Tófű Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2015. (III.2.) önkormányzati rendelete

a települési folyékony hulladék kezelésével kapcsolatos közszolgáltatásról

Hatályos: 2015. 03. 02

Tófű Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk. (1). bekezdésének a) pontjában, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. §. (1). bekezdésének 21. pontjában, a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 4. §. (2) bekezdésének d.) pontjában és 44/C. § (2) bekezdés alapján kapott felhatalmazás alapján a következő rendeletet alkotja:

1. A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet személyi hatálya kiterjed Tófű község közigazgatási területén valamennyi közcsatornával el nem látott ingatlan tulajdonosárára, vagyonkezelőjére vagy egyéb jogcímen használójára (a továbbiakban együtt: ingatlantulajdonos).

(2) A rendelet tárgyi hatálya kiterjed az (1) bekezdés szerinti ingatlan tulajdonosnál keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizek begyűjtésére, kezelésére, valamint az erre vonatkozó közszolgáltatás ellátására.

(3) A rendelet hatálya nem terjed ki az ipari szennyvízre és a veszélyes hulladékokra, valamint az ezekkel összefüggő tevékenységekre.

2. A közszolgáltató és az ártalmatlanító hely megnevezése

2.§ (1) A település közigazgatási területén a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtését, szállítását és ártalommentes elhelyezésével kapcsolatos közszolgáltatás teljes körét rendszeresen és kizárólagosan a Bikal Nonprofit Szolgáltató Kft (7346 Bikal, Zrínyi u. 2., továbbiakban: közszolgáltató), az önkormányzattal kötött közszolgáltatási szerződés alapján jogosult és köteles ellátni.

(2) A Közszolgáltató által szállított nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet az általa üzemeltetett bikali kommunális szennyvíztisztító telepen kialakított fogadó műtárgyában kell elhelyezni.

3. A közszolgáltatás ellátásának rendje

3.§ (1) Az ingatlantulajdonos köteles gondoskodni az ingatlanán keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíznek a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény (továbbiakban: Vgt.) szerinti összegyűjtéséről. 

(2) Az ingatlantulajdonos ingatlanán keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elhelyezéséről a rendeletben meghatározott módon a közszolgáltatás igénybevétele és a rendeletben megjelölt közszolgáltató útján köteles gondoskodni. 

(3) Az ingatlantulajdonos köteles a közszolgáltatást szükség szerint, de legalább évente egy alkalommal igénybe venni. Az éves igénybevétel kötelezettsége a közszolgálattóhoz bejelentett nem használt ingatlanra nem vonatkozik. 

(4) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállítását az ingatlantulajdonosnak kell a közszolgáltatónál megrendelni. Az ingatlantulajdonos a közszolgáltatás igénybe vételét a közszolgáltatónál rendeli meg, amelyről a közszolgáltató nyilvántartást vezet. A közszolgáltatás megrendelésekor felek rögzítik a közszolgáltatás kölcsönösen meghatározott időpontját.

(5) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz összegyűjtésére és elszállítására vonatkozó szerződés a közszolgáltatás megrendelésével az ingatlantulajdonos és a közszolgáltató között jön létre. A közszolgáltató mindenkor köteles a szolgáltatást az ingatlantulajdonos bejelentésétől számított 72 órán belül az igénylővel egyeztetett időpontban elvégezni. 

4. A közszolgáltató jogai és kötelezettségei

4.§ (1) A közszolgáltatónak a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtését és szállítását úgy kell végezni, hogy az szennyezést ne idézzen elő sem a gyűjtőterületen, sem közterületen.

(2) Elcsorgás esetén a szennyezést megszüntetni, az elcsorgott szennyvizet összegyűjteni, a szennyezett terület fertőtlenítését elvégezni vagy elvégeztetni, a kárelhárítást, a környezet eredeti állapotát helyreállítani a szennyezést okozó Közszolgáltató kötelessége, melynek haladéktalanul köteles eleget tenni.

(3) Közszolgáltató köteles a szennyvíz elszállításához speciális járművet és a szükséges megfelelő képzettségű szakembert biztosítani, a rendeletben meghatározott gyakorisággal végezni feladatát. 

(4) Közszolgáltatónak rendelkeznie kell a közszolgáltatás ellátáshoz szükséges hatósági engedéllyel rendelkező és megfelelő műszaki állapotban lévő járművekkel, gépekkel, berendezésekkel és eszközökkel, valamint olyan – tulajdonában, kezelésében, vagy bérleményében levő – telephellyel, amely alkalmas a közszolgáltatás végzéséhez szükséges járművek, gépek, berendezések és eszközök tárolására, tisztítására, fertőtlenítésére és műszaki ellenőrzésére.

(5) Közszolgáltató, amennyiben rajta kívül álló okok miatt (utak járhatatlansága, rossz időjárási viszonyok, közműépítés,) a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz szállítása elmarad, azt követő 48 órán belül, vagy a rajta kívül álló okok megszűnése után azonnal köteles pótolni. Az elmaradt szállítás pótlásának időpontjáról a közszolgáltató az ingatlantulajdonost külön értesíteni köteles.  

