Helesfa Község Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2014 (I.2.) önkormányzati rendelete

A pénzbeli és természetben nyújtott szociális és gyermekvédelmi ellátásokról, szolgáltatásokról szóló 1/2005.(I.28.) sz. rendelet módosításáról

Hatályos: 2014. 01. 02- 2014. 01. 02

Helesfa Község Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2014 (I.2.) önkormányzati rendelete

A pénzbeli és természetben nyújtott szociális és gyermekvédelmi ellátásokról, szolgáltatásokról szóló 1/2005.(I.28.) sz. rendelet módosításáról

2014.01.02.

1 §

Az alaprendelet 15. §-a, 16. §-a, 18. §-a, 18/A. §-ának c) és d) pontja hatályát veszti.

2 §

Az alaprendelet az alábbi 14/A §-al egészül ki:

Önkormányzati segély

(1) A Képviselő-testület az e rendeletben meghatározottak szerint önkormányzati segélyt nyújt eseti jelleggel a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint az időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő személyek részére elsősorban az Szt. 45. § (4) bekezdésében meghatározott esetekben.
(2) Az Szt. 45. §-ban foglaltakon túl rendkívüli élethelyzetnek kell tekinteni, ha a kérelmező
a) bűncselekmény sértettjeként anyagi segítségre szorul;
b) az első nyugellátás kifizetése valamely okból késik (nyugdíjazás elhúzódása, rokkantsági fok megállapítása stb.)
(3) Önkormányzati segély annak a személynek állapítható meg, aki az (1) – (2) bekezdésben foglalt rendkívüli élethelyzetbe került vagy létfenntartási gonddal küzd és a családjában az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át, egyedül élő vagy egyedülálló esetén annak 200 %-át nem haladja meg.
(4) A családban az egy főre jutó jövedelemre való tekintet nélkül nem részesíthető önkormányzati segélyben az, aki az Szt. 4. § (1) b) pontjában meghatározott vagyonnal rendelkezik.
(5) Az önkormányzati segély iránti kérelmet írásban kell benyújtani a Szentlőrinci Közös Önkormányzati Hivatal Helesfai Kirendeltségéhez címzett küldemény formájában vagy személyesen eljárva a Hivatal ügyfélfogadási idejében a szociális igazgatási előadónál. A kérelemhez csatolni kell a formanyomtatványon szereplő, szükséges igazolásokat.
(6) Az önkormányzati segély összege alkalmanként legalább 3.500,- Ft, legfeljebb 7.000,- Ft lehet.
(7) Az eseti jelleggel nyújtott önkormányzati segélyt egy naptári éven belül legfeljebb három alkalommal lehet megállapítani ugyanazon kérelmező javára.
(8) Amennyiben ugyanazon kérelmező egy naptári éven belül legalább egy alkalommal eseti jelleggel nyújtott önkormányzati segélyben részesült, a meghatározott időszakra szóló, havi rendszerességgel nyújtott önkormányzati segély iránti kérelmét ugyanazon naptári éven belül el kell utasítani.
(9) A meghatározott időszakra, havi rendszerességgel nyújtott önkormányzati segély egy naptári éven belül legfeljebb három hónap időszakra nyújtható ugyanazon kérelmező javára azzal, hogy ugyanazon családon belül egyidejűleg egy személy lehet jogosult az önkormányzati segély folyósítására.
(10) Amennyiben ugyanazon kérelmező egy naptári éven belül három hónapon keresztül, rendszeresen nyújtott önkormányzati segélyben részesült, eseti jellegű segély iránti kérelmét ugyanazon naptári éven belül el kell utasítani.
(11) Az e szakaszban szabályozott önkormányzati segély természetbeni szociális ellátásként is nyújtható, elsősorban élelmiszersegély, tüzelősegély, közüzemi szolgáltatási díjhátralék kiegyenlítése, valamint gyógyszertámogatás céljából.
(12) A megállapított önkormányzati segély folyósítása készpénzben, utalással vagy a (11) bekezdésben foglalt természetbeni ellátás formájában történhet. A segélyezési forma megválasztása egyedileg és célszerűségi okokból vizsgálandó.
(13) A készpénzben megállapított önkormányzati segélyt a jogosult a határozat kézhezvételét követően a házipénztárban veheti fel.
(14) Elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulás céljából igényelt önkormányzati segély akkor nyújtható, ha a kérelmező családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250 %-át.
(15) Az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulás céljából igényelt önkormányzati segély megállapítása iránti kérelemhez - az (5) bekezdésben előírt dokumentumok mellett - csatolni kell a temetés költségeiről szóló, az eltemettető kérelmező nevére kiállított számla eredeti példányát és a halotti anyakönyvi kivonat másolatát.
(16) Az e célból igényelt önkormányzati segély összege a helyben szokásos legolcsóbb temetési költség mértékének 10 %-a, de legfeljebb 20.000,- Ft.
(17) Az eltemettető az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulás céljából igényelt önkormányzati segély iránti kérelmét az elhalálozás napjától számított 60 napon belül terjesztheti elő.
(18) Az önkormányzati segélyre való jogosultság elbírálásával kapcsolatos hatáskört a képviselő-testület gyakorolja.

3 §

(1) E rendelet 2014. január 2. napján lép hatályba, rendelkezéseit attól az időponttól kell alkalmazni.
(2) E rendelet hatályát veszti 2014. január 3. napján.