Cserdi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2015. (VII.12..) önkormányzati rendelete

a helyi adókról

Hatályos: 2015. 07. 12

Cserdi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2015. (VII.12..) önkormányzati rendelete

a helyi adókról

2015.07.12.

I. Rész

Általános rész

Cserdi Község Önkormányzatának képviselő testülete, a helyi adókról szóló módosított és kiegészített 1990. évi C. törvény 1. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, illetékességi területén, a következő - helyi adókról szóló - rendeletet alkotja.

1. § Az önkormányzati rendelet hatálya kiterjed Cserdi Község Önkormányzatának illetékességi területére.

2. § E rendelet meghatározásában adóalany:

a) a magánszemély,

b) a jogi személy, a jogi személyiség nélküli gazdasági társaság,

c) a magánszemélyek jogi személyiséggel nem rendelkező személyi egyesülése,

d) a külföldi magánszemély és szervezet is feltéve, hogy adómentességét nemzetközi szerződés vagy viszonosság nem biztosítja. Viszonosság kérdésében az adópolitikáért felelős miniszter állásfoglalása az irányadó.

3. § Adómentes az ör. 2. § b), c) és d) pontjában felsorolt adóalanyok közül a társadalmi szervezet, az egyház, az alapítvány, a közszolgáltató szervezet, a köztestület, az önkéntes kölcsönös biztosító pénztár, a magánnyugdíjpénztár, a költségvetési szerv, a költségvetési szervnek nem minősülő nevelési-oktatási intézmény és – kizárólag a helyi iparűzési adó vonatkozásában – a közhasznú, kiemelkedően közhasznú szervezetnek minősülő nonprofit gazdasági társaság abban az adóévben, amelyet megelőző adóévben folytatott vállalkozási tevékenységéből származó jövedelme (nyeresége) után sem bel-, sem külföldön adófizetési kötelezettsége, illetve – költségvetési szerv esetében – eredménye után a központi költségvetésbe befizetési kötelezettsége nem keletkezett. E feltétel meglétéről az adóalany írásban köteles nyilatkozni az adóhatóságnak.

II. Rész

1.Kommunális Adó

4. §

1. Az adó mértéke adótárgyanként
a.) lakás céljára szolgáló épület esetén, illetve vagyoni értékű jogonként,
lakásbérleti jogonként 1.200,- Ft
b.) egyéb helyiség, nyaraló, hétvégi ház 2.000,- Ft
c.) pince, présház 1.000,- Ft
e.) Mentesül a lakásra kivett magánszemélyek kommunális adójának a fizetése
alól az a 70 évek felüli egyedülálló, akinek havi jövedelme nem éri el a
mindenkori nyugdíjminimum kétszeresét.

5. §

1. Az adókötelezettség keletkezése, megszűnése és e rendeletben nem szabályozott egyéb
kérdésekben a helyi adóról szóló 1990. évi C. törvény, valamint az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. Törvényt kell alkalmazni.
2. Helyi iparűzési adó

6. § (1) Adóköteles az önkormányzat illetékességi területén állandó vagy ideiglenes jelleggel végzett vállalkozási tevékenység ( a továbbiakban: iparűzési tevékenység).

(2) Adó alanya a vállalkozó.

7 §

Adóköteles iparűzési tevékenység: a vállalkozó e minőségben végzett nyereség-, illetőleg jövedelemszerzésre irányuló tevékenysége.

8. § (1) A vállalkozó állandó jellegű iparűzési tevékenységet végez az önkormányzat illetékességi területén, ha ott székhellyel, telephellyel rendelkezik, függetlenül attól, hogy tevékenységét részben vagy egészben székhelyén (telephelyén) kívül folytatja.