(6) A közszolgáltató a háztartási szennyvíz elszállítását nem tagadhatja meg, amennyiben ingatlanhasználó azt a Vgt. előírásainak megfelelően gyűjti, kivéve azt az esetet, ha érzékszervi megállapítás alapján, vagy egyéb módon feltételezhető, hogy az átadni kívánt szennyvíz ipari szennyvíz vagy veszélyes hulladék.

5. Az ingatlantulajdonos jogai és kötelezettségei

5.§ (1) Az ingatlantulajdonos köteles gondoskodni a nem közművel elvezetett háztartási szennyvizek jogszabályok szerinti gyűjtéséről, elhelyezéséről, tárolásáról.


(2) A közműpótló műtárgyba csak háztartási vagy összetételét tekintve kommunális jellegű szennyvíz vezethető. Tilos a közműpótló műtárgyba mérgező,- tűz- és robbanásveszélyes anyagot, állati tetemet vagy egyéb olyan anyagot elhelyezni, amely veszélyeztetheti a begyűjtést illetve ürítést végző, vagy más személyek életét, testi épségét, egészségét, a begyűjtést végző és szállító eszközök -, valamint a szennyvíztisztító telep rendeltetésszerű működését.

(3) Az ingatlantulajdonos a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállításáról e rendeletben szabályozott módon, a szolgáltatás kötelező igénybevétele útján köteles gondoskodni.

(4) Az ingatlantulajdonos a ténylegesen elszállított szennyvíz mennyisége után köteles a közszolgáltatónak számla ellenében e rendelet szerinti díjat megfizetni. 

 (5) Az ingatlantulajdonos köteles a közszolgáltatás elvégzéshez szükséges feltételeket, különösen a szállítójármű számára a gyűjtőhely megközelíthetőségét biztosítani.

6. A közszolgáltatási szerződés

6. § (1) Az ingatlantulajdonos és a közszolgáltató közötti jogviszonyt az a tény hozza létre, hogy a közszolgáltató az ingatlantulajdonos számára a közszolgáltatás teljesítésére rendelkezésre áll.

 (2) A közszolgáltatás teljesítésének feltételeiről a közszolgáltató az ingatlantulajdonost írásban köteles értesíteni vagy felhívás közzététele útján tájékoztatni.

7. § (1) A közszolgáltatás igénybevételének módját és feltételeit a közszolgáltató és az ingatlantulajdonos között létrejövő szerződés határozza meg.

(2) A szerződésben meg kell jelölni:

a) a közszolgáltatót és az ingatlantulajdonos nevét, lakcímét, születési helyét, idejét, anyja nevét amennyiben az ingatlant a tulajdonoson kívül más személy használja, a használó nevét, lakcímét és a használat időtartamát,

b) a szolgáltatással érintett ingatlan címét,

c) a közszolgáltatás igénybevételének kezdő napját,

d) a teljesítés helyét,

e) az ürítési gyakoriságot és az ürítés idejét napok szerint,

f) a közszolgáltatási díjról és alkalmazásának feltételeit,

g) a közszolgáltatási díj megfizetésének módját, határidejét,

h) a szerződésmódosításának, felmondásának feltételeit, és

i) az irányadó jogszabályok meghatározását.

7. A közszolgáltatási díj

7. § (1) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz gyűjtési, szállítási és ártalommentes elhelyezési díjáról az 1. melléklet rendelkezik.

(2)  A közszolgáltatás igénybevételéért az ingatlantulajdonost terhelő díjhátralék adó módjára behajtható köztartozás.


(3) A díjhátralék rendezése során a Vgt. 44/E. §-ában előírtak szerint kell eljárni.

8. A közszolgáltatással összefüggő személyes adatok kezelése

8. § A Közszolgálattó jogosult a közszolgáltatást igénybevevők adatainak kezelésére a közszolgáltatás ellátásához szükséges mértékben és terjedelemben. A Közszolgáltató az adatkezelési tevékenységének gyakorlása során köteles maradéktalanul betartani az információs önrendelkezési jogról és az információs szabadságról szóló törvény rendelkezéseit. A közszolgáltatással összefüggő személyes adatokat az ingatlantulajdonos azonosítására, a közüzemi szerződés teljesítésével jogszabályban előírt ellenőrzések végrehajtásával kapcsolatos feladatok ellátására, számlázására, postázására, kedvezmények érvényesítésére, közüzemi díjhátralékok benyújtására használhatja fel a Közszolgálattó.

9. A beépítetlen, az időlegesen használt és a nem használt ingatlanokra vonatkozó sajátos szabályok

9.§ (1) Az ingatlantulajdonos mentesül a közszolgáltatás igénybevételére vonatkozó kötelezettség alól beépítetlen ingatlana vonatkozásában. Mentesül továbbá nem használt vagy olyan ingatlana esetében, ahol szennyvíz nem keletkezik, mert az ingatlant nem használja.  

(2) Az ingatlantulajdonosnak igazolnia kell, hogy adott ingatlant senki sem használja.

10. Záró rendelkezések

10.§ E rendelet a kihirdetésének napján lép hatályba.


Tófű, 2015. február 27.




            Walke Zsolt                                                   Dr. Markó Gábor

                        polgármester                                                        jegyző



A rendelet 2015. március 2. napján kihirdetésre került.


Dr. Markó Gábor

jegyző


Tófű, 2015. március 2.




Mellékletek