Helesfa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2021. (VIII. 17.) önkormányzati rendelete

A szociális ellátásokról szóló 8/2017. (VIII.17.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 08. 18- 2021. 08. 18

Helesfa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2021. (VIII. 17.) önkormányzati rendelete

A szociális ellátásokról szóló 8/2017. (VIII.17.) önkormányzati rendelet módosításáról

2021.08.18.

Helesfa Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális ellátásokról szóló 8/2017. (VIII.17.) önkormányzati rendeletet (a továbbiakban: alaprendelet) módosítja és a következőket rendeli el:

1. § Az alaprendelet bevezető része helyére az alábbi rendelkezés lép:

Helesfa Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 32. § (1) bekezdése b) pontjában, a 32. § (3) bekezdésében, a 48. § (4) bekezdésében, továbbá a 132. § (4) bekezdés g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvényének 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a pénzbeli és természetbeni települési támogatásokról a következőket rendeli el:

2. § Az alaprendelet 1. §-a hatályon kívül helyezésre kerül.

3. § Az alaprendelet 2. §-a hatályon kívül helyezésre kerül.

4. § Az alaprendelet 3. § (1) bekezdése helyére az alábbi bekezdés lép:

A pénzbeli és természetbeni szociális ellátások megállapítása és a szociális alapszolgáltatások igénybevétele iránti kérelmet a Szentlőrinci Közös Önkormányzati Hivatal Helesfai Kirendeltségén (a továbbiakban: Hivatal) kell benyújtani az erre a célra rendszeresített formanyomtatványon az egyes ellátási formáknál meghatározott igazolások, nyilatkozatok becsatolásával. A megállapítás iránti kérelem tartalmazza az ellátást igénylő személynek az Szt. 18. §-ában szereplő adatait, valamint az igényelt szociális ellátás jogosultsági feltételeire vonatkozó adatokat, nyilatkozatokat. Nincs szükség külön igazolásra olyan adatok esetében, amelyek a Hivatal hivatalos nyilvántartásában fellelhetők, valamint ha az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény 36. § (2) bekezdése szerint az adat vagy igazolás beszerezhető.

5. § Az alaprendelet 5. § (1) bekezdése hatályon kívül helyezésre kerül.

6. § Az alaprendelet 10. § (3) bekezdése hatályon kívül helyezésre kerül.

7. § Az alaprendelet 10. § (4) bekezdése helyére az alábbi rendelkezés lép:

A rendkívüli települési támogatás mértéke alkalmanként legfeljebb 60.000,- Ft (Hatvanezer) összegben állapítható meg.

8. § Az alaprendelet 11. § (1) bekezdése helyére az alábbi rendelkezés lép:

Települési lakásfenntartási támogatás állapítható meg annak a szociálisan rászoruló háztartásnak, amely a (2) bekezdésben foglalt feltételeknek megfelel.

9. § Az alaprendelet 16. § (7) bekezdése helyére az alábbi rendelkezés lép:

a) Helesfa Községi Önkormányzat természetbeni juttatásként tárgyév augusztus hónapban az általános iskolai osztályonként használatra előírt füzetcsomagot biztosít a helesfai lakóhellyel rendelkező általános iskolai tanulóknak

b) Helesfa Községi Önkormányzat a helesfai lakóhellyel rendelkező óvodás és általános iskolás gyermekek étkezési térítési díja 50 %-ának megfizetését vállalja, amennyiben a gyermek családjában az egy főre jutó havi rendszeres jövedelem nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíjminimum összegének tízszeresét és a család nem jogosult rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre

c) Helesfa Községi Önkormányzat a helesfai lakóhellyel rendelkező középiskolás gyermekek kollégiumi térítési díjának 50 %-át megfizeti, amennyiben a gyermek családjában az egy főre jutó havi rendszeres jövedelem nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíjminimum összegének tízszeresét és a család nem jogosult rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre

d) Helesfa Községi Önkormányzat vállalja a nem a helesfai körzetes általános iskolában tanulmányokat folytató gyermekek részére az iskolába járás céljából igénybe vett közlekedési bérlet árának megtérítését, amennyiben a gyermek családjában az egy főre jutó havi rendszeres jövedelem nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíjminimum összegének tízszeresét.

10. § Az alaprendelet 16. § (8) bekezdése hatályon kívül helyezésre kerül.

11. § Az alaprendelet az alábbi 16/A §-szal egészül ki:

Étkeztetés

Az Önkormányzat azoknak a szociálisan rászorultaknak, akik önmaguk, illetve önmaguk és eltartottjaik részére tartósan vagy átmeneti jelleggel nem képesek étkezésüket biztosítani, napi egyszeri meleg étkeztetést biztosít Helesfa Községi Önkormányzat Képviselő-testületének az étkeztetés szociális ellátás igénybevételéről és a fizetendő térítési díjakról szóló 6/2012. (I.26.) önkormányzati rendeletben foglaltak szerint.

12. § Az alaprendelet az alábbi 16/B §-szal egészül ki:

Házi segítségnyújtás

(1) Házi segítségnyújtás keretében a szolgáltatást igénybe vevő személy saját lakókörnyezetében kell biztosítani az önálló életvitel fenntartása érdekében szükséges ellátást.
(2) A házi segítségnyújtás keretében biztosítani kell az alapvető gondozási, ápolási feladatok elvégzését, az önálló életvitel fenntartásában, az ellátott és lakókörnyezete higiéniás körülményeinek megtartásában való közreműködést.
(3) A házi segítségnyújtást az önkormányzat a Szociális Szolgáltató Központon (7940 Szentlőrinc Munkácsy M. u. 1.) keresztül biztosítja.

13. § Az alaprendelet az alábbi 16/C §-szal egészül ki:

Családsegítés

(1) A családsegítés a szociális vagy mentálhigiénés problémák, illetve egyéb krízishelyzet miatt segítségre szoruló személyek, családok számára az ilyen helyzethez vezető okok megelőzése, a krízishelyzet megszüntetése, valamint az életvezetési képesség megőrzése céljából nyújtott szolgáltatás.
(2) A családsegítést az önkormányzat a Szociális Szolgáltató Központon (7940 Szentlőrinc Munkácsy M. u. 1.) keresztül biztosítja.

14. § Az alaprendelet az alábbi 16/D §-szal egészül ki:

Jelzőrendszeres házi segítségnyújtás

(1) A jelzőrendszeres házi segítségnyújtás a saját otthonukban élő, egészségi állapotuk és szociális helyzetük miatt rászoruló, a segélyhívó készülék megfelelő használatára képes időskorú vagy fogyatékos személyek, illetve pszichiátriai betegek részére az önálló életvitel fenntartása mellett felmerülő krízishelyzetek elhárítása céljából nyújtott ellátás.
(2) A jelzőrendszeres házi segítségnyújtást az önkormányzat a Szociális Szolgáltató Központon (7940 Szentlőrinc Munkácsy M. u. 1.) keresztül biztosítja.

Átmeneti és záró rendelkezések

15. § Jelen módosító rendelet 2021. augusztus 18. napján lép hatályba és a hatályba lépését követő napon hatályát veszti.

Helesfa, 2021. augusztus 12.
Horváth Rudolf dr. Tóth Sándor
polgármester jegyző
Záradék:
Elfogadva: 2021. augusztus 12.
Kihirdetve: 2021. augusztus 17.
dr. Tóth Sándor
jegyző