Cserdi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2019. (V. 5.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat közművelődési feladatairól

Hatályos: 2019. 05. 05- 2022. 01. 31

Cserdi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2019. (VI.2..) önkormányzati rendelete

az önkormányzat közművelődési feladatairól

2019.05.05.

Bevezető

Cserdi Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a kulturális javak védelméről és a muzeális intézményekről a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. tv. /további a kban: tv./ 76. §-ban kapott felhatalmazás alapján a helyi közművelődési tevékenység támogatása érdekében a helyi lehetőségek és a helyi társadalom művelődési érdekeinek és kulturális sajátosságoknak, szükségleteinek figyelembevételével az alábbi rendeletet alkotja:

1. § A képviselő-testület kinyilvánítja, hogy a közművelődéshez való jog gyakorlását közérdeknek, a közművelődési tevékenységek támogatását közcélnak tartja.

2. § A közművelődési rendelet célja

/1/ A közművelődési rendelet megalkotásával a képviselő-testület célja, hogy a helyi társadalom művelődési és kulturális igényeinek figyelembevételével — a helyi hagyományok, lehetőségek és sajátosságok alapján — egységes alapelvek szerint
határozza meg az általa támogatott közművelődési tevékenységek körét, azok ellátásának módját és feltételeit, a szakmai és a finanszírozási alapelveket, továbbá, hogy jogszabályi keretet teremtsen a közösségi művelődéshez méltó, esztétikus környezet és infrastruktúra biztosításához, nemzeti és nemzetiségi hagyományainak az ápolásához, a helyi társadalom kiemelkedő közösségei, személyiségei szerepének növeléséhez a helyi értékek védelmének erősítéséhez, a helyi kulturális nyilvánosság
és tájékoztatás fejlesztéséhez.
/2/ Kulturális élethez kötődő önkormányzati célok:
a ./ a település sajátos kulturális értékei jellegzetességeinek megőrzése, ezen értékek kutatása és közkinccsé tétele, fontos szempontként figyelmet fordítva a még meg lévő, vagy feleleveníthető nemzetiségi hagyományokra,
b./ a lakosság közösségi és képességfejlesztő erőinek, törekvéseinek szolgálata, támogatása.

3. § A rendelet hatálya

A jelen rendelet hatálya Cserdi község közigazgatási területén élő magánszemélyekre, valamint azon szervezetekre és intézményekre terjed ki, amelyek a rendeletben szabályozott feladatokat ellátják.

4. § A közművelődési feladatok ellátásának alapelvei és formái

/1/ A település minden lakosának és közösségének joga, hogy
a ./ megismerje a kulturális örökség javait és ezek jelentőségét a történelem alakulásában — a rendelkezésre álló eszközök útján —ezen értékeket védelmével kapcsolatos ismereteket megszerezze,
b./ igénybe vegye a z önkormányzati fenntartású közösségi szintér nyújtotta, valamint a közművelődési megállapodásokban szereplő szolgáltatásokat,
c./ gyarapítsa műveltségét, készségét, közösségi, művelődési céljainak megvalósítása érdekében az önkormányzat közművelődési partnereitől színteret, szakmai, szervezeti és tartalmi segítséget kapjon.
/2/ Az Önkormányzat intézményei útján is tájékoztatja lakóit a közművelődési lehetőségekről.

5. § Az Önkormányzat közművelődési feladatai

/1/ Az Önkormányzat a tv.76 § (3) bekezdése alapján ellátja a közművelődési alapszolgáltatások közül az alábbiakat:
a) művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása,
b) a közösségi és társadalmi részvétel fejlesztése,
c) egész életre kiterjedő tanulás feltételeinek biztosítása
d) a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése feltételeinek biztosítása,
e) amatőr alkotó-és előadó-művészeti tevékenység feltételeinek biztosítása,
f) a tehetséggondozás- és —fejlesztés feltételeinek biztosítása, valamint
g) a kulturális alapú gazdaságfejlesztés.
/2/ A pontban meghatározott közművelődési feladatellátás hatóköre: települési, több településre kiterjedő, járási, megyei, országos.

