Helesfa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (II. 14.) önkormányzati rendelete

Az önkormányzat 2024. évi költségvetéséről

Hatályos: 2024. 02. 15

Helesfa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (II. 14.) önkormányzati rendelete

Az önkormányzat 2024. évi költségvetéséről

2024.02.15.

Helesfa Községi Önkormányzatának Képviselő-testülete (továbbiakban: képviselő-testület) az az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed a Helesfa Község Önkormányzatára, annak képviselő-testületére, polgármesterére az önkormányzat által fenntartott intézményeire terjed ki.

(2) A rendelet személyi hatálya kiterjed a közvetlen és közvetett támogatások tekintetében minden támogatást nyújtó, e rendelet hatálya alá tartozó szervre, szervezetre és minden támogatásban részesülőkre.

A költségvetés bevételeinek és kiadásainak főösszege

2. § A képviselő-testület az önkormányzat 2024. évi költségvetését főösszegét 68.136.974 forintban állapítja meg:

a) a költségvetési bevételek összege: 68.136.974.-Ft

b) a költségvetési kiadások összege: 68.136.974.-Ft

c) a költségvetés egyenlege- a költségvetési bevételek és költségvetési kiadások különbözete: 0.-Ft

Az önkormányzat 2024. évi kiemelt költségvetési előirányzatai

3. § (1) Az önkormányzat 2024. évi költségvetési bevételi előirányzatai

a) B1 Működési célú támogatások államháztartáson belülről: 50.248.204.-Ft

b) B2 Felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről: 0.-Ft

c) B3 Közhatalmi bevételek: 635.000.-Ft

d) Működési bevételek: 5.820.000.-Ft

e) Felhalmozási bevételek: 0.-Ft

f) Működési célú átvett pénzeszközök: 0.-Ft

g) Felhalmozási célú átvett pénzeszközök: 0.-Ft

h) Finanszírozási bevételek: 11.433.770.-Ft, ebből szabad pénzmaradvány: 5.885.291.-Ft, kötelezettséggel terhelt pénzmaradvány: 4.869.100.-Ft

(2) Az önkormányzat 2024. évi költségvetési kiemelt kiadási előirányzatai

a) K1 Személyi juttatások: 23.939.608.-Ft

b) Munkaadót terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó: 3.008.095.-Ft

c) Dologi kiadások: 24.008.167.-Ft

d) Ellátottak pénzbeli juttatásai: 6.600.000.-Ft

e) Egyéb működési célú kiadások: 10.581.104.-Ft

f) Beruházások: 0.-Ft

g) Felújítások: 0.-Ft

h) Egyéb felhalmozási célú kiadások: 0.-Ft

(3) Az önkormányzat 3. § (1) bekezdés szerinti bevételek részletezését a rendelet III. melléklete tartalmazza.

(4) Az önkormányzat 3. § (2) bekezdés szerinti kiadások részletezését a rendelet IV. melléklete tartalmazza.

A költségvetés egyéb mellékletei

4. § (1) A 2024. évi működési és felhalmozási bevételeket mérlegszerűen a V. számú melléklet mutatja be.

(2) Az önkormányzat kötelező és nem kötelező feladataihoz kapcsolódó kiadásokat a VI.1. és a bevételeket VI.2. melléklet mutatja be.

(3) Az önkormányzat normatív állami hozzájárulásának forrásonkénti bontását a VII. számú melléklet mutatja be.

(4) Az önkormányzat 2024. évi felújítás és beruházási előirányzatait a VIII. számú melléklet mutatja be.

(5) A IX. számú melléklet az éves létszám előirányzatot tartalmazza, a közfoglalkoztatottak éves létszám előirányzatával.

(6) Az önkormányzat 2024. évi előirányzat-felhasználási ütemtervét a X. számú melléklet tartalmazza.

(7) A 2024.-2025.-2026. évek prognosztizált költségvetési előirányzatait a XI. számú melléklet tartalmazza.

(8) Az önkormányzat tartalékait a XII. számú melléklet tartalmazza.

(9) Az önkormányzat adósságot keletkeztető ügyleteiből származó kötelezettség bemutatása a XIII. számú melléklet szerint történik.

A költségvetés végrehajtásának szabályai

5. § (1) A helyi önkormányzat gazdálkodási, tervezési finanszírozási, adatszolgáltatási beszámolási feladatait a Szentlőrinci Közös Önkormányzati Hivatal látja el.

(2) Az önkormányzati költségvetés végrehajtásáért a polgármester, a hivatalban ellátott feladatok tekintetében a jegyző a felelős.

Költségvetési rendeletmódosítás, előirányzat változtatás szabályai

6. § (1) A képviselő-testület kizárólagos hatáskörébe tartozik a költségvetési rendelet módosítása.

