körjegyző gondoskodik.