(2) Ideiglenes jellegű az iparűzési tevékenység, ha az önkormányzat illetékességi területén az ott székhellyel, telephellyel nem rendelkező vállalkozó

a) építőipari tevékenységet folytat, illetőleg természeti erőforrást tár fel vagy kutat, feltéve, hogy a folyamatosan, vagy megszakításokkal végzett tevékenység időtartama adóéven belül a 30 napot meghaladja, de nem éri el a 181 napot,

b) bármely – az a) pontba nem sorolható – tevékenységet végez, ha annak folytatásából közvetlenül bevételre tesz szert, feltéve, ha egyetlen önkormányzat illetékességi területén sem rendelkezik székhellyel, telephellyel.”

9. § (1) Adókötelezettség az iparűzési tevékenység megkezdésének napjával keletkezik és a megszűntetésének napjával szűnik meg.

(2) Az önkormányzat illetékességi területén ideiglenes (alkalmi) jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén a tevékenység végzésének időtartama az irányadó az adókötelezettség időbeni terjedelmére.

10. § Az adó mértéke

(1) Állandó jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén az adó évi mértéke az adóalap 1 % - a.

(2) Ideiglenes jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén az adó mértéke a tevékenység-végzés után naptári naponként 1.000 Ft .

(1) A magánszemély terhére az adóhatóság által megállapított adót, továbbá a vállalkozó adóalanyt terhelő építményadót évi két egyenlő részletben kell az adóév március 15-ig, illetve szeptember 15-ig megfizetni.

(2) A vállalkozó a helyi iparűzési adóban az előlegfizetési időszakra adóelőleget köteles bejelenteni. Az előlegfizetési időszak a bevallás-benyújtás esedékességét követő második naptári hónap első napjával kezdődő 12 hónapos időszak.

(3) A társasági adóelőlegnek az adóévi várható fizetendő adó összegére történő kiegészítésére kötelezett vállalkozónak a helyi iparűzési adóelőleget a várható éves fizetendő adó összegére az adóév december 20. napjáig ki kell egészítenie.

(4) Ideiglenes (alkalmi) jelleggel végzett tevékenység utáni iparűzési adót legkésőbb a tevékenység befejezése napján kell megfizetni.

(5) A vállalkozó a megfizetett adóelőleg és az adóévre megállapított tényleges adó különbözetét - 100 Ft-ra kerekítve - az adóév utolsó napját követő 150 napig fizeti meg.

(6) Az adóbeszedéssel megfizetett idegenforgalmi adót az adózónak a beszedést követő hó 15. napjáig kell az adóhatósághoz bevallania és megfizetnie.

(7) Adófizetési kötelezettség csoportos beszedési megbízással is teljesíthető.

11. § E rendeletben nem szabályozott kérdésekben a helyi adókkal kapcsolatos eljárásban a helyi adókról szóló törvény és az adózás rendjéről szóló törvényben foglaltakat kell alkalmazni.

12. § Vállalkozó adóalanyok közül azok jogosultak a kedvezmények és mentességek igénybevételére, akik/amelyek arra 2003. március 31-ig jogosultságot szerzett, vagy legkésőbb 2003 december 31-ig megkezdi a rendeletben megállapított kedvezmény, mentesség feltételeinek teljesítését.

13. § A helyi önkormányzat az ügykörébe tartozó adók hatékony beszedésének elősegítésére a feltárt és beszedett adóhiányból, valamint a beszedett adótartozásból rendeletben szabályozhatja az anyagi érdekeltség feltételeit.

14. § Záró rendelkezések

(1) Ezen önkormányzati rendelet 2015 július 12-én lép hatályba, és ezzel egyidejűleg Cserdi Község Önkormányzatának 13./2003. (XII.12.) Kt. Sz. rendelete /a helyi iparűzési adóról/ valamint a Cserdi Község Önkormányzata 15./2003. (XII.12.) Kt. sz. rendelete a

kommunális adóról hatályát veszti.
(2) E rendelet kihirdetéséről a jegyzője gondoskodik.
Cserdi. 2015.július 11.
Bogdán László Papp Gizella
polgármester jogi osztályvezető
Kihirdetve:
2015.július 12.
Magdó Szilárd
jegyző