Nagytótfalu Községi Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2013.(IX.10.) önkormányzati rendelet

a közterület filmforgatás célú hasznosításáról

Hatályos: 2013. 09. 10

Szerkesztés...

Nagytótfalu Községi Önkormányzat

8/2013. (IX.  10. )  önkormányzati rendelete

a közterület filmforgatás célú használatáról

Nagytótfalu Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében, valamint a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény 37. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény 34. § (5) bekezdésében és az egyes törvényeknek a közigazgatási hatósági eljárásokkal, az egyes közhiteles hatósági nyilvántartásokkal összefüggő, valamint egyéb törvények módosításáról szóló 2013. évi LXXXIV. törvény 98. §-ában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) A mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény (a továbbiakban: Mgtv.) szerinti filmalkotás forgatása céljából történő közterület-használat (a továbbiakban: filmforgatás célú közterület-használat) vonatkozásában e rendelet szabályait kell alkalmazni.

(2) A filmforgatás célú közterület-használattal összefüggő, Mgtv-ben meghatározott                      képviselő-testületi hatásköröket a polgármester gyakorolja.

2. § Nagytótfalu Községi Önkormányzat tulajdonában lévő közterületek filmforgatási célú használatának díja:

  1. forgatási helyszín:                  200 Ft/m2/nap
  2. Technikai kiszolgálás:            150 Ft/m2/nap
  3. Stáb parkolás:                         100 Ft/m2/nap

3. §   (1) A 2. §-ban meghatározott díj megfizetésére mentesség nem adható.

(2) Kedvezmény kizárólag közérdekű célokat szolgáló filmalkotások forgatása esetén adható. Közérdekű célokat szolgálnak különösen az oktatási, a tudományos és az ismeretterjesztő témájú filmalkotások.

(3) A közterület használati díjkedvezmény mértéke maximum 50% lehet.

4. §   (1) A filmforgatás célú közterület-használat időtartama nem lehet több egy hétnél.

(2) Vasárnap és ünnepnapokon a filmforgatás célú közterület-használat nem engedélyezhető. A közterület-használat időtartama naponta kizárólag reggel 7 és este 21 óra közötti időtartamra engedélyezett.

(3) Rendkívüli természeti események, illetve a kérelmezőnek nem felróható, de a forgatást akadályozó események bekövetkeztekor olyan időtartamban kell a közterület-használati engedélyt meghosszabbítani, és a közterület-használatot engedélyezni, ameddig a filmforgatás akadályozott volt.

(4) A közterület-használatot a (3) bekezdés szerinti, kérelmezőnek fel nem róható akadályozó esemény esetén az akadály elhárulása után azonnal,  természeti  esemény esetén az  esetleges  kárelhárítást és helyreállítást követően újra biztosítani kell.

5. § A település központjában, valamint a polgármesteri hivatal előtti közterületen, a közterület-használat során foglalt terület együttesen (forgatási helyszín,technikai kiszolgálás, stáb-parkolás) nem haladhatja meg a 150 m2 területet.

6. § A kizárólag stáb-parkolás vagy technikai kiszolgálás céljából történő közterület használathoz az e rendelet szerinti közterület-használati hozzájárulás szükséges.

7. § A filmforgatás során a közterület-használó köteles a szomszédos  lakó ingatlanok  gyalogos  vagy  gépkocsival történő megközelítését folyamatosan biztosítani. E kötelezettséget nem tartalmazó hatósági szerződés nem hagyható jóvá.

8. § Ha  az Mgtv.  szerinti  hatósági  szerződés  megküldésének  időpontjában  a  közterületre vonatkozóan érvényes közterület-használati szerződés van, a közterület-használatot jóváhagyni nem lehet.

9. § A forgatási helyszín, technikai kiszolgálás, stáb parkolás fogalmak vonatkozásában a 2004. évi II. törvény 3. számú mellékletében meghatározott fogalom meghatározásokat kell alkalmazni.

10. § Ez a rendelet a kihirdetés napján lép hatályba.

11. § A rendelet kihirdetéséről a jegyző a Szervezeti és Működési Szabályzatban meghatározott módon gondoskodik.

Nagytótfalu, 2013. szeptember 9.

                         

       Raposa Attila                                             Szarkándi Zita

                                   polgármester                                                        jegyző

Záradék:

A rendelet kihirdetésre került: 2013. szeptember 10.

                                                                                                          Szarkándi Zita

                                                                                                                  jegyző