Nagytótfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2021. (X.20.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2021. 10. 21- 2021. 10. 21

Nagytótfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2021. (X. 20.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Nagytótfalu Községi Önkormányzatának Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. §-ában kapott felhatalmazás alapján, és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § 7. bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a 20/2018. (VII.9.) EMMI rendelet alkalmazásával a következőket rendeli el:

1. A helyi közművelődés

1. § (1) Nagytótfalu Községi Önkormányzat Képviselő-testületének (a továbbiakban: önkormányzat) célja, hogy a helyi közművelődési feladatok ellátásával lehetőséget biztosítson a lakosság részére, hogy önművelés céljából lakóhelyén bárki bekapcsolódhasson a kulturális tevékenységekbe és megismerhesse a kulturális értékeket, különösen

  • a) megismerkedjen a település történetével, a hagyományokkal, normákkal;
  • b) a település népességének tagjaként kifejezze, milyen értékek, célok, fejlesztési irányok fontosak számára, részt vegyen a közösségi életének fejlesztésében és a közös jövőkép megfogalmazásában; ezekhez állandó helyszínt vehessen igénybe;
  • c) lakóhelyén szakmai segítséget vegyen igénybe az önfejlesztéshez, az önműveléshez, a közös értékek kifejezéséhez, megéléséhez, a közös célok megfogalmazásához, a tevékenységek színvonalának biztosításához.
  • d) művelődési céljai megvalósításához közművelődési közösségi színteret (a továbbiakban: közösségi színtér), szervező, szervezeti és tartalmi segítséget kapjon.

(2) Az önkormányzat a közművelődést olyan értékhordozó közösségi tevékenységnek tekinti, amely a lakosság életminőségét javíthatja, ezért fontosnak tartja az önkormányzati feladatvállalást és az azok megvalósításában részt vevő intézmények és szervezetek támogatását.

2. A rendelet célja

2. § (1) A rendelet célja, hogy Nagytótfalu település lakosainak érdekeit szem előtt tartva, a helyi társadalom művelődési értékeinek és kulturális szükségleteinek figyelembevételével határozza meg az önkormányzat közművelődési feladatait, az ellátandó közművelődési alapszolgáltatások körét, a feladatellátás formáját, módját és mértékét.

(2) Az önkormányzat az általa fenntartott közösségi színtereken biztosítja a település lakosságának a közösségi színterek tárgyi és szakmai feltételeit annak érdekében, hogy az itt élők öntevékenyen gyarapíthassák műveltségüket, fejlesszék képességeiket és készségeiket, hogy közművelődési jogaik érvényesítése céljából közösségeket hozzanak létre és azokat működtessék.

3. A rendelet hatálya

3. § (1) A rendelet területi hatálya Nagytótfalu település közigazgatási területe.

(2) A rendelet személyi hatálya kiterjed:

  • a) Nagytótfalu település közigazgatási területén lakcímmel rendelkező természetes személyre,
  • b) civil szervezetekre,
  • c) az önkormányzatra és szerveire,
  • d) az önkormányzat által fenntartott közművelődési intézményekre, közösségi színterekre,
  • e) minden intézményre és azok fenntartójára, működtetőjére, az önkormányzattal kötött közművelődési megállapodás alapján közművelődési alapszolgáltatást nyújtó jogi személyre, feladatellátást végzőkre
  • f) és a közművelődési alapszolgáltatást, közösségi színteret igénybe vevő természetes és jogi személyekre.

4. Az önkormányzat közművelődési alapszolgáltatásai és ellátásuk szervezeti keretei

4. § (1) A települési önkormányzat közművelődési feladatai közművelődési alapszolgáltatás megszervezése keretében

  • a) segíti művelődő közösségek létrejöttét, azok működését szakmai és anyagi téren támogatja, önfejlődésüket elősegíti, tevékenységükhöz helyszínt biztosít, bemutatkozási lehetőségeket teremt,
  • b) segíti a gyermekek, az ifjúság és az időskorúak művelődési, művészeti és közösségi életét,
  • c) lehetőséget és feltételeket biztosít a szabadidő kulturális célú eltöltéséhez,
  • d) lehetőségeihez mérten csökkenti a hátrányos helyzetű kulturális elesettséget,
  • e) támogatja a helytörténettel, népművészettel, népi iparművészettel és a település szellemi és kulturális örökségével kapcsolatos csoportok, szakkörök, klubok létrehozását, ezirányú működésükhöz lehetőségéhez mérten támogatást nyújt,
  • f) biztosítja a nyilvános könyvtári ellátás jogszabályban rögzített rendszerének működtetését, alapkövetelményeit és meghatározza a működtetés alapfeladatit.
  • g) az ünnepek kultúrájának gondozása érdekében a helyi szokások figyelembevételével szervezi az állami, nemzeti, társadalmi és településhez kötődő ünnepek helyi alkalmait, támogatja azok megvalósítását.

(2) A települési önkormányzat a közművelődési alapszolgáltatások folyamatos hozzáférhetősége érdekében közösségi színtereket működtet.

5. § (1) Az önkormányzat kötelező és vállalt közművelődési feladatai ellátására az alábbi közösségi színtereket jelöli ki:

  • a) Nagytótfalui Községi Könyvtár 7800 Nagytótfalu, Kossuth u. 45.
  • b) Nagytótfalui Faluház 7800 Nagytótfalu, Kossuth u. 36.
  • c) Nagytótfalui Rendezvénytér Nagytótfalu 36/3 hrsz.

