Helesfa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2005. (IX. 28.) önkormányzati rendelete

a községi temetőről

Hatályos: 2005. 10. 28

Helesfa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2005. (IX. 28.) önkormányzati rendelete

a községi temetőről

2005.10.28.

Helesfa Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a Magyar Köztársaság Alkotmányáról szóló 1949. évi XX. törvény 44/A. § (2) bekezdésében és a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. §. (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a temetőkről és a temetkezési tevékenységről szóló 1999. évi XLIII. törvény (továbbiakban: Ttv.) 41. § (3) bekezdésében foglaltak végrehajtására az alábbi rendeletet alkotja:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

A rendelet célja

1. § E rendelet célja a Ttv. helyi szintű végrehajtási szabályainak megállapításával az

a) elhunytak emlékének méltó megőrzése és ápolása, a kegyeleti szolgáltatás kulturált színvonalon történő ellátásának biztosítása, a halottak nyughelye előtti tiszteletadás biztosítása a lelkiismereti meggyőződés, a hitéleti tevékenységek, vallási szokások tiszteletben tartásával;

b) a köztemető fenntartásának és üzemeltetésének szabályozása, tekintettel a helyi adottságokra;

c) a temetési helyek optimális kihasználásának szabályozása.

A rendelet hatálya

2. § A rendelet hatálya az önkormányzat tulajdonában lévő, Helesfa község közigazgatási területén lévő, 09. helyrajzi számú, 7452 m2 területű köztemetőre (továbbiakban: temető) és létesítményeire, valamint az ott bármilyen tevékenységet végző személyekre terjed ki.

A temető

3. § (1) A temető 100 %-os tulajdonosa, így fenntartója és egyben üzemeltetője az önkormányzat.

(2) A temető üzemeltetésével kapcsolatos feladatokat az önkormányzat temetőgondnok útján látja el.

(3) Az önkormányzat a temető rendeltetésszerű használatához szükséges feltételeket az alábbiak szerint biztosítja:

a) utakat alakít ki a parcellák megközelítéséhez,

b) parkosítást, fásítást végez,

e) parkolási lehetőséget biztosít,

d) gondoskodik a temető megfelelő elkerítéséről, annak karbantartásáról,

e) vízvételi lehetőséget biztosít,

f) hulladéktárolót üzemeltet,

g) ravatalozó helyiséget biztosít.

(4) A ravatalozó tartozékai, felszereltsége: hűtő, drapériák, gyertyatartók, kandeláberek, vízvételi lehetőség, villany.

(5) A temetőben a rendelet függelékeként nyilvántartott, évente felülvizsgált és a temető bejáratánál kifüggesztett temetőtérkép szerint kialakított sírhely táblák (parcellák) és temetési helyek igénybevételével, az abban feltüntetett rendeltetési felosztás figyelembevételével lehet temetkezni.

(6) A temetőben a következő temetési helyek biztosítottak:

a) koporsós sírhelyek (egyes és kettős),

b) urnás sírhelyek,

c) koporsós és urnás sírboltok (kripták) építésére kijelölt helyek.

(7) A temető hősi temetőrészt nem tartalmaz.

II. Fejezet

A temető használatának rendje

Általános szabályok

4. § (I) A temetőben mindenki a hely kegyeleti csendjének megfelelő magatartást köteles tanúsítani.

(2) A temető nyitvatartási ideje:

a) nyári időszámítás esetén: 6.00 - 20.00 óra

b) téli időszámítás esetén: 7.00 - 17.30 óra.

(3) Az (2) bekezdéstől eltérően, a Halottak Napján és az azt megelőző és az azt követő 3 napon át a temetőben a nyitvatartási idő igény szerint tovább tart.

(4) A nyitvatartási idő alatt a temetőt bárki korlátozás nélkül látogathatja, a sírokat gondozhatja. 12 éven aluli gyermek a temetőben csak felnőtt személy felügyelete mellett tartózkodhat.

(5) A temetőben gyertyát égetni legkésőbb a zárási időt megelőző egy óráig szabad, a tűzvédelmi szabályok betartása mellett.

(6) A sírok gondozásán, díszítésén kívül minden egyéb tevékenységet - annak megkezdése előtt legalább 3 munkanappal - a temetőgondnoknak be kell jelenteni.

