Nagytótfalu Községi Önkormányzat

az önkormányzat 2014. évi költségvetéséről

Hatályos: 2015. 05. 06

Nagytótfalu Községi Önkormányzat

az önkormányzat 2014. évi költségvetéséről

2015.05.06.

Nagytótfalu Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 23. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A költségvetés bevételei és kiadásai

1. § (1) A Képviselő-testület az önkormányzat 2014. évi költségvetését:

a)

tárgyévi költségvetési bevételét

55.929

eFt

aa)

működési költségvetési bevételét

45.969

eFt

ab)

felhalmozási költségvetési bevételét

9.960

eFt

b)

tárgyévi költségvetési kiadását

56.025

eFt

ba)

működési költségvetési kiadását

38.786

eFt

- személyi juttatások

5.708

eFt

- munkaadókat terhelő járulékok

1.263

eFt

- dologi kiadások

12.411

eFt

- ellátottak pénzbeli juttatásai

12.838

eFt

- egyéb működési kiadások

6.566

eFt

bb)

felhalmozási költségvetési kiadását

7.279

eFt

- beruházások előirányzata

779

eFt

- felújítások előirányzata

6.500

eFt

- egyéb felhalmozási célú kiadások előirányzata

0

eFt

c)

költségvetési hiányát

132

eFt

d)

előző év felhasználható pénzmaradványát

228

eFt

da)

a működési hiány finanszírozását szolgáló
(tervezett) pénzmaradványát

228

eFt

db)

a felhalmozási hiány finanszírozását szolgáló
(tervezett) pénzmaradványát

0

eFt

e)

finanszírozási célú műveletek kiadását

9.960

eFt-ban állapítja meg.

(2) Az (1) bekezdésben megállapított költségvetési bevételek és a költségvetési kiadások előirányzat-csoportok, valamint kiemelt előirányzatok szerinti megoszlását önkormányzati szinten, továbbá a finanszírozási célú pénzügyi műveletek bevételeit és kiadásait a rendelet 3., 4/1-4/5. sz. mellékletek alapján határozza meg a Képviselő-testület.
(3) A normatív hozzájárulásokat jogcímenként a Képviselő-testület az 5. sz. melléklet alapján hagyja jóvá.

2. A költségvetés részletezése

2. § A Képviselő-testület az Önkormányzat 2014. évi költségvetését részletesen a következők szerint állapítja meg:

(1) Az Önkormányzat címjegyzékét az 1. sz. melléklet tartalmazza.

(2) Az Önkormányzat működéséhez szükséges létszámkeretet a 2. sz. mellékletben rögzíti. A képviselő-testület a közfoglalkoztatottak létszámkeretét 5 főben állapítja meg.

(3) Az Önkormányzat költségvetésében szereplő beruházások kiadásainak beruházásonkénti részletezését a 4/1/D. melléklet szerint határozza meg, mely tartalmazza az Európai Uniós támogatással megvalósítandó projekteket.

(4) Az Önkormányzat költségvetésében szereplő felújítások kiadásainak felújításonkénti részletezését a 4/1/D. sz. melléklet szerint határozza meg.

(5) Az Önkormányzat a kiadások és bevételek címenkénti megosztását a 4/2-4/5. sz. mellékletek szerint határozza meg.

(6) Az Önkormányzatot 2014 évre megillető normatív támogatások részletezése az 5. sz. mellékletben található.

3. § Az Önkormányzat a kiadások között 72 eFt általános tartalékot állapít meg.

3. A költségvetés végrehajtásának szabályai

4. § (1) Folyamatosan figyelemmel kell kísérni a kiadások csökkentésének és a bevételek növelésének lehetőségeit.

(2) Fizetési kötelezettséget a jóváhagyott kiadási előirányzatok mértékéig lehet vállalni és a kifizetéseket is ezen összeghatárig lehet teljesíteni. Pénzügyi előirányzat hiányában a gazdálkodó szerv, kötelezettséget nem vállalhat, feladat végrehajtását nem kezdheti el.

(3) A költségvetési szerv szellemi és anyagi infrastruktúrájának magáncélra, meghatározott feladat elvégzésére igénybe vevő számára köteles térítést előírni a felhasználás, az igénybevétel alapján felmerült közvetlen és közvetett költségek figyelembevételével.