(2) Közösségi színterek infrastrukturális feltételei:

  • a) Nagytótfalui Községi Könyvtár 5x10 m-es különálló, különbejáratú helyiség az önkormányzat épületében.
  • b) Nagytótfalui Faluház egy felújított parasztház, amely iskolaként működött. Jelenleg hét helyiségből álló épületben az egyesületek, szakkörök és különféle rendezvények kapnak helyet.
  • c) Nagytótfalui Rendezvénytér 30x15 m terület kültéri színpaddal és padokkal.

(3) A közösségi színtér személyi feltételeinek biztosítása érdekében az önkormányzat a közösségi színtér működtetéséhez, anyagi forrásaihoz mérten, megfelelő számú és végzettségű szakembert foglalkoztat.

5. Közművelődési alapszolgáltatások üzemeltetése

6. § (1) Nagytótfalui Községi Könyvtár kedden 14-20 óráig, csütörtökön 14-18 óráig, szombaton 14-16 óráig tart nyitva.

(2) Nagytótfalui Faluház állandó nyitvatartással nem rendelkezik, az programokhoz kapcsolódóan igény szerint használható.

(3) Nagytótfalui Rendezvénytér állandó nyitvatartással nem rendelkezik, az programokhoz kapcsolódóan igény szerint használható.

6. A közművelődés finanszírozása és forrásai

7. § (1) Az önkormányzat a közművelődéssel kapcsolatos alapszolgáltatásait részben

  • a) központi költségvetési támogatásból (állami normatíva)
  • b) saját forrásból (saját bevételeiből)
  • c) pályázati úton elnyerhető érdekeltségnövelő vagy célzott támogatással, hazai vagy európai uniós valamint egyéb támogatóktól pályázati úton elnyerhető támogatásokkal.

(2) Az önkormányzat az e rendeletben meghatározott közművelődési alapszolgáltatások megvalósítására, jogszabályban meghatározott követelményeknek megfelelően, jogi vagy természetes személlyel közművelődési megállapodást köthet (Partner). A Partner a közművelődési alapszolgáltatás forrásait kiegészíti gazdálkodásában keletkező saját bevétellel, elkülönített állami pénzalapból pályázati úton elnyerhető célzott támogatással, hazai vagy európai uniós valamint egyéb támogatóktól pályázati úton elnyerhető támogatásokkal.

7. Közművelődési alapfeladatok ellátásában kialakított együttműködések

8. § (1) Az önkormányzat közművelődési alapszolgáltatásainak megvalósításában együttműködnek:

  • a) Nagytótfalui Polgárőr Egyesület
  • b) Kézfogás Egyesület Nagytótfalu
  • c) Nagytótfaluért Egyesület
  • d) Esthajnal Egylet Nagytótfalu
  • e) Csorba Győző Megyei Könyvtár, könyvtári szakterületen KSZR rendszer fenntartása, könyvtári programszervezés, közművelődési szakterületen kulturális és közösségi programszervezés

(2) Az önkormányzat további szervezetekkel megállapodást köthet.

8. Közművelődési alapfeladatok ellátásának szakmai tartalma

9. § (1) A feladatellátó, a 8. §. szerinti együttműködő partnerek igényeit és javaslatait figyelembe véve, az általa nyújtott közművelődési alapszolgáltatás megszervezéséhez éves szolgáltatási tervet készít a tárgyév február 15-ig.

(2) Az éves szolgáltatási terv tartalmazza:

  • a) a biztosított közművelődési alapszolgáltatások keretében tervezett közösségi programok, tevékenységek és folyamatok (a továbbiakban együtt: közösségi tevékenység) megnevezését,
  • b) a közösségi tevékenység céljának rövid leírását,
  • c) az egyes közösségi tevékenységek közművelődési alapszolgáltatásokba való besorolását azzal, hogy minden egyes közösségi tevékenység csak egy alapszolgáltatásba sorolható be,
  • d) a közösségi tevékenység rendszerességét vagy tervezett időpontját és a résztvevők tervezett számát, valamint
  • e) a helyi lakosság közösségi tevékenységek megtervezésében, megvalósításában és értékelésében való részvételének módjait.
  • f) Az éves szolgáltatási terv a helyi lakosság és annak önszerveződő közösségei érdeklődésén, igényein és szükségletein alapul, azt a feladatellátó a helyi lakosság és annak önszerveződő közösségei bevonásával készíti elő.

9. A közművelődési tevékenység irányítása ellenőrzése és képviselete

10. § A muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL törvény (a továbbiakban: kult. tv.) és a jelen rendelet által meghatározott közművelődési feladatokkal kapcsolatos hatásköröket a Nagytótfalu Községi Önkormányzat képviselő-testülete gyakorolja.

11. § Az önkormányzat a közösségi színterek működésének törvényességi ellenőrzését a vonatkozó jogszabályokban foglaltak alapján látja el.

12. § Az önkormányzat a közösségi színterek szakmai ellenőrzését a szakmai beszámolók és szakértői vélemények alapján látja el.

10. Záró rendelkezések

13. § Hatályát veszti a NAGYTÓTFALU KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT című 8/2008. (X. 20.) önkormányzati rendelet.

14. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.