Temetési helyek

5. § (1) A temetési helyek méretei az elhunyt személyek száma szerint a következők:

a) egyes sírhely területe: 130x250 cm mélysége: 200 cm

b) egyes mélyített sírhely területe: 130x250 cm mélysége: 240 cm

(biztosítani kell, hogy a rátemetendő koporsó alja 160 cm mélyre kerüljön)
Két koporsó helyezhető el benne.
c) dupla sírhely területe: 260x250 cm mélysége: 200 cm
d) dupla mélyített sírhely területe: 260x250 cm mélysége: 240 cm
e) gyermek sírhely területe: 120x160 cm mélysége: 160 cm
f) urnasírhely területe: 130x250 cm mélysége: I00 cm
Legfeljebb négy urna elhelyezése engedélyezett.
(2) A temetési helyen belül a sírgödör területét úgy kell meghatározni, hogy a koporsót abban biztonságosan el lehessen helyezni, de a mélysége az (1) bekezdésben meghatározott méreteknél kevesebb nem lehet.
(3) A temetési helyek közötti távolság minimálisan 30 cm.
(4) A sorok közötti távolság minimálisan 80 cm.
(5) A sírboltokra kijelölt helyen az építési hatóság által engedélyezett sírbolt építhető.
(6) A hagyományos sírhelyre további két urna rátemethető.

A temetés rendje

6. § (1) A temetőben temetkezési szolgáltatást csak a jogszabályban előírt engedéllyel rendelkező szolgáltatók végezhetnek. A temetkezési szolgáltatót az eltemettető választja ki.

(2) A temetkezési szolgáltatók kötelesek a hely jellegének megfelelő öltözetben, a szertartások és a búcsúztatások rendjének tiszteletben tartásával végezni munkájukat.

(3) Az elhunytat - ha az eltemettetőnek nincs a temetőben meglevő temetési hely felett rendelkezési jogosultsága - csak az elhalálozás ideje szerint sorrendben következő temetési helyre lehet temetni.

(4) Előre megváltani csak a kettős sírhely második helyét lehet.

(5) A temetési hely kijelölését - a temetési szándék bejelentésével egyidejűleg - az eltemettetőnek a temetőgondnoktól kell kérni.

(6) Az újonnan megkezdett sorokban csak a sorban következő sírhelyet lehet igényelni.

(7) A koporsós rátemetéshez sírnyitás szükséges. Az engedélyt a temetőgondnoknak be kell mutatni.

(8) Rátemetés esetén a lebontott síremléket a bejelentéstől számított 90 napon belül köteles helyreállítani a jogosult. A fenti határidő alól a polgármester a jogosult indokolt kérelmére egy esetben 60 napos halasztást engedélyezhet.

A temetési helyek feletti rendelkezési jog

7. § (1) A temetési hely feletti rendelkezési jogosultság (használati idő) a megváltás napjával kezdődik és az alábbi időtartamokig tart:

a) a koporsós temetés, rátemetés napjától számított 25 év,

b) sírbolt (kripta) esetén 60 év,

e) urnasírhely esetén 10 év,

d) urnasírbolt esetén 20 év.

(2) A használati idő letelte után - újraváltási kérelem hiányában - a temetőgondnok jogosult újra kiadni a temetési helyet.

(3) A használati idő újraváltását az eredetivel azonos időtartamra bárki kérheti, de elsőbbséget élvez a rendelkezésre jogosult vagy annak örököse. Az újraváltást a használati idő lejárta előtt meg kell kémi. Amennyiben a használati idő lejártát követően szeretne valaki sírhelymegváltást kémi, egészen addig nem lehet a kérelmet megtagadni, amíg a sírhelyre más eltemettetőnek új rendelkezési jog nem lett bejegyezve.

(4) Bármely okból bekövetkező sírnyitási, temetési hely felbontási szándékot a temetőgondnoknak be kell jelenteni.

Sírjelek alkalmazása

8. § (1) A sírhely felett rendelkezni jogosult - a (2) bekezdésben írt korlátozással és a temetési hely mérethatárán belül - szabadon választja meg az alkalmazni kívánt sírjelet, síremléket.

