Nagytótfalu Községi Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2008. (X. 20.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat közművelődési feladatairól

Hatályos: 2021. 10. 21- 2021. 10. 20

Nagytótfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2008. (X. 20.) önkormányzati rendelete

NAGYTÓTFALU KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT1

2021.10.21.

KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK

8/2008. (X.20.) rendelete

az önkormányzat közművelődési feladatairól

Nagytótfalu Községi Önkormányzatának Képviselő-testülete a módosított 1990. évi LXV. tv. 16. § (1) bekezdése és a kulturális javak védelméről és a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. tv. 77. §-a (a továbbiakban törvény) alapján az alábbi rendelet szerint szabályozza a helyi közművelődési tevékenység támogatásával kapcsolatos feladatait:

I. rész

Általános rendelkezések

Alapelvek

1. § Nagytótfalu Község Önkormányzata biztosítja mindenkinek azt a jogát, hogy:

a.) megismerhesse a kulturális örökség javait és ezek jelentőségét a történelem alakulásában, a nemzeti, nemzetiségi és etnikai kisebbségi önismeret formálásában, valamint ezek védelmével kapcsolatos ismereteket a község helytörténeti gyűjtemény tevékenysége, a könyvtári szolgáltatások, a nevelés, az oktatás, a közművelődés, az ismeretterjesztés, a sajtó és a tömegtájékoztatás útján,
b.) igénybe vegye a nyilvános könyvtári ellátást,
c.) műveltségét, kézségeit életének minden szakaszában gyarapítsa, közművelődési jogai érvényesítése céljából létrehozandó közösségei működéséhez támogatást igényeljen,
ehhez tartalmi segítséget kapjon.

2. § Az önkormányzat közművelődési tevékenysége nem lehet elkötelezett egyetlen vallás, politikai irányzat mellett sem. A közművelődési tevékenység során tilos bármilyen hátrányos megkülönböztetés; a törvényben és a rendeletben rögzített jogok megilletnek minden személyt nem, kor, vallás, politikai, nemzeti vagy társadalmi származás, vagyoni, születési különbségtétel nélkül.

A rendelet hatálya

3. § E rendelet hatálya kiterjed :

- a helyi közművelődési tevékenység megvalósulásában résztvevő természetes és jogi személyekre,
- a képviselő-testületre és szerveire, a polgármesteri hivatalra.

II. rész

Az önkormányzat közművelődési feladatai

4. § Az önkormányzat a helyi közművelődési tevékenység támogatása során hangsúlyos feladatának tekinti:

- a gyermekek és fiatalok művelődési, művészeti és közösségi életének segítését;
- a település környezeti, szellemi, művészeti értékeinek, hagyományainak feltárását, megismertetését, a helyi művelődési szokások gondozását, gazdagítását;
- a környezetkultúra javítását,
- a kegyeleti kultúra és az ünnepek kultúrájának gondozását;
a szabadidő kulturális célú eltöltéséhez a feltételek biztosítását;

III.

Az önkormányzat közművelődési feladatellátásának

szerkezete és intézményei

5. § (1) Az önkormányzat a törvény 78. §-ának (2) bekezdésében foglaltak szerint a rendelet 4. §-ában foglalt feladatai ellátása érdekében könyvtárat és Tájházat, mint közösségi színteret biztosít.

6. § A közösségi színtér által el nem látott feladatok teljesítése érdekében eseti jellegű, de szervezett kulturális tevékenységet is támogathat az önkormányzat.

7. § A Tájház az önkormányzat döntésétől és anyagi erejétől függően rendszeresen támogatható, és ugyancsak az anyagi lehetőségek függvényében részesülhet anyagi támogatásban az eseti kulturális rendezvény is.

8. § Az önkormányzat közművelődési főintézménye a Tájház. Tevékenységét a Képviselő-testület által kinevezett vezetője szakmailag koordinálja. Működéséről évente, vagy igény szerint, beszámol a testületnek. December 15-ig elkészíti a következő évre szóló munkatervét, támogatási igényét, és jóváhagyásra benyújtja azt az önkormányzat Képviselő-testületéhez.

9. § Az önkormányzat évente a közművelődési feladatainak finanszírozására az e célra adott állami támogatás összegénél kevesebbet nem fordíthat.

Záró rendelkezések

10. § E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvnek való megfelelést szolgálja.

A jelen önkormányzati rendelet 2008. október 21-én lép hatályba.
Kihirdetéséről a körjegyző gondoskodik.
Afentaler József Dr.Fischer Dezső
polgármester körjegyző
Záradék: a jelen rendeletet 2008. október 20-án megtartott ülésén fogadta el a Képviselő-testület, kihirdetésre került a Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján.
Dr..Fischer Dezső
körjegyző.
1

Az önkormányzati rendeletet a Nagytótfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2021. (X. 20.) önkormányzati rendelete 13. §-a hatályon kívül helyezte 2021. október 21. napjával.