Helesfa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2012. (I. 26.) önkormányzati rendelete

a Boróka Otthon parkjának helyi természeti védelméről

Hatályos: 2012. 02. 03

Helesfa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2012. (I. 26.) önkormányzati rendelete

a Boróka Otthon parkjának helyi természeti védelméről

2012.02.03.

Helesfa Község Önkormányzatának Képviselőtestülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. §-a és a természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvény 24. § (1) bekezdés b) pontjában kapott felhatalmazás alapján a helyi jelentőségű természeti terület védelméről és megóvásáról az alábbi rendeletet alkotja:

Helyi védettség

1. § (1) A képviselő-testület a Boróka Otthon (2) bekezdés szerinti földterületeit helyi védetté nyilvánítja.

(2) E rendelet szerinti helyi védelem alatt állnak a Helesfa 077/2; 083; 085/1; 085/2; 087/1; 087/2; 088; 089/1; 089/2; 090; 091/1; 092; 093; 094/1 helyrajzi számú ingatlanok.

Védendő természeti értékek

2. § Az 1. § szerinti helyi természetvédelem alatt álló terület védett értékei különösen:

a) értékes, különleges fafajok:

aa) gyantás cédrus (Calocedrus), melyből az ország legnagyobb törzskörméretű példánya található itt, több kisebb példány társaságában;

ab) mamutfenyő (Sequoia), igen jelentős méretű, szép példány;

ac) narancseperfa (Maclura pomifera), szintén a legnagyobb méretűek közé tartozó példány;

ad) tulipánfa (Liriodendron), szintén hatalmas méretű;

ae) szelídgesztenye (Castanea sativa), több jelentős méretű példány;

af) feketedió (Juglans nigra);

ag) liliomfa (Magnolia);

ah) tiszafa (Taxus baccata) egy idős, kb. 180 évre becsült példánya.

b) dísznövénykertészeti tervezettség, esztétikai megjelenés.

A védett természeti területek fenntartása, karbantartása

3. § (1) A védett természeti területek megóvása minden ott tartózkodó személy kötelessége.

(2) Az e rendelet szerinti helyi jelentőségű védett természeti területek természetvédelmi célkitűzéseit, stratégiáit, valamint a természetvédelmi kezelési módjait, korlátozásait és tilalmait e rendelet mellékletét képező természetvédelmi kezelési terv tartalmazza.

(3) A tulajdonos (vagyonkezelő, használó) köteles kártalanítás ellenében tűrni a természetvédelmi hatóságnak a helyi jelentőségű védett természeti terület oltalma, tudományos megismerése vagy bemutatása érdekében végzett tevékenységét.

(4) A tulajdonos (vagyonkezelő, használó) köteles tűrni, hogy a természetvédelmi hatóság a helyi jelentőségű védett természeti terület oltalma, tudományos megismerése érdekében ingatlanát időszakosan használja, de csak olyan mértékben, hogy az a tulajdonos (vagyonkezelő, használó) mindennapi életvitelét nem zavarhatja.

(5) Ha a védelem érdekei megkövetelik, a természetvédelmi hatóság elrendelheti a helyi jelentőségű védett természeti terület megóvására vonatkozó kötelezettség teljesítését.

A védett természeti terület kezelésének anyagi alapja

4. § (1) A védett természeti terület megóvását, őrzését, fenntartását, kezelését, valamint helyreállítását – a természetvédelmi hatósági jogkör gyakorlójának irányításával – a természetvédelmi terület tulajdonosa, kezelője látja el.

(2) Jelen rendeletben meghatározott, a rendes gazdálkodás körébe tartozó tevékenység anyagi fedezetét a természetvédelmi terület tulajdonosa, kezelője biztosítja. A rendes gazdálkodás körét meghaladó, a természet értékeinek megóvását szolgáló feladatok ellátásának anyagi fedezetét az Önkormányzat éves költségvetésében kell előirányozni.

(3) Az Önkormányzat a helyi jelentőségű védett természeti terület fenntartásához az e célból meghirdetett pályázat útján hozzájárulhat. A hozzájárulás mértékét, a pályázat kiírásának, benyújtásának és elbírálásának rendjét évente, a tárgyévi költségvetéssel egyidejűleg kell meghatározni.

(4) A természetvédelmi hatóság részéről kiszabott bírságokból befolyt összeget az érintett természeti terület kezelésére, fenntartására, helyreállítására kell fordítani.

Általános természetvédelmi előírások

5. § (1) A helyi jelentőségű védett természeti terület védelme érdekében a természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvény és vonatkozó egyéb országos jogszabályok előírásain túlmenően az alábbi szabályok betartása kötelező:

a) tilos a tűzgyújtás, kivéve ha azt az illetékes hatóságok a természetvédelmi

hatóság egyetértésével rendelik el;

b) tilos a forgalom elől elzárt, szilárd burkolattal el nem látott útnak nem minősülő

területekre gépjárművel behajtani, illetve az útként nyilvántartott ingatlan szilárd

burkolattal el nem látott területén gépjárművel megállni és várakozni;

c) tilos a természetvédelmi területet érintő útszakaszokon az út téli

csúszásmentesítését a fákat károsító módon végezni;

d) tilos a védett területen lévő fákat megcsonkítani, a természetvédelmi hatóság előzetes engedélye nélkül kivágni;

e) tilos egyéb, a természetvédelmi területet bármilyen módon veszélyeztető, illetve károsító tevékenység végzése.