(4) Amennyiben a költségvetési szerv 30 napon túli, elismert tartozásállományának mértéke eléri az éves eredeti kiadási előirányzatának 10%-át, vagy az 50 millió forintot, és a tartozását egy hónapon belül nem tudja 30 nap alá szorítani, akkor az Önkormányzat a költségvetési szervnél önkormányzati biztost jelöl ki.

5. § Az Önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szervek esetében a munkáltató az adott költségvetési szerv jóváhagyott éves költségvetése terhére – a közfoglalkoztatotti állományt kivéve - valamennyi munkavállaló részére a költségvetési évre 5.000,-Ft/fő/hó értékben Erzsébet-utalványt biztosít.

6. § (1) A Képviselő-testület a közös önkormányzati hivatal közszolgálati tisztviselő részére cafetéria juttatás keretében személyenként bruttó 200.000,- Ft/év - személyi jövedelemadót, illetve egészségügyi hozzájárulást is tartalmazó - összegben biztosít keretet, melyet összevontan a személyi juttatások, valamint a dologi kiadások előirányzatai tartalmaznak.

(2) A Képviselő-testület a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 234. § (3) bekezdésében foglaltak alapján illetménykiegészítést állapít meg a Nagyharsányi Közös Önkormányzati Hivatalban és kirendeltségeiben dolgozó köztisztviselők részére.

(3) Az illetménykiegészítés mértéke 2014. január 1. és 2014. december 31. napja között

a) felsőfokú iskolai végzettségű köztisztviselő esetén alapilletményének 20 %-a,

b) középfokú iskolai végzettségű köztisztviselő esetén alapilletményének 20 %-a.

4. Az előirányzatok módosítása

7. § (1) A Képviselő-testület – az első negyedév kivételével – negyedévenként, június 30-ig, november 30-ig, valamint az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, december 31-ei hatállyal módosítja a költségvetési rendeletét.

(2) Ha év közben az Országgyűlés – a helyi önkormányzatot érintő módon – a normatív hozzájárulások, támogatások előirányzatait zárolja, azokat csökkenti, vagy törli, az intézkedés kihirdetését követő legközelebbi – szükség esetén rendkívüli - ülésre a Képviselő-testület elé kell terjeszteni a költségvetési rendelet módosítását.

5. A gazdálkodás szabályai

8. § Az Önkormányzat feladatai ellátásáról, munkafolyamatai megszervezéséről oly módon gondoskodik, hogy az biztosítsa a részére megállapított előirányzatok takarékos felhasználását.

9. § (1) A Képviselő-testület az éves költségvetés végrehajtásáról szóló beszámolót felülvizsgálja és jóváhagyja.

(2) Amennyiben a 2013. évi normatív állami hozzájárulás elszámolásakor az Önkormányzatot az állami költségvetés javára visszafizetési kötelezettség terheli, annak összegével az érintett költségvetési szerv 2013. évi feladattal nem terhelt pénzmaradványát csökkenteni kell.

10. § (1) A költségvetési szervek pénzellátásáról a Polgármester a közös önkormányzati hivatal gazdasági szervezetén keresztül köteles gondoskodni a jelen rendelet előirányzatainak figyelembe vételével, időarányosan, minden hó utolsó munkanapjáig.

(2) A felhasználási célok meghatározásáról – az Önkormányzat gazdasági programjával, a településfejlesztési, illetve rendezési tervekkel, az adott évre vonatkozó elfogadott önkormányzati költségvetési rendelettel, valamint az aktuális pályázati lehetőségekkel összhangban évente a Képviselő-testület jogosult dönteni.

6. A költségvetés végrehajtásának ellenőrzése

11. § (1) Az önkormányzati költségvetési szervek gazdálkodásának ellenőrzése a belső kontrollrendszer keretében valósul meg, melynek létrehozásáért, működtetésért és továbbfejlesztéséért az Önkormányzat esetében a jegyző felelős.

(2) Az Önkormányzat a belső ellenőrzés kialakításáról megállapodás útján gondoskodik. A megfelelő működtetésről és a függetlenség biztosításáról a jegyző köteles gondoskodni.

7. Záró és vegyes rendelkezések

12. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.