(2) A helyi önkormányzat költségvetési rendeletében megjelenő bevételek és kiadások módosításáról, a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosításról a (2) bekezdésben foglaltak kivétellel a képviselő-testület dönt.

(3) A helyi önkormányzatok költségvetési szerv bevételi és kiadási előirányzatai a Kormány rendeletében meghatározott esetekben, saját hatáskörben módosíthatók, a kiadási előirányzatok egymás között átcsoportosíthatók.

(4) Ha év közben az Országgyűlés, a Kormány, illetve valamely költségvetési fejezet, vagy elkülönített állami pénzalap a helyi önkormányzat számára pótelőirányzatot biztosít, arról a polgármester a képviselő-testületet tájékoztatja. A képviselő-testület - az első negyedév kivételével - negyedévenként, de legkésőbb a költségvetési szerv számára a költségvetési beszámoló irányító szervhez történő megküldésének külön jogszabályban meghatározott határidejéig, december 31-i hatállyal dönt a költségvetési rendeletének ennek megfelelő módosításáról.

(5) Az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető elemi csapás, illetőleg következményeinek az elhárítása érdekében (veszélyhelyzetben) a polgármester a helyi önkormányzat költségvetése körében átmeneti intézkedést hozhat, amelyről a képviselő testület legközelebbi ülésen be kell számolnia.

(6) A polgármester a költségvetési kiadások kiemelt előirányzatain belül a rovatok közötti átcsoportosítást hajthat végre, egyes kiadási előirányzatok teljesítését felfüggesztheti, a költségvetési rendeletben nem szereplő kiadásokat is teljesíthet

7. § (1) A polgármester pótköltségvetési rendelet-tervezetet terjeszt a képviselő-testület elé, ha év közben a körülmények oly módon változnak meg, hogy ezek a helyi önkormányzat költségvetésének teljesítését jelentősen veszélyeztetik.

(2) Az önkormányzati költségvetés teljesítése jelentős veszélyeztetésének minősül különösen: ha a kiadási-bevételi előirányzat teljesítése közötti különbség 10%-kal meghaladja az eredeti kiadási-bevételi előirányzatot.

A támogatások odaítélésének, folyósításának és elszámolásának rendje

8. § A civil szervezetek támogatásával, a támogatások odaítéléséről a képviselő-testület dönt.

Önkormányzati biztos kirendelése

9. § (1) Ha a helyi önkormányzat költségvetési szerve 30 napon túli, elismert tartozásállományának mértéke eléri az éves eredeti kiadási előirányzatának 10%-át, vagy egyébként 7 millió forintot, és e tartozását egy hónapon belül nem tudja 30 nap alá szorítani, akkor a képviselő-testület a költségvetési szervnél, véleményének előzetes kikérésével önkormányzati biztost jelöl ki.

(2) Az önkormányzati biztos kirendelését a (1) bekezdésben meghatározott mértékű elismert tartozásállomány elérése esetén a képviselő-testületnél a polgármester kezdeményezi.

Létszám és bérgazdálkodás

10. § (1) A képviselő-testület az önkormányzat éves létszám-előirányzatát feladatok ellátására jóváhagyott létszámkeretét 2024. évre 8 főben állapít meg.

(2) A képviselő-testület a közalkalmazottak éves cafetéria- juttatás éves keret összegét bruttó 339.000.-Ft-ban állapítja meg, 2024. évben nem haladhatja meg a nettó 400 000 Ft-ot,

(3) Az önkormányzat a személyi juttatások körében keletkező megtakarításokat az államháztartás működési rendjéről szóló 368/2011.(XII.31) számú kormányrendeletben foglaltak figyelembevételével használhatják fel.

A nyilvánosság biztosítása

11. § Az önkormányzat pénzeszközei felhasználásával, az önkormányzati vagyonnal történő gazdálkodással összefüggő árubeszerzésre, építési beruházásra, szolgáltatás megrendelésre, vagyonépítésre, vagyonhasznosításra, vagyon vagy vagyon értékű jog átadása, valamint koncesszióba adására vonatkozó szerződések megnevezését (típusát), tárgyát, a szerződést kötő felek nevét, a szerződés értékét, határozott időre kötött szerződés esetén annak időtartamát az 5 millió forint nettó értéket meghaladó ügyletek esetében közzé kell tenni a helyben szokásos módon a szerződés megkötéstől számított 60 (hatvan) napon belül.

Záró rendelkezések

12. § Az e rendelet elfogadásáig az átmeneti időszakban tett bevételek beszedését, az előző évi kiadási előirányzatokon belül a kiadások arányos teljesítését a képviselő-testület elfogadja. Az átmeneti időszakban beszedett bevételek és teljesített kiadások e rendeletben be lettek építve.

13. § Ez a rendelet 2024. február 15-én lép hatályba.