(2) A természetvédelmi területre vonatkozó egyéb előírások tekintetében a helyi jelentőségű természetvédelmi terület természetvédelmi kezelési tervében foglaltakat kell alkalmazni. A természetvédelmi kezelési szabályokat jelen rendelet 7. §-a tartalmazza.

(3) A helyi jelentőségű védett természetvédelmi terület természetvédelmi kezelési tervét legalább 10 évenként felül kell vizsgálni.

A védett természeti terület állapotának felülvizsgálata

6. § (1) Az Önkormányzat jogosult a védett természeti terület állapotára vonatkozóan tájékozódni, és ellenőrizni, hogy a terület tulajdonosa illetve, kezelője jelen rendelet és a kezelési terv alapján kezeli a természetvédelmi területet és értéket.

(2) A helyi jelentőségű védett természeti terület állapotát és annak változásait folyamatosan figyelemmel kell kísérni. A folyamatosan végzett vizsgálat célja, hogy a község természeti értékeinek állapotáról és a védelem érdekében szükséges teendőkről a Képviselőtestület tagjai tájékozódhassanak, illetve a település lakosságát tájékoztassák.

(3) A helyi jelentőségű védett természeti terület állapotának figyelemmel kísérése, ellenőrzése, illetve a kezelési terv 10 évenkénti felülvizsgálatának előkészítése a helyi természetvédelmi hatóság feladata.

A helyileg védett természeti területen végezhető beavatkozások

7. § (1) A helyi jelentőségű védett természeti terület területén a természetvédelmi hatóság szakhatóságként működik közre a Tvt. 39 § (1) bekezdésben felsorolt esetekben.

(2) A helyi jelentőségű védett természeti terület területén a természetvédelmi hatóság a kezelési tervvel ellentétes tevékenységhez engedélyt, szakhatósági hozzájárulást nem adhat.

(3) A természetvédelmi hatóság engedélye szükséges a védett fasorban lévő, valamint egyes védett faegyedek természetes állapotának megváltoztatásához.

(4) A helyi jelentőségű védett természeti terület állapotának jelentős mértékű megváltoztatása (fakivágás) engedélyezéséhez a helyi természetvédelmi hatóság hozzájárulása szükséges, kivéve, ha a fakivágás azonnali balesetveszély-elhárítás érdekében történik.

(5) Védett növények, fák kivágásához hozzájárulás csak a fák biológiai pusztulása esetén adható ki, valamint akkor, ha azok állapota a környezetre károsodással járó veszélyt jelent. A kivágás indokoltságát szakvéleménnyel vagy más módon (fényképfelvétel) dokumentálni kell.

(6) Fák kivágása építkezés miatt csak kivételes esetben engedélyezhető.

(7) Tőszáradt fát a kiszáradást követő 1 éven túl szabad csak kivágni, engedély alapján.

(8) A helyi jelentőségű védett természeti terület egészségi állapotának megőrzése érdekében rendszeresen elvégzendő munkálatok:

a) A fellépő növényi és állati kártevők elleni megelőző védelem biztosítása (permetezés).

b) A száraz ágrészek gondos időbeni eltávolítása, a növényi részek eltávolítása után sebkezelés.

c) A megfelelő növőtér - és a lombkoronának megfelelő földterület - állandó gyommentességének biztosítása.

(9) A helyi jelentőségű védett természeti egészségi állapotának megőrzése érdekében végzendő munkálatok elvégzése a 4. § (1)-(2) pontjában meghatározottak kötelessége.

(10) A védett fasorban lévő faegyed szükségessé vált kivágása után a pótlást a következő ültetési időszakban el kell végezni. A pótlásra kerülő egyed kizárólag a védett fasor fafajának megfelelő, előnevelt fa lehet.

(11) Védett fasor védőövezetébe a fasor fajától eltérő fajú faegyedet ültetni nem lehet.

(12) A helyi természetvédelmi hatóság korlátozhatja, felfüggesztheti, vagy megtilthatja a helyi jelentőségű védett természeti területet és azok termőhelyét, védőövezetét károsító vagy súlyosan veszélyeztető tevékenységet. A határozat - a helyi jelentőségű védett természeti terület, védőövezetük vagy termőhelyük közvetlen vagy súlyos sérelme, illetve veszélyeztetése esetén - a jogorvoslatra tekintet nélkül azonnal végrehajthatónak nyilvánítható.

8. §

Az önkormányzat képviselőtestülete elvárja a társadalmi szervezetektől, egyesületektől, az intézményektől, a község lakosságától, hogy segítsék elő a rendeletben megfogalmazott célok és feladatok megvalósítását.

Záró rendelkezések

9. § (1) A rendelet a kihirdetését követő 8. napon lép hatályba.

(2) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszíti a Baranya Megyei Tanács Végrehajtó Bizottsága 21.867-5/1977. számú, helyi védettséget kimondó határozata.

(3) Jelen rendelet 1. § (2) bekezdésében felsorolt helyi jelentőségű védett természeti terület az Európai Közösségek jogi aktusaiban meghatározott Natura 2000 védettségi kategóriába nincsen besorolva.