Sárok Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (VI. 29.) önkormányzati rendelete

az avar és kerti hulladék nyílttéri égetéséről

Hatályos: 2022. 07. 01

Sárok Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (VI. 29.) önkormányzati rendelete

az avar és kerti hulladék nyílttéri égetéséről

2022.07.01.

Sárok Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a veszélyhelyzet ideje alatt alkalmazandó, levegőminőséggel összefüggő szabályokról szóló 549/2020. (XII. 2.) Korm. rendelet 1. §-ban kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bek. 11. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva – a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48. § (3) bekezdésében biztosított véleményezési jogkörében eljáró Baranya Megyei Kormányhivatal, mint környezetvédelmi igazgatási szerv állásfoglalása alapján - a következőket rendeli el:

1. § A rendelet hatálya Sárok község közigazgatási területén a belterületi és zártkerti ingatlanokra terjed ki.

2. § A rendelet alkalmazása szempontjából avar és kerti hulladék: a kert használata során keletkező és további hasznosításra nem kerülő növényi maradvány (fű, falomb, kaszalék, nyesedék, gyökérmaradvány, szár, levél, és egyéb növényi maradványok:továbbiakban együtt kerti hulladék.)

A kerti hulladék égetésének szabályai

3. § (1) A kerti hulladékot vagy helyben történő komposztálással, vagy a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás keretében a közszolgáltató általi elszállítással hasznosítani kell.

(2) A kerti hulladék az (1) bekezdésben foglaltaktól eltérően indokolt esetben e rendeletben foglaltak betartásával égetése megengedett.

(3) A (2) bekezdésben foglalt égetés kizárólag szélcsendes időben, a tűzvédelmi jogszabályok szigorú betartásával, nagykorú személy folyamatos felügyelete mellett, az égetendő kerti hulladék száraz állapotában, a környezet, illetve a környezetben élő lakók kismértékű zavarása mellett végezhető.

(4) Nagy mennyiségű füstöt termelő nedves kerti hulladék égetése tilos.

(5) Égetés során a helyben (telken belül, illetve azt határoló közterületen) keletkezett avar és kerti hulladék semmisíthető meg. Az égetés folyamatának gyorsítására éghető folyadék, (pl. benzin, gázolaj stb.) légszennyező, vagy bűzös segédanyag nem használható.

(6) Az égetést telken belül kell végrehajtani, közterületet e célra igénybe venni tilos.

(7) Az égetendő kerti hulladék nem tartalmazhat kommunális, ipari eredetű, vagy veszélyes hulladékot (pl. műanyagot, gumit, vegyszert, festéket vagy ezek maradékait. )

(8) Az égetés helyszínén eszközöket és felszereléseket kell készenlétbe tartani, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható, a tűz eloltható.

Az égetés időpontja

4. § (1) A kerti hulladék nyilttéri égetése kizárólag márciustól novemberig a hét bármely napján (amennyiben ez nem ünnepnap) 8 órától 18 óráig megengedett, más napon és időpontban az égetés tilos.

(2) Tilos az égetés párás, ködös, esős, erősen szeles időjárás esetén.

(3) Az (1) bekezdésben szabályozott égetés sem végezhető az elrendelt tűzgyújtási tilalom időtartama alatt.

A szabadtéri tűzgyújtás szabályai

5. § A szabadban tűzgyújtás, tűzberendezés használat kizárólag a jogszabályokban meghatározott tűzvédelmi követelmények és műszaki mentéssel kapcsolatos feladatok szigorú betartásával történhet.

6. § Aki a rendeletben foglalt kötelezettségeket és tilalmakat megszegi, szabálysértést követ el, ezért, ha a jogszabály másként nem rendelkezik, 30.000 forintig terjedő környezetvédelmi birsággal sújtható.

7. § Ez a rendelet 2022. július 1-jén lép hatályba.