Nagytótfalu Községi Önkormányzat

az önkormányzat 2014. évi költségvetéséről

Hatályos: 2014. 02. 06- 2015. 05. 05

Nagytótfalu Községi Önkormányzat

az önkormányzat 2014. évi költségvetéséről

2014.02.06.

Nagytótfalu Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 23. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A költségvetés bevételei és kiadásai

1. § (1) A Képviselő-testület az önkormányzat 2014. évi költségvetését:

a) költségvetési bevételeinek főösszegét 36.012 eFt
aa) intézmény működési bevételek összegét 1.107 eFt
ab) önkormányzat közhatalmi bevételeinek összegét 7.027 eFt
ac) önkormányzat költségvetési támogatását 25.756 eFt
ad) véglegesen átvett pénzeszközöket 1.893 eFt
ae) felhalmozási és tőke jellegű bevételét 0 eFt
af) előző évi pénzmaradvány igénybevételét 229 eFt
b) költségvetési kiadásainak főösszegét 35.737 eFt
ebből:
ba) működési kiadások összegét 35.414 eFt
bb) felhalmozási kiadások összegét 526 eFt
bc) általános tartalék 72 eFt -ban
hagyja jóvá.
(2) Az (1) bekezdésben megállapított költségvetési bevételek és a költségvetési kiadások előirányzat-csoportok, valamint kiemelt előirányzatok szerinti megoszlását önkormányzati szinten, továbbá a finanszírozási célú pénzügyi műveletek bevételeit és kiadásait a rendelet 3., 4/1-4/5. sz. mellékletek alapján határozza meg a Képviselő-testület.
(3) A normatív hozzájárulásokat jogcímenként a Képviselő-testület az 5. sz. melléklet alapján hagyja jóvá.

2. A költségvetés részletezése

2. § A Képviselő-testület az Önkormányzat 2014. évi költségvetését részletesen a következők szerint állapítja meg:

(1) Az Önkormányzat címjegyzékét az 1. sz. melléklet tartalmazza.

(2) Az Önkormányzat működéséhez szükséges létszámkeretet a 2. sz. mellékletben rögzíti. A képviselő-testület a közfoglalkoztatottak létszámkeretét 5 főben állapítja meg.

(3) Az Önkormányzat költségvetésében szereplő beruházások kiadásainak beruházásonkénti részletezését a 4/1/D. melléklet szerint határozza meg, mely tartalmazza az Európai Uniós támogatással megvalósítandó projekteket.

(4) Az Önkormányzat költségvetésében szereplő felújítások kiadásainak felújításonkénti részletezését a 4/1/D. sz. melléklet szerint határozza meg.

(5) Az Önkormányzat a kiadások és bevételek címenkénti megosztását a 4/2-4/5. sz. mellékletek szerint határozza meg.

(6) Az Önkormányzatot 2014 évre megillető normatív támogatások részletezése az 5. sz. mellékletben található.

3. § Az Önkormányzat a kiadások között 72 eFt általános tartalékot állapít meg.

3. A költségvetés végrehajtásának szabályai

4. § (1) Folyamatosan figyelemmel kell kísérni a kiadások csökkentésének és a bevételek növelésének lehetőségeit.

(2) Fizetési kötelezettséget a jóváhagyott kiadási előirányzatok mértékéig lehet vállalni és a kifizetéseket is ezen összeghatárig lehet teljesíteni. Pénzügyi előirányzat hiányában a gazdálkodó szerv, kötelezettséget nem vállalhat, feladat végrehajtását nem kezdheti el.

(3) A költségvetési szerv szellemi és anyagi infrastruktúrájának magáncélra, meghatározott feladat elvégzésére igénybe vevő számára köteles térítést előírni a felhasználás, az igénybevétel alapján felmerült közvetlen és közvetett költségek figyelembevételével.

