Helesfa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2012. (I. 26.) önkormányzati rendelete

az étkeztetés szociális ellátás igénybevételéről és fizetendő térítési díjairól

Hatályos: 2022. 06. 02

Helesfa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2012. (I. 26.) önkormányzati rendelete

az étkeztetés szociális ellátás igénybevételéről és fizetendő térítési díjairól

2022.06.02.

Helesfa Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Szoctv.) 92. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja:

1. § A rendelet célja, hogy a törvényi előírásoknak megfelelően megállapítsa az étkeztetés szociális ellátások igénybevételének módját, intézményi térítési díjait és a személyi térítési díjak megállapításának részletes szabályait.

2. § A rendelet hatálya a Helesfa Községi Önkormányzat által nyújtott étkeztetésre és az azt igénybe vevőkre (továbbiakban: étkezők) terjed ki.

3. § (1) A képviselő-testület azoknak a (2) bekezdésben részletezett szociálisan rászorultaknak, akik önmaguk, illetve önmaguk és eltartottjaik részére tartósan vagy átmeneti jelleggel nem képesek étkezésüket biztosítani, napi egyszeri meleg étkeztetést biztosít.

(2) A képviselő-testület szociálisan rászorultnak tekinti különösen azt a személyt, aki

a) 65 életévét beöltötte, vagy

b) rokkantsági nyugdíjban, rokkantsági járadékban részesül, vagy

c) valamilyen fogyatékossági támogatásban, vakok személyi járadékában vagy magasabb összegű családi pótlékban részesül, vagy

d) szakorvosi igazolás alapján szenvedélybeteg, vagy

e) településszintű lakcímmel rendelkezik (hajléktalan), vagy

f) akinek családjában az egy főre eső jövedelem a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegét nem éri el.

(3) Az étkeztetésre való jogosultságról és a fizetendő személyi térítési díjról kérelemre a képviselő-testület dönt, melyről szóló határozat jogerőre emelkedését követően a Helesfa, Fő u. 54. szám alatt található tálalókonyhából történő elszállítással vagy helyben fogyasztással lehet az étkeztetést igénybe venni.

(4) Indokolt esetben a határozat azonnali végrehajtása is elrendelhető. A határozatról az ételt kiszolgáló szociális segítőt is értesíteni kell.

4. § (l) Az étkeztetés intézményi térítési díja: 500 forint/ellátási nap.

(2) Az étel kiszállításának díja: 10 forint/ebéd.

(3) Az intézményi térítési díj összegéről a képviselő-testület minden év április hónapjában dönt, melynek számítása a tálalókonyha hirdetőtáblájára kifüggesztendő.

(4) A személyi térítési díjat a képviselő-testület az ellátási jogosultságot megállapító határozatában állapítja meg a jövedelemvizsgálat eredménye és e rendelet alapján.

(5) A díjat az igénybevétel napjától havonként a tárgyhónapot követő hónap 10. napjáig kell befizetni a szociális segítőnél. A szociális segítő a beszedett térítési díjat havonta összesítve köteles befizetni az önkormányzat pénztárába.

5. § (1) A személyi térítési díj összege, ha a jövedelemvizsgálat eredményeképpen az étkeztetésben részesített családjában egy főre eső jövedelem nem haladja meg:

a) a mindenkori legkisebb öregségi nyugdíj összegét, akkor az intézményi térítési díj 30 %-a,

b) a mindenkori legkisebb öregségi nyugdíj 120 %-át, akkor az intézményi térítési díj 40 %-a,

c) a mindenkori legkisebb öregségi nyugdíj 140 %-át, akkor az intézményi térítési díj 50 %-a,

d) a mindenkori legkisebb öregségi nyugdíj 160 %-át, akkor az intézményi térítési díj 65 %-a,

e) a mindenkori legkisebb öregségi nyugdíj 180 %-át, akkor az intézményi térítési díj 80 %-a.

(2) Amennyiben az étkeztetésben részesített családjában az egy főre eső jövedelem meghaladja a mindenkori legkisebb öregségi nyugdíj 180 %-át, az intézményi térítési díj alkalmazandó.

6. § (1) A díjat az igénybevétel napjától havonként a tárgyhónapot követő hónap 10. napjáig kell befizetni a szociális segítőnél.

(2) Az étkezők esetében a nyilvántartást a szociális segítő vezeti.

(3) Az étkezők legkésőbb a megelőző nap délelőtt 11:00 óráig jelezhetik a szociális segítőnél vagy az őt helyettesítő személynél, ha az előre bejelentett igénytől eltérően valamely napo(ko)n nem kívánnak étkeztetést is igénybe venni.

(4) A személyi térítési díjat évente legalább kétszer - március és szeptember hónapokban - felül kell vizsgálni a Szoctv. 115. § (6) bekezdésére is tekintettel.

(5) Ha valamely étkező a tagdíjhátralékát az (1) bekezdés szerinti esedékességtől számított 30 napon nem rendezi, vagy három egymást követő alkalommal később fizet, akkor a jogosultságát a polgármester megszüntetheti.

7. § (1) Az intézmény dolgozói és a falugondnok (együtt: dolgozók) 564,- Ft-ot fizetnek az ebédért.

(2) Az e rendelet hatálya alá tartozó, ellátásra nem jogosultak, akik nem tartoznak az (1) bekezdésben felsoroltak közé (vendégétkezők) 564,- Ft-ot fizetnek az ebédért.

(3) A vendégétkezők étkeztetési igényéről a szociális segítő dönt azzal, hogy szükségletük biztosítása nem veszélyeztetheti az ellátottak étkeztetését.

8. § (1) E rendelet a kihirdetését követő 8. naptól lép hatályba, rendelkezéseit - a (4) bekezdés kivételével - a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

(2) A rendelet kihirdetésével egyidejűleg Helesfa Községi Önkormányzat étkezési térítési díjak mértékének megállapításáról szóló 10/2008.(VIII.1.) számú rendelete hatályát veszíti.

(3) A rendelet kihirdetésével egyidejűleg Helesfa Községi Önkormányzat Képviselő-testülete 1/2005.(I.28.) a pénzbeli és természetben nyújtott szociális és gyem1ekvédelmi ellátásokról, szolgáltatásokról szóló rendeletének 27. §-a helyébe az alábbi rendelkezés lép:

,27. § A képviselő-testület az étkeztetés keretében a szociálisan rászorultaknak a legalább napi egyszeri meleg étkezéséről gondoskodik külön erről szóló rendelete szerint, akik azt önmaguk, illetve eltartottjaik részére tartósan vagy átmeneti jelleggel nem képesek biztosítani."
(4) A képviselő-testület felkéri a hivatalát, hogy az étkeztetést igénybe vevők esetében a jövedelemvizsgálatot végezze el és 45 napon belül terjessze a legközelebbi képviselő testületi ülésre.
(5) A képviselő-testület megállapítja a személyi térítési díjakat és a polgármester ez alapján megállapodást köt az ellátottakkal.