Nagytótfalu Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2013. (XII. 19.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat 2013. évi költségvetéséről

Hatályos: 2014. 01. 01- 2014. 05. 06

Nagytótfalu Községi Önkormányzat

az Önkormányzat 2013. évi költségvetéséről

2014.01.01.

Nagytótfalu Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 23. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva valamint Magyarország 2013. évi központi költségvetéséről szóló 2012. évi CCIV. törvény előírásai alapján az alábbi rendeletet alkotja meg a 2013. évi költségvetéséről.

:

1. A költségvetés bevételei és kiadásai

1. § (1) A Képviselő-testület az önkormányzat 2013. évi költségvetését:

a) költségvetési bevételeinek főösszegét 56.612 E Ft
aa) intézmény működési bevételek összegét 2.012 E Ft
ab) önkormányzat közhatalmi bevételeinek összegét 14.205 E Ft
ac) önkormányzat költségvetési támogatását 28.773 E Ft
ad) véglegesen átvett pénzeszközöket 2.627 E Ft
ae) felhalmozási és tőke jellegű bevételét 8.150 E Ft
af) előző évi pénzmaradvány igénybevételét 845 E Ft
b) költségvetési kiadásainak főösszegét 56.612 E Ft
ebből:
ba) működési kiadások összegét 46.293 E Ft
bb) felhalmozási kiadások összegét 10.282 E Ft
bc) tartalék 37 E Ft - ban
hagyja jóvá.
(2) Az (1) bekezdésben megállapított költségvetési bevételek és a költségvetési kiadások előirányzat-csoportok, valamint kiemelt előirányzatok szerinti megoszlását önkormányzati szinten, továbbá a finanszírozási célú pénzügyi műveletek bevételeit és kiadásait a rendelet 3. melléklete alapján határozza meg a Képviselő-testület.
(3) A normatív hozzájárulásokat jogcímenként a Képviselő-testület a 5. melléklet alapján hagyja jóvá.

2. A költségvetés részletezése

2. §

A Képviselő-testület az Önkormányzat 2013. évi költségvetését részletesen a következők szerint állapítja meg:

(1) Az Önkormányzat címjegyzékét az 1. sz. melléklet tartalmazza.
(2) Az Önkormányzat működéséhez szükséges létszámkeretet a 2.sz. mellékletben rögzíti.A képviselő-testület a közfoglalkoztatottak létszámkeretét 13 főben állapítja meg.
(3) Az Önkormányzat költségvetésében szereplő beruházások kiadásainak beruházásonkénti részletezését a 4/1/D. melléklet szerint határozza meg, mely tartalmazza az Európai Uniós támogatással megvalósítandó projekteket.
(4) Az Önkormányzat költségvetésében szereplő felújítások kiadásainak felújításonkénti részletezését a 4/1/D melléklet szerint határozza meg.
(5) Az Önkormányzat a kiadások és bevételek címenkénti megosztását a 4/2-4/5. melléklet szerint határozza meg.
(6) az Önkormányzatot 2012 évre megillető normatív támogatások részletezése az 5.sz. mellékletben található.

3. § (1) Az Önkormányzat a kiadások között 37 E Ft céltartalékot állapít meg.

3. A költségvetés végrehajtásának szabályai

5. § (1) Folyamatosan figyelemmel kell kísérni a kiadások csökkentésének és a bevételek növelésének lehetőségeit.

(2) Az intézmények tevékenységük során kötelesek a gazdaságosság, a hatékonyság és az eredményesség követelményeit érvényesíteni. A kiadások a bevételek teljesülési ütemére tekintettel teljesíthetők. A saját bevételből tervezett kiadás teljesítésére bevételi elmaradás esetén, annak mértékéig nem vállalható kötelezettség.

(3) Fizetési kötelezettséget a jóváhagyott kiadási előirányzatok mértékéig lehet vállalni és a kifizetéseket is ezen összeghatárig lehet teljesíteni. Pénzügyi előirányzat hiányában a gazdálkodó szerv, intézmény vezetője kötelezettséget nem vállalhat, feladat végrehajtását nem kezdheti el.

(4) A költségvetési szerv szellemi és anyagi infrastruktúrájának magáncélra, meghatározott feladat elvégzésére igénybe vevő számára köteles térítést előírni a felhasználás, az igénybevétel alapján felmerült közvetlen és közvetett költségek figyelembevételével.