(2) A sírjel, vagy azon szereplő felirat, ábra nem sértheti mások kegyeleti érzését, nem lehet közízlést, közerkölcsöt, emlékezést sértő.

Sírgondozás

9. § (1) A temetési hely felett rendelkezési jogosultsággal rendelkező személy a megváltott sírhelyet gondozni, gyommentesítéssel vagy fűnyírással rendben tartani köteles.

(2) A sír gondozása kapcsán csak olyan tevékenység végezhető, amely

a) mások kegyeleti érzéseit nem sérti;

b) a temető útján és a sorok közötti közlekedést nem akadályozza;

e) a temetési szertartást nem zavarja.

(3) A temetőben csak a temetési helyek díszítését szolgáló, a kegyelet gyakorlásával összefüggő tárgyak, egynyári vagy évelő lágyszárú növények helyezhetők el. A temető rendjét megzavaró, illetve az emlékezést sértő tárgyakat, növényeket a temetőgondnok eltávolítja.

(4) A sírok gondozásához az öntözővizet bárki ingyenesen használhatja, a keletkező hulladékot, koszorú- és virágmaradványt az erre kijelölt lerakóhelyre díjtalanul lerakhatja.

(5) A sírhelyek területén, vagy attól legfeljebb 30 cm távolságon belül pad létesíthető. Anyaga kizárólag fa lehet és a szomszédos sírhely határvonalán semmilyen formában nem terjeszkedhet túl.

(6) Az elhanyagolt, gyom tól felvert sírhely korai virágzásban történő kaszálását az önkormányzat a rendelkezési jogosultsággal rendelkező személy költségére elvégezteti.

Vállalkozói tevékenységek

10. § (1) Az eltemettető bárkit megbízhat a sírhely első temetést megelőző kiásására, szolgáltatás igénybe vétele esetén a mindenkori központi jogszabályok erre vonatkozó rendelkezései az irányadók.

(2) A sírhely felett rendelkezésre jogosult bárki e tevékenység végzésére jogosult vállalkozót megbízhat síremlék, urnasírhely, sírbolt, urnasírbolt építésére.

(3) A sírbolt és az urnasírbolt építési engedély köteles, ezért a jogerős építési engedélyt a temetőgondnoknak az építési munkák megkezdése előtt be kell mutatni.

(4) Síremlék állításának, felújításának szándékát a temetőgondnok felé be kell jelenteni, melyhez mellékelni kell a síremlékről egy méretarányos rajzot és a sírfelirat szövegét. A temetőgondnok a bejelentéseket és a rajzokat a nyilvántartás mellékleteként kezeli.

(5) A temetőben munkát végző vállalkozók működésük során az e rendeletben foglaltakat kötelesek betartani. Tevékenységükkel a szertartások rendjét nem zavarhatják, a látogatók kegyeleti érzéseit nem sérthetik, a szomszédos és egyéb sírokban, a temető létesítményeiben kárt nem okozhatnak.

Tilalmak

11. § A temetőbe, temetőben tilos:

a) kutyát bevinni, a vakvezető kutya kivételével;

b) a temetőgondnok előzetes hozzájárulása nélkül építőanyagot beszállítani, építési vagy bontási munkát megkezdeni, bontási anyagot elszállítani;

c) hulladékot, koszorút és virágmaradványt elégetni;

d) hulladékot, koszorút és virágmaradványt a kijelölt lerakóhelyen kívül egyéb helyen lerakni;

e) hangoskodással, zajkeltéssel a szertartások rendjét zavarni, a temetőlátogatók kegyeleti érzéseit megsérteni;

f) a sírokat, a temető létesítményeit, azok berendezéseit megrongálni;

g) a temetési helyekre cserjéket, fákat ültetni;

h) a sírhelyek környékét felásni, a talajt elhordani vagy sírfeltöltésre használni;

i) nyilvántartási időn túl tartózkodni;

j) a sírhely körül betonlépcsőt, kerítést vagy más, nem oda illő műtárgyat elhelyezni;

k) a hirdetőtáblán kívül hirdetményt elhelyezni;

l) a kegyeleti tárgyakat, a sírokra ültetett növényeket, valamint a sírok díszítését szolgáló tárgyakat beszennyezni;
m) közerkölcsöt, közízlést sértő virágtartót, díszítést, feliratot elhelyezni.

