Sárok Község Önkormányzat Képviselő-testülete 7/2002. (VI. 21.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatokról

Hatályos: 2002. 07. 01

Sárok Község Önkormányzat Képviselő-testülete 7/2002. (VI. 21.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatokról

Sárok Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a kulturális javak védelméről és a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 77. §-a felhatalmazása alapján az alábbi rendeletet alkotja:

Általános rendelkezések

1. § A közművelődési jog gyakorlása közérdek, a közművelődési tevékenység közcél, ezért a község valamennyi lakosának joga. A közművelődési tevékenység keretében a lakosság egyetlen rétegét sem érheti hátrányos megkülönböztetés.

A rendelet célja

2. § (1) Az önkormányzat a helyi társadalom, a helyi közművelődés adott állapota, igényei és lehetőségei ismeretében határozza meg a település közművelődési feladatait, törekvéseit.

2/A. § (2) Az önkormányzat a közművelődési tevékenység folyamatos megvalósíthatósága érdekében közösségi teret biztosít a közösségi művelődéshez méltó, esztétikus környezet és infrastruktúra kialakításával.

Közművelődési feladatok meghatározása

3. § Az önkormányzat a helyi közművelődési feladatok formáit az alábbiakban határozza meg: - a települési kulturális, környezeti, közösségi értékeinek közismertté tétele, találkozók, fesztiválok, bemutatók, kiállítások rendezése, - az ifjúság kulturális életének fejlesztése, érdekérvényesítési, művelődési kezdeményezéseinek segítése, - az időskorú népesség közművelődési lehetőségeinek, közösségi életének támogatása, - a település hagyományainak ápolása, a helytörténeti, honismereti mozgalom fejlesztése, népművészeti, hagyományőrző közösségek életre hívása, működtetése, a helyi értékek védelmének erősítése, helyi alapítványok, kitüntetések, díjak alapítása, - az etnikai, kisebbségi kultúra értékeinek megismertetése, gazdagítása, a kisebbségek hagyományainak gondozása, fejlesztése, - az élet minőségének, az ünnep örömeinek gazdagítása, szórakozási és közösségi igényekhez lehetőség biztosítása.

Közművelődési feladatok ellátásának szervezeti keretei,finanszírozási formái

4. § Az önkormányzat e rendeletben meghatározott feladatok ellátására közösségi színteret alakított ki Sárok, Kossuth u. 57. sz. alatt. A közművelődési célok megvalósításában döntő szerepe van a lakosság önszerveződésének.

5. § A közösségi színtér működtetője a települési önkormányzat. Az önkormányzat a közművelődési feladatok ellátásához a költségvetési törvény szerinti normatív állami hozzájárulást kap. Normatív állami hozzájárulás kiegészül a helyi önkormányzati támogatással.

6. § Jelen rendelet 2002. július 1. napján lép hatályba, kihirdetéséről a körjegyző gondoskodik.