(5) Amennyiben a költségvetési szerv 30 napon túli, elismert tartozásállományának mértéke eléri az éves eredeti kiadási előirányzatának 10%-át, vagy az 50 millió forintot, és a tartozását egy hónapon belül nem tudja 30 nap alá szorítani, akkor az Önkormányzat a költségvetési szervnél önkormányzati biztost jelöl ki.

6. § Az Önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szervek esetében a munkáltató az adott költségvetési szerv jóváhagyott éves költségvetése terhére – a közfoglalkoztatotti állományt kivéve - valamennyi munkavállaló részére a költségvetési évre 5 000 Ft/fő értékben Erzsébet-utalványt biztosít.

7. § A Képviselő-testület a közös önkormányzati hivatal közszolgálati tiszviselői részére cafetéria juttatás keretében személyenként bruttó 200 000 Ft - személyi jövedelemadót, illetve egészségügyi hozzájárulást is tartalmazó - összegben biztosít keretet, melyet összevontan a személyi juttatások, valamint a dologi kiadások előirányzatai tartalmaznak.

4. Az előirányzatok módosítása

9. § (1) Az önállóan működő költségvetési szerv vezetője az intézmény éves előirányzatának megváltoztatását kezdeményezheti a Képviselő-testületnél.

(2) Az intézmények részére engedélyezett létszám és a személyi juttatások előirányzatának megváltoztatására, valamint a feladat elmaradásából származó személyi és dologi kiadás megtakarítások felhasználására év közben csak a Képviselő-testület engedélyével kerülhet sor.

(3) A Képviselő-testület – az első negyedév kivételével – negyedévenként, június 30-ig, november 30-ig, valamint az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, december 31-ei hatállyal módosítja a költségvetési rendeletét.

(4) Ha év közben az Országgyűlés – a helyi önkormányzatot érintő módon – a normatív hozzájárulások, támogatások előirányzatait zárolja, azokat csökkenti, vagy törli, az intézkedés kihirdetését követő legközelebbi – szükség esetén rendkívüli - ülésre a Képviselő-testület elé kell terjeszteni a költségvetési rendelet módosítását.

5. A gazdálkodás szabályai

10. § (1) Az önállóan működő költségvetési szerv feladatai ellátásáról, munkafolyamatai megszervezéséről oly módon gondoskodik, hogy az biztosítsa a részére megállapított előirányzatok takarékos felhasználását.

.

11. § (1) A Képviselő-testület az éves költségvetés végrehajtásáról szóló beszámolót felülvizsgálja és jóváhagyja.

(4) Amennyiben a 2012. évi normatív állami hozzájárulás elszámolásakor az Önkormányzatot az állami költségvetés javára visszafizetési kötelezettség terheli valamely intézmény vonatkozásában, annak összegével az érintett költségvetési szerv 2012. évi feladattal nem terhelt pénzmaradványát csökkenteni kell.

12. § (1) A költségvetési szervek pénzellátásáról a Polgármester a közös önkormányzati hivatal gazdasági szervezetén keresztül köteles gondoskodni a jelen rendelet előirányzatainak figyelembe vételével, időarányosan, minden hó utolsó munkanapjáig.

(1) A felhasználási célok meghatározásáról – az Önkormányzat gazdasági programjával, a településfejlesztési, illetve rendezési tervekkel, az adott évre vonatkozó elfogadott önkormányzati költségvetési rendelettel, valamint az aktuális pályázati lehetőségekkel összhangban évente a Képviselő-testület jogosult dönteni.

7. A költségvetés végrehajtásának ellenőrzése

13. § (1) Az önkormányzati költségvetési szervek gazdálkodásának ellenőrzése a belső kontrollrendszer keretében valósul meg, melynek létrehozásáért, működtetésért és továbbfejlesztéséért az Önkormányzat esetében a jegyző, az intézmények esetében az intézményvezető felelős.

(2) Az Önkormányzat a belső ellenőrzés kialakításáról megállapodás útján gondoskodik. A megfelelő működtetésről és a függetlenség biztosításáról a jegyző köteles gondoskodni.

Záró és vegyes rendelkezések

17. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.