(4) Amennyiben a költségvetési szerv 30 napon túli, elismert tartozásállományának mértéke eléri az éves eredeti kiadási előirányzatának 10%-át, vagy az 50 millió forintot, és a tartozását egy hónapon belül nem tudja 30 nap alá szorítani, akkor az Önkormányzat a költségvetési szervnél önkormányzati biztost jelöl ki.

5. § Az Önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szervek esetében a munkáltató az adott költségvetési szerv jóváhagyott éves költségvetése terhére – a közfoglalkoztatotti állományt kivéve - valamennyi munkavállaló részére a költségvetési évre 5.000,-Ft/fő/hó értékben Erzsébet-utalványt biztosít.

6. § (1) A Képviselő-testület a közös önkormányzati hivatal közszolgálati tisztviselő részére cafetéria juttatás keretében személyenként bruttó 200.000,- Ft/év - személyi jövedelemadót, illetve egészségügyi hozzájárulást is tartalmazó - összegben biztosít keretet, melyet összevontan a személyi juttatások, valamint a dologi kiadások előirányzatai tartalmaznak.

(2) A Képviselő-testület a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 234. § (3) bekezdésében foglaltak alapján illetménykiegészítést állapít meg a Nagyharsányi Közös Önkormányzati Hivatalban és kirendeltségeiben dolgozó köztisztviselők részére.

(3) Az illetménykiegészítés mértéke 2014. január 1. és 2014. december 31. napja között

a) felsőfokú iskolai végzettségű köztisztviselő esetén alapilletményének 20 %-a,

b) középfokú iskolai végzettségű köztisztviselő esetén alapilletményének 20 %-a.

4. Az előirányzatok módosítása

7. § (1) A Képviselő-testület – az első negyedév kivételével – negyedévenként, június 30-ig, november 30-ig, valamint az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, december 31-ei hatállyal módosítja a költségvetési rendeletét.

(2) Ha év közben az Országgyűlés – a helyi önkormányzatot érintő módon – a normatív hozzájárulások, támogatások előirányzatait zárolja, azokat csökkenti, vagy törli, az intézkedés kihirdetését követő legközelebbi – szükség esetén rendkívüli - ülésre a Képviselő-testület elé kell terjeszteni a költségvetési rendelet módosítását.

5. A gazdálkodás szabályai

8. § Az Önkormányzat feladatai ellátásáról, munkafolyamatai megszervezéséről oly módon gondoskodik, hogy az biztosítsa a részére megállapított előirányzatok takarékos felhasználását.

9. § (1) A Képviselő-testület az éves költségvetés végrehajtásáról szóló beszámolót felülvizsgálja és jóváhagyja.

(2) Amennyiben a 2013. évi normatív állami hozzájárulás elszámolásakor az Önkormányzatot az állami költségvetés javára visszafizetési kötelezettség terheli, annak összegével az érintett költségvetési szerv 2013. évi feladattal nem terhelt pénzmaradványát csökkenteni kell.

10. § (1) A költségvetési szervek pénzellátásáról a Polgármester a közös önkormányzati hivatal gazdasági szervezetén keresztül köteles gondoskodni a jelen rendelet előirányzatainak figyelembe vételével, időarányosan, minden hó utolsó munkanapjáig.

(2) A felhasználási célok meghatározásáról – az Önkormányzat gazdasági programjával, a településfejlesztési, illetve rendezési tervekkel, az adott évre vonatkozó elfogadott önkormányzati költségvetési rendelettel, valamint az aktuális pályázati lehetőségekkel összhangban évente a Képviselő-testület jogosult dönteni.

6. A költségvetés végrehajtásának ellenőrzése

11. § (1) Az önkormányzati költségvetési szervek gazdálkodásának ellenőrzése a belső kontrollrendszer keretében valósul meg, melynek létrehozásáért, működtetésért és továbbfejlesztéséért az Önkormányzat esetében a jegyző felelős.

(2) Az Önkormányzat a belső ellenőrzés kialakításáról megállapodás útján gondoskodik. A megfelelő működtetésről és a függetlenség biztosításáról a jegyző köteles gondoskodni.

7. Záró és vegyes rendelkezések

12. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.