Helesfa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (IX. 21.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátásokról szóló 8/2017. (VIII.17.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 09. 22- 2023. 09. 22

Helesfa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (IX. 21.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátásokról szóló 8/2017. (VIII.17.) önkormányzati rendelet módosításáról

2023.09.22.

Helesfa Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális ellátásokról szóló 8/2017. (VIII.17.) önkormányzati rendeletet (a továbbiakban: alaprendelet) módosítja és a következőket rendeli el:

1. § Az alaprendelet 8. § (1) bekezdése helyére az alábbi bekezdés lép: Települési létfenntartási támogatás nyújtható annak, aki önmaga, illetve családja létfenntartásáról más módon nem tud gondoskodni és akinek a családjában az egy főre jutó jövedelem a szociális vetítési alap összegének 350%-át, egyedül élő esetén annak 400%-át nem haladja meg és nem rendelkezik az Szt. 4. § (1) bekezdésében meghatározott mértékű vagyonnal.

2. § Az alaprendelet 8. § (5) bekezdése helyére az alábbi bekezdés lép: Az egy alkalommal megállapított eseti települési létfenntartási támogatás legkisebb összege 1.000 Ft, legmagasabb összege 10.000 Ft lehet.

3. § Az alaprendelet 9. § (2) bekezdése helyébe az alábbi bekezdés lép: Az (1) bekezdés szerint a temetési költség viselése az eltemettetést vállaló kérelmező létfenntartást akkor veszélyezteti, ha a családjában az egy főre jutó jövedelem a szociális vetítési alap összegének 600 %-át nem haladja meg.

4. § Az alaprendelet 9. § (4) bekezdése helyébe az alábbi bekezdés lép: A temetési támogatás maximális összege 40.000,-(Negyvenezer) Ft.

5. § Az alaprendelet 10. § (1) bekezdése helyébe az alábbi bekezdés lép: Rendkívüli települési létfenntartási támogatás nyújtható annak, aki létfenntartását veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került és akinek családjában az egy főre jutó jövedelem a szociális vetítési alap 350 %-át, egyedül élő esetén annak 400 %-át nem haladja meg és nem rendelkezik az Szt. 4. § (1) bekezdésében meghatározott mértékű vagyonnal.

6. § Az alaprendelet 10/A. § (2) bekezdése helyébe az alábbi bekezdés lép: A szociális kölcsön abban az esetben állapítható meg, ha a háztartás a kérelem benyújtásakor havi rendszeres jövedelemmel rendelkezik és az egy főre jutó jövedelem a szociális vetítési alap összegének 400 %-át nem haladja meg.

7. § Az alaprendelet 11. § (2) bekezdése helyébe az alábbi bekezdés lép: Az (1) bekezdés alkalmazásában szociálisan rászoruló az a háztartás, ahol a háztartásban az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 400 %-át, egyedül álló esetében 450%-át és a háztartás tagjai egyikének sincs az Szt. 4. § (1) bekezdésében meghatározott mértékű vagyona.

8. § Az alaprendelet 12. § (1) bekezdése d) ponttal egészül ki: társadalmi ünnepekhez kötődő települési támogatás

9. § Az alaprendelet 12. § (3) bekezdése d) ponttal egészül ki: társadalmi ünnepekhez kötődő települési támogatás

10. § Az alaprendelet 13. § (5) bekezdés a) pontja helyébe az alábbi bekezdés lép: családjában az egy főre jutó jövedelem a szociális vetítési alap összegének 250%-át, egyedül élő esetén 300 %-át nem haladja meg, és

11. § Az alaprendelet 14. § (1) bekezdése helyébe az alábbi bekezdés lép: A települési önkormányzat különös méltányosságból az Szt. 48. § (3) bekezdés b) pontjában meghatározott megtérítési kötelezettség alól részben vagy egészben mentesítheti az eltemettetésre köteles személyt, amennyiben az érintett személy családjában az egy főre jutó jövedelem nem éri el a szociális vetítési alap mértékét, egyedül élő esetén annak 150 %-át, és az érintett személy vagyonnal nem rendelkezik.