Szabálysértések

12. § Aki e rendelet 11. § a)-e) és g)-m) pontjaiban felsorolt tilalmakat megszegi, szabálysértést követ el és 30.000,- forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.

III. Fejezet

A temető üzemeltetése

A temetőgondnok

13. §.

(1) A temetőgondnokot a képviselő-testület nevezi ki határozatlan időre közalkalmazotti jogviszonyba, a polgármester javaslata alapján. A felmentés, fegyelmi eljárás lefolytatása kivételével a munkáltatói jogokat felette a polgármester gyakorolja.
(2) A temetőgondnok a polgármester közvetlen irányítása alatt látja el feladatát, személyi anyagának kezeléséről a jegyző gondoskodik.
(3) A zavartalan feladatellátás érdekében a képviselő-testület a parkgondozót bízza meg a temetőgondnok helyettesítésével.
(4) Mind a temetőgondnok, mind a helyettesítését ellátó parkgondozó neve és elérhetősége a temető bejáratánál jól látható helyen kifüggesztésre kerül.

14. § A temetőgondnok feladatai:

a) nyitja és zárja a temetőt a nyitvatartási időnek megfelelően;

b) összehangolja a temetői létesítmények, így különösen a ravatalozó használatával kapcsolatos temetkezési szolgáltatói tevékenységeket, szervezési intézkedéssel elősegíti a temetés és az urnaelhelyezés zökkenőmentes lefolytatását;

e) a temetés megkezdése előtt elkéri és átveszi, gondosan megőrzi a halottvizsgálati bizonyítvány egy példányát, rendkívüli halál esetén a halottvizsgálati bizonyítvány mellett az eljáró hatóság engedélyét is;

d) az eltemettető vagy a temetkezési szolgáltató kérésére tájékoztatást ad és kijelöli a temetési helyeket;

e) a temetésekhez nyitja és zárja a ravatalozót, anyagi felelősséggel tartozik az ott lévő felszerelési tárgyakért, eszközökért;

f) igény szerint a temetési helyre való első temetést megelőző sírhely kiásásáról (sírásásról) gondoskodik;

g) biztosítja a temető infrastrukturális létesítményeinek használhatóságát (karbantartás);

h) vezeti és megőrzi a nyilvántartó könyvet és a sírboltkönyvet, gondoskodik az azokba bejegyzett (tárolt) személyes adatok biztonságáról;

i) nyilvántartást vezet a temetőben üzletszerűen munkát végző vállalkozókról, amely tartalmazza a vállalkozó/vállalkozás megnevezését, címét, a munka jellegét és megkezdett napjait;

j) a temető területén a sírhelyek közötti területen, a közlekedő utakon, a ki nem adott vagy visszavételeztet sírhelyeken fűnyírást végez;

k) elvégzi a temető és létesítményeinek tisztán tartását, a ravatalozó szükség szerinti fertőtlenítését, az utak, járdák, parkoló karbantartását, síkosságmentesítését és a hóeltakarítását;

l) gondoskodik a temető megfelelő vízelvezetéséről, oly módon, hogy a csapadékvíz sem a környező ingatlanokban, sem a temetési helyeken, temetői létesítményekben kárt ne okozhasson;
m) gondoskodik az összegyűlt hulladék elszállíttatásáról;
n) tájékoztatja a temetőlátogatókat; az elhunyt személy után érdeklődők kérésére a nyilvántartó könyv és a sírboltkönyv adatai alapján felvilágosítást ad;
o) vigyáz a temető rendjének betartására és betartatására, szükség esetén szabálysértési feljelentést tesz a jegyzőhöz vagy bűncselekmény (különösen a rongálás) esetén büntető feljelentést tesz a rendőrséghez.
IV. Fejezet

Záró rendelkezések

15. § (1) E törvény a kihirdetését követő 30. napon lép hatályba.

(2) E törvény hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszíti Helesfa Községi Önkormányzat temetőkről és a temetkezésről szóló 3/2001.(V.10.) számú rendelete.

(3) E törvényt a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény és a végrehajtására kiadott 145/1999.(X.1.) Korm. rendelet szabályaival együttesen kell alkalmazni.