6. § Az Önkormányzat közművelődési feladatellátásának szervezett keretei.

/1/ Az Önkormányzata rendeletben megfogalmazott feladatait közösségi színterében látja el, a törvényben meghatározott szakmai, személyi és infrastrukturális feltételek biztosításával:
A közösségi szintér helye: Cserdi Rendezvényterem.
Címe: 7683 Cserdi Fő u.60.
/2/ Cserdi Község Önkormányzata meghatározza a Rendezvényterem, közösségi színtér használati szabályzatát.
/3/ Az Önkormányzat közművelődési feladatainak ellátása során együtt kíván működni:
a ./Szentlőrinci Általános Iskola Bükkösdi Általános Iskola
7672 Bükkösd Vadas völgy u 2. és a Szentlőrinci Kistérségi Óvoda és Bölcsőde Bükkösdi Tagóvoda
7672. Bükkösd Vörösmarty u. 3. Tagintézményével
b./ sport feladatokat is ellátó civil szervezetekkel,
c./ közművelődési feladatvégzést vállaló magánszemélyekkel,
d./ hasonló szakfeladatot ellátó országos, regionális, térségi, megyei intézményekkel, civil szervezetekkel.
/4/ A Tv.82 § a lapján Közművelődési Kerekasztal hozható létre, amely segíti a település közművelődési tevékenységét.
/5/ A helyi közművelődési feladatok ellátásában, az Önkormányzata tv. 82 § alapján segíti a Közművelődési Kerekasztal működését, együttműködik a helyi közművelődési tevékenységet végző civil közösségekkel, szervezetekkel, valamint a gazdasági
vállalkozásokkal.

7. § A közművelődési tevékenység ellenőrzése

A tv. és a rendelet által meghatározott közművelődési feladatokkal kapcsolatos fenntartási, felügyeleti és egyéb jogköröket a képviselő-testület gyakorolja.

8. § A közművelődési feladatok finanszírozása

/17 Az Önkormányzata közművelődéssel kapcsolatos kötelező feladatait költségvetéséből finanszírozza. Ennek forrása a saját bevétel, a központi állami hozzájárulás,a központosított költségvetésből származó normatív előirányzatokból származó összeg és az elkülönített állami pénzalapokból, valamint önkormányzati és különböző pályázati úton elnyerhető támogatás.
/2/ Az Önkormányzata központi költségvetési forrásból a közművelődési feladatok támogatására biztosítandó pályázatokhoz a pályázat elnyeréséhez szükséges önrészt a mindenkori éves költségvetési rendeletében határozza meg.
/3/ Az Önkormányzat költségvetéséből finanszírozza:
a) A közösségi szintér üzemeltetésének alapvető műszaki, technikai feltételei megteremtésének, megőrzésének, épületek működőképessége megőrzésének, korszerűsítésének költségeit.
b) Cserdi Község Önkormányzata a költségvetés mértéke szerint a közművelődési pályázatokhoz a szükséges önrészt biztosítja.
c) Az Önkormányzat e rendeletben meghatározott közművelődési feladatok megvalósítására a törvény követelményeinek megfelelően magánszeméllyel, jogi személlyel, nem önkormányzati fenntartású intézményekkel, szervezetekkel közművelődési megállapodást köthet a Kultv-ben meghatározottak szerint.
d) Az Önkormányzat támogathatja az önkormányzati közművelődési feladatok ellátásában- megállapodás alapján- résztvevő nem önkormányzati fenntartású intézményeket, civil szervezeteket. A támogatás nem veszélyeztetheti a vállalt közművelődési alapszolgáltatások ellátását.

9. § Záró rendelkezések

Ez a rendelet 2019.május 5-én lép hatályba.

11. § E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK sz. irányelvébe ütköző rendelkezést nem tartalmaz.

Cserdi Község Önkormányzata 3./2019. (05.03.).sz közművelődési rendeletet közzé teszi a Rendezvényteremben, a település honlapján, valamint a Nemzeti Jogszabálytárban.
Boda, 2019.május 5.
Bogdán László s.k.
Polgármester
Papp Gizella s.k.
kirendeltség vezető
Kihirdetve:
2019.május 5