12. § Az alaprendelet 14. § (2) bekezdése helyébe az alábbi bekezdés lép: A köztemetés költségét nem lehet a helyben szokásos legolcsóbb temetési költségnél magasabb összegben megállapítani. A helyben szokásos legolcsóbb temetési költség: 250.000 Ft.

13. § Az alaprendelet 15. § (3) bekezdése helyébe az alábbi bekezdés lép: Települési élelmiszertámogatás nyújtható annak a szociálisan rászoruló személynek, akinek a családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a mindenkori szociális vetítési alap összegének 120 %-át és az Szt. 4. § (1) bekezdés szerinti vagyona nincs.

14. § Az alaprendelet 15. § (4) bekezdése helyébe az alábbi bekezdés lép: Különös méltánylást érdemlő esetben a Polgármester települési támogatást nyújthat annak a rászoruló személynek, akinek a családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a mindenkori szociális vetítési alap összegének 200 %-át és az Szt. 4. § (1) bekezdés szerinti vagyona nincs.

15. § Az alaprendelet az alábbi 15/A §-szal egészül ki: Társadalmi ünnepekhez kötődő települési támogatás15/A.§(1)Az önkormányzat társadalmi ünnepekhez kötődő települési támogatás biztosításával – elsősorban a karácsonyi és húsvéti ünnepekhez kötődően – a családok életminőségén kíván javítani az önkormányzat költségvetési rendeletében meghatározott forrás rendelkezésre állása esetén.(2)A társadalmi ünnepekhez kötődő települési támogatásra jogosult az a kérelmező, családonként egy fő, aki a) a településen állandó lakóhellyel, vagy tartózkodási hellyel rendelkezik, valamint életvitelszerűen a településen él, és b) a családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 1500%-át. (3) Mikuláscsomagra jogosult az a gyermek, aki a) a településen állandó lakóhellyel, vagy tartózkodási hellyel rendelkezik, valamint életvitelszerűen a településen él, és b)a családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 1500%-át.(4)A polgármester a társadalmi ünnepekhez kötődő települési támogatást pénzbeli és természetbeni támogatásként is nyújthatja.(5)A társadalmi ünnepekhez kötődő települési támogatást az erre a célra rendszeresített formanyomtatványon kell előterjeszteni.

16. § Az alaprendelet 16. § (1) bekezdés a) pontja helyébe az alábbi bekezdés lép: gimnáziumi, szakiskolai, szakközépiskolai, szakmunkásképző nevelési-oktatási intézményben tanulói jogviszonnyal rendelkezik, és

17. § Az alaprendelet 16. § (7) bekezdés b) pontja helyébe az alábbi bekezdés lép: a helesfai lakóhellyel rendelkező óvodás és általános iskolás gyermekek étkezési térítési díja 50 %-ának megfizetését vállalja, amennyiben a gyermek családjában az egy főre jutó havi rendszeres jövedelem nem haladja meg a mindenkori szociális vetítési alap összegének tízszeresét és a család nem jogosult rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre

18. § Az alaprendelet 16. § (7) bekezdés c) pontja helyébe az alábbi bekezdés lép: a helesfai lakóhellyel rendelkező középiskolás gyermekek kollégiumi térítési díjának 50 %-át megfizeti, amennyiben a gyermek családjában az egy főre jutó havi rendszeres jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének tízszeresét és a család nem jogosult rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre

19. § Az alaprendelet 16. § (7) bekezdés d) pontja helyébe az alábbi bekezdés lép: vállalja a nem a helesfai körzetes általános iskolában tanulmányokat folytató gyermekek részére az iskolába járás céljából igénybe vett közlekedési bérlet árának megtérítését, amennyiben a gyermek családjában az egy főre jutó havi rendszeres jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének tízszeresét.

20. § Ez a rendelet 2023. szeptember 22-én lép hatályba.