Sárok község képviselő testületének 6/2018 (XI. 22.) önkormányzati rendelete

az egyes szociális ellátásokról szóló 3/2015.(II. 27.) rendelet módosításáról

Hatályos: 2018. 11. 23- 2018. 11. 23

Sárok Községi Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvényének 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a szociális igazgatásról és ellátásokról szóló 1993. évi III. törvényben biztosított felhatalmazás alapján az egyes szociális ellátásokról szóló 3/2015.(II.27.) rendeletét az alábbiak szerint módosítja:


1.§


Az egyes szociális ellátásokról szóló 3/2015. (II.27.) rendelet (a továbbiakban: R.) 5.§  (4) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:


„(1) A lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatás havi összege legalább 3000, - Ft, legfeljebb 5000, - Ft lehet.”


2.§


A R.) 5.§  (7) bekezdés b.) pontja helyébe az alábbi rendelkezés lép:


„(7) b.) A lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott támogatás természetben is megállapítható. A természetben megállapított támogatás folyósításáról a polgármester intézkedik. Tüzelőanyag beszerzésére nyújtott természetbeni támogatás félévente legfeljebb egy alkalommal állapítható meg.


3. §


A R.) 7.§  (2) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:


„ A temetési támogatás összege 50.000, - Ft.”


4. §


A R.) 8. § - a hatályát veszti.


5.§


A R.) 9. § (1) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(1) A képviselő-testület rendkívüli települési támogatást nyújt a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint az időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő személyek, családok részére feltéve, hogy háztartásukban az egy főre eső jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300 %-át, egyedülálló esetén annak 400 %-át. A (1) bekezdésben foglaltaktól eltérően, amennyiben a kérelmező háztartásában az egy főre eső jövedelem meghaladja az öregségi nyugdíj mindenkori összegének az ott meghatározott mértékét, de nem haladja meg annak 500 %-át, a rendkívüli települési támogatást akkor lehet megállapítani, ha a kérelmező esetében az alábbi – különös méltánylást érdemlő – indokok legalább egyike fennáll:

  1. tartós, legalább 1 hónap időtartamot meghaladó betegség,
  2. gyógyászati segédeszköz, gyógyszer beszerzés, gyógykezelés, amennyiben a kérelmező közgyógyellátásra vagy gyógyszertámogatásra nem jogosult,
  3. baleset,


elemi kár.”


6. §


A R.) 10. § (1) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:


„(1) Születési támogatás illeti meg a Sárokon állandó lakóhellyel rendelkező, életvitelszerűen Sárokon tartózkodó szülőket gyermekük születésekor, melynek összege gyermekenként 10.000.-Ft. A kérelmet a születés bekövetkezésétől számított 30 napon belül kell előterjeszteni, csatolva a születési anyakönyvi kivonatot.”


7. §


E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, és azt követő napon hatályát veszti.


Sárok, 2018. november 21.


Uszléber Jánosné

Zimmermann-né dr. Kovács Anikó

polgármester

jegyző


Záradék:

A rendelet a mai napon kihirdetésre került az önkormányzat hirdetőtábláján.

Sárok, 2018. november 22.

Zimmermann-né dr. Kovács Anikó

jegyző