Kisharsány Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2023. (IX. 27.) önkormányzati rendelete

a falugondnoki szolgálatról

Hatályos: 2023. 09. 29

Kisharsány Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2023. (IX. 27.) önkormányzati rendelete

a falugondnoki szolgálatról

2023.09.29.

Kisharsány Községi Önkormányzat a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993.évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 60. § (4) bekezdésében és a személyes gondoskodást nyújtó szociális intézmények szakmai feladatairól és működési feltételeiről szóló 1/2000.(I.7.) SzCsM rendelet 39. § (1)-(3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés e) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet célja

1. § A rendelet célja, hogy a falugondnoki szolgálat szabályozott keretek között:

a) a település lakói számára a hiányzó, az alapvető szükségletek kielégítését segítő szolgáltatásokhoz, közszolgáltatásokhoz, egyes alapszolgáltatásokhoz való hozzájutást biztosítsa;

b) a rászorult személyek szállítási problémáját megoldja;

c) a település lakosságát érintő információk gyűjtését és továbbítását biztosítsa;

d) a helyi adottságokhoz és sajátosságokhoz igazodó egyéni és közösségi szintű igények kielégítését, valamint az önkormányzati munka segítését biztosítsa

2. A rendelet hatálya

2. § A falugondnoki szolgálat működési területe Kisharsány község közigazgatási területére; személyi hatálya a működési területen életvitelszerűen élő személyekre terjed ki.

3. A falugondnoki szolgálat keretében ellátandó feladatok

3. § (1) A falugondnoki szolgálat keretében ellátandó feladatok:

a) közvetlen, személyes szolgáltatások körébe tartozó alapfeladatok,

b) közvetlen, személyes szolgáltatások körébe tartozó kiegészítő feladatok,

c) az önkormányzati feladatok megoldását segítő, közvetett szolgáltatások.

(2) A falugondnoki szolgálat keretében ellátandó közvetlen, személyes szolgáltatások körébe tartozó alapfeladatok:

a) közreműködés az étkeztetésben,

b) közreműködés a házi segítségnyújtásban,

c) egészségügyi ellátáshoz való hozzájutás biztosítása,

d) óvodáskorú, iskoláskorú gyermekek szállítása.

(3) A falugondnoki szolgálat keretében ellátandó közvetlen, személyes szolgáltatások körébe tartozó kiegészítő feladatok:

a) közösségi, művelődési, sport-, és szabadidős tevékenységek szervezése, segítése,

b) egyéni hivatalos ügyek intézésének segítése, lakossági igények továbbítása,

c) egyéb lakossági szolgáltatások, illetve a (2) bekezdésben foglaltakon kívüli egyéb alapszolgáltatások biztosításában való közreműködés.

(4) A falugondnoki szolgálat keretében ellátandó, az önkormányzati feladatok megoldását segítő, közvetett szolgáltatások:

a) önkormányzati információk közvetítése a lakosság részére,

b) falugondnoki szolgálat működtetésével kapcsolatos teendők ellátása.

(5) A falugondnoki szolgálat az (1)-(4) bekezdésben meghatározott szolgáltatások részeként

a) szállítás,

b) megkeresés és

c) közösségi fejlesztés szolgáltatási elemeket biztosít.

(6) A falugondnoki szolgálat keretében ellátandó feladatok ellátásának módját, részleteit a falugondnoki szolgálat szakmai programja tartalmazza.

4. A falugondnoki szolgálat keretében ellátandó feladatok rangsorolása

4. § (1) A falugondnoknak elsősorban az alapfeladatokhoz kapcsolódó szolgáltatási feladatokat kell ellátnia. A kiegészítő feladatnak minősülő lakossági szolgáltatások és önkormányzati feladatok megoldását segítő, közvetett szolgáltatások csak akkor teljesíthetők, ha azok biztosítása az alapellátáshoz kapcsolódó szolgáltatási feladatok ellátását nem veszélyeztetik.

(2) A falugondnoki szolgáltatás számára meghatározott 1/2000.(I.7.) SzCsM rendelet 39. § (3a) bekezdése szerint az önkormányzati feladatok megoldását segítő, közvetett szolgáltatások a szolgáltatásnyújtás 50 %-át nem haladhatják meg.

5. A falugondnoki szolgáltatás igénybevételi rendszere

5. § (1) A falugondnoki szolgáltatás igénybevétele önkéntes, az ellátást igénylő, illetve törvényes képviselője írásos vagy szóbeli kérelmére történik.

(2) A rendeletben meghatározott szolgáltatások igénybe vétele iránti igényeket a falugondnoknál vagy a polgármesternél kell bejelenteni személyesen, telefonon, vagy írásban.

(3) A falugondnoki szolgáltatás igénybevétele térítésmentes.

(4) A szolgáltatásra igényt tartó személy a településen belüli szolgáltatási igényét minimum 1 munkanappal előbb bejelenti és egyezteti a falugondnokkal, településen kívüli szolgáltatási igényét pedig 3 munkanappal előbb kell bejelentenie és leegyeztetnie. A feladatteljesítés egyrészt a bejelentés sorrendjétől és fontosságától függ.

6. A falugondnoki szolgálat ellátása

6. § (1) A falugondnokot Kisharsány Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a falugyűlés (közmeghallgatás) ajánlása alapján nevezi ki. A falugondnoki szolgálat keretében ellátandó feladatokat 1 fő kinevezett falugondnok látja el.

(2) A falugondnok felett a munkáltatói jogokat Kisharsány Községi Önkormányzat Képviselő-testülete, az egyéb munkáltatói jogokat a polgármester gyakorolja. A falugondnok kinevezése és foglalkoztatása során a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény és a vonatkozó végrehajtási rendeletek rendelkezéseit kell alkalmazni.

(3) A falugondnok feladatai ellátásához szükséges érvényes műszaki vizsgával, kötelező felelősség biztosítással, és Casco biztosítással rendelkező üzemképes gépjárművet az önkormányzat biztosítja. A gépjármű üzemképes állapotáért a falugondnok felelős, aki a gépjármű rendellenes használatából, valamint a falugondnok hibájából a gépjárműben vagy idegen dologban keletkezett károkért anyagi felelősséggel tartozik.

(4) A falugondnok feladatait a munkaköri leírásában, a szakmai programban foglaltak szerint, valamint a polgármester utasításainak megfelelően köteles ellátni. Tevékenységéről évente beszámol a képviselő-testületnek.

(5) A falugondnoki szolgáltatás körébe tartozó feladatok napi, heti, havi megszervezése – az előre bejelentett és időközben felmerült igények ismeretében – a falugondnok feladata és felelőssége.

(6) A falugondnokot szabadsága, betegsége, egyéb törvényes távolmaradása esetén helyettesíteni kell. Kisharsány Községi Önkormányzat Nagytótfalu Községi Önkormányzattal kötött együttműködési megállapodást, melynek alapján, az ott dolgozó falugondnok igénybevételével történik a feladatellátás a helyettesítés idején.

(7) A falugondnoki szolgálat működtetésével, üzemeltetésével kapcsolatos költségvetési bevételeket-kiadásokat, egyéb költségvetési elszámolásokat a Nagyharsányi Közös Önkormányzati Hivatal látja el. Az évenkénti falugondnoki költségvetés és beszámoló Kisharsány Községi Önkormányzat költségvetésébe épül be, külön kormányzati funkción és annak részét képezi.

7. Záró rendelkezések

7. §1

8. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1

A 7. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.