Helesfa Község Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2018 (V.18.) önkormányzati rendelete

A téli rezsicsökkentés kiterjesztéséhez kapcsolódó tüzelőanyag-támogatás helyi szabályairól

Hatályos: 2018. 05. 18- 2018. 09. 29

Helesfa Község Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2018. (V.18.) önkormányzati rendelete

A téli rezsicsökkentés kiterjesztéséhez kapcsolódó tüzelőanyag-támogatás helyi szabályairól



Helesfa Község Önkormányzatának Képviselő-testülete (a továbbiakban: képviselő-testület) az Alaptörvény 32. Cikk (1) bekezdés a) pontja és a (2) bekezdése, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1.§


A Képviselő-testület ellenszolgáltatás nélkül a helyi népesség-nyilvántartásban egyedi házszámmal nyilvántartásba vett lakott ingatlanonként, a téli fogyasztási időszakban bekövetkező fogyasztásnövekedésre tekintettel támogatást biztosít.


2.§


  1. A képviselő-testület a kiépített gázhálózattal nem rendelkező települések esetében a téli rezsicsökkentés kiterjesztéséről szóló 1210/2018. (IV.6.) Korm. határozat szerint támogatásban részesül.


  1. A támogatás ugyanazon lakott ingatlanra, lakásra (lakóházra) csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától.


  1. A támogatás feltétele, a Szentlőrinci Közös Önkormányzati Hivatal Jegyzőjének, jelen rendelet 1. számú függelékét képező nyilatkozat benyújtása. A nyilatkozatokat 2018. június 15. napjától 2018. július 15. napjáig lehet benyújtani. A határidő elmulasztása jogvesztő.


  1. Amennyiben az ingatlan, lakás (lakóház) tekintetében a nyilatkozatot egy jogosult sem, vagy ugyanazon ingatlanra, lakásra (lakóházra) több jogosult nyújtja be a (3) bekezdés szerinti a nyilatkozatot, vagy a nyilatkozat alapján a jogosultság nem állapítható meg egyértelműen, abban az esetben a jegyző hivatalból állapítja meg a jogosult személyt, a környezettanulmány, valamint a helyi népesség-nyilvántartás, és az ingatlan-nyilvántartás adatai alapján.


  1. A jogosultsági feltételek fennállásának megállapítására vagy ellenőrzésére az eljárás során környezettanulmány végezhető.


3.§


  1. A képviselő-testület a pénzbeli támogatás megállapításával kapcsolatos hatáskört a polgármesterre ruházza át.


  1. A polgármester a nyilatkozat, szükség esetén a környezettanulmány, valamint a helyi népesség-nyilvántartás, és az ingatlan-nyilvántartás adatai alapján dönt a támogatás nyújtásáról.


  1. A polgármester a támogatást 2018. július 30. napjáig hivatalból állapítja meg.


  1. A döntés végrehajtásáról a polgármester 2018. augusztus 30. napjáig gondoskodik.


4.§


A határozata ellen a kézhezvételtől számított 15 napon belül a jegyzőhöz benyújtott, a Helesfa Község Önkormányzat Képviselő-testületének címzett fellebbezésnek van helye. A fellebbezésről a Képviselő-testület a beérkezést követően, soron következő - de legalább 8 nappal később tartandó - ülésén dönt.


5.§


A támogatás kizárólagos forrása a Belügyminisztérium általa az Önkormányzat számára megállapított 1.392.000,- Ft kiegészítő támogatás, amely lakott ingatlanonként 12.000.-Ft összegű pénzbeli támogatás.


6.§


Ezen rendelet 2018. május 22. napján lép hatályba, és 2018. szeptember 30. napján hatályát veszti.




Gondos Gyula

Dr. Tóth Sándor

Polgármester

Jegyző




Elfogadva: 2018. május 17.

Kihirdetve: 2018. május 18.


Dr. Tóth Sándor

Jegyző








1 számú függelék


Beérkezés dátuma:2………… év ……………………… hó …………. nap

Ügyintéző aláírása: ………………………………………………….


A/NYILATKOZAT

Téli rezsicsökkentés támogatásának helyi szabályaihoz


Név:……………………………………………….. Születési név: ...................................................................

Anyja neve: ……………………………………… Születési hely év, hó, nap: ........................................

Lakóhely (állandó lakcím): .......................................................................................................................

Lakóhely bejelentésének kelte: .. ......................... .Személyi igazolvány száma: ……..………

Tartózkodási hely: ……………. ........................................... ………………………………………………….

Állampolgárság: ……………. Telefonszám: (nem kötelező megadni) .......................................


Név: ........................................................., …………………………………………….. szám alatti lakos téli rezsicsökkentési támogatásra jogosult nyilatkozom, hogy:


  • Az önkormányzatól téli rezsicsökkentés támogatást a ………………………………….. szám alatti ingatlan tekintetében sem én sem más velem egy lakcímen élő személy nem kapott.
  • Büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy a fenti adatok a valóságnak megfelelnek.
  • Hozzájárulok, hogy adataimat hatósági nyilvántartás, valamint statisztikai adatszolgáltatás céljából a hivatal kezelje.
  • A támogatás kifizetését (kérjük aláhúzni) készpénzben (pénztári kifizetéssel) – utalással kérem.


Utalás esetén folyószámla száma: ………………………………...............................................................


Œ Nyilatkozom, hogy az ingatlanban, lakásban (lakóházban) lakó más nagykorú személy személy/ek az ingatlan tekintetében a támogatásra a téli rezsicsökkentés tekintetében nem tart igényt.[1]


Œ Nyilatkozom, hogy az ingatlanban, lakásban (lakóházban) lakó más nagykorú személy személy/ek az ingatlan tekintetében a támogatásra a téli rezsicsökkentés tekintetében nem jogosult.[2]


Büntető jogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy az általam közölt adatok a valóságnak megfelelnek. Tudomásul veszem és hozzájárulok, hogy adataim ellenőrzésre kerüljenek.


……………………, 20………………………………

………………………………………………………………….

Kérelmező





































B/ NYILATKOZAT[3]

Ugyanazon lakott ingatlanban, lakásban (lakóházban) lakó nagykorú személy személy


Név: ........................................................................... Születési név: ...........................................................

Anyja neve: ……………………………… Születési hely év, hó, nap: ...................... ............................

Lakóhely (állandó lakcím): .......................................................................................................................

Tartózkodási hely: ........................................................................................................................................


  • Nyilatkozom, hogy mint a .................................................................................... szám alatti ingatlan tekintetében a téli rezsicsökkentés támogatást ugyanezen ingatlanban lakásban (lakóházban) lakó …………………………………… (név) ……………………………………. szám alatti lakos jogosult.
  • Tudomásul veszem, hogy a téli rezsicsökkentés támogatást ugyanazon lakott ingatlanra, lakásra (lakóházra) csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától, ezért a téli rezsicsökkentés támogatásra a .................................................................................... szám alatti ingatlan tekintetében nem tartok igényt.
  • Büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy a fenti adatok a valóságnak megfelelnek.
  • Hozzájárulok, hogy adataimat hatósági nyilvántartás, valamint statisztikai adatszolgáltatás céljából a hivatal kezelje.



Kelt: ..................... év ............................................ hó ..................... nap




                                                         .................................................

                                                                      aláírás















KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ


Magyarország Kormányának az 1210/2018. (IV. 6.) Korm. határozata alapján a Kormány 1. az államháztartásról szóló 2011.  évi CXCV.  törvény (a  továbbiakban: Áht.) 33.  § (1)  bekezdésében biztosított jogkörében eljárva elrendelte a téli rezsicsökkentés kiterjesztését a kiépített gázhálózattal nem rendelkező településeknél. A Kormány a háztartások számára ingatlanonként 12.000 forint összegű költségvetési pénzbeli támogatást biztosit a kiépített gázhálózattal nem rendelkező települési önkormányzatoknak.

A nyilatkozatokat 2018. június 15. napjától 2018. július 15. napjáig lehet benyújtani. A határidő elmulasztása jogvesztő. Amennyiben a nyilatkozatot nem nyújtja be, és az ingatlan tekintetében más jogosult sem nyújtja be a nyilatkozatát, abban az esetben a jegyző hivatalból állapítja meg a jogosult személyt.

Az igénylő adatai sorba névét, születési névét, anyja nevét, születési helyét, idejét, lakóhelyét (állandó lakcím) a lakóhely bejelentésének keltét: személyi igazolvány számát, és amennyiben rendelkezik vele a tartózkodási hely adatait, valamint az állampolgárságát kell megadnia. 


Amennyiben a támogatás kifizetésére bankszámlaszámot nem ad meg a támogatást Helesfa Község Önkormányzat pénztárában készpénzben vehető fel a pénztár nyitvatartási idejében.


Amennyiben az A jelű nyilatkozatában arról nyilatkozott, hogy az ingatlanban, lakásban (lakóházban) lakó más nagykorú személy személy/ek az ingatlan tekintetében a támogatásra a téli rezsicsökkentés tekintetében nem tart igényt, csatolja a B jelű nyilatkozatot, amely az ugyanazon lakott ingatlanban, lakásban (lakóházban) lakó nagykorú személyek nyilatkozatát tartalmazza.


Amennyiben a nyilatkozatot ugyanazon ingatlanra, lakásra (lakóházra) több jogosult nyújtja be a nyilatkozatot, vagy a nyilatkozat alapján a jogosultság nem állapítható meg egyértelműen, abban az esetben a jegyző hivatalból állapítja meg a jogosult személyt, a környezettanulmány, valamint a helyi népesség-nyilvántartás, és az ingatlan-nyilvántartás adatai alapján.












[1]

Tegyen X jelet amennyiben erről nyilatkozik

[2]

Tegyen X jelet amennyiben erről nyilatkozik

[3]

Abban az esetben kell benyújtani, ha ugyanazon lakott ingatlanra, lakásra (lakóházra) a téli rezsicsökkentés támogatásra több igénylő is igényt nyújthatna be.